Pirin kruh z radensko

S tem receptom boste odkrili, kako lahko mineralna voda dvigne vašo peko kruha na novo raven.

Pirin kruh z radensko
Sliko je ustvarila Kim Cruickshanks.

Sledite korakom spodaj.

Sestavine

 • 2 skodelici pirine bele moke
 • 1 skodelica pirine moke polnozrnate
 • 1 1/2 čajne žličke soli
 • 1 čajna žlička pecilnega praška
 • 1/2 čajne žličke sode bikarbone
 • 1 1/2 skodelice mineralne gazirane vode (Radenska)
 • 2 žlici olivnega olja
 • Dodatki po želji: semena, oreščki, ali suho sadje za okus in teksturo
 1. Priprava pečice: Pečico predgrejte na 190°C. Namastite in pomokajte pekač za kruh ali ga obložite s peki papirjem.
 2. Priprava suhih sestavin: V veliki skledi zmešajte pirino belo moko, pirino moko polnozrnate, sol, pecilni prašek in sodo bikarbono. Če nameravate dodati semena, oreščke ali suho sadje, jih vključite v suho mešanico.
 3. Dodajte mineralno vodo in olje: Postopoma dodajajte radensko in olivno olje v suhe sestavine. Mešajte, da dobite gladko testo. Testo bo sprva mehurčkasto zaradi radenske.
 4. Prenesite v pekač: Testo vlijte v pripravljen pekač za kruh in ga poravnajte.
 5. Opcijski dodatki: Po želji potresite po vrhu testa semena, oreščke ali suho sadje za dodaten okus in teksturo.
 6. Pečenje: Pekač postavite v ogreto pečico in pecite približno 45-55 minut, oziroma dokler kruh ne postane zlato rjave barve in zobotrebec, vstavljen v sredino kruha, izvleče čist.
 7. Hlajenje: Kruh vzemite iz pečice in ga pustite, da se nekaj minut ohladi v pekaču. Nato ga prestavite na mrežo, da se popolnoma ohladi.
 8. Narežite in uživajte: Ko je kruh popolnoma ohlajen, ga narežite in uživajte!
Nasvet

Pravilno razmerje moke
Kombinacija pirine moke polnozrnate in pirine bele moke lahko zagotovi uravnoteženo teksturo in okus.

Pravilno mešanje
Temeljito premešajte suhe sestavine, preden dodate mineralno gazirano vodo. Postopoma vlijte mineralno vodo v suhe sestavine med mešanjem, da dobite gladko maso brez grudic.

Bodite pozorni, da ne premešate mase preveč. Mešajte le toliko, da se sestavine združijo, da preprečite razvoj preveč glutena, kar lahko naredi kruh trd.

Pazite na mehurčke
Karbonacija v mineralni gazirani vodi bo ustvarila mehurčke v masi, ki bodo prispevali k lahkotni in zračni teksturi kruha.

Igrajte se z okusi
Lahko eksperimentirate z različnimi okusi mineralne gazirane vode, na primer limone ali limete, da dodate edinstveno noto svojemu pirinemu kruhu.

S sledenjem tem nasvetom lahko ustvarite okusen pirin kruh z mineralno gazirano vodo, ki je lahek, zračen in poln okusa. Uživajte v domačem kruhu!


V Sloveniji obstaja več vrst mineralne vode, ki so znane po svoji kakovosti in mineralni sestavi. Tu je nekaj informacij o zgodovini mineralne vode in zanimivih dejstev o mineralni vodi.

Zgodovina mineralne vode

 • Uporaba mineralnih vod v terapevtske namene sega tisoče let nazaj v zgodovino. Starodavni ljudje so prepoznali zdravilne lastnosti naravnih izvirov.
 • V Sloveniji je bogata tradicija uporabe mineralnih vod za zdravstvene namene. Donat Mg, na primer, je znan že od časa Rimskih imperijev.
 • V 19. stoletju je postala pitje mineralne vode modno in široko sprejeto med plemstvom in bogatimi razredi v Evropi. Mnoge termalne kopeli in zdravilišča so se razvila okoli naravnih izvirov mineralnih vod.

Vrste mineralne vode v Sloveniji

 1. Radenska: Radenska je ena izmed najbolj prepoznavnih slovenskih mineralnih vod. Znana je po svoji visoki vsebnosti ogljikovega dioksida in različnih mineralov. Radenska je na voljo v različnih stopnjah mehurčkanja, od blage do živo mehurčkaste.
 2. ROI Roitschocrene: Mineralna voda Roitschocrene iz Rogaške Slatine izvira iz središča tektonsko najbolj raznolike regije v Sloveniji, kjer so trije regionalni tektonski prelomi. Ta edinstvena geološka in hidrogeološka sestava je neprecenljiv vir dveh naravnih izvirov mineralne in termalne vode, ki izvirata iz globine okoli 600 in 1700 metrov.
 3. Donat Mg: Donat Mg je eden izmed najbolj znanih naravnih mineralnih izvirov v Sloveniji. Znana je po izjemno visoki vsebnosti magnezija. Donat Mg je priljubljena izbira za ljudi, ki želijo povečati vnos magnezija v svojo prehrano.

Zanimivosti o mineralni vodi

 • Mineralna voda je naravno bogata z minerali in elementi v sledovih, ki lahko koristijo zdravju. Različne vrste mineralne vode vsebujejo različne minerale, kot so magnezij, kalcij, natrij in drugi.
 • Ogljikov dioksid v mineralni vodi je odgovoren za mehurčke. Mešanje mineralne vode z drugimi pijačami ali sadjem lahko ustvari osvežujoče napitke.
 • Mineralna voda je pogosto uporabljena kot naravno zdravilno sredstvo za različne zdravstvene težave, vključno s prebavnimi težavami in pomanjkanjem mineralov v telesu.

Poglej si tudi druge recepte

Če iščete več okusnih receptov za pirin kruh, preverite našo zbirko tukaj!

Polnozrnat pirin kruh

Pirin kruh z jogurtom

Pirin kruh s suhim kvasom

Pirin kruh brez kvasa

Pirin kruh z vinskim kamnom

Pirin kruh s semeni

Pirin kruh z drožmi

Pirin kruh brez gnetenja ohranja več hranilnih vrednosti

Pirin
a moka: Moka z manj glutena

Kruh brez kvasa

Ajdov kruh

Polnozrnati kruh

Slastni recepti direktno na vaš e-mail