Pirin kruh z drožmi

Droži, naravna kvasovka, dajo temu kruhu edinstven okus.

Pirin kruh z drožmi
Avtor slike Ben Stein / Unsplash

Sestavine

Za začetno testo (starter):

 • 100 g pirine moke
 • 100 ml vode
 • 25 g aktivnega pšeničnega kislega testa

Za pripravo kruha:

 • 350 g pirine moke
 • 200 ml vode
 • 10 g soli

Korak 1: Priprava starterja

 1. V majhni posodi zmešajte 100 g pirine moke, 100 ml vode in 25 g aktivnega pšeničnega kislega testa. Dobro premešajte, da dobite enakomerno zmes.
 2. Pokrijte posodo s krpo in pustite na sobni temperaturi čez noč (približno 8 ur). To bo vaš starter.

Korak 2: Mešanje testa

 1. V veliki skledi združite 350 g pirine moke, 200 ml vode in 10 g soli.
 2. Dodajte pripravljen starter v moko in vodo. Premešajte, da dobite grobo zmes.
 3. Pokrijte skledo s plastično folijo ali krpo ter pustite testo počivati pri sobni temperaturi približno 30 minut.

Korak 3: Gnetenje in fermentacija

 1. Počasi gnetite testo približno 10 minut, da postane elastično in se ločuje od sten sklede. Če se zdi, da je testo preveč lepljivo, dodajte malo moke.
 2. Oblikujte testo v kroglo in ga vrnite v skledo. Pokrijte s krpo in pustite vzhajati na sobni temperaturi približno 2 uri ali dokler se volumen testa ne podvoji. Med vzhajanjem testo občasno zložite in pregnetite.

Korak 4: Pečenje kruha

 1. Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija. V pečici naj bo tudi litoželezna posoda ali pekač.
 2. Ko je testo dovolj vzhajano, previdno odstranite vročo litoželezno posodo iz pečice. Položite testo v posodo in pokrijte s pokrovom.
 3. Pecite v ogreti pečici 30 minut s pokrovom, nato še dodatnih 15-20 minut brez pokrova ali dokler kruh ni lepo zlato rjave barve.
 4. Ko je kruh pečen, ga vzemite iz pečice in ohladite na rešetki približno 1 uro, preden ga narežete.
Nasvet

Priprava starterja: Zagotovite si dober izvor divjih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij. Lahko uporabite starter iz specializirane trgovine, a bolj zanimivo je ustvariti svojega.

Vzhajanje: Uporabite košarico za vzhajanje (proofing basket) ali čisto brisačo, potreseno s praškom iz riža ali moke, da se testo ne prijema med drugim vzhajanjem.

Ohlajanje: Po peki pustite kruh ohladiti na rešetki. To preprečuje, da bi se spodnja stran kruha zmehčala zaradi kondenzacije.

Prednosti kruha z drožmi

Kruh iz kislega testa (sourdough) ponuja številne prednosti, zaradi katerih je priljubljen med ljubitelji kruha.

 1. Naravna fermentacija: Kruh iz kislega testa je narejen z naravno fermentacijo divjih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij. To naravno fermentirano testo omogoča boljšo prebavljivost kruha in lažjo absorpcijo hranil.
 2. Boljši okus: Kruh z drožmi ima bogatejši in bolj kompleksen okus v primerjavi s kruhom, ki je narejen s hitrimi kvasovkami. Dolgotrajna fermentacija omogoča razvoj subtilnih okusov, ki se razlikujejo od kruha do kruha.
 3. Manjši glikemični indeks: Zaradi procesa naravne fermentacije ima kruh iz kisle testa običajno nižji glikemični indeks v primerjavi s hitrimi kvasovkami. To pomeni, da ne povzroča tako hitrega nihanja ravni sladkorja in inzulina v krvi.
 4. Dolga obstojnost: Kruh iz kisle testa običajno ostane svež dlje časa zaradi kislega okolja, ki zavira rast plesni in kvasovk. To pomeni, da boste lahko dlje uživali v svežem kruhu.
 5. Boljša prehranska vrednost: Kislo testo omogoča boljšo razgradnjo antihranil, kot je fitinska kislina, kar poveča biološko razpoložljivost mineralov, kot je železo in cink.
 6. Prijazno za prebavo: Kislo testo omogoča razgradnjo glutena, zaradi česar je kruh bolj prijazen za tiste, ki imajo blage oblike preobčutljivosti na gluten.
 7. Ohranitev hranil: Dolgotrajna fermentacija pomaga ohraniti hranila, kot so vitamini B in antioksidanti, ki se sicer med hitrim procesom peke lahko izgubijo.
 8. Ni dodanih kemikalij: Pri pripravi kruha iz kisle testa ni potrebno dodajati komercialnih kvasovk ali kemičnih izboljševalcev okusa, saj naravna fermentacija poskrbi za naravno dvigovanje testa.

Kruh iz kisle testa je tako ne samo okusen, ampak tudi bolj zdrav in prebavljiv, kar ga dela privlačno izbiro za tiste, ki iščejo visoko kakovosten kruh.


Raziskujte naprej

Če iščete več okusnih receptov za pirin kruh, preverite našo zbirko tukaj!

Polnozrnat pirin kruh

Pirin kruh z jogurtom

Pirin kruh z radensko

Pirin kruh s suhim kvasom

Pirin kruh brez kvasa

Pirin kruh z vinskim kamnom

Pirin kruh s semeni

Pirin kruh brez gnetenja ohranja več hranilnih vrednosti

Pirina moka: Moka z manj glutena

Kruh brez kvasa

Ajdov kruh

Polnozrnati kruh


Slastni recepti direktno na vaš e-mail