Pirin kruh z vinskim kamnom

Vinski kamen omogoča, da se izognemo uporabi kvasa. To je odlična alternativa za tiste, ki so občutljivi na kvas ali iščejo bolj naravno pot vzhajanja kruha.

Pirin kruh z vinskim kamnom

Sledite spodnjim korakom.

Sestavine

 • 500 g pirine moke
 • 1 1/2 čajne žličke soli
 • 1 čajna žlička vinskega kamna
 • 300 ml tople vode
 • 7 g suhega kvasa (za dodaten dvig)
 • Dodatki po želji: semena, oreščki ali suho sadje za okus in teksturo
 1. Aktivirajte kvas (po želji): V majhni skledi zmešajte suhi kvas s toplo vodo in pustite, da počiva 5-10 minut, da se aktivira. Kvas bo postal penast.
 2. Priprava suhih sestavin: V večji skledi zmešajte pirino moko, sol in vinski kamen.
 3. Dodajte kvasno zmes (če uporabljate kvas): Če uporabljate aktiviran kvas, združite ga s suhimi sestavinami in mešajte, dokler se sestavine ne združijo v homogeno maso.
 4. Mešajte testo: Postopoma dodajajte toplo vodo (in suh kvas, če ga uporabljate) k suhim sestavinam. Mešajte, dokler ne dobite trdega testa.
 5. Gnetenje: Testo izlijte na rahlo pomokano površino in ga gnetite približno 10-15 minut, dokler ne postane elastično in se ne ločuje od rok. Če je testo preveč lepljivo, dodajte malo več moke.
 6. Prvo vzhajanje: Oblikujte testo v kroglo, ga postavite nazaj v skledo, pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite vzhajati približno 1-2 uri, dokler se ne podvoji v velikosti.
 7. Oblikovanje kruha: Ko je testo vzhajano, ga oblikujte v želeno obliko (hlebca, štruca, itd.) in položite v pomazan pekač ali peki papir.
 8. Drugo vzhajanje: Pokrijte testo z drugo čisto kuhinjsko krpo in pustite, da vzhaja še približno 30-45 minut, dokler se ne poveča in postane puhasto.
 9. Pečenje: Pečico predgrejte na 200°C. Kruh pecite približno 30-35 minut, ali dokler ne postane zlato rjave barve in zveni votlo, ko potrkate po dnu.
 10. Hlajenje: Po peki prestavite kruh na rešetko in ga pustite, da se popolnoma ohladi, preden ga narežete.
 11. Narežite in uživajte: Ko je kruh popolnoma ohlajen, ga narežite in uživajte v okusnem pirinem kruhu s tartarinsko kislino!
Nasvet

Pri uporabi vinskega kamna bodite pozorni na priporočene količine, saj prevelika količina lahko vpliva na okus in teksturo vaših jedi.

Zanimivosti o vinskem kamnu

 • Vinski kamen (ali tartarinska kislina ali organska kislina) je naravno prisoten v vinu in se tvori med fermentacijo. Prav tako jo najdemo v sadju, kot sta grozdje in mango.
 • Poleg uporabe v kulinariki se vinski kamen uporablja v medicini, na primer kot odvajalo ali v zobozdravstvu za odstranjevanje zobnega kamna.
 • V kulinaričnem svetu je vinski kamen znan tudi kot sestavina praška za peko, ki se uporablja kot nadomestek kvasu v pecivu.
 • Uporaba vinskega kamna v kuhinji lahko pomaga izboljšati okus hrane in njeno teksturo ter prispeva k boljšemu dvigovanju testa.
 • Tartarinska kislina se običajno proizvaja iz kalijevih soli vinske kisline.

Kako še lahko uporabimo vinski kamen

Tu je nekaj načinov, kako ga lahko uporabite:

 1. Kot sredstvo za vzhajanje
  Vinski kamen se pogosto uporablja kot sredstvo za vzhajanje v peki. Dodate ga lahko v testo za kruh, pecivo in palačinke. Pomaga pri izboljšanju teksture in dvigovanju izdelka.
 2. Pri pripravi penečih napitkov
  V kombinaciji s sodo bikarbono lahko vinski kamen dodate k brezalkoholnim pijačam, da ustvarite mehurčkasto osvežitev, podobno gaziranim napitkom.
 3. Za čiščenje kuhinjskih pripomočkov
  Zaradi svojih lastnosti lahko vinski kamen uporabite za odstranjevanje oblog in madežev na kuhinjskih pripomočkih, kot so lonci, ponve in posode.
 4. Konzerviranje živil
  Vinski kamen se lahko uporablja za konzerviranje živil, kot so vložene kumarice ali zelenjava v kisu.
 5. Pri izdelavi penečih vin
  V vinogradništvu in proizvodnji penečih vin, kot je šampanjec, se tartarinska kislina uporablja za vzdrževanje stabilnosti in kakovosti penastih mehurčkov.

Naj vam postrežemo še več idej

Če iščete več okusnih receptov za pirin kruh, preverite našo zbirko tukaj!

Polnozrnat pirin kruh

Pirin kruh z jogurtom

Pirin kruh s suhim kvasom

Pirin kruh brez kvasa

Pirin kruh s semeni

Pirin kruh z drožmi

Pirin kruh brez gnetenja ohranja več hranilnih vrednosti

Pirin
a moka: Moka z manj glutena

Kruh brez kvasa

Ajdov kruh

Polnozrnati kruh

Slastni recepti direktno na vaš e-mail