Pirin kruh

Ta kruh je izdelan iz polnozrnate pirine moke, ki je bogata z vlakninami in hranilnimi snovmi. Rezultat je mehak in sočen kruh s rahlo oreškastim okusom.

Pirin kruh

Sestavine za kruh iz pirine moke

 • 3 skodelice polnozrnate pirine moke
 • 1 skodelica pirine bele moke
 • 2 1/4 čajne žličke suhega kvasa
 • 1 1/2 skodelice tople vode (približno 43°C)
 • 1 1/2 čajne žličke soli
 • 1 žlica medu ali javorjevega sirupa (po želji)
 • 2 žlici olivnega olja (po želji, za dodatno vlažnost)
 • Dodatna moka za potresanje
 1. Aktivacija kvasa: V majhni posodi zmešajte toplo vodo in med (ali javorjev sirup, če ga želite uporabiti). Posujte kvas po mešanici, previdno premešajte in pustite stati približno 5-10 minut, dokler se kvas ne peni. To pomeni, da je kvas aktiven.
 2. Združite suhe sestavine: V veliki posodi zmešajte polnozrnato piro moko, pirino belo moko in sol.
 3. Združite mokre in suhe sestavine: Vlijte mešanico kvasa v suhe sestavine. Če uporabljate olivno olje, ga dodajte zdaj. Mešajte, dokler ne dobite testa.
 4. Gnetenje testa: Testo položite na pomokano površino in gnetite približno 8-10 minut, dokler ne postane gladko in elastično. Po potrebi dodajte dodatno moko, da preprečite prijemanje.
 5. Prvo vzhajanje: Testo položite v rahlo pomazano posodo, prekrijte s čisto kuhinjsko brisačo ali plastično folijo in pustite vzhajati na toplem mestu približno 1-1,5 ure ali dokler se ne podvoji.
 6. Oblikovanje hlebca: Ko je testo vzhajalo, ga potisnite, da izpustite zrak. Oblikujte ga v hlebec in ga položite v pomazan ali obložen pekač za kruh.
 7. Drugo vzhajanje: Pokrijte hlebček s kuhinjsko brisačo ali plastično folijo in pustite vzhajati še 30-45 minut.
 8. Predgretje pečice: Segrejte pečico na 190°C.
 9. Pečenje: Kruh pecite 35-40 minut ali dokler ni zlato rjave barve in zveni votlo, ko potrkate po dnu.
 10. Hlajenje: Kruh vzemite iz pečice in pustite, da se nekaj minut ohladi v pekaču, nato pa ga prenesite na rešetko, da se popolnoma ohladi.
Nasvet

Gnetenje: Pravilno gnetenje je ključno za razvoj glutena v pira kruhu. Gnetite, dokler testo ni gladko in elastično.

Vzhajanje: Poskrbite, da bo testo dovolj časa vzhajalo, saj bo pira kruh gostejši, če se ne bo pravilno vzhajal.

Olivno olje: Dodajanje olivnega olja testu lahko izboljša njegovo vlažnost in okus.

Variacije: Po želji v testo dodajte semena, oreščke ali suho sadje za dodatno teksturo in okus.

Uživajte v domačem pirinem kruhu s svojimi najljubšimi namazi, juhami ali preprosto popečenim z maslom.


Zgodovina pirinega zrna

Pira (Triticum spelta), imenovana tudi dinkel pšenica ali obdelana pšenica, je eno najstarejših gojenih žit na svetu. Njena zgodovina sega približno 5.000 do 6.000 let nazaj. Pira je bila pomembna kultura v starodavnih civilizacijah, zlasti na Bližnjem vzhodu in v Evropi. Tu je kratek pregled njene zgodovine:

 1. Izvor: Pira naj bi izvirala iz Rastoče Lune (Fertile Crescent) na Bližnjem vzhodu, kar vključuje dele današnjega Irana, Iraka in Turčije. Bila je eno prvih žit, ki so jih domačili v zgodnjih kmetijskih družbah.
 2. Starodavna uporaba: Pira je bila osnovna kultura v starodavnih civilizacijah, kot so Sumerci, Egipčani in Grki. Cenjena je bila zaradi svoje trdnosti, hranilne vrednosti in vsestranskosti pri izdelavi kruha, kaše in drugih živil.
 3. Rimsko obdobje: V času Rimskem imperiju je bila pira razširjena žita po vsej Evropi. Veljala je za osnovno hrano za rimske vojake in državljane.
 4. Srednji vek in renesančno obdobje: Pira je ostala pomembno žito v Evropi v srednjem veku in renesansi. Bila je pogosta uporaba pri izdelavi kruha in je bila osnovna živila.
 5. Upad priljubljenosti: Sčasoma je priljubljenost pire upadla, saj so druge sorte pšenice, kot je navadna pšenica (Triticum aestivum), postale bolj razširjene zaradi večjih donosov in lažje predelave.
 6. Ponovno oživitev: V zadnjih letih je prišlo do povečanega zanimanja za starodavna žita in tradicionalno hrano. Pira je doživela ponovno oživitev, saj ljudje iščejo hranljiva in tradicionalna žita.

Zanimivosti o piri

 1. Hranilne prednosti: Pira je znana po svoji odlični hranilni vrednosti. Je dober vir prehranske vlaknine, beljakovin, vitaminov B (zlasti niacina in tiamina) ter mineralov, kot so magnezij, železo in cink. Nekateri ljudje z občutljivostjo na pšenico jo lažje prebavijo.
 2. Trdno žito: Pira je primerna za ekološko kmetovanje, saj je manj dovzetna za škodljivce in bolezni v primerjavi z modernimi sortami pšenice.
 3. Vsestranskost: Pira se lahko uporablja v različnih kulinaričnih aplikacijah, vključno s peko kruha, izdelavo testenin, pripravo kaš in celo pri izdelavi piva. Ima značilen oreščkast okus.
 4. Lupina žita: V nasprotju z modernimi sortami pšenice ima pira trdo zunanjo lupino, ki jo je treba odstraniti pred predelavo. Ta lupina pomaga zaščititi zrno pred škodljivci in okoljskimi dejavniki.
 5. Vsebnost glutena: Pira vsebuje gluten, zato ni primerna za ljudi s celiakijo ali hudo občutljivostjo na gluten. Vendar pa nekateri ljudje z blago občutljivostjo na gluten morda lažje prenašajo piro kot navadno pšenico.
 6. Okolju prijazno žito: Pira je zaradi svoje trdnosti in manjše potrebe po virih okolju prijazna izbira za trajnostno kmetovanje.

Poglej si tudi

Če iščete več okusnih receptov za pirin kruh, preverite našo zbirko tukaj!

Polnozrnat pirin kruh

Pirin kruh z jogurtom

Pirin kruh s suhim kvasom

Pirin kruh brez kvasa

Pirin kruh z vinskim kamnom

Pirin kruh s semeni

Pirin kruh z drožmi

Pirin kruh brez gnetenja ohranja več hranilnih vrednosti

Pirin
a moka: Moka z manj glutena

Kruh brez kvasa

Ajdov kruh

Polnozrnati kruh

Slastni recepti direktno na vaš e-mail