Kruh: zgodovina, kultura in nasveti

V Sloveniji je kruh osrednji del številnih jedi, in zdi se, da ni nič boljše od vonja sveže pečenega kruha. Čeprav se zdi, da je peka kruha preprosta naloga, je umetnost, ki se je lahko naučimo in izboljšamo skozi leta.

Kruh: zgodovina, kultura in nasveti
Avtor DDP / Unsplash

Kruh je ena najpomembnejših jedi v zgodovini človeštva. Njegova zgodovina sega več tisoč let nazaj in je tesno povezana s številnimi kulturami po svetu. V slovenski zgodovini ima kruh prav tako pomembno vlogo, saj je bil osnovna prehranska sestavina večine prebivalstva skozi stoletja.

Zgodovina kruha sega več tisoč let nazaj in je tesno povezana z razvojem človeške civilizacije. Kruh je postal osnovna prehranska sestavina v številnih kulturah po svetu, vključno s Slovenijo.

Prvi znani dokazi o kruhu segajo v čas antike, ko so ljudje v Mezopotamiji (današnji Irak) začeli gojiti pšenico in ječmen ter iz njih izdelovati primitivne oblike kruha. Sčasoma so se te tehnike razširile po celotnem območju Bližnjega vzhoda in Egiptu. Grki in Rimljani so razvili bolj zapletene metode peke kruha ter izboljšali kakovost in okus kruha.

V srednjem veku so pekarske obrti postajale vedno bolj specializirane, in kruh je postal središčna prehranska sestavina prebivalstva. Krušne peči so postale običajen del mestnih in podeželskih skupnosti. Krščanstvo je prav tako prispevalo k pomenu kruha, saj je postal simbol telesa Kristusa med obredom svete maše.

V 19. stoletju so se pojavile nove tehnike mletja moke, kar je omogočilo boljšo kakovost kruha. V Sloveniji, ki je bila takrat del Avstro-Ogrskega imperija, je bil kruh ključen za prehransko varnost ljudi. Med obema svetovnima vojnama in po njih je kruh še vedno igral ključno vlogo pri preživetju prebivalcev.

Danes je kruh še vedno osnovna prehranska sestavina v Sloveniji in po vsem svetu. Peka kruha je postala umetnost, s številnimi različnimi vrstami kruha, ki so na voljo, vključno z belim, polnozrnatim, rženim, koruznim in drugimi. Kruh se uporablja v različnih jedeh, od sendvičev do tradicionalnih slovenskih jedi, kot so žganci, potica in belokrajnska pogača. Poleg tega so na številnih slovenskih kmečkih praznikih in obredih kruh uporabljali kot simbol obilja in gostoljubja. Peka kruha je tudi družinska dejavnost, ki se prenaša iz generacije v generacijo.

Pogosti načini uporabe kruha

Kruh je vsestranska hrana, ki lahko opravlja različne vloge pri obroku, odvisno od kuhinje in konkretnega jedi. Njegova vloga se lahko razlikuje od stranske jedi do glavne sestavine obroka. Tu so nekateri pogosti načini uporabe kruha pri obrokih:

 1. Priloga: Kruh se pogosto postreže kot priloga v mnogih kuhinjah. Uporablja se lahko za dopolnitev in vpijanje omak, juh ali juh. Na primer, v italijanski kuhinji se kruh pogosto postreže ob testeninskih jedeh, da vpije omako.
 2. Predjed: Kruh se lahko ponudi kot predjed, pogosto z omakami ali namazi. Denimo, kruhove palčke se postrežejo s paradižnikovo omako ali rezine baguette z olivno tapenado.
 3. Glavna jed: V nekaterih jedeh je kruh pomemben del glavne jedi. Primeri vključujejo sendviče, burgerje in brusketi, kjer je kruh pomemben element, ki drži sestavine skupaj.
 4. Osnova za nadeve: Kruh se lahko uporablja kot osnova za različne nadeve. Na primer, testo za pico služi kot osnova za nadeve za pico, in kruhove rezine se lahko prelivajo z različnimi sestavinami, da se ustvarijo predjedi.
 5. Prigrizek: Kruh, v obliki žemljic ali palčk, se lahko samostojno uporablja kot prigrizek ali pa se postreže z dodatnimi omakami ali namazi.
 6. Sladica: Sladek kruh, kot so cimetovi zvitki ali brioš, se lahko postrežejo kot sladica. Kruhov narastek je še en primer sladice, narejen iz kruha.

V povzetku lahko kruh odigra različne vloge pri obroku, njegova vloga pa je odvisna od konteksta in kuhinje. Lahko je priloga, predjed, del glavne jedi ali celo glavna zvezda obroka.


Kalorije v kruhu

Kruh je pomemben del prehrane, vendar obstajajo različne vrste kruha, ki se razlikujejo po vsebnosti kalorij. Spodaj so navedene nekatere vrste kruha in približne vrednosti kalorij v slovenščini:

Beli kruh:

 • Navadni beli kruh je običajno najbolj kaloričen. Na 100 g belega kruha lahko pričakujete približno 250-270 kalorij.

Polnozrnat kruh:

 • Polnozrnat kruh, narejen iz nepredelane moke, ima običajno manj kalorij kot beli kruh. Na 100 g polnozrnatega kruha lahko pričakujete približno 200-250 kalorij.

Rženi kruh:

 • Rženi kruh je lahko bolj kaloričen kot beli kruh, vendar ima več vlaknin in hranil. Na 100 g rženega kruha lahko pričakujete približno 220-240 kalorij.

Pirin kruh:

 • Pirin kruh je narejen iz pirine moke in je lahko nekoliko manj kaloričen kot beli kruh. Na 100 g pirinega kruha lahko pričakujete približno 240-260 kalorij.

Kruh iz kislega testa:

 • Kruh iz kisle testa je praviloma podobno kaloričen kot beli kruh, vendar ima prednosti naravne fermentacije za prebavljivost in hranilno vrednost. Na 100 g kruha iz kisle testa lahko pričakujete približno 250-270 kalorij.

Kruh z dodatki (npr. semena, oreščki):

 • Kruh z dodatki, kot so semena, oreščki ali suho sadje, ima običajno nekoliko več kalorij zaradi teh dodatkov. Kalorična vrednost se lahko razlikuje glede na vrsto dodatkov.

Pomembno je omeniti, da so navedene vrednosti približne in se lahko razlikujejo glede na blagovno znamko kruha in način priprave. Pri izbiri kruha je smiselno preveriti etiketo za natančne informacije o vsebnosti kalorij in hranilne vrednosti. Prav tako je treba upoštevati, da kruh ni samo vir kalorij, temveč tudi pomembne hranilne snovi, kot so vlaknine, vitamini in minerali, ki lahko vplivajo na vaše zdravje.


Zanimivosti o kruhu

 1. Različne vrste kruha: Slovenija je znana po raznolikosti vrst kruha. Poleg klasičnega belega kruha se pečejo tudi različne vrste kruha z oreščki, semeni, rozinami in drugimi dodatki.
 2. Kruh in mitologija: V slovenski mitologiji obstaja zgodba o kruhu, ki ga je bog dajal ljudem, dokler ga niso začeli preveč izkoriščati. Nato je bog odvzel kruh in ga nadomestil s krompirjem.
 3. Kruh kot simbol: V času obiranja pridelkov in jesenskih praznikov se v Sloveniji pogosto oblikujejo venčki iz pšeničnih klasov, ki simbolizirajo obilje in rodovitnost. Ti venčki so pomemben del tradicije.
 4. Slovenski kruharski recepti: Slovenija je znana po svojih tradicionalnih receptih za kruh, ki se prenašajo iz roda v rod. Vsaka regija ima svoj edinstven okus in način priprave kruha.

Kruh je tako pomemben del slovenske kulture in prehrane, da ga ni mogoče preceniti. Njegova zgodovina, kulturni pomen in raznolikost receptov prispevajo k pestrosti in bogatosti slovenske kulinarike ter k prepoznavnosti Slovenije.


Posode za shranjevanje kruha

 1. Krušna škatla (krušnik): Krušna škatla je običajno izdelana iz lesa, plastike ali kovine in je odlična izbira za shranjevanje kruha. Zagotavlja ustrezno prezračevanje, ki ohranja skorjo hrustljavo. V slovenščini jo imenujemo krušnik.
 2. Prtiček za kruh (kruhov prt): Prtiček za kruh je bombažen ali lanen prt, ki ga lahko uporabite za ovijanje kruha. To je tradicionalna metoda shranjevanja kruha in ohranja svežino kruha. V slovenščini ga imenujemo kruhov prt.
 3. Steklena posoda za kruh: Steklena posoda z dobro zapiralno pokrovko je odlična izbira za shranjevanje kruha. Omogoča vam, da vidite kruh in ohranja svežino.
 4. Vrečka za kruh: Vrečka za kruh iz blaga ali bombaža je okolju prijazen način za shranjevanje kruha. Vrečke so običajno zaprte z vrvico ali zadrgo.
 5. Plastična posoda za kruh: Plastična posoda z dobro zapiralnim pokrovom je praktična in preprosta izbira za shranjevanje kruha. Pazite, da je posoda brez BPA in drugih škodljivih kemikalij.
 6. Kuhinjska krpa: Če želite shraniti kruh za kratek čas, ga lahko zavijete v čisto kuhinjsko krpo.

Raziskuj naprej

Kruh recepti


Pirin kruh

Pirin kruh z jogurtom

Pirin kruh z radensko

Pirin kruh s suhim kvasom

Pirin kruh brez kvasa

Pirin kruh z vinskim kamnom

Pirin kruh s semeni

Pirin kruh z drožmi

Pirin kruh brez gnetenja ohranja več hranilnih vrednosti

Pirina moka: Moka z manj glutena

Slastni recepti direktno na vaš e-mail