Polnjene slane palačinke

Kombinacij je neskončno, saj lahko prilagajate nadeve svojemu okusu. Slane palačinke so odlična izbira za raziskovanje različnih okusov in kulinaričnih avantur. Uživajte v ustvarjanju svojih unikatnih jedi!

Polnjene slane palačinke
Polnjene palačinke, avtor slike Themightyquill

Pred vami je recept za osnovne polnjene slane palačinke z sirom in mesnino po vaši izbiri.

Sestavine

  • 200 g moke
  • 2 jajci
  • 300 ml mleka
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 50 g naribanega sira (po vaši izbiri)
  • 50 g narezane šunke ali pršuta
  • 2 žlici nasekljanega svežega peteršilja
  • Maslo za peko
  1. V večji skledi zmešajte moko, jajci in mleko ter dobro premešajte, da dobite gladko testo.
  2. Dodajte sol, nariban sir, narezano šunko ali pršut ter nasekljan svež peteršilj. Ponovno premešajte, da se vse sestavine enakomerno porazdelijo v testu.

    Palačinke lahko tudi najprej spečete, šele potem dodate vse ostale sestavine, ki ste si jih zaželeli in to prelijte z omako iz kisle smetane, jajca in začimb ter zapecite v pečici, dokler palačinke ne postanejo zlato-rjave barve. Če boste izdelali to varianto, spustite naslednje korake.
  3. Segrejte ponev na srednjem ognju in na njej stopite malo masla.
  4. Na ponev nalijte zajemalko testa za palačinke, ga nežno razporedite v krogu in pecite palačinko približno 2-3 minute na vsaki strani, dokler ni lepo zlato rjava.
  5. Postrezite slane palačinke še tople. Lahko jih ponudite same ali z dodatki, kot so kisla smetana, majoneza, kečap ali omaka po vaši izbiri.

Slane palačinke recepti

Slane palačinke se odlično kombinirajo z različnimi nadevi in dodatki. Nekaj priljubljenih kombinacij:

  1. Slane palačinke s sirom in šunko: Na palačinke naribajte sir po izbiri (npr. ementaler, gauda) in dodajte rezine šunke ali pršuta. Po želji dodajte malo kislega zelja.
  2. Slane palačinke z gobami in smetano: Pripravite omako iz gob in smetane ter jo nadevajte v palačinke. Okrasite s svežimi zelišči, kot sta peteršilj in drobnjak.
  3. Slane palačinke s tuno in bučkami ali avokadom: Zmešajte konzervirano tuno z majonezo, narezanimi črnimi olivami, kaprami in limoninim sokom. Nadevajte palačinke in prepognite. Postrezite s pestro solato.
  4. Slane palačinke s piščancem in arašidovo omako: Dodajte zrezke piščanca, ki ste jih prelili z arašidovo omako. Palačinke so odlična osnova za ta eksotični okus.
  5. Slane palacinke z zelenjavo: Na palačinke dodajte dušeno zelenjavo, kot so paprika, bučke, paradižnik, čebula. Za dodaten okus uporabite baziliko ali origano.
  6. Slane palačinke z avokadom in kislim zeljem: Nadevajte jih z rezinami avokada in kislim zeljem ter začinite s kumino.
  7. Slane palačinke s kislo smetano in lososom: Palačinke premažite s kislo smetano, nato pa jih obložite s rezinami dimljenega lososa in svežimi zelišči, kot je koprc ali drobnjak.
  8. Slane palačinke s pestom: Premažite jih s pestom iz bazilike, pinjol in parmezana ter dodajte rezine paradižnika.
  9. Slane palačinke s čičeriko in tahinijem: Pripravite omako iz čičerike, česna, limoninega soka in tahinija ter jo nadevajte v palačinke. Postrezite s svežo zelenjavo.
  10. Slane palačinke s curryjem: Nadevajte jih z omako na osnovi curryja in kokosovega mleka ter dodajte koščke piščanca ali tofuja.
  11. Slana palačinka s skuto in medom: Nadevaje jo z mešanico skute, medu in nasekljanih oreščkov. Kontrast med sladkim in slanim je osvežujoč.
  12. Slane palačinke s hrenovo smetano: Pripravite smetano z dodatkom svežega hrena in jo nadevajte v palačinke. Odlično se poda k pečenim ribam.
  13. Eksotično: Slane palačinke s kokosovim karijem: Pripravite kari omako na osnovi kokosovega mleka in jo nadevajte v palačinke. Dodajte rezine piščanca ali tofuja.

Nasveti za pripravo slanih palačink

  1. Pravilna mešanica: Zagotovite, da boste sestavine dobro premešali, da ne bodo ostale grudice moke ali drugih suhih sestavin.
  2. Primerna ponev: Uporabite kakovostno ponev z nelepljivim premazom, ki omogoča enakomerno pečenje palačink brez dodajanja preveč maščobe.
  3. Pravilna temperatura: Segrejte ponev na srednje visoko temperaturo in počakajte, da postane dovolj vroča, preden začnete peči palačinke.
  4. Prilagoditev okusov: Dodajte začimbe in zelišča po svojem okusu, na primer drobnjak, peteršilj, poper ali kajenski poper.
  5. Preprosti nadevi: Klasični nadevi, kot so sir, šunka, gobice in špinača, vedno dobro delujejo. Lahko pa jih tudi kombinirate za raznolike okuse.
  6. Eksotični nadevi: Poskusite nadevati palačinke s sestavinami, ki jih morda ne bi pričakovali, kot so kislo zelje, pesto, indijski masala ali azijske začimbe.
  7. Omake in smetane: Zmešajte različne omake in smetane, kot so avokadova omaka, tahini, hrenova smetana ali mango chutney, ter jih nadevajte v palačinke.
  8. Mešanje vrst moke: Namesto klasične bele moke uporabite različne vrste moke, kot je polnozrnata moka, ajdova moka ali čičerikina moka, za različne teksture in okuse.
  9. Nadev v testo: Namesto nadeva na palačinko lahko v testo vmešate drobno sesekljane sestavine, kot so paradižnik, paprika, koruza ali grah, in nato spečete palačinke.
  10. Palačinke na žaru: Palačinke lahko namesto v ponvi spečete tudi na žaru za ognjeno aromo in hrustljavost.

Izberite nasvete, ki se ujemajo z vašimi preferencami in presenetite svoje brbončice s slanimi palačinkami, ki so lahko prava kulinarična poslastica.


Raziskujte naprej

Masa za palačinke

Ameriške palačinke

Skutine palačinke

Gratinirane palačinke

Bananine palačinke

Pirine palačinke

Ajdove palačinke

Palačinke brez mleka

Slane palačinke

Palačinke brez jajc

Veganske palačinke

Špinačne palačinke

Ovsene palačinke

Slastni recepti direktno na vaš e-mail