Gratinirane palačinke

Gratinirane palačinke so postale priljubljena jed v mnogih kuhinjah po celem svetu, vključno s Slovenijo, kjer so postale del domače kulinarike in tradicionalnih družinskih receptov.

Gratinirane palačinke
Gratinirane palačinke s piščancem, gobovo omako in prilogo kuhanega stročjega fižola, avtor sike Andrew Fogg

Recept za gratinirane palačinke

Sestavine

  • 8 palačink (enostaven recept za palačinke)
  • 200 g naribanega sira (npr. gauda, ementaler ali cheddar)
  • 100 g šunke ali drugega narezanega mesa (po želji)
  • 2 skodelici bešamel omake
  • 2 žlici masla
  • Sol in poper po okusu
  • Malo naribanega parmezana (za posip)
  1. Pripravite palačinke po vašem najljubšem receptu in jih pustite na strani.
  2. V loncu stopite maslo pri srednji temperaturi. Dodajte šunko ali meso (če ga uporabljate) ter pražite nekaj minut, dokler ne postane rahlo zlato rjave barve.
  3. Dodajte bešamel omako v lonec in dobro premešajte. Po potrebi začinite s soljo in poprom.
  4. Vsako palačinko napolnite s pripravljeno omako in zvijte v zavitek.
  5. Položite zavitke palačink v pekač, ki ste ga rahlo premazali z maslom.
  6. Potresite nariban sir in malo parmezana po vrhu.
  7. Gratinirajte v predogreti pečici pri 180°C približno 15-20 minut, dokler palačinke ne postanejo zlato rjave in se sir lepo stopi.
  8. Postrezite še vroče in uživajte v okusu gratiniranih palačink!

Nasveti

  1. Pripravite palačinke po vašem najljubšem receptu in pazite, da bodo enakomerno pečene.
  2. Uporabite kakovosten nariban sir, kot je gauda ali ementaler, za boljši okus. Eksperimentirajte s sirom - poskusite s kombinacijo različnih sirov za edinstveno aromo.
  3. Bešamel omako pripravite z maslom, moko in mlekom ter ji dodajte začimbe po okusu, kot so muškatni orešček ali poper.
  4. Dodajte narezano šunko, slanino ali katero koli drugo meso po vaši izbiri za dodatno okusnost.
  5. Ne pozabite dobro zviti palačinke, da omaka ne uhaja ven.
  6. Namesto bešamel omake lahko uporabite čisto smetano za bogatejši okus.
  7. Dodajte nekaj svežih zelišč, kot so drobnjak, peteršilj ali koriander, v bešamel omako za svežino.
  8. Dodajte rezine svežih gob ali špinače za dodatno teksturo in okus v zavitkih.
  9. Posipajte zdrobljene oreščke, kot so pinjole ali orehi, po vrhu za hrustljavo presenečenje.

Zanimivost

Grajeni narezki, znani tudi kot gratinirane palačinke ali sirove palačinke, so tradicionalna jed, ki sega nazaj v srednjeveško obdobje. Nastale so na podeželju, ko so ljudje uporabili preproste sestavine, kot so palačinke, sir in smetana, ter jih pekli v pečici, da bi ustvarili okusno jed. Včasih so bili to preprosti obroki za delavce na poljih, vendar so se kasneje razvili v priljubljeno in okusno domačo jed.

V sodobnem času se je recept za grajene narezke precej razširil in prilagodil različnim okusom. Ljudje zdaj eksperimentirajo z različnimi sestavinami, kot so različne vrste sira, meso, zelenjava in različne omake.


Kombinacije za najboljše gratinirane palačinke

Poznamo kar nekaj dobrih kombinacij, kot so naprimer:

Gratinirane palačinke s skuto in orehi (in jabolki)

Gratinirane palačinke z mletim mesom

Gratinirane palačinke z nutello (ali čokolado)

Gratinirane palačinke s skuto in rozinami

Gratinirane palačinke s sirom (in šunko)

Gratinirane palačinke z bučkami

Gratinirane palačinke z gobami

Gratinirane palačinke s piščancem


Raziskujte naprej

Masa za palačinke

Ameriške palačinke

Skutine palačinke

Bananine palačinke

Pirine palačinke

Ajdove palačinke

Palačinke brez mleka

Slane palačinke

Palačinke brez jajc

Veganske palačinke

Japonske palačinke

Slastni recepti direktno na vaš e-mail