Enostaven recept za palačinke

Najboljši del pri palačinkah je, da so tako vsestranske, da se odlično prilegajo tako slanim kot sladkim kombinacijam. Raziskujte različne okuse in uživajte v ustvarjanju!

Enostaven recept za palačinke
Palačinke s čokolado, avtor slike Iva Rajović / Unsplash

Palačinke recept

Oglejte si recept za preprosto najboljše palačinke.

Sestavine

  • 1 skodelica pšenične moke
  • 2 žlici sladkorja (po želji, lahko naredite palačinke brez sladkorja)
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1 jajce
  • 1 skodelica mleka
  • 2 žlici stopljenega masla
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta (po želji)
  • Maslo ali olje za peko
  1. V srednji skledi zmešajte moko, sladkor, pecilni prašek in sol.
  2. V drugi skledi stepite jajce in ga nato vmešajte v suhe sestavine. Dodajte tudi mleko, stopljeno maslo in vanilijev ekstrakt ter dobro premešajte, da dobite gladko zmes. Če želite debelejše palačinke, dodajte manj mleka; za bolj tanke palačinke, dodajte več mleka.
  3. Ponev segrejte na srednji temperaturi in dodajte malo masla ali olja.
  4. Z zajemalko vlijte majhne količine testa v ponev, da dobite palačinke želene velikosti.
  5. Palačinke pecite, dokler se na vrhu ne pojavijo mehurčki in spodnja stran postane zlato rjava. Nato jih previdno obrnite in pecite še nekaj minut, da se tudi spodnja stran zlato zapeče.
  6. Ponavljajte postopek, dokler ne porabite vsega testa.
  7. Postrezite tople palacinke s svojimi najljubšimi dodatki, kot so javorjev sirup, sadje, sladkor v prahu ali stepena smetana.
Nasvet: Bolj puhaste palačinke s svežo mineralno (gazirano) vodo

Za še bolj zračne in rahle palačinke razmislite o uporabi sveže mineralne vode v testu za palačinke. Karbonacija v mineralni vodi ustvarja mehurčke v testu, rezultat je bolj zračna tekstura.

Izberite neslajeno mineralno vodo: Izberite navadno, neslajeno mineralno vodo, da se izognete nepotrebnemu dodajanju sladkosti v palačinke.

Prilagodite količino tekočine: Ko nadomeščate mineralno vodo za običajno vodo ali mleko v receptu za palačinke, uporabite enako količino. Vendar pa boste morda morali količino malo prilagoditi glede na konsistenco testa. Dodajte nekoliko več ali manj, kot je potrebno, da dosežete želeno gostoto.

Nežno premešajte: Pazite, da ne boste preveč premešali testa. Previdno premešajte, dokler se sestavine le ne združijo. Preveč mešanja lahko uniči mehurčke in privede do bolj gostih palačink.

Naj testo počiva: Pustite, da testo počiva nekaj minut pred kuhanjem. To bo omogočilo mehurčkom, da se razširijo in še dodatno omehčajo testo.

Običajna priprava: Palačinke pecite na vroči ponvi, kot običajno. Uživajte!

Sladki nasveti

Seveda, tukaj je nekaj običajnih in nekoliko nenavadnih nasvetov za pripravo odličnih palačink:

  1. Pravilna temperatura ponve: Da bi palačinke bile enakomerno zapečene, segrejte ponev na srednjo temperaturo in jo dobro namažite z maslom ali oljem.
  2. Pustite, da testo počiva: Po pripravi testa pustite, da počiva vsaj 10-15 minut. To bo omogočilo, da se sestavine dobro povežejo in da bodo palačinke bolj mehke.
  3. Uporabite zajemalko: Za enako velike palačinke uporabite zajemalko ali merico za testo. Tako bodo palačinke enakomerne velikosti.
  4. Pazite na mehurčke: Ko se na vrhu palačinke pojavijo mehurčki, je čas za obrat. Pecite še nekaj minut na drugi strani.
  5. Dodajte gazirano vodo: Namesto navadne vode lahko poskusite dodati nekaj gazirane vode v testo. To bo palačinke naredilo zračnejše.
  6. Uporabite brizgalno stekleničko: Za ustvarjanje različnih oblik palačink lahko testo vlijete v brizgalno stekleničko in ga nato brizgajte na ponev. S tem lahko ustvarite različne vzorce.
  7. Dodajte začimbe: Za okusne palačinke dodajte nekaj vanilije, cimeta ali kakava v prahu v testo.
  8. Zamenjajte moko: Namesto navadne bele moke lahko poskusite uporabiti polnozrnato moko, mandljevo moko ali kokosovo moko za bolj zdrave palačinke.
  9. Naredite barvite palačinke: Dodajte naravne barvne sestavine, kot so kurkuma za rumene palačinke ali spirulina za zelene palačinke, za zabavno raznolikost.

Kaj zraven?

Za palačinke obstaja veliko možnosti, tako običajnih kot nenavadnih, kombinacij. Tukaj je nekaj idej:

  1. Jagodna omaka in stepena smetana: Sveže jagode s sladko omako in stepeno smetano so klasična izbira.
  2. Jabolčni kompot: Palačinke se odlično ujemajo z domačim jabolčnim kompotom.
  3. Med in orehi: Topel med, posut s sesekljanimi orehi, je preprost in okusen dodatek.
  4. Nutella in banane: Nutella in rezine banan so sladka mešanica, ki se odlično poda k palačinkam.
  5. Avokado in jajce: Na palačinke dodajte rezine avokada in mehko kuhano jajce za slano-sladko doživetje.
  6. Slanina in sir: Palačinke prelijte s sirom in jih ovijte v hrustljavo slanino.
  7. Pesto in parmezan: Namesto sladkih palačink poskusite palačinke s pestom in naribanim parmezanom.
  8. Kisla smetana in kaviar: Za luksuzen pridih poskusite kislo smetano in kaviar.
  9. Pikantna omaka in piščanec: Palačinke napolnite s pikantno omako in narezanim pečenim piščancem za nenavadno okusno jed.

Sladka zgodovina

Zgodovina palačink je zanimiva in sega več tisoč let nazaj. Čeprav se zgodovina palačink razteza skozi mnoge kulture po svetu, bomo osvetlili nekaj zanimivih dejstev o tem, kako so se palačinke razvijale skozi zgodovino.

  1. Starodavna tradicija: Palačinke so ena najstarejših oblik hitre priprave hrane. Uporabljali so jih že stari Grki in Rimljani, ki so jih pekli na kamnitih ploščah.
  2. Svetovna priljubljenost: Palačinke so postale priljubljena jed po vsem svetu. Vsaka kultura je dodala svoj edinstven okus in način priprave. Na primer, francoske palačinke, imenovane "crêpes," so znane po svoji tanki in elegantni obliki.
  3. Palačinke v ameriški zgodovini: Ameriške palačinke so postale znane po vsej državi zaradi svoje priljubljenosti za zajtrk. V Združenih državah Amerike so jih jedli že v 18. stoletju, in še danes so ena najljubših zajtrkov v državi.
  4. Praznovanje palačink: V nekaterih kulturah so palačinke povezane s posebnimi prazniki. Na primer, na dan mardi gras v New Orleansu (ZDA) se tradicionalno jedo krofi, medtem ko v švedski kulturi na dan svečnic pripravijo in uživajo v palačinkah.
  5. Revolucija v kuhinji: Palačinke so bile ena prvih jedi, ki so jih ljudje lahko pripravljali hitro na kuhalnih napravah, kot so kuhalniki in električni štedilniki. To je pripomoglo k razširjenosti in priljubljenosti te jedi.

Palačinke so se skozi stoletja razvijale in prilagajale različnim kulturam in okusom. Danes so še vedno priljubljena jed po vsem svetu, pripravljena na različne načine in postrežena s številnimi nadevi.


Zanimivosti

Tukaj je nekaj zanimivih in zabavnih dejstev o palačinkah:

  1. Svetovni rekord v stapljanju: Leta 2019 je ruski kuhar Dmitry Koltsov postavil svetovni rekord v stapljanju palačink. Zložil je kar 73 palačink naenkrat, da je ustvaril impresiven stolpec palačink.
  2. Palačinke v vesolju: Astronavti so jedli palačinke tudi v vesolju! Na Mednarodni vesoljski postaji so imeli na voljo posebne "kosmične palačinke," ki so jih uživali v breztežnostnem okolju.
  3. Dan palačink: Obstaja poseben dan posvečen palačinkam. Mednarodni dan palačink (International Pancakes Day) praznujemo vsako leto v začetku marca. Tradicionalno se ta dan praznuje s tekmo v teku in metanju palačink v angleškem mestu Olney.
  4. Palačinke kot umetniško platno: Nekateri umetniki so svoje talente izrazili tudi na palačinkah. Poglejte si očeta, ki svoje otroke uči skozi palačinke.
  5. Palačinke v kinu: V nekaterih kinematografih po svetu lahko naročite palačinke namesto običajnih kokic med ogledom filma.

Palačinke recepti

Ameriške palačinke

Skutine palačinke

Gratinirane palačinke

Bananine palačinke

Pirine palačinke

Ajdove palačinke

Palačinke brez mleka

Slane palačinke

Palačinke brez jajc

Veganske palačinke

Japonske palačinke

Slastni recepti direktno na vaš e-mail