Kako narediti bešamel

Bešamel je odlična osnova za različne jedi, vključno s sirovimi omakami, lasagnami in mnogimi drugimi. Pri pripravi se lahko igrate z začimbami in siri, da ustvarite različne okuse po svojem okusu.

Kako narediti bešamel
Pita z bešamelom, avtor slike Conall

Bešamel omaka

Oglejte si recept za pripravo bešamel omake.

Sestavine

 • 50 g masla
 • 50 g moke
 • 500 ml mleka
 • Sol po okusu
 • Muškatni orešček po okusu
Pri pripravi bešamelske omake se običajno uporablja navadna pšenična bela moka (all-purpose flour). Ta moka je primerna, ker vsebuje zmerno količino glutena, ki je odgovoren za vezavo omake.

Vendar pa je mogoče eksperimentirati z drugimi vrstami moke, če želite prilagoditi okus in teksturo. Na primer:

Polnozrnata moka: Če želite bolj zdravo različico, lahko uporabite polnozrnato moko. Vendar bodite pozorni, da bo omaka imela bolj rustikalen okus in teksturo.

Riževa moka: Riževa moka je primerna, če želite omako brez glutena. Uporabite jo na enak način kot pšenično moko.

Koruzna moka: Koruzno moko lahko dodate za bolj gost okus. Vendar pazite, da se ne bo preveč zgostila.

Splošno pravilo pa je, da pri izbiri moke razmislite o okusu in teksturi, ki ju želite doseči, in prilagodite količino moke, če je potrebno, da dosežete želeno konsistenco bešamel omake.
 1. V loncu segrejte maslo na srednji ognju, dokler se ne stopi in začne peniti.
 2. Dodajte moko v stopljeno maslo in mešajte neprestano s kuhalnico. Kuhajte moko, dokler ne dobi svetlo rumene barve. To imenujemo "beljenje" moke in bo omaki dalo lepo barvo in okus.
 3. Postopoma vlijte mleko v lonec in še naprej mešajte, da preprečite nastanek grudic. Kuhajte omako, dokler ne zavre, in nato zmanjšajte ogenj na najnižjo možno raven.
 4. Omako kuhajte še nekaj minut, dokler ne postane gosta in kremasta. Med kuhanjem neprestano mešajte.
 5. Začinite z soljo in muškatnim oreščkom po okusu. Muškatni orešček dodajte previdno, saj je močan, in ga je enostavno pretiravati.
 6. Bešamelsko omako odstranite s štedilnika in jo lahko uporabite takoj ali počakate, da se ohladi in jo shranite za kasnejšo uporabo.

Nasveti

 1. Uporabite enake dele masla in moke: Za osnovno bešamel omako je običajno razmerje med maslom in moko enako, na primer 50 g masla in 50 g moke.
 2. Mešajte neprestano: Med dodajanjem mleka in kuhanjem moke neprestano mešajte z žlico ali kuhalnico, da preprečite nastanek grudic.
 3. Uporabite toplo mleko: Mleko naj bo toplo, ko ga dodate v omako, da se bo lažje združilo z mešanico.
 4. Prilagodite gostoto: Če želite bolj gosto omako, uporabite več moke, za bolj tekočo omako pa manj moke.
 5. Dodajte nekaj česna: Za okusno različico bešamel omake dodajte nekaj strtih strokov česna v stopljeno maslo, nato pa nadaljujte s pripravo omake.
 6. Veganska bešamel omaka: Namesto kravjega mleka lahko uporabite rastlinsko mleko, kot je mandljevo ali ovseno mleko, za vegansko različico bešamel omake.
 7. Dodajte malo gorčice: Za dodaten okus lahko v bešamel omako vmešate žličko dijonske gorčice.
 8. Zdrav bešamel: Namesto masla uporabite ekstra deviško olivno olje za bolj zdravo različico omake.
 9. Poskusite z zelišči: Dodajte sveža ali suha zelišča, kot so timijan, peteršilj ali origano, za okusno aromatizirano bešamel omako.

Zgodovina bešamela in nekaj dejstev

Bešamel omaka, znana tudi kot bešamel, je klasična francoska omaka, ki je postala pomemben del svetovne kulinarike. Tukaj je zgodovina in nekaj nenavadnih dejstev o tej priljubljeni omaki:

 1. Italijanski izvor: Kljub temu, da je bešamel omaka zdaj povezana s francosko kulinariko, izvira iz Italije. Prvi zapisi o podobni omaki segajo v 14. stoletje v italijanski kuharski knjigi "Libro de arte coquinaria".
 2. Ime po imenovanju: Ime "bešamel omaka" je dobila po italijanskem kuharju Marquisu Louisu de Béchamelu, ki je služil pod kraljem Ludvikom XIV. S svojim prispevkom je izboljšal in populariziral omako v francoski kuhinji.
 3. Kulinarični univerzalec: Bešamelsko omako pogosto uporabljamo kot osnovo za mnoge druge omake vključno z mornarsko, sirovo in špargljevo omako.
 4. Nenavadna osnova: Osnova bešamel omake je enak delež masla in moke, ki se imenuje "roux." Nato se mleko počasi vmešava, dokler ne dosežemo želene konsistence.
 5. Različice po svetu: Vsaka država ima svojo različico bešamel omake. Na primer, v Italiji se omaka imenuje "besciamella," v ZDA pa jo običajno imenujejo "white sauce."
 6. Pogosta v kuharskih šolah: Bešamelska omaka je pomembna za učenje osnovne kuharske tehnike, saj se pogosto uporablja za pripravo drugih omak in jedi.
 7. Kulinarika na filmu: Bešamelska omaka se včasih uporablja v filmski industriji za prikazovanje kuhanja hrane, saj se pri pripravi dobro vede in je viden njen razvoj od začetka do konca.

Bešamelska omaka je torej izjemno vsestranska in pomembna sestavina številnih kulinaričnih mojstrovin po vsem svetu. Ne le, da ima bogato zgodovino, ampak je tudi nepogrešljiva v sodobni kuhinji.


Raziskujte naprej

Slastni recepti direktno na vaš e-mail