Masleni rogljički

S tem receptom boste pripravili okusne domače rogljičke, ki bodo omamno dišali in se stopili v ustih. Dober tek!

Masleni rogljički
Pravkar pečeni masleni rogljički, avtor slike Asimilovana

Masleni rogljički recept

Sestavine

Za testo:

 • 500 g moke
 • 10 g soli
 • 10 g sladkorja
 • 10 g svežega kvasa
 • 250 ml mleka
 • 100 g masla (sobne temperature)

Za nadev:

 • 200 g masla (hladno)
 • 1 jajce (za premaz)
 1. Začnite z pripravo kvasa. Sveži kvas zdrobite v toplo mleko, dodajte sladkor in pustite, da se kvas začne peniti. To traja približno 10 minut.
 2. Medtem v veliki posodi združite moko in sol. Ko je kvas pripravljen, ga dodajte k mešanici moke in dobro premešajte.
 3. Testo zamesite na rahlo pomokani površini. Oblikujte ga v kvadrat in zavijte v plastično folijo. Postavite v hladilnik za približno 30 minut.
 4. Medtem pripravite maslo za listnato testo. Razvaljajte ga v pravokotnik debeline približno 1 cm. Nato oblikujte pravokotnik iz masla in ga postavite v hladilnik, da se ohladi.
 5. Ko je testo ohlajeno, ga razvaljajte v pravokotnik, ki je približno dvakrat večji od pravokotnika masla. Postavite ohlajen masleni pravokotnik na eno polovico testa in prekrijte z drugo polovico.
 6. Testo prepognite v tretjine, tako da dobite tri plasti. To je prvi "vzorec" testa. Zavijte ga v plastično folijo in postavite v hladilnik za 30 minut.
 7. Postopek ponovite še dvakrat, pri čemer vedno pustite, da se testo ohladi 30 minut med vsakim "vzorčenjem".
 8. Ko je testo pripravljeno, ga razvaljajte v pravokotnik debeline približno 0,5 cm. Nato ga narežite na trikotnike.
 9. Vsak trikotnik zvijte od široke strani proti konici, da dobite obliko rogljička.
 10. Položite rogljičke na pekač, obložen s peki papirjem, in jih pustite vzhajati 1 uro.
 11. Pečico segrejte na 200°C. Rogljičke premažite z razžvrkljanim jajcem in pecite 15-20 minut, dokler ne postanejo zlatorjavi.
 12. Ohlajene rogljičke postrezite in uživajte v svojih domačih rogljičkih!

Nasveti za izdelavo

 1. Uporabite kakovostne sestavine: Za rogljičke uporabite dobro moko, svež kvas, maslo visoke kakovosti in sveže jajce. Kvalitetne sestavine naredijo veliko razliko v okusu.
 2. Pravilno gnetenje testa: Temeljito pregneteno testo bo lažje oblikovalo plasti in bo bolj zračno. Gnetite vsaj 10-15 minut, dokler ni elastično.
 3. Ohladite maslo: Pomembno je, da je maslo za listnato testo hladno, ko ga vključite v testo. Hladno maslo bo ustvarilo plasti med peko.
 4. Redno prepogibanje testa: Med izdelavo testa redno prepogibajte in ohladite, da ustvarite plasti. Več plasti pomeni boljše rogljičke.
 5. Pravilna oblika: Ko oblikujete rogljičke, se prepričajte, da so enakomerne velikosti, da se enakomerno spečejo.
 6. Dodajte vaniljo: Za dodaten okus lahko testo obogatite z vaniljevim ekstraktom ali vaniljevim sladkorjem.
 7. Uporabite marmelado: Namesto običajnega nadeva s čokolado ali mandlji poskusite rogljičke napolniti z različnimi vrstami marmelade ali džema.
 8. Eksperimentirajte z nadevi: Namesto običajnih nadevov poskusite nadevati rogljičke z orehi, suhimi brusnicami, koščki čokolade ali celo sirom in šunko za slano različico.
 9. Cimet in sladkor: Za sladke rogljičke potresite testo s cimetom in sladkorjem, preden ga zvijete in spečete.
 10. Zamrznite jih: Če nimate časa za pripravo rogljičkov v enem dnevu, lahko oblikovane rogljičke zamrznete in jih spečete, ko si zaželite sveže pečenih.

Kaj postreči zraven francoskih rogljičkov?

S croissanti se odlično ujemajo različne sestavine, tako običajne kot neobičajne. Tukaj je nekaj idej:

Običajne kombinacije

 1. Maslo in marmelada: Klasična kombinacija je maslo na croissantu s sadno marmelado po izbiri.
 2. Pršut in sir: Razrežite rogljiček na polovico in ga napolnite s tankimi rezinami pršuta in sira.
 3. Nutella: Za ljubitelje čokolade je Nutella odlična izbira za nadev.
 4. Sveža smetana in jagode: Croissant dodajte svežo smetano in dodajte rezine jagod za osvežilen okus.
 5. Kava ali čaj: Croissanti so odlični ob spremljavi kave ali čaja.

Neobičajne kombinacije

 1. Avokado in jajce: Razrežite croissant na polovico, nato pa na vrhu dodajte rezine avokada in mehko kuhano ali poširano jajce.
 2. Losos in smetanov sir: Napolnite croissant s smetanovim sirom in rezinami dimljenega lososa ter dodajte kapljico limoninega soka.
 3. Rukola in paradižnik: Croissant razrežite na polovico, nato pa ga napolnite s svežo rukolo, rezinami paradižnika in kapljico oljčnega olja.
 4. Kremni sir in pesto: Naredite si kremo iz kremnega sira in pesta ter jo namažite na croissant.
 5. Mandljevo maslo in banane: Premažite croissant z mandljevim maslom in dodajte rezine banane.

S temi kombinacijami lahko uživate v različnih okusih in odkrijete svoje najljubše.


Zgodovina rogljičkov

Zgodovina croissantov, tega slastnega francoskega peciva, je polna zanimivih in včasih tudi neobičajnih zgodb. Pravzaprav izvor croissantov ni povsem jasen, vendar se pojavlja več različnih razlag in legend. Ena izmed zanimivih zgodb o izvoru rogljičkov se glasi:

V 17. stoletju je francoska vojska med obleganjem mesta Dunaj v Avstriji naletela na podzemski rov, kjer so Turki načrtovali napad. Francoski pek je slišal zvoke, ko so Turki izkopavali, in opozoril vojake. Ko so zjutraj prišli na površje, so našli pripadnike turške vojske, ki so pravkar napadli. Da bi proslavili to zmago, so začeli peči pecivo v obliki polmeseca, ki je bil simbol Otomanskega imperija. Ta sladka poslastica je bila kasneje imenovana "kipferl," kar je avstrijska beseda za polmesec.

Čeprav se zdi ta zgodba zanimiva, je pomembno omeniti, da se je oblika in recept za rogljičke v Franciji razvijala skozi stoletja, preden so postali takšni, kot jih poznamo danes. Croissanti so postali priljubljeni v 19. stoletju in so zdaj znani po vsem svetu kot eno najbolj prepoznavnih francoskih peciv.


Zabavna dejstva

 1. Ime s slovenskim pridihom: Beseda "croissant" izvira iz francoskega jezika in pomeni "polmesec". V Sloveniji jih imenujemo kar "rogljički".
 2. Legenda o rogljičku: Obstaja legenda, da so rogljički izumljeni v 17. stoletju v Franciji, kot odgovor na turški oblegani Dunaj. Ko so Francozi izvedeli za načrtovani napad Turkov skozi podzemni rov, so zazvonili z alarmom in rešili mesto. V čast tej zmagi so nato spekli pecivo v obliki turškega polmeseca.
 3. Croissanti v vesolju: Leta 1965 je bil prvi rogljicek poslan v vesolje z ameriškim astronavtom Johnom Youngom na misiji Gemini 3. To je bila prva hrana, ki jo je človek prinesel v vesolje.
 4. Croissanti po svetu: Croissanti so se razširili po vsem svetu in prilagodili različnim okusom. V ZDA so na primer priljubljeni s čokoladnim nadevom, v Avstriji pa jih radi jedo z marelično marmelado.
 5. Rekord v dolžini: Najdaljši croissant na svetu, dolg neverjetnih 202 metrov, so spekli leta 2006 v Franciji.
 6. Croissanti v umetnosti: Croissanti so pogosto upodobljeni v umetnosti, vključno s slikami in fotografijami. Slavni umetnik Vincent van Gogh je naslikal sliko z naslovom "Kroasanti in kava", kjer je prikazal to priljubljeno pecivo.
 7. Croissanti za zajtrk: V Franciji velja, da je najboljši čas za uživanje croissantov zjutraj, sveže pečenih in še toplih, skupaj s kavo ali vročo čokolado.
 8. Croissanti v filmu: Croissanti so bili uporabljeni v številnih filmih, kjer igralci uživajo to okusno pecivo. Eno najbolj znanih prizorov je v filmu "Marie Antoinette" iz leta 2006.

Raziskujte naprej

Masleni piškoti

Božični piškoti

Čokoladni piškoti

Kokosovi piškoti

Linški piškoti

Orehovi piškoti

Piškoti z marmelado

Ovseni piškoti

Piškoti iz ovsenih kosmičev

Brizgani piškoti

Pirini piškoti

Razpokani piškoti

Slastni recepti direktno na vaš e-mail