Čokoladni piškoti

Čokoladni piškoti so več kot le sladica; so del zgodovine, umetnosti in kulture ter lahko prinesejo nasmeh na obraz vsakogar, ki jih uživa. 🍪

Čokoladni piškoti
Čokoladni piškoti in piškoti s koščki čokolade, avtor slike Biskuit

Piškoti s čokolado (chocolate chip cookies recept)

Sestavine

 • 200 g temne čokolade (vsaj 70% kakava oziroma po želji)
 • 100 g masla
 • 150 g moke
 • 30 g kakava v prahu
 • 1/2 žličke pecilnega praška
 • 1/2 žličke soli
 • 2 jajci
 • 150 g rjavega sladkorja
 • 1 žlička vaniljevega ekstrakta
 • 100 g čokoladnih kapljic ali nasekljane čokolade
 1. V manjšem loncu stopite temno čokolado in maslo na nizki temperaturi. Mešajte, dokler se popolnoma ne stopita. Odstranite s toplote in pustite, da se ohladi.
 2. V večji skledi presejte moko, kakav v prahu, pecilni prašek in sol. Temeljito premešajte in postavite na stran.
 3. V drugi skledi stepite jajca, rjavi sladkor in vaniljev ekstrakt, dokler mešanica ni svetla in penasta.
 4. Počasi vmešajte ohlajeno čokoladno mešanico v jajčno mešanico. Dobro premešajte, da se vse sestavine združijo.
 5. Postopoma dodajajte suhe sestavine v mokri mešanici. Mešajte, dokler ne dobite homogene mase.
 6. Na koncu vmešajte čokoladne kapljice ali nasekljano čokolado, da dobite bogato čokoladno testo.
 7. Testo pokrijte s prozorno folijo in ga postavite v hladilnik za vsaj 1 uro ali čez noč.
 8. Pečico segrejte na 175°C. Na pekač s peki papirjem oblikujte majhne kroglice testa in jih rahlo sploščite.
 9. Piškote pecite približno 10-12 minut, dokler se robovi ne začnejo rahlo rumeno obarvati. Sredina piškotov naj bo še mehka.
 10. Piškote pustite, da se ohladijo na pekaču nekaj minut, nato pa jih prestavite na rešetko, da se popolnoma ohladijo.

Uživajte v svojih čokoladnih piškotih!


Nasveti za pripravo slastnih čokoladnih piškotov

 1. Natančno merjenje sestavin je ključno. Uporabite tehtnico za natančno merjenje moke, sladkorja in čokolade.
 2. Uporabite kakovostno temno čokolado z visoko vsebnostjo kakava (vsaj 70%), saj bo to dodalo intenziven okus.
 3. Testo ohladite v hladilniku za vsaj eno uro ali čez noč. To bo omogočilo, da se okusi bolje povežejo in piškoti bodo bolj hrustljavi.
 4. Uporabite peki papir na pekaču, da se piškoti ne bodo prijeli in bodo enakomerno pečeni.
 5. Piškoti bodo še mehki, ko jih vzamete iz pečice. Pustite jih nekaj minut na pekaču, da se malo ohladijo, preden jih prestavite na rešetko.
 6. Poskusite dodati majhen ščepec mletega čilija v testo za čokoladne piškote. To bo dodalo rahel pikanten okus, ki bo presenetil vaše brbončice.
 7. Namesto običajnih čokoladnih kapljic uporabite čokoladne koščke. Tako bodo piškoti imeli presenetljive kose čokolade.
 8. Eksperimentirajte z dodatki, kot so drobno nasekljane oreščki, suho sadje ali celo zdrobljeni piškoti za dodaten okus in teksturo.
 9. Dodajte nekaj žličk instant kave v testo za čokoladne piškote. To bo okrepilo okus čokolade in dodalo rahel pridih kave.
 10. Po peki lahko piškotom dodate nekaj zrn soli ali ščepec morske soli. Kontrast med sladkostjo in slano bo piškotom dodal globino.

Kaj postreči zraven čokoladnih piškotov?

S čokoladnimi piškoti je mogoče kombinirati različne sestavine in prigrizke. Tukaj so ideje:

 1. Mleko ali vroča čokolada: Čokoladni piškoti so odlični, ko jih pomakate v mleko ali vročo čokolado.
 2. Kava: Če pijete kavo, jo lahko postrežete z čokoladnimi piškoti. Okusi se odlično dopolnjujejo.
 3. Čaj: Različne vrste čajev, kot sta črni čaj in zeliščni čaj, so dober par s čokoladnimi piškoti.
 4. Vaniljev sladoled: Topel čokoladni piškot, ki se stopi ob okusu vaniljevega sladoleda, je nebeška kombinacija.
 5. Sadje: Sveže jagode, maline ali rezine banane se odlično podajo k čokoladnim piškotom.
 6. Gorčica: Poskusite čokoladne piškote z majhno količino gorčice za rahel kontrast med sladkim in pikantnim.
 7. Avokado: Avokado je lahko presenetljivo dober spremljevalec čokoladnih piškotov. Pripravite avokadov pire in ga namažite na piškote.
 8. Solatni preliv: Nekateri solatni prelivi, kot je balzamični kis, lahko ponudijo zanimivo kombinacijo sladkega in kislega z okusom čokolade.
 9. Paradižnikova omaka: Za bolj avanturistične brbončice lahko poskusite čokoladne piškote s paradižnikovo omako. Kontrast med sladkim in slanim bo presenetljivo dober.
 10. Sir: Nekatere vrste sira, kot je kremni sir ali roquefort, se lahko odlično podajo s čokoladnimi piškoti.

S kombinacijo običajnih in nenavadnih prigrizkov lahko čokoladnim piškotom dodate zanimive okuse in presenetite svoje goste.


Čokoladna zgodovina

Čokoladni piškoti imajo zanimivo zgodovino. Prvotno so bili razviti v srednjem veku v Evropi, vendar so se čokoladni piškoti, kot jih poznamo danes, razvili kasneje v Združenih državah Amerike.

Nekateri pravijo, da so prvi čokoladni piškoti nastali, ko so kuharji v srednjem veku eksperimentirali z dodajanjem čokolade k svojim piškotom. Vendar pa je bila čokolada takrat draga in nedostopna, zato so bili čokoladni piškoti rezervirani za plemstvo.

Prava popularnost čokoladnih piškotov je prišla v 19. stoletju v ZDA. S prihodom mlečne čokolade in množične proizvodnje so postali bolj dostopni širši javnosti. Čokoladni piškoti so postali priljubljena sladica med družinskimi shodi in prazničnimi praznovanji.

V 20. stoletju so čokoladni piškoti postali simbol udobja in domačnosti. Med veliko depresijo so bili čokoladni piškoti cenjeni kot poceni sladica, ki je lahko dvignila duh ljudi in prinesla nekaj sladkosti v težkih časih.


Čokoladne zanimivosti

 1. Piškoti na Luni: Astronavti, ki so prvi pristali na Luni s misijo Apollo 11 leta 1969, so s seboj prinesli paket čokoladnih piškotov. Na žalost so bili piškoti takrat tako krhki, da so se razdrobili v mikrogravitaciji, kar je poskrbelo za smeh v vesoljskem plovilu. 😆
 2. Rekordni piškoti: Največji čokoladni piškot na svetu je bil narejen leta 2003 v Združenem kraljestvu. Tehtal je neverjetnih 18.9 ton in imel premer več kot 30 metrov.
 3. Piškoti za vojake: Med prvo in drugo svetovno vojno so bili čokoladni piškoti, znani kot "vojni piškoti", pomembna hrana za vojake. Ti piškoti so bili zasnovani tako, da so ostali sveži dolgo časa, kar je bilo ključnega pomena za dolge vojaške pohode.
 4. Čokoladni piškoti v vesolju: Čokoladni piškoti so bili del prehrane astronavtov v vesolju. NASA je razvila posebno različico čokoladnih piškotov, ki jih je mogoče jesti v breztežnostnih razmerah.
 5. Čokoladni piškoti kot umetniško delo: Nekateri umetniki so ustvarili neverjetno podrobne slike s čokoladnimi piškoti. S pravilno postavitvijo piškotov in različnih odtenkih čokolade so ustvarili prava umetniška dela, ki so začasna, saj so piškote na koncu neizogibno pojedli.
 6. Recepti z nasprotnim učinkom: V nekaterih primerih so ljudje uporabili čokoladne piškote za pripravo receptov, ki posnemajo druge jedi. Na primer, lahko najdete recepte za "piškotne burgerje" ali "piškotne testenine", kjer čokoladni piškoti nadomeščajo tradicionalne sestavine.
 7. Čokoladni piškoti v umetnosti: Čokoladni piškoti so navdihnili tudi umetnike. Nekateri slikarji so uporabili piškote kot motiv v svojih slikah, kar je prispevalo k nenavadnim in zabavnim umetniškim delom.

🍪 Raziskujte naprej

Božični piškoti

Masleni piškoti

Kokosovi piškoti

Linški piškoti

Orehovi piškoti

Piškoti z marmelado

Ovseni piškoti

Piškoti iz ovsenih kosmičev

Brizgani piškoti

Pirini piškoti

Rogljički

Razpokani piškoti

Slastni recepti direktno na vaš e-mail