Razpokančki

S temi nasveti lahko svoje razpokane piškote prilagodite svojemu okusu in raziskujete nove okuse. Uživajte v peki in svojih domačih razpokanih piškotih!

Razpokančki
Mehki razpokani piškoti v družbi, avtor slike saiberiac

Pečeni razpokani piškoti

Tukaj je recept za razpokane piškote (crinkle cookies).

Sestavine

  • 250 g temne čokolade (najmanj 70% kakava)
  • 60 g masla
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 čajna žlička vaniljevega izvlečka
  • 220 g moke
  • 40 g kakava v prahu
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 100 g sladkorja v prahu (za valjanje)
  1. Čokolado in maslo stopite v mikrovalovni pečici ali nad paro. Mešajte, dokler se popolnoma ne stopita. Pustite, da se nekoliko ohladita.
  2. V večji posodi stepite jajci in rjavi sladkor. Dodajte vaniljev izvleček ter stopljeno čokolado in maslo. Dobro premešajte.
  3. V drugi posodi zmešajte moko, kakav v prahu, pecilni prašek in sol. Suhe sestavine postopoma dodajajte mokrim sestavinam in mešajte, da dobite enotno testo.
  4. Testo zavijte v prozorno folijo in ga postavite v hladilnik za vsaj eno uro ali čez noč. To bo olajšalo oblikovanje piškotov.
  5. Pečico predgrejte na 180°C. Na pekač položite peki papir.
  6. Iz hladilnika vzemite testo in oblikujte majhne kroglice, približno velikosti oreha. Vsako kroglico povaljajte v sladkorju v prahu, da se oblikujejo razpoke na površini.
  7. Položite kroglice na pripravljen pekač, pustite dovolj prostora med njimi, saj se bodo med peko razširile.
  8. Pecite v ogreti pečici približno 10-12 minut, dokler se piškoti ne razpokajo in postanejo trdni na robovih.
  9. Piškote previdno prestavite na rešetko, da se popolnoma ohladijo. Ko so ohlajeni, jih lahko postrežete in uživate v razpokanem okusu in teksturi.

Dobri nasveti

  1. Pravilna temperatura masla: Uporabite mehko maslo pri sobni temperaturi. Tako se bo lažje vključilo v testo.
  2. Rjavi sladkor: Rjavi sladkor doda piškotom bogat okus. Poskusite z različnimi vrstami rjavega sladkorja za različne okuse.
  3. Ohlajanje testa: Po pripravi testa ga pustite počivati v hladilniku vsaj eno uro ali čez noč. To bo pomagalo, da se okusi združijo in bo lažje oblikovati kroglice.
  4. Uporaba žlice za sladoled: Za enakomerno oblikovanje kroglic testa lahko uporabite žlico za sladoled.
  5. Sladkor v prahu: Piškote povaljajte v sladkorju v prahu, da dosežete klasičen videz razpokanih piškotov.
  6. Dodajte začimbe: Dodajte nekaj začimb, kot sta cimet ali ingver, za dodaten okus in aromo.
  7. Eksperimentirajte s čokolado: Namesto temne čokolade lahko uporabite bele čokoladne kapljice ali kose za raznolikost okusa.
  8. Dvojne razpoke: Če želite, da imajo piškoti še več razpok, jih povaljajte v sladkorju v prahu dvakrat.
  9. Dodajte orehove koščke: Dodajte orehe ali druge oreščke za dodaten hrustljav okus.
  10. Uporaba barv: Razmislite o barvnem sladkorju v prahu za zanimivejši videz piškotov, še posebej med prazničnimi obdobji.

Kaj zraven?

Seveda, tukaj je nekaj običajnih in neobičajnih kombinacij za postrežbo razpokanih piškotov:

  1. Mleko: Klasična izbira je mleko, saj se odlično ujema z okusom piškotov.
  2. Kava ali čaj: Razpokani piškoti so odličen spremljevalec kave ali čaja, še posebej za zajtrk ali popoldansko malico.
  3. Vanilijev sladoled: Topli razpokani piškoti so odlični v kombinaciji s hladnim vanilijevim sladoledom.
  4. Čokoladna omaka: Postrezite jih z bogato čokoladno omako ali čokoladnim fondijem za sladkosnede.
  5. Limonada: Poskusite jih postreči z osvežilno limonado za kontrast med sladkim in kislim okusom.
  6. Jogurt: Razpokane piškote lahko ponudite z grškim jogurtom in svežim sadjem za zdravo sladico.
  7. Slana kombinacija: Če ste ljubitelj kontrastov, jih postrezite s sirom ali s prigrizki, kot so oreščki in oljke, za kombinacijo slanega in sladkega.
  8. Sadna salsa: Pripravite sadno sals0, na primer iz manga, ananasa in papaje, ter jo postrezite kot osvežilen dodatek.

S temi kombinacijami lahko svoje razpokane piškote obogatite z različnimi okusi in jih prilagodite svojim željam. Uživajte v ustvarjanju in okušanju!


Neobičajna zgodovina

Neobičajna zgodovina razpokanih piškotov se začne v ZDA v 20. stoletju. Razpokani piškoti, znani tudi kot "crinkle cookies," so postali priljubljeni v času Velike depresije. Ta obdobja finančne stiske so ljudi spodbudila k iskanju cenovno ugodnih in praktičnih načinov za pripravo sladic. Ena od takšnih sladic, ki je postala priljubljena, so bili razpokani piškoti.

Značilnost teh piškotov so razpoke in čudovita, praškasta površina, ki spominja na sneg. Razpoke se tvorijo med peko, ko se testo piškotov širi, medtem ko se površina posuši. To daje piškotom edinstven videz in teksturo.

Razpokani piškoti so postali priljubljena sladica za praznovanja in posebne priložnosti, kot je božič. Njihova edinstvena zunanja podoba in mehka notranjost so osvojili srca številnih sladkosnedov.

Danes so razpokani piškoti priljubljeni po vsem svetu in so na voljo v različnih okusih, vključno s čokolado, vanilijo, cimetom in drugimi. Kljub svoji preprosti zgodovini so postali klasika, ki navdušuje ljudi vseh starosti.


Zanimivosti

  1. Navdih iz starih revij: Ideja za razpokane piškote naj bi izhajala iz starih revij za gospodinjstvo. Recepti so bili prvič objavljeni v teh revijah, kar je pripomoglo k njihovi hitri priljubljenosti med gospodinjami.
  2. Zvezdniki razpokanih piškotov: Razpokani piškoti so bili priljubljeni med zvezdniki v Hollywoodu v 20. stoletju. Številni igralci in igralke so jih radi pekli in delili s svojimi kolegi na snemanju.
  3. Praznik razpokanih piškotov: V ZDA 8. december praznujejo kot "nacionalni dan razpokanih piškotov." Ta dan je posvečen sladkim užitkom razpokanih piškotov, ko ljudje po vsem svetu pečejo in uživajo piškote.
  4. Največji razpokani piškot: V letu 2020 so peki v ZDA postavili Guinnessov rekord za največji razpokani piškot. Ta velikanski piškot je meril več kot 3 metre v premeru!
  5. Edinstveni vzorci: Zaradi naravnega razpokanja med peko so razpokani piškoti vsi unikatni. Vsak piškot ima svoj edinstven vzorec razpok.
  6. Priljubljenost na spletu: Razpokani piškoti so postali priljubljeni na družbenih omrežjih, kot je Instagram, kjer ljudje delijo slike svojih ustvarjanj. To je povzročilo še večjo razširjenost in popularnost teh piškotov.

Upam, da vas te zanimivosti še bolj navdušijo nad pripravo in uživanjem razpokanih piškotov!


Raziskujte naprej

Masleni piškoti

Božični piškoti

Čokoladni piškoti

Kokosovi piškoti

Linški piškoti

Orehovi piškoti

Piškoti z marmelado

Ovseni piškoti

Piškoti iz ovsenih kosmičev

Brizgani piškoti

Pirini piškoti

Rogljički

Slastni recepti direktno na vaš e-mail