Piškoti z marmelado

Tukaj je recept za piškote z marmelado ali vašim najljubšim džemom. Uživajte v teh okusnih piškotih, ki so odlični ob skodelici čaja ali kave. Poglejte pa si tudi bolj nenavadne kombinacije!

Piškoti z marmelado
Preprosti piškot z marmelado, avtor slike Suzy Hazelwood

Piškoti z marmelado recept

Sestavine

 • 250 g masla (sobne temperature)
 • 100 g sladkorja
 • 1 čajna žlička vaniljevega sladkorja
 • 1 jajce
 • 400 g moke
 • 1/2 čajne žličke pecilnega praška
 • Prise salt
 • Marmelada ali džem po izbiri (marelična, malinova, jagodna, itd.)
 1. V večji skledi zmehčajte maslo. Dodajte sladkor in vaniljev sladkor, nato pa z električnim mešalnikom stepajte, dokler ne dobite svetlo rumene in puhaste zmesi.
 2. Dodajte jajce in dobro premešajte, da se vse sestavine enakomerno povežejo.
 3. V drugi skledi presejte moko, pecilni prašek in ščepec soli. Nato postopoma dodajajte suhe sestavine v masleno zmes, medtem ko mešate, da dobite testo.
 4. Testo zavijte v prozorno folijo in ga postavite v hladilnik za vsaj 30 minut. To bo olajšalo oblikovanje piškotov.
 5. Medtem ko se testo hladi, segrejte pečico na 180°C in pripravite pekač s papirjem za peko.
 6. Ohlajeno testo razvaljajte na rahlo pomokani površini na debelino približno pol centimetra. S pomočjo modelčkov izrežite želeno obliko piškotov.
 7. Polovico izrezanih piškotov položite na pripravljen pekač, nato pa na vsak piškot dodajte majhno količino marmelade ali džema.
 8. Na vrh vsakega piškota postavite drugo polovico piškotov in robove dobro pritisnite skupaj, da se marmelada ali džem ne razlije med peko.
 9. Piškote pecite v ogreti pečici približno 12-15 minut ali dokler ne postanejo zlato rjavi.
 10. Ko so piškoti pečeni, jih previdno prestavite na rešetko in pustite, da se popolnoma ohladijo.

Kaj postreči zraven marmeladnih piškotov?

S piškoti z marmelado ali džemom se lahko odlično kombinirajo različne priloge in pijače. Tukaj je nekaj običajnih in manj običajnih kombinacij:

 1. Čaj ali kava: Piškote z marmelado ali džemom lahko postrežete ob skodelici čaja ali kave. Okusi se odlično dopolnjujejo.
 2. Mleko: Tradicionalna kombinacija je mleko s piškoti, saj se sladka marmelada ali džem odlično ujema s hladnim mlekom.
 3. Sladoled: Topli piškoti z marmelado so odlična kombinacija s hladnim vaniljevim sladoledom.
 4. Naravni jogurt: Zdrava in osvežilna izbira je postrežba piškotov z marmelado ob skodelici naravnega jogurta.
 5. Sir: Poskusite kombinirati piškote z marmelado z različnimi siri, kot je kremni sir ali brie. Kontrast sladkega in slanega okusa je zanimiv.
 6. Peneče vino: Za posebne priložnosti lahko piškote z marmelado postrežete z ohlajenim penečim vinom ali šampanjcem.
 7. Avokado: Presenetite svoje goste s kombinacijo piškotov z marmelado in rezinami avokada. Okusi se odlično povezujejo.
 8. Chili omaka: Za tiste, ki radi eksperimentirate s kontrasti okusov, poskusite piškote z marmelado potopiti v pikantno chili omako.
 9. Kremni likerji: Piškote z marmelado lahko postrežete z različnimi kremnimi likerji, kot je Irish Cream.

Zgodovina in zanimivosti

Nenavadna zgodovina piškotov z marmelado

V 18. stoletju so piškoti z marmelado postali priljubljeni med plemstvom na angleškem dvoru. Nekoč so jih imenovali "jabolčni kruh" (Apple Bread), saj so vsebovali marmelado iz jabolk. Postrežba teh piškotov je postala znak prestiža in gostoljubnosti, saj je uporaba marmelade iz eksotičnih sadežev, kot so ananas in mango, veljala za razkošno.

V 19. stoletju so se ti piškoti začeli širiti po Evropi in postali del tradicionalnih angleških čajev. Njihova sladka tekstura in sočna sredica so pritegnili pozornost sladokuscev po vsem svetu.

Nenavadni zabavni dejstvi o piškotih z marmelado

 1. Piškoti z marmelado na Everestu: Leta 2017 so neustrašni plezalci osvojili najvišjo goro na svetu, Mount Everest, in na vrhu so si privoščili piškote z marmelado. To je postala nenavadna tradicija med nekaterimi alpinisti.
 2. Največji piškot z marmelado: Leta 2003 je ekipa slaščičarjev v Združenem kraljestvu izdelala največji piškot z marmelado na svetu. Ta piškot je meril več kot 1,5 metra v premeru!

Piškoti z marmelado so tako postali del svetovne kulinarične dediščine, in njihova zgodovina ter zabavna dejstva dodajo pridih radovednosti temu priljubljenemu sladkemu prigrizku.


Raziskujte naprej

Masleni piškoti

Čokoladni piškoti

Božični piškoti

Linški piškoti

Orehovi piškoti

Ovseni piškoti

Piškoti iz ovsenih kosmičev

Brizgani piškoti

Pirini piškoti

Rogljički

Razpokani piškoti

Slastni recepti direktno na vaš e-mail