Zbirka receptov jedi Severne Amerike

Na┼í ─Źlanek vas popelje na kulinari─Źno potovanje skozi vse dr┼żave Severne Amerike. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odra┼żajo bogato kulinari─Źno dedi┼í─Źino tega kontinenta!

Zbirka receptov jedi Severne Amerike
Zna─Źilen zajtrk na Kostariki Gallo Pinto ali ─Źrni ri┼ż

Severnoameri┼íka kuhinja je sti─Źi┼í─Źe okusov, ki odseva ogromno kulturno in geografsko raznolikost tega obse┼żnega kontinenta.

Od ledenih tundr Kanade do son─Źnih pla┼ż Karibov in rodovitnih polj Srednje Amerike, vsaka regija prina┼ía svoje edinstvene sestavine, tehnike priprave in tradicije na bogato mizo severnoameri┼íke kulinarike.

Ta ─Źlanek vas bo popeljal skozi raznolikost in bogastvo jedi, ki so zna─Źilne za Severno Ameriko, od klasi─Źnih ameri┼íkih burgerjev in kanadskih poutine do eksoti─Źnih karibskih za─Źimb in osve┼żilnih cevichejev Srednje Amerike.

Antigva in Barbuda: Znana jed je "Fungee and Pepperpot", koruzni zos in pikantna mesna enolon─Źnica. Manj znana, a okusna je "Ducana", sladka krompirjeva in kokosova poga─Źa.

Bahami: "Conch Salad", solata iz morske pol┼żeve, je priljubljena bahamska specialiteta. Manj znana, a prav tako okusna je "Souse", pikantna juha iz pi┼í─Źanca, limete in krompirja.

Barbados: "Cou-Cou and Flying Fish", nacionalna jed iz koruznega zosa in lete─Źe ribe. Manj znana je "Bajan Black Cake", bogata, za─Źinjena torta, namo─Źena v rumu.

Belize: "Rice and Beans" s kokosovim mlekom je osnovna belizejska jed. Manj znana, a okusna je "Hudut", ribja juha z bananinimi cmoki.

Kanada: "Poutine", ocvrt krompir s sirovimi grudicami in omako, je znana kanadska jed. Manj znana, a tradicionalna je "Butter Tart", sladka pita s karameliziranim nadevom.

Butter tart

Kostarika: "Gallo Pinto", ri┼ż s ─Źrnim fi┼żolom, je osnovna kostari┼íka jed. Manj znana je "Sopa Negra", ─Źrna fi┼żolova juha, ki je prav tako zelo cenjena.

Kuba: "Ropa Vieja", jed iz natrganega govejega mesa v paradi┼żnikovi omaki, je kubanska specialiteta. Manj znana je "Yuca con Mojo", kuhana yuca z limetinim in ─Źesnovim prelivom.

Dominika: "Mountain Chicken" (┼żabe noge), neko─Ź priljubljena lokalna jed. Manj znana je "Callaloo", kremna juha iz listov dasheena.

Dominikanska republika: "La Bandera", tipi─Źen obrok z ri┼żem, fi┼żolom in mesom. Manj znana je "Mangu", pire iz zelenih banan.

El Salvador: "Pupusas", debele koruzne tortilje, napolnjene s sirom, mesom ali fi┼żolom, so nacionalna jed. Manj znana je "Sopa de Pata", juha iz govejih nog.

Izdelava popusas

Grenada: "Oil Down", kokosova mle─Źna enolon─Źnica z mesom in zelenjavo, je nacionalna jed. Manj znana je "Grenadian Nutmeg Ice Cream", sladoled z mu┼íkatnim ore┼í─Źkom.

Gvatemala: "Pepian", bogata mesna omaka z za─Źimbami in semeni, je tradicionalna gvatemalska jed. Manj znana je "Fiambre", hladna solata iz ve─Ź kot 50 sestavin, postre┼żena na Dan mrtvih.

Haiti: "Griot", mariniran in ocvrt svinjski trebuh, je znana haitijska jed. Manj znana, a okusna je "Soup Joumou", bu─Źna juha, simbol svobode.

Honduras: "Baleadas", tortilje z razli─Źnimi nadevi, so priljubljene v Hondurasu. Manj znana je "Sopa de Caracol", juha iz pol┼żev, ki velja za delikateso.

Jamajka: "Jerk Chicken", pikantno mariniran in pe─Źen pi┼í─Źanec, je mednarodno znana jamaj┼íka jed. Manj znana, a prav tako okusna je "Ackee and Saltfish", nacionalna jed iz sadja ackee in soljenega ribjega mesa.

Ackee and Saltfish

Mehika: "Tacos", tortilje s ┼ítevilnimi mo┼żnimi nadevi, so mednarodno znana mehi┼íka specialiteta. Manj znana, a izjemno okusna je "Chiles en Nogada", peko─Źi ─Źiliji polnjeni z mesnim nadevom in prekriti z ore┼í─Źkovo omako.

Nikaragva: "Gallo Pinto", me┼íanica ri┼ża in ─Źrnega fi┼żola, je osnovna nikaragovska jed. Manj znana je "Indio Viejo", tradicionalna jed iz govedine, zelenjave in koruzne moke.

Panama: "Sancocho", bogata juha iz pi┼í─Źanca, koruze in zelenjave, je nacionalna jed Paname. Manj znana je "Carima├▒ola", ocvrte maniokine kroglice, polnjene z mesom ali sirom.

Saint Kitts in Nevis: "Saltfish and Johnny Cake", soljena riba s koruznim kruhom, je priljubljena lokalna jed. Manj znana je "Goat Water", za─Źinjena kozja juha, ki je tradicionalna na otoku.

Saint Lucia: "Green Fig and Saltfish", nacionalna jed sestavljena iz zelenih banan in soljene ribe. Manj znana je "Bouyon", bogata enolon─Źnica iz mesa in zelenjave, za─Źinjena z lokalnimi zeli┼í─Źi.

Saint Vincent in Grenadine: "Roasted Breadfruit and Fried Jackfish", pe─Źen kru┼íni sade┼ż in ocvrta riba, je tipi─Źna jed. Manj znana je "Callaloo Soup", kremna juha iz listov dasheena ali amaranta.

Callaloo juha

Trinidad in Tobago: "Doubles", sendvi─Ź iz dveh plo┼í─Ź ─Źi─Źerikinih karijev med dvema kosoma bara (plo┼í─Źat kruh), je izjemno priljubljen. Manj znana, a prav tako okusna je "Buljol", za─Źinjena soljena riba, postre┼żena s kruhom ali krekerji.

Zdru┼żene dr┼żave Amerike (ZDA): "Hamburger", simbol ameri┼íke hitre prehrane, je znana jed po vsem svetu. Manj znana, a tradicionalna jed je "Gumbo", bogata juha iz ju┼żne Louisiane s koreninami v francoski, afri┼íki in ┼ípanski kuhinji, ki vklju─Źuje meso, zelenjavo in ri┼ż.

Gumbo

Raziskujte naprej

Zbirka receptov azijskih jedi

Azijske jedi, ki jih lahko pripravite doma!
Na┼í ─Źlanek vas popelje na kulinari─Źno potovanje skozi ve─Ź kot 50 dr┼żav Azije. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odra┼żajo bogato kulinari─Źno dedi┼í─Źino tega kontinenta!

Zbirka receptov afriških jedi

Zbirka receptov afri┼íkih jedi ­čîŹ
Na┼í ─Źlanek vas popelje na kulinari─Źno potovanje skozi vse dr┼żave Afrike. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odra┼żajo bogato kulinari─Źno dedi┼í─Źino tega kontinenta!

Zbirka receptov jedi Ju┼żne Amerike

Zbirka receptov jedi Ju┼żne Amerike
Na┼í ─Źlanek vas popelje na kulinari─Źno potovanje skozi vse dr┼żave Ju┼żne Amerike. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odra┼żajo bogato kulinari─Źno dedi┼í─Źino tega kontinenta!

Zbirka receptov evropskih jedi

Zbirka receptov evropskih jedi ­čĺÜ
Na┼í ─Źlanek vas popelje na kulinari─Źno potovanje skozi vse evropske dr┼żave. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odra┼żajo bogato kulinari─Źno dedi┼í─Źino tega kontinenta!

Zbirka receptov avstralskih in novozelandskih jedi

Zbirka receptov avstralskih in novozelandskih jedi ­čśÄ
Na┼í ─Źlanek vas popelje na kulinari─Źno potovanje skozi Avstralijo in Novo Zelandijo. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odra┼żajo bogato kulinari─Źno dedi┼í─Źino tega kontinenta!

Slastni recepti direktno na vaš e-mail