Zbirka receptov afriških jedi

Na┼í ─Źlanek vas popelje na kulinari─Źno potovanje skozi vse dr┼żave Afrike. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odra┼żajo bogato kulinari─Źno dedi┼í─Źino tega kontinenta!

Zbirka receptov afriških jedi
Domoda, bogata arašidova omaka z mesom in zelenjavo, je ena izmed najbolj znanih gambijskih jedi.

Od pu┼í─Źavskih pe┼í─Źin Sahare do bujnih de┼żevnih gozdov Srednje Afrike, od ┼żivahnih obalnih mest do mirnih pode┼żelskih vasi, afri┼íka kuhinja ponuja ┼íiroko paleto jedi, ki so tako raznolike kot pokrajine in ljudstva, ki jih ustvarjajo.

Ta ─Źlanek vas bo popeljal na kulinari─Źno popotovanje po Afriki, kjer boste odkrili bogastvo tradicionalnih jedi, ki segajo od za─Źinjenih maro┼íkih tajinov in ju┼żnoafri┼íkega biltonga do etiopskega injere z razli─Źnimi omakami in nigerijskega jollof ri┼ża.

Al┼żirija: Znana tradicionalna jed Al┼żirije je Couscous (kus kus), ki velja za osrednjo jed v mnogih dru┼żinskih obrokih. Manj znana, a izjemno okusna je jed Chakhchoukha, ki je sestavljena iz raztrganega testa in bogate paradi┼żnikove omake.

A┼żirijska Chakhchoukha

Angola: V Angoli je izjemno priljubljena Muamba de Galinha, pi┼í─Źan─Źji ragu s palmovim oljem, ki navdu┼íuje s svojimi globokimi okusi. Za tiste, ki i┼í─Źejo nekaj manj znanega, je Funge, koruzna ali mandiokina ka┼ía, odli─Źna izbira.

Benin: V Beninu se kot znana jed postre┼żejo Yovo Doko, ocvrte koruzne kroglice, ki so priljubljena uli─Źna hrana. Manj znana, a prav tako okusna je Amiwo, paradi┼żnikov ri┼ż, ki navdu┼íuje s svojo preprostostjo in okusom.

Bocvana: Seswaa, natrgano meso, je v Bocvani tradicionalna jed, ki jo pogosto postre┼żejo ob posebnih prilo┼żnostih. Manj znana jed, Bogobe, ki vklju─Źuje fermentirano ka┼ío z dodatkom mleka, ponuja edinstven okus.

Burkina Faso: T├┤, koruzna ali prosena ka┼ía, predstavlja osnovo mnogih obrokov v Burkini Faso in je ┼íiroko priznana. Manj znana, a vsekakor vredna poskusa, je Babenda, jed iz fermentirane listnate zelenjave s fi┼żolom.

Burundi: Ugali, gost koruzni zos, je osrednja jed v Burundiju, ki se pogosto pojavlja na mizah. Ibihaza, bu─Źna juha, pa je manj znana jed, ki razkriva bogastvo lokalnih sestavin.

─îad: V ─îadu je Boule, koruzna ali sor┼żeva ka┼ía, osnovna jed, ki slu┼żi kot spremljava razli─Źnim omakam. Jarret de Boeuf, jed iz govedine, je manj znana, a izjemno okusna alternativa.

Demokrati─Źna republika Kongo: Moambe Chicken, pi┼í─Źanec v palmovi omaki, je znana jed, ki odra┼ża bogastvo kongo┼íke kulinarike. Pondu, jed iz manioke, je manj znana, a je klju─Źni del tradicionalne kuhinje.

D┼żibuti: Skudahkharis, ri┼ż z jagnjetino, je priljubljena jed v D┼żibutiju, ki zdru┼żuje bogate za─Źimbe in okuse. Manj znana, a prav tako okusna je Yetakelt W'et, pikantna zelenjavna enolon─Źnica.

Egipt: Koshari, me┼íanica ri┼ża, testenin, ─Źi─Źerike in ocvrte ─Źebule, je znana egiptovska uli─Źna hrana. Molokhia, juha iz zelenih listov, je manj znana, a globoko zakoreninjena v egiptovski kulinariki.

Zelena juha Molokhia

Gvineja: Paella, ki je sicer znana ┼ípanska jed, ima v Gvineji svojo edinstveno razli─Źico zaradi ┼ípanske kolonialne preteklosti. Manj znana je Supu, bogata ribja juha, ki je pripravljena z lokalnimi sestavinami.

Eritreja: Injera s pikantnimi omakami je osrednja jed eritrejske kuhinje, ki se u┼żiva na dnevni bazi. Kicha, enostaven p┼íeni─Źni kruh, je manj znana, a osnovna sestavina lokalne prehrane.

Esvatini: Sla┼í─Źica Sibebe, velik mandiokin plo┼í─Źek, je priljubljena v Esvatiniju. Emasi etinkhobe tembo, fermentirano mleko z drobljenim koruznim kruhom, predstavlja manj znano, a tradicionalno jed.

Etiopija: Doro Wat, pikantna pi┼í─Źan─Źja enolon─Źnica, je morda najbolj znana etiopska jed. Kitfo, surovo mleto goveje meso za─Źinjeno z mitmito za─Źimbami in niter kibbeh maslom, je manj znana, a ljubljena med poznavalci.

Kitfo, Ayib in Injera

Gabon: Poulet Nyembwe, pi┼í─Źanec v palmovi omaki, je znana gabonska specialiteta. Manioc, mandiokina ka┼ía, slu┼żi kot manj znana, a osnovna priloga mnogim jedem.

Gambija: Domoda, bogata ara┼íidova omaka z mesom in zelenjavo, je ena izmed najbolj znanih gambijskih jedi. Manj znana, a prav tako okusna, je Benachin, "ena posoda" ri┼żeva jed s pi┼í─Źancem in zelenjavo.

Gana: Jollof ri┼ż, za─Źinjen ri┼ż s paradi┼żnikom, je izjemno priljubljen v Gani. Banku in Tilapia, fermentirana koruzna ka┼ía postre┼żena z ribo tilapia, predstavlja manj znano, a sr─Źno gansko jed.

Gvineja: Poulet Yassa, pi┼í─Źanec mariniran v limoninem soku in ─Źebuli, je znana gvinejska jed. Foufou (tudi fufu), pire iz korenin, kot so jami ali kassava, je manj znan, a osrednji del gvinejske kuhinje.

Gvineja-Bisau: Cachupa, bogata kreolska enolon─Źnica s koruzo, fi┼żolom in mesom, je zna─Źilna jed Gvineje-Bisau. Manj znana je Canja, preprosta, a okusna pi┼í─Źan─Źja juha.

Ju┼żna Afrika: Biltong, su┼íeno meso, je priljubljen prigrizek po vsej Ju┼żni Afriki. Bobotie, za─Źinjeno mleto meso s kustardnim prelivom, predstavlja manj znano, a tradicionalno ju┼żnoafri┼íko jed.

Biltong

Ju┼żni Sudan: Kisra, kislo testo iz sorga, je osnovna jed v Ju┼żnem Sudanu. Agashe, meso na ┼żaru z za─Źimbami, ponuja manj znano, a okusno alternativo.

Kamerun: Ndol├ę, listnata zelenjava s pra┼żenimi ara┼íidi in mesom ali ribami, je znana kamerunska jed. Kati Kati, za─Źinjeno pe─Źeno pi┼í─Źan─Źje meso, je manj znana, a izjemno okusna izbira.

Kenija: Ugali in Sukuma Wiki, preprosta kombinacija koruzne ka┼íe in zelenolistne zelenjave, je osrednja jed v Keniji. Nyama Choma, za─Źinjeno in pe─Źeno meso, je bolj znano, manj znana pa je Irio, pire iz graha, koruze in krompirja.

Komori: Langouste a la Vanille, jastog v vaniljevi omaki, odra┼ża edinstven okus Komorov. Mkatra Foutra, kruh iz kokosovega mleka, je manj znana, a klju─Źna sestavina lokalne kuhinje.

Kongo (Republika Kongo): Poulet Moamb├ę, pi┼í─Źanec v palmovi omaki, je nacionalna jed Konga. Saka Saka, pire iz manioke in listov, je manj znan, a osnovni del prehrane.

Saka Saka

Lesoto: Pap-pap, koruzna ka┼ía, je osnovna jed v Lesotu. Motoho, fermentirana sor┼żeva ka┼ía, ponuja manj znano, a tradicionalno okusno izbiro.

Liberija: Cassava Leaf Stew, enolon─Źnica iz listov kassave, je priljubljena v Liberiji. Jollof ri┼ż, ─Źeprav bolj znan v drugih delih Zahodne Afrike, v Liberiji predstavlja manj znano, a ljubljeno razli─Źico.

Libija: Couscous s pi┼í─Źancem ali jagnjetino je osrednja jed v Libiji. Bazin, fermentirano testo iz je─Źmenove moke, postre┼żeno z omako, je manj znana, a tradicionalna libijska jed.

Madagaskar: Romazava, goveja juha z listnato zelenjavo, je zna─Źilna za Madagaskar. Koba, bananin kruh z ara┼íidi in medom, predstavlja manj znano, a slastno sladico.

Malavi: Nsima, gosta koruzna ka┼ía, je osnova prehrane v Malaviju. Chambo, pe─Źena ali ocvrta riba iz jezera Malavi, je bolj znana, manj znana pa je Kondowole, narejena iz kasave ali koruzne moke, slu┼żi kot priloga.

Mali: Mali je znan po svoji bogati in okusni jedi Tiga D├Ęgu├Ęna, ara┼íidovi omaki s pi┼í─Źancem ali ribami. Manj znana, a prav tako okusna je Fonio, starodavna ┼żitna jed, ki se pogosto postre┼że kot priloga.

Maroko: Kuskus, tradicionalno pripravljen s paro nad enolon─Źnico zelenjave in mesa, je mednarodno priznana maro┼íka specialiteta. Pastilla, pita iz vle─Źenega testa s pi┼í─Źancem ali golobom in mandlji, predstavlja manj znano, a izjemno okusno jed.

Mavretanija: Thieboudienne, ribja jed s paradi┼żnikovo omako in zelenjavo, je priljubljena v Mavretaniji. Mauritanian Mahfe, koren─Źkova in mesna enolon─Źnica, ponuja manj znano, a bogato kulinari─Źno izku┼ínjo.

Mavricij: Dholl puri, tanke pala─Źinke iz rumenega graha, postre┼żene z zeli┼í─Źi in chutneyji, je priljubljena uli─Źna hrana na Mavriciju. Bol Renvers├ę, obrnjeni skledi podoben obrok s pi┼í─Źancem in zelenjavo na ri┼żu, je manj znana, a ljubljena jed.

Bol Renvers├ę

Mozambik: Piri-piri pi┼í─Źanec, pe─Źen pi┼í─Źanec v pikantni ─Źili omaki, odra┼ża portugalski vpliv na mozambi┼íko kuhinjo. Matapa, listnata zelenjavna jed s kozicami in kokosovim mlekom, je manj znana, a izrazito tradicionalna.

Namibija: Biltong, su┼íeno meso, je priljubljeno v Namibiji tako kot v sosednji Ju┼żni Afriki. Kapana, uli─Źno pe─Źeno meso, ponuja manj znano, a avtenti─Źno kulinari─Źno izku┼ínjo.

Niger: Djerma, pikantna pi┼í─Źan─Źja juha, je znana jed v Nigerju. Moringa, jed iz listov drevesa moringa, znana po svojih hranilnih lastnostih, je manj znana, a cenjena lokalna specialiteta.

Nigerija: Jollof ri┼ż, aromati─Źen ri┼ż s paradi┼żnikom in za─Źimbami, je ikoni─Źna nigerijska jed. Suya, za─Źinjeno pe─Źeno meso na nabodalih, je bolj znana, manj znana pa je Ofada ri┼ż, postre┼żen z zeleno peko─Źo omako.

Obala Slonoko┼í─Źene: Attieke, fermentirana kasava podobna kuskusu, je osnova mnogih obrokov. Kedjenou, pi┼í─Źan─Źja jed kuhana v loncu z veliko zelenjave, je manj znana, a izjemno aromati─Źna.

Ruanda: Ugali, gost koruzni zos, je temelj ruandske prehrane. Isombe, jed iz maniokovih listov s palmovim oljem in arašidi, je manj znana, a bogata z okusi.

Sao Tome in Principe: Calulu, ribja ali mesna enolon─Źnica z listnato zelenjavo, je tradicionalna jed. Santola, rakovica v omaki, je manj znana, a izrazito okusna morska specialiteta.

Senegal: Thieboudienne, znameniti senegalski ri┼ż s ribo, je nacionalna jed. Yassa, pi┼í─Źanec ali riba marinirana v limoninem soku in ─Źebuli, je bolj znana, manj znana pa je Maf├ę, meso v ara┼íidovi omaki.

Thieboudienne

Sej┼íeli: "Grilled fish with Creole sauce", pe─Źena riba s kreolsko omako, predstavlja bistvo sej┼íelske kuhinje. "Breadfruit chips", ─Źips iz kru┼ínega sadja, ponuja manj znano, a zna─Źilno prigrizek.

Sierra Leone: "Cassava leaf stew", enolon─Źnica iz listov kassave, je osrednja jed. "Groundnut stew", ara┼íidova enolon─Źnica, je bolj znana, manj znana pa je "Plassas", zelenjavne jedi z ri┼żem.

Somalija: "Camel steak", kamelji zrezek, je posebnost somalijske kuhinje. Anjero, kislo testo podobno pala─Źinki, postre┼żeno z razli─Źnimi omakami, ponuja manj znano, a temeljno jed.

Sudan: Tradicionalno znana jed Sudana je "Ful medames", kuhan fi┼żol, postre┼żena z oljem, ─Źesnom in limoninim sokom. Manj znana, a prav tako okusna je "Kisra", kruh iz sorgove moke, ki slu┼żi kot spremljava mnogim jedem.

Tanzanija: V Tanzaniji je znana "Ugali", gost koruzni zos, ki je osnova mnogih obrokov. Manj znana, a izjemno okusna je "Ndizi na nyama", jed iz banan in mesa, ki zdru┼żuje sladke in slane okuse.

Togo: "Akple" s "Okro soup", gosti beli zos, postre┼żen z okro juho, je znana togo┼íka kombinacija. Manj znana jed je "Yovo doko", ocvrte koruzne kroglice, ki so priljubljena uli─Źna hrana.

Yovo doko

Tunizija: "Couscous" je nacionalna jed Tunizije, znana po vsem svetu. Manj znana, a prav tako okusna je "Lablabi", ─Źi─Źerikina juha, za─Źinjena s kumino in ─Źilijem, postre┼żena s kruhom.

Uganda: "Matoke", kuhane in pretla─Źene banane, so osrednja jed Ugande. Manj znana je "Luwombo", jed, pri kateri meso, ribe ali zelenjavo kuhajo v bananinih listih, kar jedi doda edinstven okus.

Zahodna Sahara: "Mehaoui", pe─Źene jagnjetine ali kamelje meso, je znana jed v Zahodni Sahari. Manj znana, a prav tako okusna je "Thadal", osve┼żilna pija─Źa iz sladkorja, vode in mletih mandljev.

Thadal

Zambija: "Nshima", gost koruzni zos, je osnovna jed v Zambiji. Manj znana je "Ifisashi", zelenjavna jed s ┼ípina─Źo in ara┼íidi, ki ponuja bogat okus.

Zelenortski otoki: "Cachupa", bogata kreolska enolon─Źnica s koruzo, fi┼żolom in mesom, je nacionalna jed Zelenortskih otokov. Manj znana, a okusna je "Grogue", mo─Źna alkoholna pija─Źa iz sladkornega trsa.

Zimbabve: "Sadza", gost koruzni zos, je temeljna jed v Zimbabveju. Manj znana je "Bota", sladka ka┼ía, ki se obi─Źajno postre┼że za zajtrk in je za─Źinjena s ara┼íidovim maslom, mlekom ali ─Źrnim sladkorjem.


Raziskujte naprej

Zbirka receptov azijskih jedi

Azijske jedi, ki jih lahko pripravite doma!
Na┼í ─Źlanek vas popelje na kulinari─Źno potovanje skozi ve─Ź kot 50 dr┼żav Azije. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odra┼żajo bogato kulinari─Źno dedi┼í─Źino tega kontinenta!

Zbirka receptov jedi Severne Amerike

Zbirka receptov jedi Severne Amerike ­čîÄ
Na┼í ─Źlanek vas popelje na kulinari─Źno potovanje skozi vse dr┼żave Severne Amerike. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odra┼żajo bogato kulinari─Źno dedi┼í─Źino tega kontinenta!

Zbirka receptov jedi Ju┼żne Amerike

Zbirka receptov jedi Ju┼żne Amerike
Na┼í ─Źlanek vas popelje na kulinari─Źno potovanje skozi vse dr┼żave Ju┼żne Amerike. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odra┼żajo bogato kulinari─Źno dedi┼í─Źino tega kontinenta!

Zbirka receptov evropskih jedi

Zbirka receptov evropskih jedi ­čĺÜ
Na┼í ─Źlanek vas popelje na kulinari─Źno potovanje skozi vse evropske dr┼żave. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odra┼żajo bogato kulinari─Źno dedi┼í─Źino tega kontinenta!

Zbirka receptov avstralskih in novozelandskih jedi

Zbirka receptov avstralskih in novozelandskih jedi ­čśÄ
Na┼í ─Źlanek vas popelje na kulinari─Źno potovanje skozi Avstralijo in Novo Zelandijo. Odkrijte raznolikost okusov, tradicij in receptov, ki odra┼żajo bogato kulinari─Źno dedi┼í─Źino tega kontinenta!

Slastni recepti direktno na vaš e-mail