Bananin kruh z borovnicami

Recept za okusno in svežo različico klasičnega bananinega kruha - bananin kruh z borovnicami.

Bananin kruh z borovnicami
Avtor slike Alpha

Sestavine

 • 3 zrele banane (ali več)
 • 1/2 skodelice stopljenega masla
 • 1 skodelica sladkorja
 • 2 jajci
 • 1 čajna žlička vanilijevega izvlečka (po želji, za boljši okus)
 • 2 skodelici pirine moke (lahko uporabite tudi belo moko)
 • 1 čajna žlička sode bikarbone
 • 1/4 čajne žličke soli
 • 1 skodelica svežih borovnic
 1. Pečico predgrejte na 175 °C. Pekač za kruh (približno 22x12 cm) obložite s papirjem za peko ali ga namastite in pomokajte.
 2. V veliki skledi z vilicami ali paličnim mešalnikom pretlačite zrele banane, dokler ne dobite gladke pire.
 3. V drugi skledi zmešajte stopljeno maslo s sladkorjem, dokler ne dobite gladke zmesi. Nato dodajte jajci in vanilijev izvleček ter dobro premešajte.
 4. V ločeni posodi presejte moko, sodo bikarbono in sol. Nato postopoma dodajte suhe sestavine v mokro zmes in premešajte, dokler ni vse dobro vmešano.
 5. Vlijte bananino pire v mešanico in nežno premešajte, dokler ni enakomerno porazdeljeno.
 6. Nežno vmešajte sveže borovnice v testo, pri tem pa pazite, da jih ne poškodujete.
 7. Kruh pecite v predogreti pečici približno 60-70 minut, ali dokler zobotrebec vstavljen v sredino ne izide čist (brez sledi testa). Čas peke se lahko razlikuje glede na pečico, zato redno preverjajte.
 8. Ko je kruh pečen, ga vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi v pekaču približno 10 minut, nato pa ga prestavite na rešetko, da se ohladi popolnoma.
 9. Narežite na rezine in postrezite. Uživajte v sočnem bananinem kruhu z borovnicami!

S tem receptom boste ustvarili okusen in sočen bananin kruh, ki bo s svežimi borovnicami prinesel še dodatno sadno noto.

Nasvet

Izbira borovnic: Uporabite sveže borovnice za najboljši okus. Lahko pa tudi zamrznjene borovnice, vendar jih pred uporabo nekoliko odmrznite in odcedite.

Ne mešajte preveč: Ko dodajate borovnice v testo, mešajte nežno. Preveč mešanja lahko povzroči, da se borovnice zmečkajo in obarvajo celoten kruh vijolčno.

Prihranite sveže banane: Uporabite zrele banane, saj bodo bolj sladke in bodo prispevale k vlažnosti kruha.

Vanilijev izvleček: Vanilijev izvleček bo poudaril okus borovnic in banan, zato ga le uporabite.

Če boste nabirali borovnice v gozdu

Pri nabiranju borovnic v gozdu je pomembno, da ste previdni in upoštevate naslednje nasvete:

 1. Prepoznajte borovnice: Preden začnete nabirati borovnice, se prepričajte, da ste prepoznali prave borovnice. V Sloveniji so najpogostejše divje borovnice, ki imajo temno modro ali črno barvo. Poznajte razliko med borovnicami in drugimi podobnimi rastlinami.
 2. Oblačila in oprema: Oblecite primerna oblačila, ki vas zaščitijo pred trni in klopi. Nosite dolge rokave in hlače ter uporabite ustrezno obutev, kot so nepremočljivi čevlji ali škornji.
 3. Najboljši čas za Nabiranje: Borovnice običajno zorijo v poletnih mesecih, od julija do avgusta. Najboljši čas za nabiranje je v jutranjih urah, ko je temperatura še sveža.
 4. Uporabite košare ali posode: Uporabite košare, vedra ali posode s pokrovom za zbiranje borovnic. To bo preprečilo, da bi se borovnice poškodovale ali zmečkale.
 5. Nabirajte previdno: Ko nabirate borovnice, pazite, da jih ne trgajte s preveč moči. Raje jih nežno potrgajte s stebla.
 6. Preverite okolico: Preden začnete nabirati borovnice, preverite okolico. Bodite pozorni na divje živali, kot so kače ali mravlje, ter na morebitne nevarnosti, kot so strmi prepadni tereni.
 7. Ohranite naravo: Spoštujte naravo in ne puščajte za seboj nereda. Odstranite vse smeti in odpadke ter ne puščajte poškodb na rastlinah.
 8. Previdnost pred klopi: Gozdovi so območja, kjer se lahko srečate s klopi. Preden se odpravite v gozd, si nadenite oblačila, ki vas ščitijo pred klopi, in po končanem nabiranju pregledajte telo za morebitne klope.
 9. Upoštevajte zakonodajo: Preverite lokalne predpise in zakonodajo glede nabiranja divjih borovnic. V nekaterih območjih je lahko nabiranje omejeno ali zaščiteno.

Zanimivosti

 1. Hranljiva kombinacija: Banane so bogate z vlakninami, kalijem in vitaminom C, medtem ko borovnice vsebujejo antioksidante in vitamin C. Ta kombinacija naredi bananin kruh z borovnicami odličen za vaše zdravje.
 2. Prva omemba bananinega kruha: Prva omemba bananinega kruha v Združenih državah Amerike sega v leto 1933 v knjigi "Everywoman's Cook Book."
 3. Variacije receptov: Obstaja veliko različnih receptov za bananin kruh z borovnicami, vključno s tistimi, ki vključujejo jogurt, oreščke ali druge sestavine za dodaten okus.
 4. Borovnice in Slovenija: Borovnice so priljubljeno sadje v Sloveniji in so pogosto uporabljene v različnih receptih, vključno z bananim kruhom.
 5. Okusen zajtrk ali prigrizek: Bananin kruh z borovnicami je odličen za zajtrk ali kot prigrizek čez dan. Lahko ga postrežete s kavo, čajem ali mlekom.

Raziskujte naprej


Bananin kruh

Bananin kruh s čokolado

Bananin kolač

Bananini mafini

Slastni recepti direktno na vaš e-mail