Najboljši tiramisu

Tiramisu je razkošna italijanska sladica, ki že desetletja razvaja brbončice ljubiteljev kave in čokolade po vsem svetu. Tiramisu je priljubljena sladica na italijanskih jedilnikih, pogosto pa ga pripravljamo tudi doma za posebne priložnosti.

Najboljši tiramisu
Avtor slike ms-fox.pl

Recept za tiramisu

Tukaj je originalen recept za pripravo tiramisuja.

Sestavine

 • 6 velikih jajc, ločenih beljake in rumenjake
 • 1 skodelica granuliranega sladkorja
 • 1 skodelica mascarpone sira
 • 1 1/2 skodelice močne kave, ohlajene
 • 2 žlici sladkorja v prahu
 • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
 • 24-30 ladyfinger piškotov (na embalaži piškotov ponavadi piše Savoiardi)
 • 2 žlici kakava v prahu za posipanje
 • Ščepec soli
 1. Pripravite kavo in jo ohladite na sobno temperaturo.
 2. V eni skledi stepite beljake s ščepcem soli, dokler ne dobite trdnega snega.
 3. V drugi skledi stepite rumenjake in granulirani sladkor, dokler ne dobite svetle in penaste zmesi. Dodajte mascarpone sir in vanilijev ekstrakt ter dobro premešajte.
 4. Rumenjakovo mešanico nežno zložite v stepene beljake. Pazite, da previdno premešate, da ohranite zračnost.
 5. V plitvem krožniku potopite ladyfinger piškote v ohlajeno kavo in jih položite na dno steklenih kozarcev, modelčkov (ali pekača).
 6. Prekrijte piškote s plastjo polovice mascarpone mešanice.
 7. Ponovno naredite plast kavno namočenih piškotov in prekrijte s preostalo mascarpone mešanico.
 8. Pokrijte tiramisu in ga postavite v hladilnik za vsaj 4 ure (idealno čez noč), da se dobro strdi.
 9. Pred postrežbo posujte vrh tiramisua s kakavom v prahu.
 10. Uživajte v okusnem in kremastem tiramisuju!

Nekaj uporabnih nasvetov za pripravo popolnega tiramisuja

 1. Kakovost sestavin: Uporabite kakovostne sestavine, kot je mascarpone sir visoke kakovosti, sveža jajca, dobro kavo in visokokakovostni kakav v prahu. Kakovost sestavin se bo odražala v okusu končnega izdelka.
 2. Mehki piškoti: Uporabite ladyfinger piškote (savoiardi), ki so dobro namočeni v kavi, vendar naj ostanejo mehki. Preveč namakanja jih lahko naredi preveč mokre.
 3. Pravilno stepanje beljakov: Beljake stepajte v trd sneg z majhnim ščepcem soli. To bo pomagalo ustvariti zračno in lahkotno teksturo za kremo.
 4. Nežno zložite mešanico: Ko združite rumenjake in mascarpone s stepenimi beljaki, to naredite nežno in počasi. Uporabite metlico ali lopatko, da ohranite zračnost.
 5. Hladilnik za strjevanje: Tiramisu je najboljši, ko ima dovolj časa za strjevanje. Pustite ga v hladilniku vsaj 4 ure, še bolje čez noč, da se okusi dobro prepletejo.
 6. Prašek za kakav: Za posipavanje tiramisuja uporabite kakovosten kakav v prahu. Sito ali cedilo uporabite za enakomerno posipanje.
 7. Okusi po želji: Po želji lahko tiramisu prilagodite z različnimi okusi, kot so čokoladni koščki, likerji, oreščki ali dodajanje plasti sadja, kot so maline ali jagode.
 8. Posoda za serviranje: Tiramisu je tradicionalno postrežen v steklenih kozarcih ali modelčkih. To omogoča, da ga lepo predstavite in gostje vidijo plasti.
 9. Ohladite servirno posodo: Preden postrežete tiramisu, ohladite servirno posodo, da ohranite nizko temperaturo sladice in jo ohranite svežo.
Tiramisu, avtor slike Missvain

Zgodovina tiramisuja in nekaj zanimivih dejstev

Zgodovina tiramisuja sega v Italijo in čeprav ni povsem jasno, kdaj in kje se je prvič pojavil, obstaja več zanimivih zgodb in legende o njegovem izvoru.

 1. Legenda iz Trevisa: Mesto Treviso v severni Italiji se pogosto povezuje z izvorom tiramisuja. Po eni legendi naj bi bila sladica ustvarjena kot darilo kralja Benetk v 17. stoletju. Naj bilo za njegovo okrevanje po bolezni ali ob praznovanju posebne priložnosti, tiramisu naj bi bilo ime, ki so ga prišepnili služabniki na kraljevem dvoru in naj bi pomenilo "dvignite me," ali "oživite me" verjetno zaradi energijske vrednosti sladice in poživljajočega učinka kave.
 2. Tržaška povezava: Druga zgodba o izvoru tiramisuja se nanaša na mesto Trst v Italiji, kjer naj bi se pojavil v 19. stoletju kot sladica, ki so jo pripravljali za družinske praznike.
 3. Sodobna priljubnost: Kljub zgodovinskim legendam je tiramisu v sodobni obliki postal širše prepoznaven v Italiji v drugi polovici 20. stoletja. Po drugi svetovni vojni se je začel pojavljati v restavracijah in hitro postal priljubljen po vsej državi.
 4. Vpliv knjige in filma: Tiramisu je postal še bolj priljubljen po svetu po izidu knjige in filma "Pustolovščine barona Münchhausena" Terryja Gilliama leta 1988. V filmu se pojavlja prizor, kjer se tiramisu uporabi kot ključni element v zgodbi.
 5. Rekordni tiramisu: Leta 2017 je Italija postavila svetovni rekord z največjim tiramisu na svetu. Ta gigantska sladica je tehtala približno 3,015 kilogramov.
 6. Zaščitena specialiteta: V letu 2017 je bila tiramisu uradno priznana kot zaščitena specialiteta Italijanskega agencija za patente in blagovne znamke. To pomeni, da lahko le sladice, pripravljene po tradicionalnem receptu, uporabljajo ime "tiramisu."
 7. Sestavine po želji: Klasičen tiramisu vsebuje mascarpone sir, vendar obstaja veliko različic te sladice, ki vključujejo različne sestavine, kot so čokolada, jagode, limonin okus in celo pistacije.
 8. Sladica brez peke: Tiramisu je ena redkih sladic, ki se ne peče. Pripravi se s preprostim mešanjem sestavin, kar ga naredi za hitro pripravljeno sladico.
 9. Sveža energija: Zaradi kave v tiramisuju, ki vsebuje kofein, velja za poživljajočo sladico, ki vam lahko da energijo po obroku.

Tiramisu recepti

Jagodni tiramisu

Tiramisu torta

Tiramisu brez jajc

Slastni recepti direktno na vaš e-mail