Škofov kruh

S kombinacijo teh običajnih in nenavadnih nasvetov boste pripravili okusen in edinstven škofov kruh, ki bo navdušil vaše brbončice.

Škofov kruh
Bogat škofov kruh, avtor slike Jonathunder

Škofov kruh recept

Sestavine

 • 500 g bele moke
 • 1 vrečka suhega kvasa (7 g)
 • 60 g sladkorja
 • 1 čajna žlička soli
 • 2 jajci
 • 60 ml mleka
 • 100 g masla
 • 200 g mešanih suhih sadežev (rozine, suhe fige, suhe marelice, itd.)
 • 100 g grobo sesekljanih orehov
 • 1 čajna žlička cimeta (po želji)
 • 1 žlica ruma (po želji)

Škofov kruh priprava

 1. V posodi zmešajte moko, suhi kvas, sladkor in sol.
 2. V drugi posodi raztopite maslo in mu dodajte mleko. Mešanico segrejte na približno 40°C (preverite s termometrom za hrano).
 3. Jajci stepite v ločeni posodi.
 4. V mešanico moke dodajte raztopljeno maslo in mleko, nato pa postopoma vmešajte stepeni jajci.
 5. Po želji dodajte cimet in rum ter dobro premešajte.
 6. V testo dodajte mešane suhe sadeže in sesekljane orehe. Dobro premešajte, da se sestavine enakomerno porazdelijo.
 7. Testo preložite v naoljeni pekač za škofov kruh ali v okroglo pekač in ga oblikujte v kruhovo štruco.
 8. Pokrijte s čisto kuhinjsko brisačo in pustite vzhajati 1-2 uri, dokler se količina testa ne podvoji.
 9. Pečico segrejte na 180°C.
 10. Kruh pecite v ogreti pečici 30-40 minut oziroma dokler ne dobi zlatorjave barve. Preverite z zobotrebcem – če zapičen zobotrebec pride ven čist, je kruh pečen.
 11. Ko je kruh pečen, ga vzemite iz pečice in ga ohladite na rešetki.
 12. Ko se škofov kruh ohladi, ga narežite in postrezite.
Enostaven škofov kruh s sadjem in oreščki, avtor slike Veganbaking.net

Izkušnje

Nekaj nasvetov, tako običajnih kot nenavadnih, za pripravo škofovega kruha:

 1. Pravilna priprava testa: Upoštevajte recept in pravilno pripravite testo. Pustite dovolj časa za vzhajanje, da se kruh lepo razvije.
 2. Vzhajanje testa: Testo pustite vzhajati na toplem in brez prepiha. Občasno preverite, ali se je količina testa podvojila.
 3. Surovine naj bodo sobne temperature: Preden začnete z mešanjem sestavin, naj bodo jajca in maslo sobne temperature.
 4. Nadzor temperature pečice: Uporabite pečico s termometrom za hrano, da zagotovite pravilno temperaturo pečenja.
 5. Dodajte začimbe: Da bi skofov kruh naredili bolj edinstven, lahko dodate različne začimbe, kot je kardamom ali ingver, ki obogatijo okus.
 6. Dodajte eksotične sestavine: Poskusite dodati eksotične suhe sadeže, kot so suhe marelice, goji jagode ali mango, za popolnoma nov okus.
 7. Karamellizirajte oreščke: Preden jih dodate v testo, oreščke na hitro karamellizirajte na ponvi s sladkorjem. To bo dalo kruhu dodaten hrustljav okus.
 8. Uporabite agavin sirup: Kot nadomestek za sladkor lahko uporabite agavin sirup, ki bo kruhu dodal edinstven okus in ga naredil manj sladkega.
 9. Oblikujte kruh v različne oblike: Namesto klasične štručke oblikujte kruh v srce, rože ali druge unikatne oblike.

Stara tradicija

Škofov kruh ima zanimivo zgodovino in ime, ki se nanaša na njegovo povezavo s cerkveno hierarhijo. Zgodba sega v čas, ko so škofje in duhovniki imeli poseben status in vlogo v družbi. Ime "škofov kruh" naj bi izhajalo iz tradicije, kjer so kruh podarjali škofom in visokim duhovnikom na cerkvenih slovesnostih ali ob posebnih priložnostih. Ta posebna vrsta kruha je bila izdelana s posebnim spoštovanjem in skrbjo ter se je razlikovala od običajnega kruha.

Zgodovinsko gledano je škofov kruh veljal za darilo in simbol spoštovanja do cerkvene oblasti. Ta tradicija je izvirala iz srednjega veka in se ohranila v različnih oblikah po vseh katoliških deželah. Škofov kruh je bil posebej izdelan kruh, ki je bil obogaten s kakovostnimi sestavinami, kot so suho sadje, oreščki, začimbe in drugi dragoceni dodatki.

Čeprav so se družbene razmere skozi stoletja spremenile, je ime "škofov kruh" ostalo in se preneslo na kruh, ki je bogat, okusen in prazničen ter se tradicionalno pripravlja ob posebnih priložnostih in obhajilih. Ime je ohranjeno kot spomin na to zgodovinsko povezavo in spoštovanje do cerkvenih avtoritet.

Danes škofov kruh simbolizira praznično veselje, obilje in tradicijo ter se uživa kot sladica ob posebnih priložnostih in praznikih.


Razlike med škofovim in sadnim kruhom

Razlika med sadnim kruhom in škofovim kruhom je predvsem v tradiciji, recepturi in okusu. Tukaj je nekaj ključnih dejstev.

 1. Tradicija: Škofov kruh ima dolgo in bogato tradicijo, povezano z verskimi obredi in cerkvenimi prazniki. Na drugi strani je sadni kruh bolj splošna sladica, ki se nekoliko manj povezuje s tradicijo.
 2. Sestavine: Škofov kruh vsebuje suho sadje, oreščke, začimbe, med in druge bogate sestavine, ki dajejo značilen okus. Sadni kruh pa je bolj osnovna sladica s suhim sadjem in oreščki, vendar običajno nima toliko različnih sestavin kot škofov kruh.
 3. Okus: Pecivo škofov kruh ima kompleksen okus z globokimi notami začimb, oreščkov in medu ter posebno aromo, ki ga naredi edinstvenega. Sadni kruh ima prav tako okusno sadno noto, vendar je pogosto manj kompleksen in bogat v primerjavi s škofovim kruhom.
 4. Uporaba: Škofov kruh je običajno povezan z verskimi prazniki, kot so božič, velika noč in drugi cerkveni prazniki. Služi kot tradicionalna sladica ob teh posebnih priložnostih. Sadni kruh pa je pogosto bolj priljubljen kot splošna sladica ali kot prigrizek.
 5. Videz: Škofov kruh ima lahko poseben videz, pogosto okrašen z oreščki in suhim sadjem. Sadni kruh je običajno pečen v obliki kruha ali kolača, brez dodatkov na vrhu.

Raziskujte naprej

Sadni kruh naših babic
Sadni kruh, pripravljen po babičinem receptu, je odličen za zajtrk ali popoldansko malico. Okusen je sam ali s koščkom masla ter se odlično poda tudi s skodelico čaja ali kave. Uživajte v okusu in vonju domačega sadnega kruha, ki vas spominja na babičine dobrote…
Sadni kruh brez kvasa
Priprava okusnega in sočnega sadnega kruha je lahko pravo zadovoljstvo, še posebej, če ne uporabljate kvasa. S sladkimi suhimi marelicami, brusnicami in bananami bo ta kruh zagotovo postal priljubljena poslastica za vso družino.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail