Kako pripraviti karamelo

Tukaj je preprost recept za pripravo karamele. S našimi nasveti lahko prilagodite in izboljšate svoj recept za karamelo po svojem okusu in ustvarite edinstvene okuse.

Kako pripraviti karamelo
Karamelno pecivo s čokolado, avtor slike Aurore D.

Karamela recept

Sestavine

 • 1 skodelica granuliranega sladkorja
 • 1/4 skodelice vode
 • 1/2 skodelice sladke smetane
 • 4 žlice nesoljenega masla
 • 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta (po želji)
 • Ščepec soli (po želji)
 1. Pripravite opremo: Preden začnete, pripravite vso potrebno opremo. Potrebovali boste posodo z debelim dnom, leseno žlico in lopatico za mešanje, ki je odporna na visoke temperature.
 2. Segrejte sladkor: Sladkor postavite v posodo in ga prelijte s vodo. Nežno premešajte, da se sladkor raztopi. Poskrbite, da ne bo ostalo nobeno zrno sladkorja na stenah posode. Sladkor naj bo videti kot moker pesek.
 3. Kuhanje na srednjem Ognju: Posodo postavite na srednji ogenj. Pustite, da mešanica sladkorja zavre, pri čemer ne mešajte. Po potrebi nežno zavrtite posodo, da zagotovite enakomerno segrevanje.
 4. Pozorno opazujte: Med segrevanjem se bo mešanica sladkorja začela spreminjati barvo. Najprej bo prozorna, nato pa postopoma prehaja v svetlo rumeno in nato v zlato barvo. To bi moralo trajati približno 5-7 minut.
 5. Odstranite s ognja: Ko karamela doseže bogato zlato barvo (bodite previdni, da ne zapečete), takoj odstranite posodo s štedilnika.
 6. Dodajte maslo in smetano: Previdno dodajte maslo v karamelo in mešajte, dokler se popolnoma ne stopi in združi. Bodite pozorni, saj se bo mešanica lahko močno penila.
 7. Mešanje smetane: Počasi vlijte sladko smetano v karamelo, pri čemer neprestano mešate. Ponovno bodite previdni, saj se bo mešanica lahko močno penila. Nadaljujte mešanje, dokler se karamela ne spremeni v gladko omako.
 8. Dodajte vanilijo in sol: Po želji lahko dodate vanilijev ekstrakt in ščepec soli, da okrepite okus. Dobro premešajte.
 9. Ohladite: Pustite, da se karamela malo ohladi v posodi.
 10. Prenesite v posodo: Karamelno omako prelijte v posodo, odporno na visoke temperature, ali steklen kozarec. Pustite, da se ohladi na sobno temperaturo, nato zaprite posodo.
 11. Uporaba: Vaša domača karamela je pripravljena za uporabo! Prelijte jo preko sladoleda, palačink, vafljev ali jo uporabite kot omako.
 12. Shranjevanje: Preostalo karamelo shranite v hladilniku. Ko se ohladi, se bo nekoliko zgostila, vendar jo lahko nežno pogrejete v mikrovalovni pečici ali na štedilniku, ko jo želite znova uporabiti.

Nasveti za pripravo karamele

 1. Uporabite težko posodo: Pripravite se na dolgotrajno segrevanje karamele. Uporabite težko posodo s debelim dnom, da preprečite pregrevanje in neenakomerno segrevanje.
 2. Preizkusite zlato karamelo: Ko karamela doseže zlato barvo, jo preizkusite tako, da na krožniku naredite kapljico in jo ohladite. Če je tekstura pravilna, bo karamelna kapljica trda in se bo enostavno odlepila od krožnika.
 3. Dodajte začimbe: Za edinstven okus lahko karameli dodate začimbe, kot so cimet, kardamom ali ingver, medtem ko jo segrevate. To bo dalo karameli zanimivo aromo.
 4. Uporabite druge sladkorje: Namesto klasičnega granuliranega sladkorja lahko uporabite rjavi sladkor, kokosov sladkor ali celo med za različne okuse.
 5. Dodajte alkohol: Za dodaten okus lahko v karamelno omako vmešate malo ruma, konjaka ali likerja. Pazite, saj se lahko alkohol močno vžge.
 6. Dodajte citruse: Za osvežitev karamele lahko dodate naribano lupinico limone, pomaranče ali limete. To bo dodalo prijetno kislost.
 7. Naredite sirovo karamelo: Karamelni sirup lahko uporabite za prelivanje slanih jedi, kot so siri in slanina. O kako dobro!

Raziskujte naprej

Slastni recepti direktno na vaš e-mail