Sočne pleskavice v pečici
Pleskavice v pečici so odličen način, da pripraviš zdravo in sočno jed brez dodatnega olja.
Pleskavice v pečici recept
Sestavine
- 500 g mlete govedine
- 1 jajce
- 1 majhna čebula (drobno sesekljana)
- 2 stroka česna (drobno sesekljana)
- 3 žlice drobtin
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke popra
- 1/2 žličke mlete paprike
- 1/2 žličke suhega origana
Postopek:
- Pečico segrej na 200 °C in pekač obloži s peki papirjem.
- V večji posodi zmešaj mleto govedino, jajce, čebulo, česen, drobtine in začimbe. Dobro premešaj, da se vse sestavine povežejo.
- Oblikuj pleskavice velikosti dlani in jih položi na pripravljen pekač.
- Pleskavice peci v pečici približno 20–25 minut, vmes jih enkrat obrni, da se enakomerno zapečejo.
- Postrezi z zelenjavo ali prilogo po želji.
Dober tek!
Pogosta vprašanja
Kako dolgo se pečejo pleskavice v pečici?
Pleskavice v pečici se običajno pečejo približno 20–25 minut pri 200 °C. Da se enakomerno spečejo, jih po 10–12 minutah obrni.
Ali moram pleskavice v pečici obrniti?
Da, priporočljivo je, da jih po polovici peke obrneš, da se enakomerno zapečejo na obeh straneh in dobijo hrustljavo skorjo.
Kako preprečiti, da bi bile pleskavice v pečici suhe?
Uporabi malo bolj mastno meso (npr. 80% meso, 20% maščoba) in dodaj jajce ali žlico kisle smetane, da ohraniš sočnost. Peci jih pri višji temperaturi kratek čas in pazljivo, da jih ne presušiš.
Ali lahko uporabim zamrznjene pleskavice v pečici?
Da, zamrznjene pleskavice lahko pečeš v pečici, vendar jih peci nekoliko dlje, približno 30–35 minut, in jih vmes obrni. Peči jih na isti temperaturi, kot bi pekel sveže pleskavice.
Kakšne začimbe lahko dodam pleskavicam v pečici?
Klasične začimbe vključujejo sol, poper, česen v prahu, papriko in origano. Lahko dodaš tudi kumino, čili ali dimljeno papriko za intenzivnejši okus. Za svežino lahko uporabiš zelišča, kot so peteršilj, bazilika ali timijan.
Ali lahko pleskavice v pečici pečem brez olja?
Da, pleskavice lahko spečeš brez olja, še posebej če uporabljaš meso z nekaj maščobe. Kljub temu lahko rahlo premažeš peki papir z oljem, da se ne primejo.
Kako vem, da so pleskavice v pečici pečene?
Pleskavice so pečene, ko dosežejo notranjo temperaturo okoli 70–75 °C. Zunaj morajo biti lepo zapečene, notri pa mehke in sočne. Če nisi prepričan, prereži eno pleskavico, da vidiš, če je notranjost povsem kuhana.
Ali lahko v pečici pečem večje pleskavice?
Da, večje pleskavice lahko pečeš, vendar bodo potrebovale več časa – približno 30–35 minut. Da se enakomerno spečejo, jih peci na nižji temperaturi (približno 180–190 °C) in jih večkrat obrni.
Ali lahko dodam zelenjavo v maso za pleskavice?
Seveda! V maso lahko dodaš nariban korenček, bučke, čebulo ali papriko. Zelenjava bo dodala dodatno sočnost in okus.
Lahko naredim pleskavice brez drobtin?
Ja, drobtine lahko izpustiš ali jih nadomestiš z drugimi vezivi, kot so ovseni kosmiči, čičerikina moka ali zdrobljeni koruzni kosmiči.
Nekaj nasvetov
Če želiš izboljšati pleskavice v pečici, lahko uporabiš nekaj preverjenih trikov in nenavadnih dodatkov, ki bodo jed naredili še bolj sočno in okusno.
- Mešanica mesa – Uporabi kombinacijo govejega in svinjskega mesa (50:50). Svinjina bo dodala več sočnosti, ker ima več maščobe.
- Namočene drobtine – Drobtine namoči v mleku ali vodi, preden jih dodaš v maso. To bo pleskavice naredilo bolj mehke in preprečilo, da bi bile suhe.
- Več začimb – Uporabi sveža zelišča, kot so peteršilj ali bazilika, za bogatejši okus. Dodaj tudi ščepec kumine ali čilija, če želiš rahlo pikantno noto.
- Dodaj sir – V sredino vsake pleskavice vstavi majhno kocko sira (na primer mocarele ali feta sira). Med peko se bo sir stopil in ustvaril kremasto sredico.
- Pečica na višji temperaturi – Pleskavice peči na 220 °C zadnjih 5 minut, da dobiš hrustljavo zapečeno skorjo, vendar ostanejo sočne znotraj.
- Sojina omaka – Dodaj žličko sojine omake v maso. To bo okrepilo umami okus mesa in ga naredilo bolj intenzivnega.
- Kisla smetana – V maso zamešaj žlico kisle smetane ali grškega jogurta. To bo pleskavice naredilo bolj mehke in rahlo kremaste.
- Čičerikina moka – Namesto drobtin poskusi uporabiti čičerikino moko. Ta zdrava alternativa ne le zadrži vlago, ampak tudi doda nekoliko oreščkast okus.
- Jabolko v masi – Na drobno naribano jabolko doda sladko noto in hkrati ohranja vlago v pleskavicah, kar je nenavadna, a učinkovita metoda.
- Začinjeno maslo na vrhu – Tik pred koncem peke položi na vsako pleskavico košček masla, pomešanega s česnom in zelišči, da dobiš dodatno bogastvo okusa.
Kaj paše zraven?
Ko postrežeš pleskavice v pečici, lahko izbereš klasične priloge ali pa poskusiš nekaj bolj nenavadnih kombinacij, ki bodo dodale presenetljiv pridih.
- Pire krompir – Klasična izbira, kjer kremast pire krompir odlično dopolni mesne pleskavice. Dodaj malo masla in mleka, da bo pire še bolj mehak in bogat.
- Pečen krompir – Hrustljav pečen krompir z rožmarinom in česnom je odlična priloga. Lahko ga narediš v pečici, skupaj s pleskavicami, da prihraniš čas.
- Riž – Beli riž ali rižota z zelenjavo (kot so grah, korenje ali špinača) je lahka priloga, ki se lepo ujame z bogatim okusom pleskavic.
- Zelena solata – Enostavna solata iz sveže solate, kumar, paradižnika in olivnega olja je lahka in osvežilna priloga, ki uravnoteži težje mesne jedi.
- Domač ajvar – Ajvar, bodisi sladek ali pikanten, doda balkanski pridih in prijetno kombinacijo okusov z mesom.
- Karamelizirana korenje – Namesto klasične zelenjave lahko postrežeš karameliziran korenček s kančkom medu in timijana. Sladkoba korenja se bo lepo ujela z mesnimi pleskavicami.
- Pečena rdeča pesa – Rdeča pesa, pečena z olivnim oljem, kisom in svežim timijanom, prinaša sladko-zemeljski okus, ki se odlično ujema z mesom.
- Quinoa z zelišči – Namesto riža poskusi postreči quinoa z dodatkom svežih zelišč (kot sta peteršilj ali koriander) in limoninega soka. Lahka in hranljiva priloga, ki doda zanimivost obroku.
- Pire iz cvetače – Zdrava alternativa krompirjevemu pireju, ki je lahka in kremasta. Cvetača se lepo poveže z mesom in doda nežno teksturo brez dodatnih kalorij.
- Mango salsa – Nenavadna sadno-zelenjavna priloga iz manga, rdeče čebule, koriandra in limetinega soka doda osvežilno in sladko-pikantno noto, ki kontrira bogatosti pleskavic.
- Pečeni sladki krompir – Namesto navadnega krompirja postrezi pečen sladki krompir z malo cimeta in čilija. Njegova naravna sladkoba se lepo ujema z mesom, še posebej če so pleskavice začinjene pikantno.
- Fermentirana zelenjava (kimchi ali kislo zelje) – Fermentirana hrana, kot sta kimchi ali kislo zelje, doda kislo, osvežilno noto in je polna probiotikov, kar izboljša prebavo ob mesnem obroku.
Kaj pa lahko spečemo zraven pleskavic v pečici?
Če želiš prihraniti čas in vse pripraviti v pečici, je odlična ideja izbrati priloge, ki se prav tako pečejo. Tukaj je nekaj običajnih in nenavadnih kombinacij, ki jih lahko postrežeš skupaj z pleskavicami v pečici.
- Pečen krompir – Krompir nareži na krhlje ali kocke, pokapaj z olivnim oljem, dodaj sol, poper in rožmarin ter peci na isti temperaturi kot pleskavice (200 °C) približno 25–30 minut, da postane hrustljav.
- Zelenjava na žaru – Zmešaj narezan korenček, bučke, papriko in čebulo z olivnim oljem, soljo in timijanom, nato pa vse skupaj peci poleg pleskavic. Zelenjava bo zmehčana in rahlo karamelizirana.
- Pečen cvetačni pire – Cvetačo peci v pečici, dokler ni mehka, nato jo pretlači z malo masla in parmezana za bolj zdravo alternativo krompirjevemu pireju.
- Pečena buča – Nareži bučo (na primer maslenko) na kocke, začini s soljo, poprom, cimetom in malo olivnega olja ter peci skupaj s pleskavicami. Buča postane nežna in rahlo sladka.
- Pečeni brstični ohrovt – Ohrovt prelij z oljem, potresi s soljo in poprom ter peci 20–25 minut. Ko se zapeče, postane hrustljav in slasten.
- Pečen sladki krompir s čilijem in medom – Nareži sladki krompir na trakove, začini z mešanico olivnega olja, čilija v prahu in malo medu. Peci ga skupaj s pleskavicami, da dobiš kombinacijo sladko-pikantnega okusa.
- Polnjeni paradižniki – Paradižnike izdolbi in jih napolni z mešanico kuhane kvinoje, česna in zelišč. Pecijo jih ob pleskavicah, dokler ne postanejo mehki in rahlo zapečeni.
- Pečena polenta s sirom – Skuhaj polento, jo vlij v pekač, nareži na kvadrate in potresi s sirom (na primer parmezanom). Pecite v pečici, dokler ne postane hrustljava in zlata.
- Pečeni jabolčni krhlji z zelišči – Nareži jabolka na krhlje, pokapaj z olivnim oljem in jih začini z rožmarinom ali timijanom. Med peko dobijo slano-sladko noto, ki presenetljivo dopolni mesne pleskavice.
- Gratinirana cvetača s sirom – Cvetačo nareži na cvetke, jo predhodno malo pokuhaj, nato pa potresi z naribanim sirom in postavi v pečico, da se zapeče do zlato-rjave barve.
S temi kombinacijami lahko vse pripraviš v pečici, kar ti omogoči lažjo pripravo obroka in hkrati različne okusne priloge, ki bodo dopolnile sočnost pleskavic.
Raziskujte naprej
Goveje pleskavice (pleskavice iz govejega mesa)