Sočne goveje pleskavice
Goveje pleskavice so enostavna in okusna jed, ki jo lahko hitro pripraviš za kosilo ali večerjo.
Goveje pleskavice recept
Sestavine
- 500 g mlete govedine
- 1 jajce
- 1 manjša čebula (drobno sesekljana)
- 2 stroka česna (drobno sesekljana)
- 3 žlice drobtin
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke popra
- 1/2 žličke mlete rdeče paprike
- 1/2 žličke suhega origana
- 2 žlici olivnega olja (za pečenje)
Postopek:
- V večji posodi zmešaj mleto govedino, jajce, čebulo, česen, drobtine in vse začimbe. Dobro premešaj, da se vse sestavine povežejo.
- Z rokami oblikuj pleskavice, velike približno za dlan.
- V ponvi segrej olivno olje in pleskavice na srednjem ognju peci 4–5 minut na vsaki strani, dokler ne postanejo lepo zapečene in kuhane do konca.
- Postrezi jih s prilogo po želji, na primer krompirjem, solato ali kruhom.
Dober tek!
Naše izkušnje
Če želiš izboljšati svoje goveje pleskavice, lahko upoštevaš nekaj običajnih in nenavadnih nasvetov, ki bodo jed naredili še bolj okusno.
- Dodaj svinjsko meso – Zmešaj govedino in svinjino v razmerju 50:50. Svinjina doda več sočnosti, saj je bolj mastna.
- Namakanje drobtin v mleku – Preden dodaš drobtine v maso, jih namoči v malo mleka. To bo pleskavice naredilo bolj mehke in nežne.
- Več čebule – Sesekljaj čebulo na zelo drobno ali pa jo celo na hitro popraži pred dodajanjem, kar bo dalo slajši in bogatejši okus.
- Sir v sredini – V vsako pleskavico vstavi kocko sira (na primer cheddar ali edamec). Ko se pečejo, se bo sir stopil in ustvaril kremasto sredico.
- Uporabi začimbe po okusu – Namesto osnovnih začimb lahko eksperimentiraš s kumino, timijanom, baziliko ali celo rožmarinom za bolj kompleksen okus.
- Dodaj sojino omako – Malo sojine omake (približno 1 žličko) bo mesu dodalo globlji, umami okus, ki ga drugače ne bi dosegli.
- Worcesterska omaka – Z nekaj kapljicami te omake lahko pleskavice pridobijo bolj mesnat in bogat okus.
- Kisla smetana v masi – Dodaj žlico kisle smetane v maso, kar bo pleskavice naredilo bolj sočne in manj suhe.
- Skrivna sestavina: mleta kava – Ščepec mlete kave v maso bo dodal bogato, rahlo dimljeno noto, ki jo boš komaj zaznal, a bo dala globlji okus.
- Začinjeno maslo na vrhu – Pred postrežbo na vsako pleskavico položi košček masla, pomešanega z nasekljanim česnom in zelišči. Maslo se bo stopilo čez vroče pleskavice in dodalo bogato aromo.
Kaj za zraven?
Ko pripravljaš goveje pleskavice, lahko izbereš klasične priloge ali pa presenetiš z bolj nenavadnimi kombinacijami. Tukaj je nekaj idej, ki bodo jed popestrile in dopolnile.
- Krompirjev pire – Kremast krompirjev pire je klasična izbira, ki se odlično poda k sočnim pleskavicam. Dodaj malo masla in mleka, da bo pire še bolj mehak.
- Pečen krompir – Pečen krompir z olivnim oljem, rožmarinom in soljo je hrustljava in okusna priloga. Lahko ga začiniš tudi s papriko ali česnom.
- Sveža zelena solata – Enostavna solata iz zelene solate, paradižnika in kumar, prelite z olivnim oljem in balzamičnim kisom, je lahkotna spremljava, ki osveži obrok.
- Riž – Preprost beli ali rjavi riž je nevtralna priloga, ki lepo dopolni meso. Lahko ga začiniš z malo zelišč ali česna.
- Ajvar in lepinja – Za klasičen balkanski pridih postrezi pleskavice z ajvarjem in mehko lepinjo. Kombinacija je vedno zmagovalna.
- Karamelizirana čebula – Sladka karamelizirana čebula na vrhu pleskavic doda globok okus in se lepo poveže z mesom.
- Pečena rdeča pesa – Pečena pesa z olivnim oljem in timijanom doda rahlo sladkost, ki se nepričakovano lepo ujame z govejim mesom.
- Zeljna solata z jabolki – Kombinacija svežega zelja in sladkih jabolk v solati z lahkim jogurtovim prelivom ustvari osvežilno in hrustljavo prilogo.
- Kremna polenta – Namesto krompirja poskusi postreči pleskavice s kremno polento, kuhano z maslom in sirom. Polenta bo dodala svilnato teksturo.
- Hrustljava čičerika – Namesto klasičnih prilog pripravi pečeno čičeriko s papriko in česnom. Dodala bo hrustljavost in beljakovine.
- Pire iz cvetače – Namesto krompirja uporabi pire iz cvetače z maslom in parmezanom. Je lažji, a prav tako kremast in okusen.
- Mango chutney – Sladko-pikantni mango chutney je eksotična in nepričakovana spremljava, ki lepo kontrira bogatemu okusu govejega mesa.
Kalorije govejih pleskavic
Kalorična vrednost govejih pleskavic je odvisna od uporabljenih sestavin, predvsem vsebnosti maščob v mesu in količine dodatkov. Tukaj je približna ocena:
- Goveje pleskavice iz puste govedine (85% meso, 15% maščoba) imajo okoli 250–300 kalorij na pleskavico (približno 100 g).
- Če uporabljaš mastnejše meso (70% meso, 30% maščoba), lahko pleskavica vsebuje 350–400 kalorij na 100 g.
- Dodajanje drobtin, jajca in olja za peko poveča kalorično vrednost. Na primer, z oljem za peko se lahko skupne kalorije povečajo za 50–100 kalorij na pleskavico.
Zdravstvene koristi
- Beljakovine – Goveje pleskavice so bogat vir beljakovin, ki so ključne za gradnjo in obnovo mišičnega tkiva. Ena 100-gramska pleskavica vsebuje približno 25 g beljakovin.
- Železo – Govedina je bogata z železom, ki je pomembno za tvorbo rdečih krvničk in preprečuje anemijo. Pleskavice zagotavljajo hem železo, ki ga telo lažje absorbira.
- Cink – Goveje meso je dober vir cinka, ki krepi imunski sistem in podpira zdravo delovanje presnove.
- B-vitamini – Govedina vsebuje vitamine skupine B, kot sta B12 in B6, ki so pomembni za energijo, živčni sistem in nastajanje rdečih krvničk.
- Nizka vsebnost ogljikovih hidratov – Če pripraviš pleskavice brez drobtin ali drugih polnil, imajo zelo malo ogljikovih hidratov, kar je primerno za diete z nizkim vnosom ogljikovih hidratov.
Možni negativni učinki
- Vsebnost nasičenih maščob – Goveje meso, še posebej mastnejši kosi, vsebuje več nasičenih maščob, ki lahko ob prekomernem uživanju prispevajo k povišanju holesterola in tveganju za srčne bolezni. Izbira bolj pustega mesa ali zmanjšanje maščobe lahko pomaga omiliti te učinke.
- Kalorije – Mastnejše meso in način priprave (cvrtje v olju) lahko povečata kalorično vrednost. Če želiš zmanjšati kalorije, pleskavice speci na žaru ali v pečici.
1. Uporabi pusto govedino ali zmes govedine s puranjim mesom, da zmanjšaš vsebnost maščob.
2. Peči jih v pečici ali na žaru, namesto da jih cvreš na olju.
3. Omeji ali izpusti dodajanje drobtin, če želiš zmanjšati ogljikove hidrate.
4. Postrezi jih z zelenjavnimi prilogami namesto z ogljikovimi hidrati, kot sta kruh ali krompir, za lažji in bolj uravnotežen obrok.
Poglej še druge recepte
Sočne pleskavice iz mešanega mesa