Slastni browniji

Recept za pripravo enostavnih brownijov je pred vami. Le preberite si še naše nasvete s čim postreči brownije in nekaj nenavadnih zanimivosti o tej čokoladni sladici.

Slastni browniji
Sočni browniji z karamelo, avtor slike Martin Behrendt / Unsplash

Čokoladni browniji recept

Sledite naslednjim korakom.

Sestavine

  • 200 g temne čokolade (vsaj 70% kakava)
  • 150 g masla
  • 200 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 100 g moke
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta (ali vanilij sladkorja)
  • Ščepec soli
  • 100 g oreščkov (po želji, na primer orehi ali lešniki)
  1. Čokolado in maslo nalomite na koščke ter ju stopite v vodni kopeli ali v mikrovalovki. Mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi. Pustite, da se nekoliko ohladi.
  2. V veliki posodi zmešajte sladkor in jajca ter mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi.
  3. Postopoma dodajajte stopljeno čokolado in maslo k jajčni zmesi ter dobro premešajte.
  4. V drugi posodi presejte moko, pecilni prašek in vanilijev ekstrakt (ali vanilij sladkor) ter dodajte ščepec soli. Dobro premešajte suhe sestavine.
  5. Suhe sestavine postopoma dodajajte v mokre sestavine in mešajte, dokler ne dobite enotne mase. Pazite, da ne premešate preveč.
  6. Po želji dodajte nasekljane oreščke in nežno premešajte.
  7. Zmes vlijte v pekač, obložen s peki papirjem, in jo poravnajte.
  8. Pečico segrejte na 180 °C in pečite brownieje približno 20-25 minut. Ko so robovi pečeni, sredina pa še rahlo mehka, so brownieji nared.
  9. Brownieje pustite, da se ohladijo, nato jih narežite na kvadratke in postrezite.

Browniji na hitro

Nekaj nasvetov, kako pripraviti brownije hitreje:

  1. Uporabite taljeno čokolado in maslo: Namesto da bi čokolado in maslo nalomili in stopili v vodni kopeli, lahko uporabite mikrovalovno pečico za hitrejšo topljenje. Pazite, da mešanico segrevate v krajših intervalih in jo premešate med segrevanjem, da preprečite pregrevanje.
  2. Preprostejši brownies recept: Obstaja veliko različnih receptov za brownije, nekateri zahtevajo več sestavin in korakov. Izberite recept, ki je preprostejši in zahteva manj časa.
  3. Pripravite sestavine vnaprej: Pred začetkom priprave si pripravite vse sestavine, ki jih potrebujete, vključno s tem, da nalomite čokolado, namerite sladkor, moke in ostale sestavine. To vam bo prihranilo čas med samim kuhanjem.
  4. Uporabite pekač z večjim dnom: Uporaba pekača z večjim dnom bo omogočila hitrejše pečenje, saj se browniji enakomerno pečejo v tanjšem sloju.
  5. Uporabite hitrejši način peke: Namesto tradicionalne pečice lahko uporabite konvekcijsko pečico ali mikrovalovno pečico s funkcijo peke. Te naprave lahko pospešijo postopek peke.
  6. Uporabite manjše brownieje: Namesto da bi pekli en velik pekač brownijev, lahko pripravite manjše porcije v manjših pekačih. To bo omogočilo hitrejšo peko in hlajenje.
  7. Ohladite brownije v zamrzovalniku: Če želite, da se browniji hitreje ohladijo, jih lahko za nekaj minut postavite v zamrzovalnik.

S temi nasveti boste lahko pripravili okusne brownije še hitreje!


Nasveti za še boljši brownie recept

  1. Uporabite kakovostno čokolado: Uporabite čokolado visoke kakovosti z visoko vsebnostjo kakava, saj bo to izboljšalo okus vaših brownijev.
  2. Dodajte oreščke ali druge dodatke: Če želite dodati teksturo in okus, razmislite o dodajanju nasekljanih oreščkov, koščkov čokolade ali suhega sadja.
  3. Uporabite kakovostno vanilijo: Namesto vanilij sladkorja uporabite vanilijev ekstrakt za boljši okus.
  4. Pravilno mešajte: Ne pretiravajte z mešanjem, ko dodate moko, da ohranite teksturo brownijev mehko.
  5. Testirajte pečenje: Uporabite zobotrebec ali vilico, da preverite, ali so browniji pečeni. Zobotrebec naj bo rahlo vlažen, ko ga potegnete iz sredine brownijev.
  6. Dodajte začimbe: Za raznolik okus lahko dodate ščepec cimeta, kardamoma ali ingverja v prahu.
  7. Dodajte sir: Da bi dobili čudovito kremast okus, poskusite z mehkim sirom, kot je kremni sir ali mascarpone.
  8. Uporabite sladoled: Ko so browniji še topli, jih postrezite s kepico vanilijevega sladoleda za neobičajno, a okusno kombinacijo.
  9. Namakajte v alkoholu: Za odraslo različico brownijev lahko uporabite malo likerja, kot je amaretto ali oranžna vodka, za dodaten okus.
  10. Pražite maslo: Nekateri pravijo, da se maslo, preden ga dodate k čokoladi, rahlo prepraži. To bo poudarilo oreščkast okus.
  11. Uporabite kava v prahu: Dodajte malo kave v prahu za poudarjanje okusa čokolade.
  12. Poskusite s poprom: Dodajte ščepec sveže mletega popra za subtilno začinjenost, ki poudari okus čokolade.

Ne bojte se eksperimentirati in prilagajati recepta glede na svoje želje.


Kaj postreči z browniji

Brownieji so odlični sami po sebi, a če želite dodati še več okusov, lahko razmislite o naslednjih prilogah in kombinacijah:

  1. Vanilijev sladoled: Klasična kombinacija, topel brownie z mehkim vanilijevim sladoledom.
  2. Sveže jagode: Osvežujoče jagode bodo odlično uravnotežile sladkost brownijev.
  3. Stepena smetana: Kremasta stepena smetana se odlično poda k toplim brownijem.
  4. Karamela: Dodajte malo karamelne omake ali sladkega kondenziranega mleka za ekstra sladkost.
  5. Oreščki: Nasekljane oreščke, kot so orehi ali lešniki, lahko posujete po vrhu za dodaten okus in teksturo.
  6. Sadna omaka: Sadne omake, na primer malinova ali češnjeva omaka, bodo dodale svežino.
  7. Sveže fige: Ko so v sezoni, sveže fige s browniji ustvarijo okusno kombinacijo.
  8. Mentol lističi: Za osvežujoč kontrast lahko postrežete brownije z lističi sveže mete.
  9. Skodelica kave ali čaja: Topli napitek, kot je kava ali čaj, se odlično poda k sladkim brownijem.
  10. Kombinacija večih prilog: Poskusite ustvariti zanimive kombinacije, na primer brownie s karamelno omako in jagodami, ali brownie s smetano in oreščki.

Zanimivosti o brownijih

Seveda, tukaj je nekaj nenavadnih zabavnih dejstev o brownijih:

  1. Izvor imena: Ime "brownie" izvira iz Združenih držav in se nanaša na njihovo rjavo barvo. Browniji so prvotno dobili ime "molasses cake" (kolač s sladkornim sirupom) in so bili znani tudi kot "Boston brownies."
  2. Prva znana recepta za brownije: Prvi zapisani recepti za brownije se pojavijo v ameriških kuharskih knjigah v začetku 20. stoletja. Eden od prvih receptov za brownije je iz leta 1906 v knjigi "Home Cookery."
  3. Browniji na ladji Titanic: Med potovanjem ladje Titanic je bil na jedilniku tudi recept za brownije, kar priča o priljubljenosti tega sladkega prigrizka že takrat.
  4. Različice po svetu: Po vsem svetu obstajajo različne različice brownijev. V Združenem kraljestvu so znani kot "chocolate brownies," v Kanadi "brownie squares," v Franciji "brownies au chocolat," v Nemčiji "Brownie-Kuchen".
  5. Nacionalni dan brownijev: 8. december je v Združenih državah Amerike praznik brownijev. To je dan, ko se slavijo te sočne slaščice.
  6. Browniji v vesolju: Leta 2013 je bila poslana astronavtom na Mednarodno vesoljsko postajo posebna serija brownijev. Ti browniji so bili prilagojeni za uživanje v breztežnostnem okolju.
  7. Rekordni browniji: Največji browniji na svetu so bili narejeni leta 2013 v Združenih državah Amerike. Tehtali so neverjetnih 2.054 kilogramov!

Ta brownie recept lahko uživate s še več zanimivimi dejstvi o njihovi zgodovini in priljubljenosti.


Raziskujte naprej

Enostavni čokoladni piškoti 🍪
Čokoladni piškoti so več kot le sladica; so del zgodovine, umetnosti in kulture ter lahko prinesejo nasmeh na obraz vsakogar, ki jih uživa. 🍪
Medenjaki, ki vedno uspejo
Obstaja veliko različic receptov, vendar vam predstavljamo klasičen recept za izdelavo teh dišečih, začinjenih piškotov.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail