Slastni tortelini: 40+ enostavnih receptov

Tukaj je seznam idej, ki vam lahko služijo kot navdih za pripravo različnih obrokov z tortelini.

Slastni tortelini: 40+ enostavnih receptov
Tortelini z grahom v smetanovi omaki, Sarah Stierch (CC BY 4.0)

Tortelini recepti

Tortelini, okusne polnjene testenine, ki izvirajo iz Italije, so izjemno vsestranske in jih lahko uporabimo v številnih jedeh za kosilo ali večerjo.

  • Tortelini v juhi: Pripravite bogato in okusno juho, kjer torteline skuhate v zelenjavni ali mesni juhi z dodatkom špinače, graha ali korenčka za dodatno barvo in hranila.
  • Solata s tortelini: Kuhane tortelline ohladite in zmešajte z raznobarvno zelenjavo, kot so češnjevi paradižniki, kumare, rdeča paprika, dodajte trakove sveže bazilike ali peteršilja ter prelijte z oljčnim oljem in balzamičnim kisom.
  • Tortelini s pestom: Kuhane tortelline premešajte s svežim bazilikinim pestom, dodajte sveže strgano parmezan in nekaj kapljic oljčnega olja za enostaven, a aromatičen obrok.
  • Tortelini s kremno špinačo: Na hitro popražite svežo špinačo z malo česna, dodajte smetano in nariban muškatni orešček, nato pa zmešajte s kuhanimi tortelini za kremast in hranljiv obrok.
  • Pečeni tortllini s sirovim prelivom: Kuhane tortelline zložite v pekač, prelijte z mešanico smetane in sira (na primer mocarele ali parmezana), potresite z drobtinami in pecite, dokler ne postanejo zlato rjavi.
  • Tortelini al forno s paradižnikovo omako in mesnimi kroglicami: Kuhane tortelline zmešajte z bogato paradižnikovo omako in pečenimi mesnimi kroglicami, potresite z naribanim sirom in pecite, da se vse skupaj lepo združi.
  • Tortelini v omaki iz pečene paprike: Pečene rdeče paprike zmešajte v gladko omako, dodajte kapljico smetane za gladkost, začinite po okusu in prelijte čez kuhane torteline. Dodajte sveža zelišča za dodaten okus.

Tortelini v omaki

  • Tortelini s pršutom in grahom v masleni omaki: Kuhane torteline prepražite na maslu skupaj s trakci pršuta in svežim grahom, dokler se okusi lepo ne povežejo. Končajte z velikodušnim dodatkom naribanega parmezana.
  • Tortelini s kremno gobjo omako: Pripravite omako z mešanico svežih gob, kot so šampinjoni, jurčki ali lisičke. Gobe prepražite na maslu skupaj s česnom in šalotko, nato pa dodajte smetano in malo svežega timijana. Zmešajte s kuhanimi tortelini in postrezite s sveže naribanim parmezanom.
  • Tortelini Carbonara: Za to klasično italijansko jed uporabite torteline namesto špagetov. Pripravite omako iz kuhanega pršuta ali pancete, stepenih jajc, smetane in obilice naribanega Pecorino Romano ali parmezana. Omako nežno premešajte s kuhanimi tortellini, da dobite kremasto in bogato jed.
  • Tortelini s kremno bučno omako: Skuhajte pire iz pečene muškatne buče, ga zmešajte s smetano, muškatnim oreščkom in žajbljem za aromatično in sezonsko omako. Dodajte to omako k kuhanim tortelinijem in postrezite s praženimi bučnimi semeni za dodatno teksturo.
  • Tortelini s kremno omako in artičokami: Artičoke prepražite skupaj s česnom, nato pa dodajte smetano in malo limoninega soka za svežino. To omako združite s kuhanimi tortelini in dodajte svež parmezan za kremasto, a osvežilno jed.
  • Tortelini v smetanovi omaki s šparglji: Sveže šparglje hitro popražite, nato jih dodajte v omako iz smetane, limonine lupinice in peteršilja. To nežno in okusno omako zmešajte s kuhanimi tortelini za jed, ki je kot nalašč za pomladne in poletne mesece.
  • Tortelini s špinačo in ricotto v kremni omaki: Zmešajte svežo ali zamrznjeno špinačo s smetano, dodajte malo muškatnega oreščka in mešanico začinite s soljo in poprom. Dodajte to omako k tortelinom, polnjenim z ricotto, za preprosto, a izjemno okusno jed.
  • Tortelini s klobaso: Popražite italijansko klobaso (lahko uporabite pikantno ali blago), dodajte paradižnikovo omako in malo rdečega vina za globino okusa. Omako prelijte čez kuhane torteline in postrezite z naribanim parmezanom.
  • Tortelini Bolognese: Pripravite klasično bolognese omako z mletim mesom (govedino, svinjino ali mešanico obeh), čebulo, korenčkom, stebelno zeleno, paradižnikom in zelišči. To bogato omako servirajte s kuhanimi tortelini za klasičen italijanski obrok.
  • Tortelini z ragujem iz divjačine: Divjačinski ragu pripravite z divjačino, kot je jelen ali divji prašič, kuhano v rdečem vinu z dodatkom juniperjevih jagod in rožmarina. To aromatično omako ponudite s tortelini za poseben obrok.
  • Pečeni tortelini z mesno omako in sirom: Torteline prelijte z mesno omako, potresite z mešanico sirov (mocarela, parmezan, ricotta) in pecite, dokler se sir ne stopi in postane zlato rjav. To jed lahko obogatite z dodatkom pečene zelenjave za več okusa in barve.
  • Tortelini z omako Alfredo in piščancem: Na maslu prepražite kose piščančjih prsi, dodajte smetano in nariban parmezan za kremno Alfredo omako. Zmešajte s kuhanimi tortelini in postrezite s svežim peteršiljem.
  • Tortelini s pikantno omako in govedino: Popražite narezano govedino (na primer flank steak ali skirt steak) in dodajte pikantno omako iz čilija, česna in paradižnika.
  • Tortelini s kremno omako in puranom: Skuhajte kose purana v smetanovi omaki z dodatkom gob in špinače. Ta lahka, a kremasta jed je odlična za tiste, ki iščejo nekoliko lažjo različico tortelinov z mesom.
  • Tortelini s črnilom sipe in morski sadeži: Pripravite tortlline, obarvane s črnilom sipe in jih postrezite z omako iz morskih sadežev, kot so kozice, školjke in lignji, kuhani v beli vinski omaki z dodatkom česna, peteršilja in čilija.
  • Tortelini s pestom iz rdeče pese in kozjega sira: Pripravite pesto iz pečene rdeče pese, oreščkov, česna in parmezana ter ga zmešajte s kuhanimi tortelini. Postrezite s koščki mehkega kozjega sira in svežimi listi rukole za kontrast okusov in tekstur.
  • Tortelini z omako iz bučk in limoninega timijana: Na oljčnem olju prepražite česen in nastrgane bučke, dokler se ne zmehčajo. Dodajte smetano, naribano limonino lupinico in svež timijan. Prelijte čez kuhane tortelline za svež in aromatičen obrok.
  • Tortelini z omako iz pečenih paradižnikov in burrate: Pečene češnjeve paradižnike zmešajte z oljčnim oljem, balzamičnim kisom in baziliko ter to omako servirajte s kuhanimi tortelini. Dodajte na vrh kos burrate za bogato in kremasto teksturo.
  • Tortelini s karamelizirano čebulo, gorgonzolo in orehi: Počasi karamelizirajte čebulo, dokler ne postane sladka in zlato rjava, nato dodajte koščke gorgonzole in zdrobljene orehe. Ta mešanica bo tortelinom dodala bogato globino okusa in hrustljavo teksturo.
  • Tortelini s sladkim krompirjem in žajbljem v masleni omaki: Pire iz pečenega sladkega krompirja zmešajte z malo smetane ali masla in svežim žajbljem. Toplo omako prelijte čez kuhane torteline za sladko-zemeljski okus s prijetno aromo žajblja.
  • Hladna solata s tortelini, avokadom in mango: Kuhane torteline ohladite in zmešajte z zrelim avokadom, svežim mangom, rdečo papriko in svežim koriandrom. Prelijte z limetinim prelivom za osvežujočo in eksotično solato, primerno za toplejše mesece.

Morske jedi s tortelini

  • Tortelini s škampi in limetino-koriandrovo omako: Pripravite omako iz svežega koriandra, limetinega soka, čilija in česna. Na hitro popražite škampe, nato pa jih dodajte k omaki in premešajte s kuhanimi tortellini. Postrezite z dodatkom svežega koriandra na vrhu.
  • Tortelini z omako iz vongol (školjk): V ponvi prepražite česen in čili kosmiče, dodajte oprane vongole in pokrijte, da se školjke odprejo. Zalijte z belim vinom in počakajte, da alkohol izhlapi. Dodajte kuhane tortelline v ponev, da se prepojijo z okusi. Potresite s svežim peteršiljem pred serviranjem.
  • Tortelini z lososom in kremno omako z dijonsko gorčico: Na koščke narezan losos prepražite na maslu, dodajte smetano in žlico dijonske gorčice za bogato omako. Omako prelijte čez kuhane torteline in okrasite z nasekljanim drobnjakom.
  • Tortelini z hobotnico v paradižnikovi omaki: Hobotnico počasi kuhajte v omaki iz svežih paradižnikov, česna, kaper in črnih oliv. Mešanico dodajte k kuhanim tortelinom in postrezite z nasekljanimi svežimi zelišči.
  • Tortelini s črnimi trufli in jastogom: Za resnično razkošno jed, kuhane torteline prelijte z omako iz smetane, nasekljanega jastoga in svežih črnih truflov. Postrezite takoj, obogateno z nekaj kapljicami trufljevega olja.

Gratinirani tortelini

  • Gratinirani tortelini s špinačo in artičokami: Kuhane torteline zmešajte s kremno omako iz špinače in artičok, prenesite v pekač, potresite z mešanico drobtin in parmezana ter pecite, dokler se ne ustvari zlata skorja.
  • Tortelini gratin s štirimi siri in sušenimi paradižniki: Kombinirajte kuhane tortelline z bogato omako iz gorgonzole, ricotte, parmezana in mozzarelle, dodajte narezane sušene paradižnike. Prelijte v pekač, potresite z dodatnim sirom in pecite, da se sir lepo zapeče.
  • Gratinirani tortelini z bučo in panceto: Za jesensko različico zmešajte kuhane tortelline z omako iz pečene buče, smetane in popražene pancete. Prenesite v pekač, potresite z mešanico naribanega sira in pecite, dokler ni gratinirano.
  • Gratinirani tortelini s porom in pršutom: Na maslu prepražite narezan por do mehkega, dodajte na trakove narezan pršut in malo smetane. Zmes zmešajte s kuhanimi tortelini, prelijte v pekač, potresite z mešanico naribanega parmezana in pečete, dokler ne dobite zlato rjave skorje.
  • Tortelini gratin s pestom in pinjolami: Kuhane tortelline zmešajte s svežim bazilikinim pestom, dodajte smetano za gladkost in pinjole za hrustljavost. Prelijte v pekač, dodajte sloj naribanega parmezana in pecite do zlate barve.
  • Gratinirani tortelini z bučkami in slanino: Na olivnem olju popražite na kocke narezane bučke in koščke slanine, dokler niso lepo zlato rjavi. Dodajte k smetanovi omaki, premešajte s kuhanimi tortelini, prenesite v pekač in gratinirajte s slojem mozzarelle in parmezana.
  • Gratinirani tortelini s kozicami in šparglji: Na hitro popražite kozice in na koščke narezane šparglje, dodajte malo česna in smetane, nato premešajte s kuhanimi tortelini. Vse skupaj prenesite v pekač, potresite z mešanico drobtin in naribanega sira, nato pecite do zlate skorje.
  • Tortelini gratin s fižolom in čorizo klobaso: Skuhajte torteline, premešajte jih s pečeno svinjsko čorizo klobaso, kuhanim belim fižolom in paradižnikovo omako. Prelijte v pekač, dodajte sloj naribanega čedarja in pečite, da se vse skupaj lepo zapeče in združi.
  • Gratinirani tortelini z gobicami in truflovim oljem: Mešanico različnih vrst svežih gob popražite z malo česna, dodajte smetano in nekaj kapljic truflovega olja. Zmešajte s kuhanimi tortelini, prelijte v pekač, potresite z gorgonzolo ali drugim modrim sirom in pecite do popolnosti.
  • Gratinirani tortelini z rdečim pestom in sušenimi paradižniki: Zmešajte kuhane tortelline z rdečim pestom, dodajte narezane sušene paradižnike in sveže bazilike. Prelijte v pekač, pokrijte z mešanico mozzarelle in pecite, dokler se sir ne stopi in postane zlato rjav.

Poskusite pripraviti tudi

Najboljši recept za domače torteline + ideje za nadeve 😎
Pred vami je je preprost recept za pripravo teh klasičnih italijanskih testenin, ki jih lahko prilagodite po svojem okusu, zraven pa so tudi ideje za nadeve in omake.
Slastne kapesante v ponvi
Kapesante so odlične kot predjed ali glavna jed, pogosto postrežene na vrhu kremaste rižote, testenin, z lahko solato ali pa samo z kruhom. So prefinjena in elegantna izbira, ki se lepo poda k različnim priložnostim.
Omake in prelivi: 85+ enostavnih receptov 😎 ❤️ 💦
Te kombinacije ponujajo širok spekter okusov, od tradicionalnih do eksperimentalnih in lahko obogatijo številne jedi.
Izboljšajte vsako solato: 99+ slastnih receptov 🥗 🥗 🥗
Ne glede na to, ali iščete lahkotno kosilo ali bogato večerjo, naša zbirka obljublja nekaj za vsakogar.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail