Najboljša Pavlova torta

Priprava te sladice nas popelje na potovanje, kjer se prepletejo okus svežega sadja, vanilije in penaste smetane.

Najboljša Pavlova torta
Avtor slike Rob Wicks / Unsplash

Pavlova torta recept

Sestavine

 • 4 beljaki (sobne temperature)
 • 200 g granuliranega sladkorja
 • 1 čajna žlička kisa ali limoninega soka
 • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
 • 1 čajna žlička koruznega škroba
 • 300 ml sladke smetane
 • Sveže jagode, maline, borovnice ali drugo sezonsko sadje po želji
 • Stepena smetana
 1. Pečico segrejte na 150°C in pripravite pekač s peki papirjem.
 2. V veliki posodi stepajte beljake na srednji hitrosti, dokler se ne začnejo peniti.
 3. Postopoma dodajte granulirani sladkor v beljake, eno žlico hkrati. Nadaljujte s stepanjem, dokler ne dobite trdih in sijočih vršičkov.
 4. Vmešajte kis ali limonin sok, vanilijev ekstrakt in koruzni škrob ter rahlo premešajte.
 5. Na pripravljenem pekaču oblikujte pavlovo torto. Lahko naredite eno veliko torto ali več manjših pavlov.
 6. Pečico znižajte na 120°C in pavlovo torto pecite približno 1 uro in 15 minut, ali dokler zunanjost pavlove ne postane hrustljava. Po tem času izklopite pečico in pustite pavlovo torto v pečici, da se ohladi.
 7. Medtem stepite sladko smetano, dokler ne postane čvrsta.
 8. Ko je pavlova ohlajena, jo previdno prestavite na servirni krožnik. Dodajte stepeno smetano na vrh pavlove.
 9. Okrasite s svežim sadjem po želji in prelijte s stepeno smetano ali prelivom iz jagod.

Nekaj najboljših nasvetov za pripravo popolne Pavlove torte

 1. Sobna temperatura beljakov: Preden začnete, poskrbite, da bodo beljaki in vsi pripomočki pri sobni temperaturi.
 2. Čiste posode in pripomočki: Uporabite čisto in suho posodo ter metlico ali mešalnik z čistimi metlicami, da preprečite neželene snovi, ki bi lahko vplivale na stepanje beljakov.
 3. Suha posoda: Pazite, da v beljake ne pride nobena kapljica vode. Voda lahko prepreči, da bi se beljaki pravilno penili.
 4. Uporaba svežih beljakov: Uporabite sveže beljake in se prepričajte, da v njih ni nobenih ovojnic ali rumenjakov.
 5. Postopno dodajanje sladkorja: Sladkor dodajte postopoma, žlico za žlico, medtem ko stepate beljake. To bo pomagalo ustvariti čvrst in sijoč beljakov sneg.
 6. Uporaba kisa ali limoninega soka: Kisa ali limonin sok pomagata stabilizirati beljakov sneg, zato jih dodajte v sneg po tem, ko so beljaki že začeli peniti.
 7. Uporaba koruznega škroba: Dodajte žličko koruznega škroba v beljakov sneg, da pomagate ohranjati mehko notranjost pavlove torte.
 8. Nizka temperatura pečice: Pečico segrejte na nizko temperaturo (približno 120°C) in pavlovo torto pecite počasi. To bo pomagalo ustvariti hrustljavo skorjo in mehko notranjost.
 9. Ohlajanje v pečici: Po končani peki pustite pavlovo torto v ugasnjeni pečici, da se počasi ohladi. To bo preprečilo, da bi se torta prehitro ohladila in sesedla.
 10. Okraševanje pred serviranjem: Sveže sadje in stepeno smetano dodajte na torto tik pred serviranjem, da ohranite hrustljavo skorjo.

Kakšna je zgodovina Pavlove torte?

Zgodovina Pavlove torte je zanimiva in polna zanimivih zgodb. Ta sladica, znana po hrustljavi zunanjosti in mehki notranjosti, je ime dobila po ruski baletki Anni Pavlovi, vendar pa obstaja nekaj spornih razprav o njenem izvoru.

Nekateri trdijo, da je Pavlova torta avstralskega izvora, medtem ko drugi verjamejo, da so jo izumili na Novi Zelandiji. Obstajajo celo razprave o tem, ali je bila prva pavlova torta pripravljena v Avstraliji ali na Novi Zelandiji.

Najverjetnejši izvor Pavlove torte je povezan s turnejo Ane Pavlove po Avstraliji in Novi Zelandiji v 1920-ih letih. Ideja za to sladico naj bi izvirala iz njenih lahkotnih plesnih gibov in belih oblačil. Vendar pa so se obe državi okoli leta 1926 začeli ponašati s svojimi različicami te sladice.

Pavlova torta je postala zelo priljubljena in prepoznavna sladica na obeh celinah. Običajno jo pripravljajo za posebne priložnosti in praznike ter jo okrasijo s svežim sadjem, kot so jagode, maline in borovnice.

Ne glede na to, kje je bila prvič pripravljena, Pavlova torta ostaja ena najbolj priljubljenih sladic v Avstraliji in na Novi Zelandiji ter je znana po svojem čudovitem kontrastu med hrustljavo skorjo in mehko notranjostjo. To sladico pogosto postrežejo na družinskih srečanjih in posebnih priložnostih.


Zanimivosti o Pavlovi torti

 1. Sestavine po izbiri: Pavlova torta je prilagodljiva sladica, saj lahko uporabite različno sadje za okras in prilagajate okuse po svojem okusu.
 2. Nepredvidljiva oblika: Kljub temu da obstaja osnovna oblika pavlove torte, se oblika pogosto spreminja glede na to, kako se peče. Vsaka pavlova je unikatna.
 3. Zlata skorja: Pavlova je znana po svoji zlato rjavi hrustljavi skorji, ki naredi lep kontrast s mehko notranjostjo.
 4. Ime po baletki: Sladica je dobila ime po slavni ruski baletki Anni Pavlovi, ki je bila znana po svoji lahkotni in elegantni plesni tehniki.
 5. Tradicionalni praznični desert: Pavlova je priljubljen praznični desert na Novi Zelandiji in v Avstraliji ter se pogosto pripravlja za božične večerje.
 6. Tekmovalna disciplina: V Avstraliji in na Novi Zelandiji potekajo tekmovanja v pripravi pavlove torte, kjer se tekmeci pomerijo v spretnostih peke te sladice.
 7. Lahkotna sladica: Kljub svoji veličastni podobi je pavlova presenetljivo lahka sladica, kar jo naredi odlično za zaključek obroka.
 8. Zgodnji recepti: Prvi recepti za pavlovo torto segajo v zgodnje 20. stoletje, kar pomeni, da je relativno mlada sladica v primerjavi s starimi tradicijami.
 9. Unikaten izvor: Obstajajo različne zgodbe o izvoru pavlove torte, vendar ostaja nesporno dejstvo, da je postala priljubljena in prepoznavna sladica v Avstraliji, Novi Zelandiji in po svetu.

Raziskuj naprej

Mini Pavlova torta

Slastni recepti direktno na vaš e-mail