Najboljša slivova pita

Najboljši recept za pito iz sliv!

Najboljša slivova pita
Pita s slivami in figami, avtor slike Janet Hudson

Slivova pita recept

Sestavine

Za testo:

  • 250 g moke
  • 125 g hladnega masla, narezanega na kocke
  • 1 jajce
  • 2 žlici sladkorja
  • Ščepec soli

Za nadev:

  • 800 g sliv, razkoščičenih in razpolovljenih
  • 100 g sladkorja
  • 1 žlica limoninega soka
  • 1 žlica vaniljevega sladkorja
  • 1 žlička cimeta
  • 2 žlici moke
  1. V večji skledi zmešajte moko, sladkor in ščepec soli. Dodajte narezano hladno maslo in z rokami ali nožem premešajte, dokler ne dobite drobtinaste teksture.
  2. Dodajte jajce in zamesite testo. Oblikujte ga v kepo, ovijte v prozorno folijo in postavite v hladilnik za vsaj 30 minut.
  3. Medtem pripravite nadev. V skledi zmešajte slive, sladkor, limonin sok, vaniljev sladkor, cimet in moko. Premešajte, da se slive enakomerno prekrijejo.
  4. Pečico segrejte na 180 °C.
  5. Testo razvaljajte na pomokani površini v velikosti pekača za pite. Položite ga v pekač in oblikujte robove.
  6. Nadev iz sliv enakomerno razporedite po testu.
  7. Pito pecite v ogreti pečici približno 35-40 minut ali dokler testo ni zlato rjave barve.
  8. Ko je krhka slivova pita pečena, jo ohladite na sobno temperaturo, nato pa postrezite. Po želji lahko postrežete s kepico vaniljevega sladoleda ali stepeno smetano.

Uživajte v sočni in slastni slivovi piti!


Nasveti za pripravo slivove pite

  1. Uporabite sveže slive: Za najboljšo slivovo pito uporabite sveže, zrele slive. Pazite, da so razkoščičene in narezane na polovice.
  2. Dodajte sladkor po okusu: Količino sladkorja prilagodite svojemu okusu in glede na sladkost sliv. Sladkor bo pomagal izboljšati okus sliv in ustvariti sirup.
  3. Zmešajte sestavine testa hladne: Ko pripravljate testo za pito, poskrbite, da bodo sestavine, kot so moka, maslo in jajce, hladni. To bo pomagalo pri ustvarjanju hrustljavega testa.
  4. Uporabite maslo za mazanje pekača: Preden položite testo v pekač, ga premažite s tanko plastjo stopljenega masla. To bo preprečilo, da bi se testo držalo pekača.
  5. Previdno z zračnimi mehurčki: Ko pripravljate nadev, pazite, da odstranite zračne mehurčke, ki se naberejo med mešanjem, da se izognete luknjam v nadevu.
  6. Dodajte začimbe: Poleg cimeta lahko v nadev dodate tudi druge začimbe, kot je ingver, ki bo poudaril okus sliv.
  7. Karamelizirane slive: Slive pred peko lahko karamelizirate tako, da jih prepražite s sladkorjem in maslom. To bo dodalo sladko, karamelno noto.
  8. Dodajte hrustljavo teksturo: Dodajte hrustljavo teksturo s plastjo drobljencev iz ovsenih kosmičev ali nasekljanih oreščkov na vrhu pite.
  9. Eksperimentirajte z različnimi vrstami testa: Namesto običajnega pšeničnega testa lahko uporabite testo iz ovsene kaše, mandljeve moke ali celo maslenega testa za različne okuse.
  10. Poskusite s sirovim nadevom: Namesto običajnega nadeva iz sliv, razmislite o pripravi slivove pite s sirovim nadevom za edinstveno kombinacijo okusov.

Kaj postreči zraven?

S slivovo pito se lahko odlično podajo različni dodatki in kombinacije. Tukaj so običajne in manj običajne možnosti:

  1. Vanilijev sladoled: Toplo slivovo pito postrezite s kepico vanilijevega sladoleda. Kontrast med toplim nadevom in hladnim sladoledom je izjemno okusen.
  2. Stepena smetana: K slivovi piti lahko dodate stepeno smetano ali kislo smetano, kar bo dopolnilo okus in zagotovilo kremasto teksturo.
  3. Kava ali čaj: Slivova pita je odlična ob spremljavi skodelice kave ali čaja.
  4. Sadna solata: Slivova pita se lepo poda k sadni solati, ki vsebuje sveže sezonsko sadje, kot so jagode, borovnice ali maline.
  5. Slana panceta ali šunka: Kontrast med slanimi mesninami, kot je panceta ali šunka, in sladko slivovo pito lahko prinese zanimivo raziskovanje okusov.
  6. Sir: Poskusite s sirom, kot je kozji sir ali kremni sir, ki ga lahko postrežete ob slivovi piti. Okusen kontrast med sirom in slivo bo presenetil vaše brbončice.
  7. Ingver ali kardamom: Začimbe, kot sta ingver ali kardamom, lahko dodate k slivovi piti ali njenim spremljevalcem za eksotičen okus.
  8. Bordeaux vino: Slivova pita se odlično poda k vinu. Poskusite s kozarcem Bordeaux vina, da popestrite okusne note pite.

Ne pozabite eksperimentirati in se igrati s kombinacijami, da odkrijete svojo najljubšo kombinacijo za slivovo pito. Okusi so subjektivni, zato se prepustite kulinarični ustvarjalnosti.


Raziskujte naprej

Pečena slivova marmelada
Recept za domačo slivovo marmelado iz pečice.
Domača slivova marmelada
Uporaba domače slivove marmelade je omejena le z vašo domišljijo, zato se prepustite kreativnosti pri raziskovanju novih okusnih kombinacij.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail