Slivova marmelada iz pečice

Recept za domačo slivovo marmelado iz pečice.

Slivova marmelada iz pečice
Šmorn z slivovo marmelado iz pečice, avtor slike epodrez

Slivova marmelada v pečici

Sestavine

 • 1 kg zrelih sliv
 • 400 g sladkorja
 • 1 limona (sok in lupinica)
 • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta ali malo ingverja (po želji)
 1. Slive temeljito operite, odstranite koščice in narežite na manjše koščke. Lahko jih tudi narežete na polovice in odstranite koščico.
 2. V večji skledi zmešajte narezane slive in sladkor. Dodajte limonin sok in lupinico. Po želji lahko vmešate tudi vaniljev ekstrakt ali ingver za dodaten okus.
 3. Mešanico sliv, sladkorja, limone in vaniljevega ekstrakta postavite v večji pekač, obložen s peki papirjem. Razporedite enakomerno po pekaču.
 4. Vnaprej ogreto pečico segrejte na približno 120 stopinj Celzija. Pekač postavite v pečico in kuhajte marmelado 3-4 ure. Vmes večkrat premešajte in preverite konsistenco.
 5. Marmelado je treba kuhati, dokler ne doseže želene gostote. Lahko preverite tako, da na hladen krožnik kanete nekaj kapljic marmelade - če se strdi in tvori gelasto teksturo, je pripravljena. Čas kuhanja je odvisen od gostote, ki jo želite.
 6. Ko je marmelada kuhana, jo prelijte v čiste in vroče kozarce. Tesno jih zaprite s pokrovčki.
 7. Kozarce obrnite na glavo in pustite, da se ohladijo. Ko se ohladijo, jih shranite v temen in hladen prostor.

Ta preprost recept vam bo omogočil pripravo okusne domače slivove marmelade, ki bo odlično dopolnila vaš zajtrk ali sladice. Priprava v pečici daje marmeladi poseben okus in teksturo.

Bodite pozorni

Uporaba primernega pekača: Izberite pekač ali ponev, ki je dovolj velik, da se v njem plodovi enakomerno razporedijo. Marmelada potrebuje dovolj prostora za izhlapevanje vlage in kuhanje.

Razporeditev sestavin: Plodove enakomerno razporedite po pekaču in poskrbite, da so vsi enake velikosti. To bo omogočilo enakomerno kuhanje.

Kontrola temperature: Nastavite temperaturo pečice v skladu s receptom in jo redno preverjajte. Previsoka temperatura lahko povzroči pregrevanje in prekuhanje marmelade.

Mešanje: Marmelado v pečici občasno premešajte, da zagotovite enakomerno kuhanje in preprečite, da bi se plodovi prismodili.

Spremljanje časa: Ne pozabite na čas kuhanja. Marmelado v pečici redno preverjajte, da ugotovite, ali je že dovolj gosta in kuhana. Čas kuhanja se lahko razlikuje glede na vrsto plodov in druge sestavine.

Sterilizacija kozarcev: Če nameravate marmelado shraniti za daljše obdobje, bodite pozorni na sterilizacijo steklenih kozarcev, v katere boste shranili marmelado. To preprečuje, da bi se razvili slabi mikroorganizmi oziroma plesen.

Varnost: Bodite previdni pri delu z vročo marmelado in pekačem iz pečice. Uporabite rokavice in druge varnostne ukrepe, da se zaščitite pred opeklinami.

Nasveti

Priprava slivove marmelade v pečici ponuja nekaj zanimnih možnosti in nekoliko drugačnih pristopov. Tu so nekateri neobičajni nasveti za izdelavo slivove marmelade v pečici...

 1. Uporaba naravnega želirnega sredstva: Namesto običajnega želirnega sladkorja razmislite o uporabi naravnega želirnega sredstva, kot je agar ali pektin iz jabolk. To bo vaši marmeladi dodalo naravno želirno konsistenco.
 2. Dodajte začimbe: Za dodaten okus razmislite o dodajanju začimb, kot je cimet, med kuhanjem marmelade v pečici. Začimbe lahko dajo marmeladi edinstven in topel okus.
 3. Eksperimentirajte z alkoholom: Za dodaten sloj okusov in arom razmislite o dodajanju žlice ruma, viskija ali konjaka v marmelado med kuhanjem. Alkohol bo izparel, vendar bo pustil bogat okus.
 4. Uporabite naravno sladilo: Namesto belega sladkorja lahko uporabite naravna sladila, kot je agavin sirup, kokosov sladkor ali javorjev sirup. To bo dodalo marmeladi nekoliko drugačen okus in ga naredilo bolj zdravega.

Ne pozabite prilagoditi čas kuhanja in temperature pečice v skladu s svojimi eksperimenti, saj se lahko različni dodatki obnašajo drugače pri kuhanju marmelade.


Kaj za zraven?

S slivovo marmelado iz pečice se odlično podajo različni kulinarični dodatki. Tukaj je nekaj idej o tem, kaj lahko postrežete z njo:

 1. Sirovi namazi: Slivova marmelada odlično deluje v kombinaciji z različnimi siri, kot so kozji sir, brie ali camembert. Postrezite jo skupaj s sirovim narezkom.
 2. Jogurt in kosmiči: Dodajte žličko slivove marmelade v jogurt ali na kosmiče za okusen zajtrk ali prigrizek.
 3. Palačinke: Slivova marmelada je odlična nadev za palačinke. Zavijte jih in jih pokapljajte s to sladko marmelado.
 4. Toast in sendviči: Slivova marmelada lahko odlično popestri tudi običajen toast ali sendvič z maslom ali kremnim sirom.
 5. Pečeni krompir: Nekateri kuharji jo celo uporabljajo kot omako za pečen krompir.
 6. Piškoti in pecivo: Slivova marmelada je klasična sestavina pri pripravi različnih piškotov, peciva in slaščic.
 7. Grški jogurt: Postrezite slivovo marmelado z grškim jogurtom in oreščki za okusen in zdrav zajtrk ali prigrizek.
 8. Meso in perutnina: Slivova marmelada se odlično ujema s svinjino, puranom ali piščancem. Uporabite jo kot glazuro ali omako za mesne jedi.
 9. Torte in sladice: Uporabite jo kot nadev za torte ali dodatek k drugim sladicam, kot so pudingi ali narastki.
 10. Z oreščki: Slivovo marmelado lahko postrežete z različnimi oreščki, kot so mandlji, lešniki ali orehi, za dodatno teksturo in okus.

S slivovo marmelado iz pečice se lahko ustvarjalno igrate in jo kombinirate z različnimi jedmi, od slanih do sladkih. Vaša izbira je odvisna od lastnih preferenc in ustvarjalnosti.


Raziskujte naprej

Domača slivova marmelada
Uporaba domače slivove marmelade je omejena le z vašo domišljijo, zato se prepustite kreativnosti pri raziskovanju novih okusnih kombinacij.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail