Odlični domači mlinci

Mlinci so postali so simbol domače in tradicionalne kuhinje ter prazničnih obrokov. V nekaterih regijah dodajajo jajce, v drugih pa pripravljajo mlince izključno iz moke in vode.

Odlični domači mlinci
Tanjše kot bo testo, bolj hrustljavi in okusni bodo mlinci. Avtor slike Shabicht

Mlinci recept

Sestavine

 • 500 gramov bele moke
 • 1 jajce (neobvezno)
 • Voda (po potrebi)
 • Sol (po okusu)

Priprava mlincev

 1. Priprava testa: V večji skledi zmešajte moko s ščepcem soli. Če uporabljate jajce, ga razžvrkljajte in dodajte k moki. Postopoma dodajajte vodo in neprestano mešajte, dokler ne dobite trdnega testa. Testo mora biti gladko in ne lepljivo.
 2. Razvaljanje testa: Testo razdelite na manjše dele, da boste lažje delali z njim. Na pomokani površini vsak del testa čim tanjše razvaljajte. Tanjše kot je testo, boljša bo končna tekstura mlincev.
 3. Sušenje testa: Ko je testo razvaljano, ga pustite, da se nekaj ur suši, ali dokler ne postane nekoliko trdo in usnjato. Lahko ga položite na čisto krpo ali obesite na stojalo.
 4. Peka testa: Pečico segrejte na nizko temperaturo (okoli 150°C). Ko so listi testa delno posušeni, jih pecite približno 10-15 minut. Postati morajo rahlo zlati, vendar ne popolnoma hrustljavi.
 5. Lomljenje na koščke: Ko so listi ohlajeni, jih zlomite na nepravilne koščke, približno velikosti večjega kovanca. To so vaši mlinci.
 6. Kuhanje mlincev: Ko ste pripravljeni za postrežbo, zavrite lonec osoljene vode. Dodajte koščke mlincev in jih kuhajte nekaj minut, dokler niso mehki, a še vedno čvrsti.
 7. Postrežba: Mlince odcedite in postrezite kot prilogo k mesu ali zelenjavi. Tradicionalno se pogosto postrežejo s pečenim piščancem ali puranom, čeznje pa se prelije sok iz pekača za dodaten okus.

Koliko se kuhajo mlinci?

Mlinci se običajno kuhajo zelo kratko, saj so že predhodno pečeni. Ko jih dodate v vrelo vodo, jih kuhate približno 3 do 5 minut, odvisno od njihove debeline in kako suhi so bili pred kuhanjem.

Ključno je, da jih ne kuhate predolgo, saj lahko postanejo premehki in izgubijo teksturo. Mlinci so pripravljeni, ko so mehki, a še vedno imajo teksture. Po kuhanju jih odcedite in po želji prelijte z maslom, omako ali sokom od pečenke.

Kakšen je rok trajanja?

Mlinci imajo dolg rok trajanja, še posebej, če so pravilno posušeni in shranjeni.

Nepečeni mlinci: Ko ste pripravili sveže testo in ga razrezali na mlince, jih morate dobro posušiti. Če so mlinci dobro posušeni, jih lahko shranite v papirnati vrečki ali v zračno zaprti posodi na hladnem in suhem mestu. Pravilno shranjeni nepečeni mlinci lahko trajajo več mesecev, običajno do 6 mesecev, ne da bi izgubili kakovost.

Pečeni mlinci: Pečeni mlinci imajo prav tako dolg rok trajanja, če so shranjeni v suhem okolju. Po peki jih popolnoma ohladite in shranite v zračno zaprti posodi na suhem mestu. Shranjeni na ta način, lahko pečeni mlinci trajajo več mesecev, pogosto do 6 do 8 mesecev.

Kljub temu je pomembno redno preverjati njihovo stanje, predvsem če so shranjeni dlje časa, saj lahko sčasoma izgubijo na svežini. Vedno preverite vonj in teksturo mlincev pred uporabo, da zagotovite, da so še vedno dobri za uživanje.

Uživajte v domačih slovenskih mlincih!


Izkušnje

Tu je nekaj nasvetov za pripravo še boljših mlincev:

 1. Pravilna debelina testa: Pomembno je, da testo razvaljate čim tanjše. Tanjše kot bo testo, bolj hrustljavi in okusni bodo mlinci po pečenju in kuhanju.
 2. Enakomerno sušenje: Ko sušite testo, poskrbite, da se suši enakomerno. Če imate možnost, testo obesite na sušilnik za testenine ali čez čisto palico, da zrak kroži okoli testa.
 3. Pravilno pečenje: Pri peki bodite pozorni, da domaci mlinci ne postanejo pretemni ali preveč hrustljavi. Idealno je, da so zlato rjavi in še vedno nekoliko prožni.
 4. Lomljenje na koščke: Ko lomite pečeno testo na koščke, ne skrbite za popolno obliko. Nepravilnosti dajejo mlincem rustikalen in domač občutek.
 5. Kuhanje mlincev: Mlince kuhajte v veliki količini vrele osoljene vode, da se ne sprimejo. Kuhanje naj bo kratko, samo toliko, da postanejo mehki.
 6. Dodajanje okusov: Po kuhanju lahko mlince začinite z maslom, zelišči ali sokom, v katerem se je peklo meso. To bo mlincem dalo dodatno globino okusa.
 7. Uporaba svežih sestavin: Če je možno, uporabite sveže sestavine, kot so domača jajca in kakovostna moka. To bo izboljšalo okus in teksturo mlincev.
 8. Eksperimentiranje z dodatki: Lahko eksperimentirate z dodajanjem različnih začimb ali zelišč v testo, da prilagodite okus po lastnih preferencah.
 9. Shranjevanje: Nepečene mlince lahko shranite v hladilniku ali zamrzovalniku za kasnejšo uporabo. Pred uporabo jih samo odtalite in skuhate.

Z upoštevanjem teh nasvetov boste lahko pripravili še bolj okusne in popolne mlince, ki bodo navdušili vaše goste ali družinske člane. Naj vam tekne.


Kaj za zraven?

Mlinci so zelo vsestranska priloga, ki jo lahko kombinirate s številnimi jedmi. Tukaj je nekaj običajnih in nenavadnih kombinacij, ki jih lahko preizkusite:

Pečena perutnina: Tradicionalno se mlinci kot priloga postrežejo s pečenim piščancem ali puranom. Sokovi od peke dajejo mlincem izjemen okus.

Goveji ali svinjski golaž: Gosti in bogati golaži so odlična kombinacija z mlinci, saj se lepo vpijejo v omako.

Dušena zelenjava: Mlinci so odlični tudi s široko paleto dušene zelenjave, kot so korenje, pastinak in čebula.

Gobe v omaki: Okusne gobove omake, zlasti s smetano ali paradižnikom, so še ena klasična izbira za kombiniranje z mlinci.

Nenavadne kombinacije pa so...

Morski sadeži: Poskusite mlince postreči s pečenimi ali dušenimi morskimi sadeži, kot so kozice, školjke ali lignji, za edinstveno jed.

Zeliščni pesto: Za osvežilno spremembo poskusite mlince zmešati z zeliščnim pestom, kot je bazilika ali peteršilj.

Pikantni čili: Za ljubitelje pikantne hrane lahko mlince kombinirate s pekočim čilijem ali omako iz čilija.

Sladka varianta: Čeprav nenavadno, lahko mlince poskusite tudi v sladkih različicah, na primer jih potresete s cimetom in sladkorjem ali prelijete s sladkim sadnim prelivom.

Azijske omake: Eksperimentirajte z azijskimi okusi, kot so sojina omaka, hoisin ali teriyaki, za nenavaden, a okusen preobrat.

Mlinci so neverjetno prilagodljivi, zato ne bojte se eksperimentirati in odkrivati nove okusne kombinacije, ki vam najbolj ustrezajo!


Prehranska vrednost mlincev

Mlinci, podobno kot drugi testeninski ali krušni izdelki, so predvsem vir ogljikovih hidratov. Njihova hranilna vrednost se lahko nekoliko razlikuje glede na recept, še posebej če je dodano jajce ali ne. Vendar pa lahko na splošno od porcije mlincev pričakujemo naslednje:

 1. Mlinci kalorije: Tipična porcija mlincev (okoli 100 gramov) vsebuje približno 350 do 400 kalorij, predvsem iz ogljikovih hidratov.
 2. Ogljikovi gidrati: Mlinci so bogati z ogljikovimi hidrati; 100-gramska porcija zagotavlja okoli 70 do 80 gramov ogljikovih hidratov. To jih dela dober vir energije.
 3. Beljakovine: Vsebnost beljakovin v mlincih je relativno skromna, običajno okoli 10 do 12 gramov na 100 gramov. Ta količina se lahko poveča, če so v receptu uporabljena jajca.
 4. Maščobe: Mlinci so nizki v maščobah, z manj kot gramom na 100 gramov, če jajca niso uporabljena. Vendar, če so vključena jajca, bo vsebnost maščob nekoliko višja.
 5. Vlaknine: Ker so mlinci običajno narejeni iz rafinirane moke, niso pomemben vir prehranskih vlaknin. Uporaba polnozrnate moke bi lahko povečala vsebnost vlaknin.
 6. Vitamini in minerali: Mlinci zagotavljajo minimalne količine vitaminov in mineralov. Če so narejeni iz obogatene moke, lahko ponudijo nekaj B vitaminov in železa.
 7. Gluten: Ker so mlinci narejeni iz pšenične moke, vsebujejo gluten. Zato niso primerni za osebe s celiakijo ali občutljivostjo na gluten.

Pomembno je opozoriti, da se mlinci običajno postrežejo z drugimi jedmi (kot so pečeno meso in omake), in ti dodatki bodo bistveno vplivali na celotni hranilni profil obroka.


Stoletna zgodovina

Mlinci so tradicionalna jed, ki izvira iz regij Srednje in Jugovzhodne Evrope, vključno s Slovenijo. Zgodovina mlincev sega stoletja nazaj in je tesno povezana s kmečkim načinom življenja v teh regijah.

Zgodovinski pomen

Kmečka prehrana: Mlinci so bili sprva del kmečke prehrane. Značilni so za območja, kjer so bile osnovne sestavine kot je moka, vedno na voljo. Priprava mlincev je bila preprosta in ekonomična, kar je bilo idealno za kmečka gospodinjstva.

Praznična jed: Kljub svoji skromnosti so mlinci sčasoma postali priljubljena praznična jed, zlasti za božič in veliko noč. Pogosto so jih postregli s pečeno perutnino, kar je bilo v preteklosti znak bogastva in obilja.

Ohranjanje hrane: Mlinci so bili tudi način ohranjanja živil. Posušeno testo je omogočalo, da se mlinci ohranijo daljše obdobje, kar je bilo še posebej koristno v zimskih mesecih.

Mlinci tako ostajajo pomemben del kulturne dediščine in kulinarične tradicije, ki se prenaša iz generacije v generacijo.


Raziskujte naprej

Pad thai recept
Poskusite skuhati uradno nacionalno jed Tajske kar doma. Praženi rezanci. Originalen recept.
Recept za goveje zrezke v omaki
S našimi nasveti lahko ustvarite okusen in privlačen obrok z govejimi zrezki v naravni omaki, ki bo navdušil vaše brbončice.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail