Originalen Pad Thai recept

Poskusite skuhati uradno nacionalno jed Tajske kar doma. Praženi rezanci. Originalen recept. Za avtentičen okus poskusite najti tamarindovo pasto in ribjo omako, ki sta ključni sestavini te jedi.

Originalen Pad Thai recept
Pad thai s piščancem, avtor slike Tuxta

Pad thai recept

Pred vami je recept za pad thai s piščancem. Za vegansko verzijo si oglejte pad thai s tofujem. Najbolj priljubljena za izdelavo je pad thai omaka, pa tudi pad thai z kozicami ne zaostaja.

Sestavine za piščančji pad thai

  • 200 g riževih rezancev
  • 2 jajci
  • 200 g piščančjih prsi (ali kozic, tofuja za vegetarijance)
  • 2 žlici arašidovega olja
  • 2 stroka česna, sesekljana
  • 1 čebula, narezana na rezance
  • 2 žlici ribje omake
  • 2 žlici tamarind paste
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 skodelica svežih kalčkov fižola
  • 2 žlici arašidov, nasekljanih
  • Limonine rezine za okras

Če želite narediti Tamarind omako doma, so tukaj navodila za izdelavo.

  • 3 žlice tamarindove paste (lahko kupite v azijskih trgovinah ali naredite iz tamarindovih strokov)
  • 1/4 skodelice ribje omake
  • 1/4 skodelice rjavega sladkorja (lahko uporabite tudi palmin sladkor)
  • 1 žlica sojine omake
  • 1/2 čajne žličke čilijevega prahu ali svežega čilija, sesekljanega (prilagodite po okusu)
  • 1/2 čajne žličke mletega koriandra (neobvezno)
  • Sok 1 limete (neobvezno, za dodaten kiselkast okus)

Navodila

Zmešajte sestavine: V manjši posodi združite tamarindovo pasto, ribjo omako, rjavi sladkor, sojino omako in čilijev prah. Mešajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi in sestavine se dobro združijo.

Praženje za okus: Za bolj intenziven okus lahko pad thai omako nekoliko segrejete na štedilniku. V majhni ponvi na srednje močnem ognju segrejte omako, dokler se ne začne rahlo gostiti. To bo pomagalo, da se okusi bolje prepojijo.

Dodatni okusi: Če želite, lahko dodate mleti koriander za dodatno globino okusa in sok limete za svežino in rahlo kiselkast okus.

Ohlajanje: Omako odstavite z ognja in pustite, da se ohladi, preden jo uporabite v Pad Thai-ju.

Ta omaka je ključna za pripravo avtentičnega Pad Thai-a in da jedi značilen sladek, kiselkast in rahlo pikanten okus. Preostalo omako lahko shranite v hladilniku za več dni.

  1. Riževe rezance kuhajte v vreli vodi po navodilih na embalaži, nato jih odcedite in sperite s hladno vodo. Postavite jih na stran.
  2. Na visoki temperaturi segrejte arašidovo olje v veliki ponvi ali woku.
  3. Dodajte sesekljan česen in pražite približno 30 sekund, da zadiši.
  4. Dodajte narezane piščančje prsi (ali izbrano beljakovino) in kuhajte, dokler se ne spečejo in porjavijo.
  5. V ponvi premaknite piščančje prsi na eno stran in na prazno stran dodajte jajci. Mešajte jih, dokler ne postanejo kot umešana jajca.
  6. Dodajte narezano čebulo in mešajte še nekaj minut.
  7. Zdaj dodajte kuhane riževe rezance v ponev in dobro premešajte.
  8. Primešajte ribjo omako, tamarind pasto in sladkor ter mešajte še nekaj minut, da se vse sestavine dobro prepojijo.
  9. Na koncu dodajte kalčk in nasekljane arašide ter premešajte.
  10. Postrezite v posameznih krožnikih in okrasite z rezinami limone.
Nasvet

V tradicionalnem Pad Thai receptu se uporabljajo vlakna iz bananovih dreves, ki dajo jedem hrustljavo teksturo.

Uživajte v okusnem Pad Thaiju!


Nasveti kako narediti najboljši pad thai

Priprava odličnega tajskega Pad Thaia zahteva nekaj trikov, ki jih priporočajo tajski kuharji:

  1. Uporabite sveže sestavine: Za najboljši okus Pad Thaia vedno uporabite sveže sestavine, vključno z limonami, zelišči, jajci in omakami.
  2. Ustvarite ravnovesje okusov: Pad Thai je znan po svojem ravnovesju med sladkim, kislim, slanim in pikantnim okusom. Prilagodite razmerje teh okusov po svojem okusu.
  3. Ne prekuhajte rezancev: Riževe rezance kuhajte le toliko časa, kot je navedeno na embalaži, in jih ne prekuhajte, da ostanejo lepo al dente.
  4. Uporabite visoko vročino: Pri kuhanju v woku ali ponvi uporabljajte visoko vročino, da ohranite hrustljavost sestavin.
  5. Pripravite vse sestavine vnaprej: Pripravite vse sestavine in jih postavite blizu štedilnika, saj se Pad Thai pripravlja hitro in morate biti pripravljeni na hitro kuhanje.
  6. Dodajte malo jogurta: Namesto običajnih omak lahko dodate malo jogurta za kremast in rahlo kiselkast okus Pad Thaia.
  7. Eksperimentirajte z zelenjavo: Poleg klasičnih sestavin lahko v Pad Thai dodate različne zelenjavne kombinacije, kot so brokoli, sladki krompir, korenje ali celo bučke.
  8. Uporabite oreščke: Za dodatno teksturo in okus poskusite dodati nasekljane oreščke, kot so indijski oreščki ali mandlji.
  9. Dimljena paprika za dimljen okus: Namesto običajne paprike lahko uporabite dimljeno papriko, da dobite rahel dimljen okus.
  10. Koriandrovi listi: Dodajte sveže koriandrove liste na vrh za osvežujoč in dišeč zaključek jedi.

Kaj postreči s Pad Thaiem?

Poleg klasičnih prilog, kot so limete in sveži zelišči, lahko eksperimentirate s številnimi drugimi kombinacijami.

  1. Sveža zelišča: Postrežite Pad Thai s svežimi koriandrovimi listi, meto in baziliko za dodaten okus in svežino.
  2. Limete: Ob jedi postrezite rezine limete, ki jih lahko stisnete nad jedjo, da dodate kislost.
  3. Arašidi: Zdrobljeni arašidi so odlična dodatna tekstura in okus.
  4. Sriracha omaka: Za tiste, ki imajo radi pikantno, postrezite s sriracha omako za dodatno ostrino.
  5. Ananas: Sveži koščki ananasa lahko dodajo sladkost in eksotičen okus Pad Thaiu.
  6. Karambol: Poskusite s karambolo (zvezdasti sadež) za osvežujočo kislost.
  7. Avokado: Nekateri ljudje prisegajo na rezine avokada, ki dodajo kremasto teksturo.
  8. Skuta: Za zelo edinstveno kombinacijo poskusite s skuto, ki bo jedi dodala rahlo kiselkast okus.
  9. Granatno jabolko: Dodajte sveže granatno jabolko za hrustljavo presenečenje in sladkost.

S temi kombinacijami boste lahko prilagodili okus Pad Thaia glede na svoje želje in poskrbeli za raznoliko jed.


Zanimiva zgodovina Pad Thaia

Zgodovina Pad Thaia sega v 20. stoletje in ima nekaj zanimivih detajlov:

Pad Thai je postal priljubljena jed v času vladavine Tajskega premiera Plaek Phibunsongkhrama v 30. letih 20. stoletja. Premier je videl Pad Thai kot simbol nacionalne identitete in želel spodbujati uporabo lokalnih sestavin. Zato je postal uradna nacionalna jed Tajske.

Ime jedi "Pad Thai" v bistvu pomeni "pražena tajska" in nakazuje, da je bila ta jed ustvarjena z namenom, da predstavlja tajsko kulturo in državo.

Čeprav je Pad Thai zdaj znan po vsem svetu, je bil prvotno ustvarjena kot odgovor na gospodarske težave Tajske v času druge svetovne vojne. Premier Plaek Phibunsongkhram je iskal način, kako izboljšati prehrano državljanov in hkrati spodbujati lokalno proizvodnjo.

Ta jed je znana tudi po tem, da jo je enostavno prilagoditi različnim okusom in željam, zato je postala priljubljena tako doma kot v restavracijah.


Zabavna dejstva o Pad Thaiu

Tajska in njen priljubljeni Pad Thai imata svoje zanimivosti:

  1. Velika čast: Pad Thai je tako cenjen v Tajska, da je tam postrežen na večini uličnih vogalov, v restavracijah, na tržnicah in celo v luksuznih restavracijah. To je nekakšen tajski hitro pripravljen obrok.
  2. Ime jedi: Pad Thai je včasih imenovan tudi "Phat Thai" ali "Phad Thai," kar izhaja iz izgovarjave tega recepta v različnih delih Tajske.
  3. Pad Thai po svetu: Zaradi svoje priljubljenosti se je Pad Thai razširil po vsem svetu. V mnogih državah ga najdete v tajskih restavracijah in celo v hitrih prehranskih verigah.
  4. Tekmovanje v pripravi Pad Thaia: V Tajska se odvija tekmovanje v pripravi Pad Thaia, kjer se tekmovalci merijo v hitrosti in spretnosti pri pripravi tega jedi. To tekmovanje privabi veliko pozornosti in obiskovalcev.
  5. Pad Thai je veganski: S prilagoditvami recepta lahko Pad Thai pripravite v veganski različici, brez živalskih sestavin. Tako je primeren za različne prehranske potrebe.
  6. Hrana za ulico: Pad Thai je običajno na voljo kot ulična hrana na tržnicah in pri prodajalcih hrane na Tajskem. Tam je znan po hitri pripravi in dostopni ceni.
  7. Tajska različica hitre hrane: Pad Thai je nekakšna tajska različica hitre hrane, saj ga lahko pripravite hitro in ga enostavno pojeste na poti.
  8. Tajska kulinarična umetnost: Kljub preprosti pripravi ima Pad Tai raznolik nabor okusov, ki jih Tajska kuhinja ponuja. Kombinacija sladke, kisle, slane in pikantne arome naredi to jed nepozabno.
  9. Pad Thai na filmskem platnu: Ta jed se je pojavila tudi v številnih filmih in televizijskih oddajah, kjer je postala simbol tajske kulinarične kulture.

Raziskujte naprej


Pad Thai z rakci

Veganski Pad Thai

Slastni recepti direktno na vaš e-mail