Mlečni kruh z rozinami

Z uživanjem rozin lahko izboljšate svoje zdravje in dodate sladek okus svojemu domačemu mlečnemu kruhu.

Mlečni kruh z rozinami
Mlečni kruh z rozinami, avtor slike Jim Champion

Tukaj je recept za pripravo mlečnega kruha z rozinami.

Sestavine

 • 500 g bele moke
 • 7 g suhega kvasa (1 vrečka)
 • 250 ml mlačnega mleka
 • 50 g sladkorja
 • 50 g masla
 • 1 čajna žlička soli
 • 100 g rozin
 1. Aktivacija kvasa: V manjši skledi zmešajte suhi kvas in 2 žlici sladkorja v 100 ml mlačnega mleka. Pustite, da mešanica počiva 5-10 minut, dokler ne postane penasta. To pomeni, da je kvas aktiven.
 2. Priprava testa: V veliki posodi zmešajte moko, preostali sladkor in sol. Dodajte aktiviran kvas in preostalo mlačno mleko. Nato dodajte mehko maslo in rozine. Dobro premešajte, dokler ne dobite grobega testa.
 3. Gnetenje testa: Testo preložite na rahlo pomokano površino in gnetite približno 10-15 minut, dokler ne postane mehko in voljno. Po potrebi dodajte malo moke.
 4. Prvi vzhajanje: Testo postavite v naoljeni skledi, prekrijte s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati 1-2 uri, dokler se ne podvoji.
 5. Oblikovanje kruha: Vzhajano testo položite v pekač za kruh, ki ste ga obložili s peki papirjem ali naoljili. Pustite, da kruh vzhaja še dodatnih 30 minut.
 6. Segrevanje pečice: Pečico segrejte na 180°C.
 7. Pečenje: Kruh pecite v ogreti pečici približno 25-30 minut, dokler ne postane lepo zlato rjave barve.
 8. Ohlajanje: Kruh ohladite na rešetki pred serviranjem.

Uživajte v okusnem mlečnem kruhu z rozinami, ki ga lahko postrežete s svežim maslom ali marmelado. Dober tek!


Nasveti

Preberite nekaj nekoliko neobičajnih nasvetov za pripravo mlečnega kruha z rozinami:

 1. Dodajte vanilijo: Za dodaten okus lahko v testo dodate nekaj kapljic vanilijevega izvlečka. Ta subtilna nota vanilije bo obogatila okus kruha.
 2. Praline rozine: Preden dodate rozine v testo, jih lahko rahlo prepražite v ponvi s sladkorjem in maslom. To bo rozinam dalo hrustljavo zunanjost in bogatejši okus.
 3. Koruzni sirup: Namesto ali poleg sladkorja lahko uporabite koruzni sirup za sladkanje. Dodal bo rahlo karamelni okus.
 4. Koruzna moka: Dodajte majhen delež koruzne moke k običajni beli moki za teksturo in lažje prebavljivost.
 5. Pletenje kruha: Namesto oblikovanja klasičnega hlebčka kruha, poskusite uporabiti kreativne oblike, kot je pletenica ali zanimiv vzorec. S tem bo kruh bolj zanimiv in privlačen za postrežbo ob posebnih priložnostih.
 6. Sušene brusnice: Dodajte rozinam sušene brusnice za dodaten sadni okus in barvno raznolikost.
 7. Jogurt v testu: Namesto mleka uporabite navaden jogurt za pripravo testa. Jogurt bo kruhu dodal kremno teksturo in rahlo kislost.

Poskušajte te neobičajne pristope pri pripravi mlečnega kruha z rozinami in eksperimentirajte z različnimi okusi in teksturami, da ustvarite kruh po svojem okusu.


Izboljšajte svoje zdravje z rozinami

Rozine so odličen vir hranil, ki prinašajo številne koristi za zdravje. Tu so tako običajne kot nekoliko manj običajne prednosti uživanja rozin:

 1. Bogat vir antioksidantov: Rozine vsebujejo številne antioksidante, ki pomagajo zaščititi telo pred prostimi radikali in zmanjšujejo tveganje za različne bolezni.
 2. Dobro za prebavo: Zaradi vlaknin, ki jih vsebujejo, rozine spodbujajo zdravo prebavo in preprečujejo zaprtje.
 3. Dobre za kosti: Rozine vsebujejo kalcij in bor, ki podpirata zdravje kosti.
 4. Zmanjšujejo tveganje za srčne bolezni: Antioksidanti v rozinah lahko zmanjšajo tveganje za srčne bolezni z uravnavanjem krvnega tlaka in zmanjšanjem vnetij.
 5. Lajšajo simptome slabokrvnosti: Rozine so dober vir železa, ki pomaga pri preprečevanju ali lajšanju slabokrvnosti.
 6. Povečujejo energijo: Zaradi naravno prisotnih sladkorjev so rozine dober vir hitre energije.
 7. Podpirajo zdravje oči: Lutein in zeaksantin v rozinah prispevata k ohranjanju zdravja oči.
 8. Izboljšujejo stanje kože: Antioksidanti v rozinah lahko pomagajo zmanjšati znake staranja kože.
 9. Pomagajo pri uravnavanju telesne mase: V zmernih količinah so rozine dober prigrizek, ki pomaga ohranjati občutek sitosti.
 10. Zmanjšujejo tveganje za ledvične kamne: Raziskave kažejo, da redno uživanje rozin lahko zmanjša tveganje za nastanek ledvičnih kamnov.

Zgodovina mlečnega kruha in rozin

Mlečni kruh ima zanimivo zgodovino, ki se razteza skozi stoletja:

1. Zgodnja uporaba mleka: Uporaba mleka v kruhu sega v zgodovino več tisoč let. Stari Egipčani so med prvimi eksperimentirali z dodajanjem mleka krušnemu testu, kar je povečalo mehkobo in okus.

2. Kruh za posebne priložnosti: V srednjem veku so mlečni kruhi postali priljubljeni za praznične in cerkvene priložnosti. Ti kruhi so imeli posebno mesto v različnih kulturah, vključno s krščanskimi obredi.

3. Priljubljenost v Franciji: V Franciji je mlečni kruh postal priljubljen že v 17. stoletju. Francoski peki so ga izpopolnili in razvili različne različice mlečnega kruha.

4. Širjenje v svet: V naslednjih stoletjih se je mlečni kruh širil v različne dele sveta. Vsaka regija je razvila svoje edinstvene recepte in načine priprave.

5. Priljubljenost v ZDA: Mlečni kruh je v ZDA postal izjemno priljubljen v 20. stoletju. Vključen je bil v številne ameriške recepte, zlasti za zajtrke in sendviče.

6. Globalna raznolikost: Danes je mlečni kruh prisoten v različnih kulturah po vsem svetu, in vsaka od njih ponuja svoje edinstvene različice. Lahko ga najdete v različnih oblikah, od pletenic do briochev.

7. Moderna različica: Mlečni kruh ostaja priljubljen zaradi svoje mehkobe in sladkega okusa. V sodobni kuhinji se uporablja v različnih receptih, od krušnih drobtin do sladic.

Zgodovina rozin sega več tisoč let nazaj, in razvoj tega suhega sadja je precej zanimiv:

 1. Starodavni Perzija: Rozine so bile verjetno prvič narejene v starodavni Perziji (danes Iran). Sušenje grozdja se je začelo pred več tisoč leti. Suhe grozdje so imenovali "kishmish" in je postalo pomemben del perzijske kulinarike in gospodinjstva.
 2. Grki in Rimljani: Grki in Rimljani so prav tako pridelovali in uživali rozine. Verjeli so, da so rozine čudovito darilo bogov, in jih pogosto vključevali v svoje obrede in obroke.
 3. Srednji vek: S širjenjem trgovine so se rozine razširile po vsem Sredozemlju. V srednjem veku so postale dragocene in cenjene, pogosto uporabljene v zdravilne namene.
 4. Vpliv vzhodnih kultur: Arabski trgovci so pripomogli k širjenju rozin iz Sredozemlja v različne dele sveta. S svojimi trgovanji so pripeljali rozine v Indijo in Kitajsko.
 5. Naselitev v Ameriki: V 19. stoletju so se naseljenci razširili v Ameriko in prinesli s seboj tradicijo sušenja grozdja. Razvili so tudi svoje načine pridelave rozin, ki so se kmalu razširili po celotnem kontinentu.
 6. Mednarodna trgovina: Z razvojem mednarodne trgovine so rozine postale dostopne po vsem svetu. Zdaj jih pridelujejo v različnih državah, vključno s Turčijo, Grčijo, ZDA in Avstralijo.
 7. Uporaba v kuhinji: Danes se rozine uporabljajo v številnih kuhinjah po vsem svetu, od sladkih do slanih jedi. Priljubljene so v pekovski industriji, pa tudi v solatah, pilafih, piškotih in drugih jedeh.

Rozine so torej postale del številnih kultur in imajo bogato zgodovino, ki sega tisoče let nazaj. Danes ostajajo priljubljene zaradi svoje sladkosti in uporabnosti v raznolikih kulinaričnih jedeh.


Raziskujte naprej

Recept za dober mlečeni kruh
Ne bojte se eksperimentirati in odkrivati nove okuse z mlečnim kruhom.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail