Domača kombuča

Kombuča je znana po svojem edinstvenem, rahlo kislem okusu in se ji pogosto pripisujejo različne zdravstvene koristi, kot so izboljšanje prebave, krepitev imunskega sistema in pomoč pri razstrupljanju telesa.

Domača kombuča
Proces fermentacije ustvarja pijačo, ki vsebuje različne kisline, encime, probiotike in lahko vsebuje tudi majhno količino alkohola kot stranski produkt fermentacije.

Kaj je kombuča?

Kombuča je fermentirana, rahlo gazirana in običajno rahlo alkoholna pijača, ki se pridobiva s fermentacijo sladkanega čaja z uporabo simbiotske kulture bakterij in kvasovk (SCOBY - Symbiotic culture of bacteria and yeast, simbiotska kultura bakterij in kvasovk).

Kombuča recept

Izdelava domače kombuče je preprost postopek, ki zahteva nekaj osnovnih sestavin in potrpljenje med fermentacijo.

Spodaj prebirajte tudi naše nasvete za kombinacijo sestavin, ki bodo ubogatile okus vaše kombuče.

Sestavine

 • 3-4 čajne vrečke (črni, zeleni ali beli čaj), lahko tudi več
 • 1 litra vode
 • 70-100 g sladkorja (običajnega ali trsnega)
 • 1 SCOBY (simbiotska kultura bakterij in kvasovk oziroma čajna goba) z nekaj mililitri matične kombuče (tekočine)
 • Sveže sadje, pozimi tudi suho sadje, sokovi, zelišča ali začimbe ( kombinacije glej spodaj)
💡
Kje dobiti SCOBY

Od prijateljev ali družine, ki že delajo kombučo. Pogosto imajo dodatne SCOBYje, ki jih lahko delijo.

Lahko najdete ljudi, ki podarjajo ali prodajajo čajno gobo na spletnih straneh, kot sta podarimo.si in bolha.si. Oglejte si oglase za kombuča gobo na Bolhi.

Kje kupiti kombučo? SCOBY lahko kupite na spletu prek spletnih trgovin ali tržnic, ki se specializirajo za fermentirane izdelke. V Fermentarnici prodajajo starter kulturo za kombučo. Pri Kefirkotu pa čajno gobo.

V specializiranih trgovinah z zdravo prehrano ali trgovinah, ki prodajajo pripomočke za domače pivovarstvo in fermentacijo (primer BeLife Kombuča za nakup v trgovini KupiLokalno.

Kako narediti SCOBY doma

Če ne morete najti SCOBYja, ga lahko naredite sami z uporabo komercialne neobdelane, kombuče brez okusa.

Sestavine: Potrebujete steklenico surove, neobdelane kombuče (ki vsebuje žive kulture) in sladkani čaj (kot je opisano v receptu za kombučo).

Postopek:
a. Pripravite sladkani čaj in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
b. Steklenico kombuče pretresite, da se usedline na dnu enakomerno porazdelijo, nato nalijte kombučo v ohlajeni čaj.
c. Kozarec pokrijte z gazo, servetom, papirjem ali čistim platnom in zavarujte z elastiko. Postavite na toplo, temno mesto, kjer ni neposredne sončne svetlobe.
d. Pustite, da mešanica fermentira približno 1 do 4 tedne. V tem času se bo na površini tekočine oblikoval SCOBY.

Ko se SCOBY goba formira, ga lahko uporabite za pripravo domače kombuče po zgoraj opisanem receptu. Pomembno je, da pri tem postopku uporabljate čiste in sterilizirane posode ter pripomočke, da preprečite kontaminacijo.

 1. Priprava čaja: Zavrite vodo in vanjo vmešajte sladkor, dokler se popolnoma ne raztopi. Dodajte čajne vrečke in pustite, da se čaj kuha približno 10-15 minut, nato odstranite vrečke.
 2. Ohladitev čaja: Pustite, da se sladkani čaj popolnoma ohladi na sobno temperaturo. Vroč čaj lahko poškoduje SCOBY.
 3. Dodajanje SCOBYja: V čist, steriliziran steklen kozarec nalijte ohlajeni čaj. Nežno dodajte čajno gobo SCOBY skupaj z nekaj mililitri matične kombuče.
 4. Fermentacija: Kozarec pokrijte z čistim servetom, papirjem, gazo ali čistim platnom in zavarujte z elastiko. Postavite na toplo, temno mesto, kjer ni neposredne sončne svetlobe, in pustite, da fermentira od 7 do 14 dni. Čas fermentacije se lahko prilagodi glede na želeno stopnjo kislosti kombuče.
 5. Preverjanje in stekleničenje: Po nekaj dneh preverite okus kombuče. Ko doseže želeno kislost, odstranite SCOBY (uporabite ga lahko za naslednjo serijo) in domačo kombučo prelijte v steklenice. Lahko jo pustite na sobni temperaturi za sekundarno fermentacijo 1-3 dni za dodatno gaziranost ali pa jo shranite v hladilniku.
 6. Opcijsko aromatiziranje: Za dodatne okuse lahko kombuči med sekundarno fermentacijo dodate sveže sadje, pozimi tudi suho sadje, sokove, zelišča ali začimbe.

Kaj je narobe, če moja kombuča nima mehurčkov?

Če pri fermentaciji kombuče ne nastajajo mehurčki, to lahko kaže na nekatere težave v procesu. Tukaj je nekaj možnih razlogov in rešitev:

 • Nizka temperatura: Fermentacija je počasnejša pri nižjih temperaturah. Optimalna temperatura za fermentacijo kombuče je med 24°C in 29°C. Če je okolje prehladno, poskusite premakniti kozarec na toplejše mesto.
 • Nezadostna količina čajne gobe ali matične tekočine: Če nimate dovolj velike čajne gobe ali matične kombuče, lahko to upočasni fermentacijo. Poskrbite, da uporabite ustrezno velikost čajne gobe in dovolj matične tekočine (ali pa prilagodite velikost kozarca za fermentacijo, glede na velikost čajne gobe.
 • Star ali oslabljen SCOBY: Sčasoma lahko SCOBY oslabi. Če ste SCOBY uporabljali že dolgo ali če ni bil pravilno shranjen, morda ne bo več učinkovit. Poskusite z novim SCOBYjem.
 • Preveč sladkorja ali premalo: Nepravilno razmerje sladkorja lahko vpliva na fermentacijo. Upoštevajte priporočene količine sladkorja za vaš recept.
 • Napačna vrsta čaja ali sladkorja: Nekateri čaji ali umetna sladila niso primerni za izdelavo kombuče. Uporabljajte črni, zeleni, beli ali oolong čaj in običajni sladkor.
 • Kontaminacija: Kontaminacija s tujimi bakterijami ali plesnijo lahko vpliva na fermentacijo. Poskrbite za čistočo vseh pripomočkov in površin.
 • Nedavno rojstvo novega SCOBYja: Včasih se med nastajanjem novega SCOBYja zmanjša aktivnost fermentacije. Počakajte nekaj dni, da vidite, ali se aktivnost poveča.

Če še vedno ne opazite nobenih mehurčkov ali drugih znakov fermentacije po prilagoditvi teh dejavnikov, je morda čas, da pridobite nov SCOBY in začnete znova.

Primer priprave domače kombuče na fermentacijo v velikem steklenem kozarcu

Ne pozabite vedno uporabljati čistih in steriliziranih pripomočkov, da preprečite morebitno kontaminacijo. Uživajte v vaši domači kombuči!


Izkušnje

Da bi naredili kombučo še boljšo, lahko uporabite naslednje nasvete in trike:

Kakovosten čaj: Uporabite kakovosten čaj (črni, zeleni, beli ali oolong) za boljši okus kombuče. Organski čaji so pogosto boljša izbira.

Prava količina sladkorja: Sladkor je ključen za fermentacijo, vendar pazite, da ga ne dodate preveč ali premalo. Prilagodite količino glede na vaš okus in željeno sladkost.

Uporabite kakovosten SCOBY: Zdrav, debel SCOBY bo izboljšal fermentacijski proces in končni okus kombuče.

Kako preverite ali je vaš SCOBY zdrav?

Prepoznavanje zdravega SCOBYja je pomemben del uspešne priprave kombuče. Tu so znaki, ki kažejo, da je vaš SCOBY zdrav:

 • Videz: Zdrav SCOBY je običajno kremaste barve, včasih z rahlimi rjavimi madeži ali trakovi, ki so posledica kvasovk. Lahko je debel in trden, vendar nekateri SCOBYji ostanejo tanjši, kar je tudi normalno.
 • Površina: Površina mora biti gladka in enakomerna, brez globokih vdolbinic ali luknjic.
 • Vonj: SCOBY in kombuča naj bi imela kiselkast, a ne neprijeten vonj. Vonj mora biti podoben kisu ali fermentiranemu čaju.
 • Plesen: Na SCOBYju ne sme biti plesni. Plesen je običajno zelena, črna, bela ali roza in je videti kot plesen, ki jo najdemo na živilih. Če opazite plesen, SCOBY in kombučo zavrzite.
 • Rast: Zdrav SCOBY bi moral počasi rasti med fermentacijo, lahko se pojavi nov sloj na vrhu starega.
 • Fermentacijska aktivnost: Če je SCOBY zdrav, bo pri fermentaciji kombuče ustvaril mehurčke, oblačnost ali usedline, kar kaže na aktivnost kvasovk in bakterij.
 • Konsistenca: SCOBY mora biti nekoliko želatinast in prožen, ne pa trd ali krhek.

Če vaš SCOBY kaže znake plesni, ima nenavaden vonj, izgleda izsušen ali kaže druge znake bolezni, je najbolje, da ga zavržete in uporabite novega za naslednjo serijo kombuče. Vedno je pomembno zagotoviti, da so vaše posode in orodja čisti, da preprečite kontaminacijo.

Nadzorujte temperaturo fermentacije: Optimalna temperatura za fermentacijo kombuče je med 24°C in 29°C. Previsoke ali prenizke temperature lahko vplivajo na rast čajne gobe in okus kombuče.

Eksperimentirajte z različnimi časi fermentacije: Daljša fermentacija vodi do bolj kislega okusa, krajša pa do slajšega. Najdite idealno ravnovesje za vaše brbončice.

Aromatiziranje med sekundarno fermentacijo: Dodajte naravne okuse, kot so sveže sadje, zelišča, začimbe ali celo sokove, med sekundarno fermentacijo za dodatne okuse in gaziranost.

Vzdrževanje čistoče: Vsa oprema, uporabljena pri izdelavi kombuče, mora biti čista, da se izognete kontaminaciji.

Shranjevanje v steklenih posodah: Uporabite steklene posode za fermentacijo in shranjevanje, saj plastika ali kovina lahko negativno vplivata na okus kombuče.

Potrpljenje: Dajte kombuči čas, da se fermentira in razvije poln okus. Ne hitite s procesom.


Preverjene kombinacije

Za izdelavo okusne kombuče lahko uporabite različne običajne in neobičajne kombinacije okusov, ki bodo obogatile vašo pijačo.

Običajne kombinacije

 • Jabolko in cimet: Kombinacija jabolčnega soka in palčke cimeta ustvari prijeten zimski okus.
 • Ingver in limona: Svež ingver in limonin sok dodata pikantnost in osvežilnost.
 • Jagodičevje: Uporabite sveže ali zamrznjene jagode, maline, borovnice za naravno sladkost in barvo.
 • Mango in bazilika: Svež mango in nekaj listov bazilike za tropski pridih.
 • Breskev ali marelica: Narezane breskve ali marelice dodajo naravno sladkost in aromo.

Neobičajne kombinacije

 • Hibiskus in limeta: Suhi cvetovi hibiskusa in limetin sok za kiselkasto-cvetni okus.
 • Sivka in modra spirulina: Suhe cvetove sivke in modro spirulino za umirjajoč, zeliščen okus in osupljivo barvo.
 • Kurkuma in črni poper: Kurkuma za zemeljski okus in zdravstvene koristi ter ščepec črnega popra za boljšo absorpcijo kurkume.
 • Češnje in vanilija: Narezane češnje in vanilijev strok za sladko-kiselkast okus z noto vanilije.
 • Korenček in ingver: Sok svežega korenja in malo ingverja za zdrav, osvežilen okus.

Bodite kreativni in eksperimentirajte z različnimi kombinacijami, da najdete svojo najljubšo. 😊


Kaj pojesti zraven?

Kombuša je vsestranska pijača, ki se odlično ujema z različnimi jedmi. Tukaj so nekateri običajni in neobičajni predlogi:

 1. Lahke solate: Solate s svežo zelenjavo, oreščki in lahkim prelivom se dobro ujemajo s kombučo.
 2. Sushi in azijske jedi: Kombuča se odlično ujema z azijskimi jedmi, kot so sushi, dim sum ali spomladanski zavitki.
 3. Sendviči in zavitki: Lahki sendviči in zavitki s svežo zelenjavo in beljakovinami so odlična izbira.
 4. Pečena zelenjava: Kombuča dopolnjuje okus sveže žar zelenjave.
 5. Lahki prigrizki: Oreščki, krekerji in sir se odlično ujemajo z osvežilno kombučo.
 6. Pikantne jedi: Pikantne jedi, kot je mehiška ali indijska hrana, se lahko uravnotežijo z osvežilno kombučo.
 7. Sladice: Presenetljivo se kombuča lahko ujema tudi s sladicami, kot so sadni sorbeti ali lahke torte.
 8. Začinjene mezze ali tapas: Raznoliki majhni prigrizki, kot so falafel, humus ali oljke, so odlični s kombučo.
 9. BBQ jedi: Kombuča lahko pomaga uravnotežiti bogate, dimljene okuse BBQ jedi.
 10. Eksotično sadje: Postrezite kombučo z eksotičnim sadjem, kot so mango, papaja ali pitaja, za edinstveno kombinacijo.

Kombuča zaradi svoje edinstvene kislosti in osvežilnega okusa dopolnjuje široko paleto jedi, od lahkih prigrizkov do bolj začinjenih jedi.


Kombuča in njeni stranski učinki

Hranilne vrednosti kombuče

 • Nizko kalorična: Kombuča je na splošno nizkokalorična pijača, odvisno od količine dodanega sladkorja.
 • Vitamini in minerali: Vsebuje nekaj vitaminov skupine B in mineralov, kot so cink in železo, vendar v majhnih količinah.
 • Probiotiki: Vsebuje žive mikroorganizme, ki lahko koristijo črevesni mikrobioti.
 • Kisline: Vsebuje ocetno, glukonsko in druge organske kisline.

Zdravstvene koristi

 • Prebavno zdravje: Probiotiki v kombuči lahko pomagajo pri vzdrževanju zdrave črevesne mikroflore.
 • Imunski sistem: Antioksidanti in vitamini lahko krepijo imunski sistem.
 • Detoksikacija: Kombuča vsebuje glukuronsko kislino, ki se povezuje z razstrupljanjem telesa.
 • Energijski učinki: Zaradi prisotnosti majhnih količin kofeina in B vitaminov lahko kombuča rahlo poveča energijo.

Možni stranski učinki

 • Prebavne težave: Nekateri ljudje lahko doživijo prebavne težave, kot so napenjanje ali driska.
 • Alergijske reakcije: Redko, a možne so alergijske reakcije na določene sestavine kombuče.
 • Interakcije z zdravili: Kombuča lahko vpliva na absorpcijo nekaterih zdravil.
 • Prekomerno uživanje: Prevelike količine kombuče lahko privedejo do kislosti v telesu ali drugih težav.
 • Vsebnost alkohola: Čeprav je običajno nizka, lahko kombuča vsebuje sledi alkohola.

Pomembno je, da kombučo uživate zmerno in ste pozorni na morebitne stranske učinke, še posebej, če imate določene zdravstvene težave ali jemljete zdravila.


Zanimivosti

Zgodovina kombuče
Kombuča izvira iz severovzhodne Kitajske, kjer se jo je prvič zabeležilo že v dinastiji Qin okoli leta 220 pr. n. št.

Imenovali so jo "Nesmrtni zdravilni eliksir", zaradi njenih domnevnih zdravilnih lastnosti.

Pijača se je s časom razširila po Rusiji in vzhodni Evropi, preden je v 20. stoletju postala priljubljena na zahodu. V 1960-ih so študije v Švici potrdile nekatere zdravstvene koristi kombuče, kar je pripomoglo k njeni rasti v priljubljenosti kot zdravstvene pijače.

Neobičajna in zabavna dejstva o kombuči

 1. Vesoljski čaj: Kombuča je bila poslana v vesolje z astronavti, da bi preučevali njene učinke na imunski sistem v mikrogravitaciji.
 2. Živi organizem: SCOBY, uporabljen za izdelavo kombuče, je živ organizem, ki ga lahko recikliramo in delimo z drugimi.
 3. Različna imena: Kombuča je znana po različnih imenih po svetu, vključno z "čajna goba", "čajni kvas" in "Manchu gliva".
 4. Povezava z modno industrijo: SCOBY se raziskuje kot možen vir za trajnostne tekstilne materiale, saj ima lastnosti, podobne usnju.
 5. Zdravilne trditve: Kombuči so v preteklosti pripisovali številne zdravilne lastnosti, vključno z zdravljenjem plešavosti, artritisa in nespečnosti, čeprav za te trditve ni znanstvenih dokazov.

Kombuča ima fascinantno zgodovino, ki sega več tisočletij nazaj, in je postala priljubljena po vsem svetu zaradi svojega edinstvenega okusa in domnevnih zdravstvenih koristi.


Raziskujte naprej

Mlečni kefir

Vodni kefir

Slastni recepti direktno na vaš e-mail