Domače kisanje zelja

Kisanje zelja v kozarcih je preprost način priprave kislega zelja doma. Ta tradicionalna metoda omogoča enostavno shranjevanje in dolgotrajno ohranjanje svežega okusa zelja. Zelje fermentira, kar pomeni, da se obogati s probiotičnimi bakterijami, ki so koristne za prebavni sistem.

Domače kisanje zelja
Domače kisanje zelja, avtor slike Haydn Blackey

Kisanje zelja v kozarcih recept

Sestavine

 • 1 čvrsta glavica zelja (približno 1,5 kg)
 • 1-2 korenčka (po želji)
 • 1 žlica soli (nejodirana, brez aditivov)
 • Zrna popra
 • Lovorjev list (neobvezen)
 • Kis (za dezinfekcijo kozarcev)
💡
Število kozarcev, ki jih dobite s tem receptom, je odvisno od velikosti kozarcev in količine zelja, ki ga uporabite. Spodaj je splošen ocenjen rezultat glede na povprečno količino sestavin v receptu:

Če uporabljate standardne kozarce za vlaganje, ki imajo običajno prostornino od približno 0,5 do 1 litra:

Če imate večje kozarce (1 liter in več) in večjo glavico zelja, lahko pričakujete okoli 2-3 kozarce, odvisno od količine zelja.

Če uporabljate manjše kozarce (0,5 litra), lahko dobite več kozarcev, morda 4-5, spet odvisno od količine zelja.

V vsakem primeru je priporočljivo prilagoditi količino sestavin glede na število kozarcev, ki jih imate na voljo ali ki jih želite napolniti.

Kisanje zelja postopek

Priprava kozarcev

Kozarce in pokrovčke operite temeljito z milom in jih sperite s toplo vodo. Nato jih dezinficirajte s kisom ali vrelo vodo. Pustite, da se posušijo.

Priprava zelja

Odstranite zgornji sloj zelja, nato ga narežite na tanke trakove. Korenček olupite in narežite na tanke trakove ali ribajte.

Mešanje zelja in korenčka

V veliki skledi zmešajte narezano zelje in korenček. Dodajte sol. Roke si dobro umijte in z rokami nežno masirajte zelje in korenček, da sprostite naravne sokove. Pustite stati vsaj kakšno uro.

Polnjenje kozarcev

V kozarce močno stisnite plast zelja in korenčka, pri tem pa pazite, da je dovolj stisnjeno, da je zelenjava prekrita s svojimi sokovi. Če zelenjava ne spusti dovolj tekočine, dodajte malo vode. Pustite nekaj prostora na vrhu kozarca.

Dodajanje začimb

V vsak kozarec dodajte tudi nekaj zrn popra in po želji lovorjev list. Lahko vmes ali pa na vrhu kozarca.

Pustite, da zrak lahko pride do zelja

Na vrh zelja postavite korenčkove lističe ali druge liste, da preprečite, da bi zelje prišlo na površje. Pokrijte kozarec s pokrovčkom, vendar ne zaprite do konca, da lahko plini, ki se sproščajo med fermentacijo, pobegnejo.

Fermentacija

Postavite kozarce na temno mesto pri sobni temperaturi (okoli 20 stopinj celzija). Fermentacija običajno traja od 1 do 3 tedne, odvisno od temperature in drugih pogojev. Med tem obdobjem spremljajte proces in po potrebi odstranite plesen.

Shranjevanje

Ko je zelje fermentirano po vašem okusu, ga tesno zaprite in shranite v hladilniku. Fermentirano zelje bo v hladilniku trajalo več mesecev.

Opomba: Vedno pazite, da so vse roke, orodja in posode, ki jih uporabljate, čiste, da preprečite rast neželenih bakterij med postopkom fermentacije.

Kisanje zelja po luni

Kisanje zelja po lunarnem koledarju je praksa, ki temelji na prepričanju, da različne faze lune lahko vplivajo na rastline in procese fermentacije. Če želite kisati zelje po luni, lahko upoštevate naslednje smernice...

Raziskovanje lunarnega koledarja

Preglejte lunin koledar, ki označuje različne faze lune, kot so polna luna, mlaj, prva četrtina, in zadnja četrtina. Nekateri pridelovalci verjamejo, da so določene faze bolj ugodne za fermentacijo.

Primeren čas za kisanje

Nekateri trdijo, da je optimalen čas za kisanje v obdobju, ko luna raste (do polne lune). To obdobje naj bi spodbujalo boljšo rast bakterij in fermentacijo.

Izogibanje polni luni

Nekateri verjamejo, da polna luna lahko povzroči, da so rastline bolj vlažne, kar lahko vpliva na kakovost fermentacije. Zato se nekateri izogibajo kisanju v tem obdobju.

Upoštevanje lune v padajoči fazi

Drugi raje kisajo v lunarnih fazah, ko luna upada (po polni luni). Menijo, da je to obdobje bolj primerno za zmanjšanje vlažnosti in boljše shranjevanje fermentiranih živil.

Osebne izkušnje

Pomembno je vedeti, da gre pri tem za prepričanja in tradicijo, brez trdnih znanstvenih dokazov. Ne glede na to, ali upoštevate lunarni koledar ali ne, je ključno tudi spremljanje procesa fermentacije, vonja in okusa.

Spomnite se, da so te smernice bolj del tradicionalnih verovanj in praks ter niso nujno podprte s strogo znanstvenimi dokazi. Če želite eksperimentirati s kisanjem zelja po luni, to storite z odprtim umom in opazujte, ali opazite kakšne razlike v rezultatih.

Zanima me koliko soli potrebujem za kisanje zelja?

Količina soli za kisanje zelja je odvisna od osebnih preferenc glede okusa in intenzivnosti slanosti, ki jo želite doseči. Splošno priporočilo je uporaba približno 1,5 do 2% soli glede na težo zelja.

Tu je enostaven izračun:

Primer

Če imate na primer 1 kilogram zelja, bi za 1,5% soli potrebovali 15 gramov soli (1000 g x 0,015 = 15 g) ali za 2% soli potrebovali 20 gramov soli (1000 g x 0,02 = 20 g).

Navodila za uporabo soli

Raztopite sol v topli vodi, da se lažje enakomerno razporedi po zelju. Nato z raztopino soli prelijte zelje.

Prilagajanje po okusu

Če želite manj slano kislo zelje, lahko zmanjšate količino soli. Prav tako lahko eksperimentirate s količino soli, da najdete ravnotežje, ki ustreza vašim okusom.

Pomembno je vedeti, da je sol ključna za ustvarjanje ugodnega okolja za fermentacijo in preprečevanje rasti neželenih bakterij. Vedno je priporočljivo uporabljati nejodirano sol brez dodatkov, saj lahko dodatki vplivajo na fermentacijo.


Nasveti za pripravo kisanega zelja v kozarcih

Postavite kozarce z zeljem na sončno mesto za nekaj ur med fermentacijo. Sončna svetloba lahko dodatno spodbudi fermentacijski proces.

Dodajte sveže začimbe, kot so timijan, rožmarin ali meta, v kozarce z zeljem. Ta dodatek bo prinesel edinstvene in aromatične okuse.

Namesto navadne soli uporabite morsko sol z različnimi minerali, da poudarite naravne okuse in obogatite fermentacijo.

Dodajte nekaj rezin ingverja, kosov čilija ali celo malo kurkume za začinjeno presenečenje v vsak kozarec.

Dodajte nekaj žlic kvasa ali fermentiranega napitka, kot je kefir, za dodatno spodbudo koristnih bakterij.

Za nekaj eksotike poskusite dodati kokosovo mleko ali kos kokosa v fermentirano zelje.

Namesto sladkorja dodajte malo medu za rahlo sladkobo in dodatno prehransko vrednost.

Kombinirajte zelje različnih barv, na primer rdeče in belo zelje, za barvito in hranljivo kombinacijo.

Če želite okrepiti okus, fermentirajte zelje v majhnih lesenih sodčkih. Les lahko doda poseben okus fermentiranemu zelju.

Dodajte nekaj rezin mladih bučk v kozarce za svežino in hrustljavost.

Poskusite zaviti zelje v liste blitve ali ohrovta pred fermentacijo. To bo dodalo posebno teksturo in dodatne hranilne vrednosti.

Dodajte nekaj grozdja ali suhih rozin v kozarce za naravno sladkost in mehurčkasto presenečenje.

Poskusite tudi:

Kisanje repe v kozarcih (+ nasveti)
Kisanje ohrani repo svežo in jo obogati s probiotiki, ki so koristni za prebavo. Uporabite jo kot prilogo, dodatek k solatam ali kot okusen in zdrav prigrizek.

Začimbe

Eksperimentiranje z različnimi začimbami lahko prinese globino in kompleksnost vašemu kislemu zelju. Medtem ko tradicionalno kislo zelje vsebuje le zelje in sol, lahko prilagodite okus z dodajanjem različnih začimb. Tu je nekaj začimb, s katerimi lahko eksperimentirate:

Kumina

Semena kumine imajo rahel oreškast in citrusni okus, ki dopolnjuje kislost kislega zelja. Uporabite približno 1-2 žlici na srednje veliko glavo zelja.

Brinove jagode

Brinove jagode imajo edinstven borovničev okus, ki doda subtilno, zemeljsko noto kislemu zelju. Uporabite približno 1 žlico na srednje veliko količino.

Semena koromača

Semena koromača ponujajo citrusen, rahlo sladek okus. Rahlo jih zdrobite, preden jih dodate, in uporabite približno 1-2 žlici na srednje veliko glavo zelja.

Gorčična semena

Rumena ali rjava gorčična semena lahko dodajo blago pikantnost in hrustljavost. Uporabite približno 1-2 žlici na srednje veliko glavo zelja.

Semena kopra

Semena kopra dajo namig po koprivnem okusu, brez premočnega vonja svežega zelišča. Uporabite približno 1-2 žlici na srednje veliko glavo zelja.

Semena koriandra

Semena koriandra ponujajo citrusen, rahlo sladek okus. Rahlo jih zdrobite in uporabite približno 1-2 žlici na srednje veliko glavo zelja.

Pimentove jagode:

Pimentove jagode prinašajo toplino in kombinacijo okusov, ki spominjajo na cimet, klinčke in muškatni orešček. Uporabite približno 1-2 čajni žlički na srednje veliko glavo zelja.

Česen

Zdrobljeni stroki česna lahko dodajo pikanten okus. Uporabite 2-4 stroke na srednje veliko glavo zelja, ali prilagodite glede na okus.

Ingver

Sveže nariban ingver lahko prinese subtilno pikantnost in toploto. Uporabite približno 1-2 žlici na srednje veliko glavo zelja.

Čiliji ali kosmiči rdeče paprike

Za tiste, ki imajo radi pikantnost, dodajte suhe čilije ali kosmiče rdeče paprike. Začnite z majhno količino in prilagodite glede na želeno stopnjo začinjenosti.

Kurkuma

Kurkuma lahko doda toplino, zemeljski okus in živahno rumeno barvo kislemu zelju. Uporabite približno 1 čajno žličko na srednje veliko glavo zelja.

Kumina

Semena kumine dodajo toplino in rahlo oreškast okus. Uporabite približno 1-2 čajni žlički na srednje veliko glavo zelja.

Eksperimentirajte z različnimi kombinacijami, da najdete svoj najljubši okus. Začnite z manjšimi količinami, saj lahko začimbe med fermentacijo postanejo intenzivnejše.


Kisanje zelja v glavah

Kisanje celih glav zelja je tradicionalen način priprave fermentiranega zelja. Tu je preprost recept za kisanje celih glav zelja.

Sestavine

 • 1-2 celih glav zelja (odvisno od velikosti)
 • Sol (približno 2% teže zelja)
 • Zrna popra
 • Lovorjev list (neobvezno)

Navodila

Priprava zelja

Odstranite zgornje gnile liste zelja, vendar pustite nekaj zunanjih listov za pokrivanje glav. Očistite zunanje liste.

Naredite solno raztopino

Pripravite solno raztopino s približno 2% teže zelja. Na primer, za 2 kilograma zelja boste potrebovali približno 40 gramov soli. Raztopino zmešajte v topli vodi, da se sol lažje raztopi.

Soljenje zelja

Postavite glave zelja v veliko posodo, nato pa jih pokrijte s pripravljeno solno raztopino. Zagotovite, da so glave popolnoma potopljene.

Obtežitev

Na vrh zelja postavite nekaj težkega (npr. plastično vrečko, napolnjeno s soljo ali čistimi kamni), da zagotovite, da zelje ostane potopljeno v slanici.

Fermentacija

Pustite, da zelje fermentira pri sobni temperaturi. Čas fermentacije je odvisen od vaših preferenc okusa, vendar običajno traja od nekaj tednov do enega meseca. Redno preverjajte in odstranjujte morebitno plesen s površine.

Shranjevanje

Ko dosežete želen okus, odstranite težo in prenesite kislo zelje v hladilnik ali pa na mrzlo mesto (recimo v kletne prostore). Hladilnik bo upočasnil nadaljnjo fermentacijo.

Upoštevajte, da je čas fermentacije odvisen od okoljskih pogojev, temperature in vaših osebnih preferenc glede stopnje kisanja. Prilagodite recept glede na količino zelja, ki ga imate na voljo.


Kisanje zelja v plastični posodi

Kisanje zelja v plastični posodi je enostavno. Plastična posoda mora biti čista in primerna za živila. Spodaj je recept za kisanje zelja v plastični posodi...

Sestavine

 • 1 glavica zelja (približno 1,5 kg)
 • 1-2 korenčka (po želji)
 • 1 žlica soli (brez joda, brez aditivov)
 • Zrna popra
 • Lovorjev list (po želji)

Navodila

Priprava posode

Izberite čisto plastično posodo, ki je primerna za živila. Posodo dobro operite z milom in vodo ter jo temeljito sperite.

Priprava zelja

Odstranite zgornji sloj zelja, nato ga narežite na tanke trakove. Korenček olupite in narežite na tanke trakove ali ribajte.

Mešanje zelja in korenčka

V veliki skledi zmešajte narezano zelje in korenček. Dodajte sol. Z rokami nežno masirajte zelje in korenček, da sprostite naravne sokove. Pustite stati nekaj minut.

Polnjenje plastične posode

V plastično posodo stisnite plast zelja in korenčka, pri tem pa pazite, da je dovolj stisnjeno, da je zelenjava prekrita s svojimi sokovi.

Dodajanje začimb

V zelje dodajte nekaj zrn popra in po želji lovorjev list.

Na zaprite do konca

Na vrh zelja postavite korenčkove lističe ali druge liste, da preprečite, da bi zelje prišlo na površje. Pokrijte posodo s pokrovom, vendar ne zaprite do konca, da lahko plini, ki se sproščajo med fermentacijo, pobegnejo.

Fermentacija

Postavite plastično posodo na temno mesto pri sobni temperaturi. Fermentacija običajno traja od 1 do 3 tedne, odvisno od temperature. Med tem obdobjem spremljajte proces in po potrebi odstranite plesen s površine.

Shranjevanje

Ko je zelje fermentirano po vašem okusu, ga tesno zaprite s pokrovom in shranite v hladilniku ali nekje na hladnem (recimo v kleti). Fermentirano zelje bo v hladilniku trajalo več mesecev.


Kisanje zelja v vreči

Če se odločite za kisanje zelja v vreči, to lahko storite na preprost način. Ta metoda je primerna za manjše količine zelja in ne zahteva posebnih posod. Tukaj je preprost recept.

Sestavine

 • 1 glavica zelja (približno 1,5 kg)
 • Sol (približno 1,5 do 2% teže zelja)
 • Zrna popra
 • Lovorjev list (neobvezno)
 • Plastična vrečka za živila z zadrgo (brez vonja)

Postopek

Priprava zelja

Odstranite zgornje listje zelja in ga narežite na tanke trakove. Korenček lahko dodate po želji.

Soljenje zelja

V veliki skledi zmešajte narezano zelje s soljo. Uporabite približno 1,5 do 2% soli glede na težo zelja.

Polnjenje vrečke

Postavite vrečko na ravno površino in vanjo stresite soljeno zelje. Zračne mehurčke iztisnite, ko polnite vrečko.

Dodajanje začimb

V zelje v vrečki dodajte nekaj zrn popra in po želji lovorjev list.

Izpustite čimveč zraka

Poskusite odstraniti čim več zraka iz vrečke, preden jo zaprete. Tako boste ustvarili ugodno okolje za fermentacijo.

Zapiranje vrečke

Tesno zaprite vrečko, tako da iztisnete preostanek zraka in zagotovite, da je zelje dobro potopljeno v lastnem soku. Če zelje ni spustilo dovolj svojega soka, dodajte malo vode.

Fermentacija

Postavite vrečko na krožnik ali pladenj, da zajame morebitne iztekle sokove, in jo pustite fermentirati pri sobni temperaturi.

Pogosto preverjanje

Redno preverjajte vrečko med fermentacijo. Odprite jo in izpustite morebiten nabrani plin ter prilagodite vsebino, če je potrebno.

Shranjevanje

Ko dosežete želeno stopnjo fermentacije, lahko vrečko prestavite v hladilnik. Hladilnik bo upočasnil nadaljnjo fermentacijo.

Ta metoda je priročna, saj ne zahteva veliko opreme, vendar bodite previdni, da vrečka ni poškodovana, saj lahko iztekanje soka povzroči neželeno fermentacijo zunaj vrečke.


Kislo zelje dobro za zdravje

Kislo zelje, poleg svojega odličnega okusa, prinaša tudi številne zdravstvene koristi.

Probiotiki za prebavo

Kislo zelje je naravni vir probiotikov, kot so bakterije iz rodu Lactobacillus. Ti probiotiki podpirajo zdravo ravnotežje črevesne flore in spodbujajo dobro prebavo.

Obogateno z vitaminom C

Kislo zelje vsebuje vitamin C, ki krepi imunski sistem, spodbuja tvorbo kolagena in ščiti celice pred oksidativnim stresom.

Antioksidativna zaščita

Antioksidanti v kislem zelju, kot so flavonoidi, delujejo protivnetno in ščitijo celice pred poškodbami prostih radikalov.

Vsebuje vitamin K

Kislo zelje je dober vir vitamina K, ki je pomemben za zdravje kosti in strjevanje krvi.

Podpora za zdravo kožo

Hranila, kot so vitamin A in E, prispevajo k zdravju kože, spodbujajo regeneracijo celic in ohranjajo elastičnost.

Skoraj brez kalorij

Kislo zelje je nizkokalorična hrana, kar ga naredi primernega za vključitev v raznovrstno in uravnoteženo prehrano.

Pomoč pri prebavnih težavah

Probiotiki v kislem zelju lahko pomagajo pri lajšanju nekaterih prebavnih težav, kot so napihnjenost in prebavne motnje.

Regulacija ravni sladkorja

Nekateri študije kažejo, da lahko redno uživanje fermentirane hrane, vključno s kislim zeljem, pomaga uravnavati ravni sladkorja v krvi.

Izboljšanje absorpcije hranil

Fermentacija v kislem zelju pomaga razgraditi hranilne snovi, kar lahko izboljša njihovo absorpcijo v prebavnem sistemu.

Pomembno je opozoriti, da individualni odziv na kislo zelje lahko variira, zato je priporočljivo uživati ga zmerno in ga vključiti v uravnoteženo prehrano.


Raziskujte naprej

Jota z kislim zeljem
Ta tradicionalna slovenska jed bo odlična izbira, zlasti v hladnejših mesecih.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail