Domači Jagermaister

Jägermeister je bil prvič ustvarjen leta 1934 v Wolfenbüttlu v Nemčiji, s strani Curtisa Mast-a. Namenjen je bil kot digestiv in pomoč pri prebavi.

Domači Jagermaister
Domači Jagermeister lahko shranite kar v njihovi originalni embalaži.

Jagermaister recept oziroma recept za domači zeliščni liker (navdihnjen z Jägermeistrom)

Sestavine

 • 750 ml nevtralnega alkohola (vodka ali everclear za višjo vsebnost alkohola)
 • 2 žlici posušene pomarančne lupine
 • 1 žlica semen janeža
 • 1 žlica posušenih cvetov kamilice
 • 1 žlica posušenih cvetov sivke
 • 1 čajna žlička cimetove palčke, zlomljene na koščke
 • 1 čajna žlička celih klinčkov
 • 1 čajna žlička mletega muškatnega oreščka
 • 1/2 čajne žličke semen koromača
 • 1/2 čajne žličke posušenega korenja ingverja
 • 1/4 čajne žličke kardamomovih zrn
 • 1/4 čajne žličke posušenega korena sladkega korena
 • 1 vanilijeva palčka, prepolovljena po dolžini
 • 3 skodelice vode
 • 1 skodelica sladkorja (prilagodite glede na želeno sladkost)
 • Opcijsko: karamelno barvilo za tradicionalno temno barvo

Postopek

Maceracija: V velikem kozarcu združite nevtralni alkohol z vsemi zgoraj naštetimi suhimi sestavinami. Dobro zaprite in pustite, da se mešanica macerira na temnem, hladnem mestu od 2 do 3 tedne. Vsak dan pretresite kozarec, da se okusi dobro premešajo.

Filtriranje: Po končani maceraciji mešanico precedite skozi fino cedilo ali gazo, da odstranite vse trdne delce. Za dodatno čistočo likerja lahko postopek ponovite z uporabo kavnega filtra.

Sladkanje: V loncu na srednji temperaturi segrejte vodo in sladkor, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi in nastane sladkorni sirup. Pustite, da se sirup ohladi na sobno temperaturo.

Združevanje: Ohlajenemu sladkornemu sirupu počasi dodajte filtrirani alkoholni ekstrakt, nato dobro premešajte. Če želite, lahko dodate tudi malo karamelne barve za dosego značilne temne barve Jägermeistra.

Staranje: Prenesite končni liker v čiste steklenice in jih zaprite. Za razvoj in poglobitev okusov pustite liker starati v hladilniku ali na drugem hladnem mestu vsaj en mesec.

Uživanje: Domači zeliščni liker postrezite ohlajenega kot digestiv ali uporabite kot sestavino v različnih koktajlih.

Opomba: Ta recept je poenostavljena različica in ne more popolnoma posnemati kompleksnosti originalnega Jägermeistra, vendar lahko eksperimentiranje z različnimi zelišči in začimbami približa vaš liker okusu priljubljene pijače.


Izkušnje

Ti nasveti vam bodo pomagali izboljšati globino in kompleksnost vašega likerja.

 1. Kakovost sestavin: Uporabite visokokakovostne, sveže sestavine za najboljši možni okus. Sveža zelišča in začimbe lahko dajo bolj intenziven okus kot njihove posušene različice.
 2. Natančno merjenje: Za dosledne rezultate bodite natančni pri merjenju sestavin. Uporabite kuhinjsko tehtnico za težje sestavine in merilne žličke za začimbe.
 3. Daljša maceracija: Če želite bolj izrazite okuse, pustite sestavine, da se macerirajo dlje časa. Nekateri priporočajo maceracijo do 4 tedne za močnejši zeliščni profil.
 4. Počasno staranje: Po združitvi alkoholne baze s sladkornim sirupom pustite liker, da zori v temnem in hladnem prostoru. Daljše staranje lahko izboljša gladkost likerja.
 5. Eksperimentiranje z dimljenimi začimbami: Za edinstveno dimljeno noto uporabite dimljene različice nekaterih začimb, kot je dimljeni cimet ali dimljene čili paprike.
 6. Uporaba različnih alkoholnih osnov: Namesto nevtralnega alkohola poskusite z različnimi osnovami, kot so rum, brandy ali celo viski, da dodate dodatne plasti okusa.
 7. Dodajanje sadnih ekstraktov: Za subtilne sadne note lahko dodate nekaj kapljic naravnih sadnih ekstraktov, kot so češnje, robide ali borovnice.
 8. Infuzija s kavo ali cčokolado: Za globlje okuse dodajte v maceracijsko fazo nekaj grobo zmletih kavnih zrn ali kakavovih zrn.
 9. Osebna prilagoditev: Ne bojte se eksperimentirati z dodajanjem, odvzemanjem ali prilagajanjem količin posameznih zelišč in začimb, da bi našli svojo popolno mešanico.

Dodatni nasveti

 • Dvojno filtriranje: Za resnično gladko teksturo likerja uporabite dvojno filtriranje, najprej skozi gazo, nato pa še skozi kavni filter.
 • Prilagajanje sladkosti: Sladkost likerja lahko prilagodite tako, da povečate ali zmanjšate količino sladkornega sirupa glede na svoje preference.
 • Vizualna privlačnost: Za dodaten vizualni učinek lahko v steklenico z likerjem dodate eno ali dve celoti zelišč ali začimb, kot je cimetova palčka ali vanilijeva palčka, ki bosta likerju dodali tudi subtilen okus.

S temi nasveti lahko ustvarite domači liker, ki ne bo samo okusen, ampak tudi popolnoma prilagojen vašemu okusu.


Kaj pojesti zraven?

Jägermeister je znan po svoji kompleksnosti okusov, zaradi česar se odlično ujema z različnimi jedmi in prigrizki. Tukaj je nekaj običajnih in nenavadnih kombinacij, ki jih lahko postrežete z Jägermeistrom, bodisi z originalnim ali vašim domačim likerjem, navdihnjenim z njim.

 1. Hladne mesnine in rir: Postrezite Jägermeister s pladnjem hladnih mesnin, kot so salama in pršut ter izborom sirov, ki lahko vključujejo čedar, gouda ali brie.
 2. Čokolada: Temna čokolada se odlično ujema z bogatimi zeliščnimi notami Jägermeistra.
 3. Pivski prigrizki: Standardni pivski prigrizki, kot so oreščki, krekerji in preste, se dobro podajo k intenzivnosti Jägermeistra.
 4. Pikantni prigrizki: Pikantni prigrizki, kot so čips ali jalapeno poppers, lahko dopolnjujejo zeliščne note Jägermeistra in poudarijo njegovo kompleksnost.
 5. Sadje: Poskusite postreči Jägermeister s koščki svežega sadja, kot so ananas, mango ali celo avokado, za nenavaden, a osvežilen kontrast okusov.
 6. Sladoled: Sladoled z okusom vanilije ali celo eksotičnejši okusi, kot je sladoled z okusom črnega sezama, lahko ustvarijo zanimiv sladko-grenki kontrast z Jägermeistrom.
 7. Morski sadeži: Drobni morski sadeži, kot so kozice ali škampi, marinirani v citrusih, ponujajo edinstveno spremljavo k zeliščni grenkobi Jägermeistra.
 8. Kisla zelenjava: Vložena ali fermentirana zelenjava, kot so kisle kumarice, kimči ali celo vložena rdeča čebula, lahko ponudi prijeten kontrast in osveži paleto ob pitju Jägermeistra.

Pijače

 • Kava in jägermeister: Kombinacija kave in Jägermeistra je lahko presenetljivo prijetna, saj kavne note dopolnjujejo globlje zeliščne arome likerja.
 • Pivo: Tradicionalno se Jägermeister pogosto uživa skupaj s pivom, zlasti z lagerji ali temnejšimi sortami, kot sta stout ali porter, ki lahko uravnotežijo sladkobo in začimbnost likerja.
 • Koktajli: Jägermeister je priljubljena sestavina v številnih koktajlih, od klasičnega Jägerbomb (Jägermeister z energijsko pijačo) do bolj iznajdljivih mešanic, kot je kombinacija z ingverjevim pivom ali jabolčnim sokom za svežo in pikantno pijačo.

Te kombinacije lahko prilagodite glede na vaše preference in priložnost, za katero pripravljate Jägermeister, bodisi kot del večjega obroka ali kot osrednji element vaše zabave.

Eksperimentiranje z različnimi okusi bo prineslo nova odkritja in morda celo postalo vaša nova najljubša kombinacija. 😎


Hranilne vrednosti

Jeger, kot zeliščni liker, ima edinstven profil hranilnih snovi in potencialnih zdravstvenih koristi, ki so predvsem posledica široke palete zelišč, začimb in drugih botaničnih sestavin, uporabljenih v njegovi recepturi.

Vendar je pomembno omeniti, da kot alkoholna pijača, Jägermeister vsebuje alkohol, kar lahko ima negativne učinke na zdravje, če se uživa v prekomernih količinah.

Tukaj je kratek pregled njegove hranilne vrednosti in potencialnih zdravstvenih koristi.

Hranilna vrednost (na 100 ml):

 • Energijska vrednost: Približno 250 kalorij
 • Jagermeister alkohol: Okoli 35% volumenski delež
 • Ogljikovi hidrati: Približno 25 g, od tega večinoma sladkorji
 • Beljakovine, maščobe in vlaknine: Zanemarljive količine

Potencialne zdravstvene koristi

 1. Digestivne koristi: Jägermeister je bil tradicionalno uživan kot digestiv, saj se verjame, da zeliščna mešanica pomaga pri prebavi. Zelišča, kot so ingver in kamilica, so znana po svojih digestivnih koristih.
 2. Antioksidativne Llastnosti: Nekatera zelišča in začimbe v Jägermeistru lahko vsebujejo antioksidante, ki pomagajo nevtralizirati proste radikale v telesu in tako zmanjšujejo oksidativni stres.
 3. Pomirjevalni učinki: Sestavine, kot je sivka, so znane po svojih pomirjevalnih lastnostih, ki lahko pomagajo zmanjšati stres in izboljšati spanec.

Pomembno

Z občutkom: Vsaka potencialnia korist se lahko hitro preobrne v tveganje, če se Jägermeister (ali katera koli alkoholna pijača) uživa v prekomernih količinah. Prekomerno pitje alkohola je povezano z različnimi zdravstvenimi težavami, vključno s tveganjem za razvoj kroničnih bolezni, kot so jetrna bolezen, srčno-žilne bolezni in nekatere vrste raka.

Vpliv na telesno Ttežo: Visoka vsebnost sladkorja in kalorij v Jägermeistru lahko prispeva k povečanju telesne teže, še posebej, če se uživa redno in v večjih količinah.

Za maksimiranje potencialnih koristi in minimiziranje tveganj je ključno uživati Jägermeister zmerno, kot del uravnotežene prehrane in zdravega življenjskega sloga.


Zanimivosti

Jägermeister, ki je danes znan po vsem svetu kot priljubljeni zeliščni liker, ima zanimivo zgodovino in pišemo o nekaj nenavadnih dejstvih, ki obkrožajo njegovo poreklo in blagovno znamko.

 • Ustanovitev: Jägermeister je bil prvič ustvarjen leta 1934 v Wolfenbüttlu v Nemčiji, s strani Curtisa Mast-a. Namenjen je bil kot digestiv in pomoč pri prebavi.
 • Ime: Ime "Jägermeister" dobesedno pomeni "mojster lova" v nemščini. To odraža prvotno namenjenost pijače lovskim skupnostim, saj je bil Mast navdušen lovec. Logo pijače, ki prikazuje jelenov glavo z svetlim križem med rogovjem, je navdihnjena z zgodbo svetega Huberta, zavetnika lovcev.
 • Recept: Originalni recept za Jägermeister je skrivnost, ki vključuje 56 različnih zelišč, cvetov, korenin in sadja, maceriranih v alkoholu. Ta recept ostaja nespremenjen od njegovega nastanka in je strogo varovana skrivnost, poznana le nekaj ljudem.
 • Hladno serviranje: Jegermeister je najboljši, ko je ohlajen na -18°C. Na tej temperaturi se najbolje razkrijejo njegove kompleksne arome.
 • Kulturni fenomen: Čeprav je bil prvotno tržen kot digestiv za starejše nemške moške, je Jägermeister postal globalni kulturni fenomen, priljubljen med mlajšimi generacijami in je ključna sestavina v mnogih koktajlih, vključno z znamenitim "Jägerbomb".
 • Glasbene promocije: Jägermeister je znan po svoji podpori glasbeni industriji, še posebej rock in heavy metal sceni, sponzoriranjem turnej, festivalov in celo lastne glasbene etikete.
 • Raznolikost izdelkov: Poleg originalnega likerja je Jägermeister razširil svojo ponudbo z inovacijami, kot so Jägermeister Spice, z manjšo alkoholno stopnjo in poudarkom na cimetu in vaniliji, ter nedavno Jägermeister Cold Brew Coffee.

Zgodovina in evolucija Jägermeistra od njegovih skromnih začetkov do statusa globalnega kulturnega simbola je fascinantna zgodba o inovacijah, trženju in spretnosti ohranjanja skrivnosti skozi generacije.


Poskusite tudi

Odličen domač teranov liker
Teranov liker je priljubljena slovenska alkoholna pijača, narejena iz terana, ki je značilno rdeče vino s Krasa.
Slasten figov liker
Recept obogaten z okusi in vonji sredozemskega podnebja ter edinstvenimi lokalnimi praksami priprave.
Najboljši recept za čokoladni liker (+nasveti)
Čokoladni liker je sladka, bogata in aromatična pijača, ki jo je preprosto pripraviti doma.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail