Slasten figov liker

Recept obogaten z okusi in vonji sredozemskega podnebja ter edinstvenimi lokalnimi praksami priprave.

Slasten figov liker
Ravnopravšnje fige za figov liker, avtor slike schleichpost0

Figov liker recept

Sestavine

 • 500 g svežih fig
 • 350 ml vodke
 • 150 g sladkorja
 • 1 vanilijev strok (po želji)
 • 1 palčka cimeta (po želji)
 1. Najprej fige operite in jih razrežite na četrtine. Po želji lahko uporabite sveže ali suhe fige. Suhe fige so lahko okusna alternativa, če so sveže težko dostopne.
 2. V stekleni posodi združite razrezane fige, vodko in sladkor. Dodajte tudi vanilijev strok in cimet, če želite likerju dati dodatno aromo.
 3. Dobro premešajte vse sestavine, tako da so fige popolnoma prekrite z vodko in sladkorjem. Posodo dobro zaprite s pokrovom.
 4. Posodo postavite na temno in hladno mesto ter jo pustite stati najmanj 4 tedne. Občasno pretresite posodo, da se okusi dobro premešajo.
 5. Po preteku štirih tednov precedite liker, da odstranite trdne delce, kot so fige in začimbe. Prelijte ga v steklenice za shranjevanje.
 6. Liker shranite na hladnem in temnem mestu. Počakajte še vsaj nekaj tednov pred uživanjem, da se okusi dodatno povežejo.

Uživajte v svojem domačem figovem likerju. Ta sladek in aromatičen napitek je odličen za degustacijo samostojno ali pa ga uporabite kot sestavino za pripravo koktajlov.


Nasveti za pripravo figovega likerja

 1. Izberite prave fige: Uporabite sveže in zrele fige za najboljši okus. Če niso sezonske, lahko uporabite tudi suhe fige, vendar bodo morda zahtevale več časa za namakanje.
 2. Dodajte začimbe po okusu: Dodajte vanilijo, cimet ali druge začimbe po lastnem okusu, da likerju dodate edinstveno noto.
 3. Uporabite kakovostno vodko: Kvalitetna vodka bo pripomogla k boljšemu okusu likerja, zato izberite visokokakovostno blagovno znamko. Naprimer... Grey Goose: Proizvedena v Franciji, Grey Goose je znana po svoji izjemni gladkosti in čistem okusu. Izdelana je iz visokokakovostnih francoskih sestavin. Belvedere: Ta poljska vodka je izdelana iz 100-odstotnih poljskih žitaric in je znana po svojem osvežujočem in čistemem značaju. Velja za premium blagovno znamko. Absolut: Švedska blagovna znamka Absolut je znana po svoji dosledni kakovosti in širokem naboru okusov, vsi izdelani iz pšenice. Cîroc: Cîroc je francoska vodka, narejena iz grozdja, kar ji daje značilen saden okus. Pogosto je povezana s prestižem in je na voljo v različnih okusih.
 4. Redno pretresite: Da bi se okusi bolje povezali, občasno pretresite posodo z likerjem med staranjem.
 5. Očistite fige: Preden jih dodate v posodo s sladkorjem in vodko, fige temeljito operite in po potrebi odstranite peclje.
 6. Prilagodite sladkost: Količino sladkorja lahko prilagodite svojim preferencam. Če želite slajši liker, dodajte več sladkorja, za manj sladek okus pa zmanjšajte količino sladkorja.
 7. Shranite v temnem prostoru: Poskrbite, da bo liker med staranjem shranjen v hladnem in temnem prostoru, da se ohrani okus.
 8. Potrpežljivost je ključna: Najboljši okus figovega likerja se razvije šele po nekaj tednih ali celo mesecih staranja, zato bodite potrpežljivi in počakajte, da se okusi dobro povežejo.
 9. Kreativno uporabite: Poleg pitja likerja samostojno ga lahko uporabite kot sestavino za pripravo različnih koktajlov in sladic, kot so figove torte ali palačinke z okusom fig.
 10. Delite ga z drugimi: Figov liker je odlično darilo ali spominek za prijatelje in družino. Z veseljem ga bodo cenili.

Kaj za zraven?

Se sprašujete kaj postreči z figovim likerjem? Tukaj je nekaj običajnih in nenavadnimih kombinacij.

Običajne kombinacije:

 1. Orehova potica: Uživajte v figovem likerju ob tradicionalni slovenski potici.
 2. Sveže sadje: Ponudite sveže jagode, breskve ali hruške, ki se odlično ujemajo z okusom fig.
 3. Kava: Figov liker bo čudovita dopolnitev vaši jutranji kavi.
 4. Siri: Postrezite ga z različnimi siri, kot so kozji sir ali modri sir.

Nenavadne kombinacije:

 1. Figova pita s sladoledom: Zmešajte figov liker v kremastem sladoledu ali postrezite ob figovi piti za osvežilno doživetje.
 2. Pečeni jajčevci z medom: Postrezite figov liker z pečenimi jajčevci (v pečici, ali še boljše, na žaru), prelitimi s tekočim medom.
 3. Koktajl s cimetom: Pripravite koktajl z figovim likerjem, cimetom in rumom.
 4. Solata z rukolo in parmezanom: Okusen je ob solati s svežo rukolo, parmezanom in figovim prelivom.
 5. Pikantni prigrizki: Uživajte ga ob pikantnih prigrizkih, kot so pekoči oreščki ali čips.

Za popolno doživetje kombinirajte figov liker z jedmi pijačami, ki vam najbolj ustrezajo, in bodite ustvarjalni pri ustvarjanju novih okusnih kombinacij.


Nenavadne zanimivosti o figovem likerju

 1. Antični Egipt: V antičnem Egiptu so fige veljale za sveti sadež, zato so jih uporabljali v obredih in tudi za pripravo likerjev. Figov liker je bil povezan s čarobnimi in zdravilnimi lastnostmi.
 2. Napoleonov liker: Pravijo, da je Napoleon Bonaparte občasno užival figov liker med svojimi vojnimi pohodi. Ta trditev morda ni znanstveno dokazana, a daje likerju zanimivo zgodovinsko ozadje.
 3. Okusna raznolikost: Figov liker je eden izmed tistih likerjev, ki omogoča široko paleto okusov. Lahko ga pripravimo s cimetom, vanilijo, limonino lupinico ali drugimi začimbami.
 4. Tradicija iz sredozemlja: Fige so bile že v antiki pomemben del prehrane na območju sredozemlja. Figov liker je postal del bogate sredozemske kulinarične tradicije in se razširil v svet.
 5. Umirjujoči okus: Figov liker pogosto slovi po svojem prijetnem, sladkastem okusu, ki ga ljudje pogosto uživajo kot aperitiv ali digestiv. Prav tako se v koktajlih uporablja kot naravno sladilo.
 6. Kulturni pomen: V mnogih kulturah so fige simbol obilja, plodnosti in zdravja. Zato je figov liker pogosto povezan z družinskimi prazniki in posebnimi priložnostmi.

Figov liker je tako več kot le okusna pijača; predstavlja bogato kulturno in zgodovinsko dediščino ter prispeva k številnim tradicionalnim in sodobnim kulinaričnim doživetjem.


Raziskujte naprej

Prava figova marmelada
Dobra figova marmelada z limono. Kaj je boljšega kot to? Kombinacij je veliko, zato se prepustite domišljiji in eksperimentiranju ter uživajte v okusih figove marmelade v različnih jedeh.
Slastna figova pita
S temi nasveti boste lahko pripravili okusno figovo pito, ki bo navdušila vaše brbončice. Uživajte v kuhanju!

Slastni recepti direktno na vaš e-mail