Tortilje s piščancem

Tortilje so odlična izbira za hiter obrok ali prigrizek in jih je mogoče prilagoditi vašim prehrambenim preferencam. Uživajte v pripravi tega preprostega recepta!

Tortilje s piščancem
Tortilje z različnimi nadevi, avtor slike Luis Alvaz

Piščančje tortilje

Sestavine

Za testo:

  • 2 skodelici moke
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 3/4 skodelice tople vode

Za nadev:

  • 300 g piščančjega mesa, narezanega na trakove
  • 1 rdeča paprika, narezana na trakove
  • 1 čebula, narezana na tanke obročke
  • 2 paradižnika, narezana na kocke
  • 1 avokado, narezan na rezine
  • 150 g naribanega sira (npr. čedar)
  • Sol po okusu
  • Poper po okusu
  • Omaka po želji (poglejte spodaj kakšno omako si lahko naredite)

Kako narediti tortilje

  1. Testo za tortilje:
    • V skledi zmešajte moko in sol.
    • Dodajte olje in toplo vodo, nato zamesite testo, dokler ne postane gladko in elastično. Po potrebi dodajte še malo moke ali vode.
    • Tortilje testo razdelite na enake manjše dele (običajno dobite 8-10 kroglic) in jih oblikujte v prave krogle. Pokrijte jih s krpico in pustite počivati 15-30 minut.
  2. Razvaljajte testo:
    • Segrejte ponev brez prevleke na srednji vročini.
    • Na rahlo pomokani površini razvaljajte vsako kroglico testa v tanek krog (približno 20-25 cm v premeru).
  3. Pecite tortilje:
    • Položite razvaljane tortilje na vročo ponev in jih pecite, dokler ne postanejo zlato rjave na dnu (približno 1-2 minuti).
    • Nato jih obrnite in pecite še z druge strani, dokler ne bodo pripravljene.
  4. Priprava nadeva:
    • Na vsako tortiljo položite željene sestavine, kot so piščančje meso, rdeča paprika, čebula, paradižnik, avokado, sir in omaka po želji.
    • Začinite s soljo in poprom po okusu.

Zlaganje in postrežba:

    • Prekrijte tortiljo na pol preko nadeva.
    • Toplo postrezite s svojimi najljubšimi omakami in prilogami.

Lahko eksperimentirate s različnimi vrstami nadeva, da ustvarite recept za tortilje po svojem okusu.

Tortilje z mletim mesom in zelenjavo, avtor slike Armando Olivo Martín del Campo

Nadevi za tortilje

Z vami delimo nekaj običajnih in manj običajnih kombinacij za tortilje.

  1. Tortilje s piščanćjim mesom (piščančji fajitas): Mariniran piščanec, čebula, rdeča paprika, paradižnik, sir in guacamole.
  2. Taco mesna mešanica: Mleto meso (govedina ali svinjina) s taco začimbami, solata, paradižnik in salsa.
  3. Mehiški burito: Črna fižolna pasta, riž, kuhan piščanec ali govedina, koruza, sir in kisla smetana.
  4. Morski sadeži: Kozice, lignji ali koščki bele ribe z avokadom, limoninim sokom in koriandrom.
  5. Vegetarijanske tortilje: Pečena zelenjava, čičerika, humus, feta sir in sveža zelišča.
  6. Zajtrk tortilje: Mešanica jajc, slanine, avokada, sira in salsa za okusen zajtrk.
  7. Grške tortilje: Piščanec souvlaki s tzatzikijem, paradižnikom, čebulo in feta sirom.
  8. Indijske tortilje: Kurkuma ocvrt piščanec s čičeriko, jogurtom, raito omako in mango chutney.
  9. BBQ tortilje nadev: Rebrca, pire krompir, kisla repa in BBQ omaka za odličen BBQ okus.
  10. Sushi tortilje: Surova tuna ali losos, riž, alge, avokado in wasabi majoneza za eksotičen okus.

Omake za tortilje

Omake, ki jih lahko uporabite za popestritev svojih tortilj:

  1. Salsa Roja: Klasična rdeča omaka na osnovi paradižnika s čilijem, čebulo in koriandrom. Je osnovna omaka za tradicionalne mehiške takote in tortilje.
  2. Salsa Verde: Zelena omaka, narejena iz tomatillosa, čilijev in koriandra. Ima kiselkast in rahlo pekoč okus.
  3. Guacamole: Kremasta omaka na osnovi avokada z limono, koriandrom in različnimi začimbami. Popolna je, da naredimo tortilje bolj hranljive.
  4. Kisla smetana: Hladna in kremasta omaka, ki se dobro ujema s pikantnimi nadevi. Lahko jo tudi zmešate s svežimi zelišči ali limono za dodaten okus.
  5. Chipotle majoneza: Kombinacija majoneze in chipotle paprike v adobo omaki (paradižnik, kis česen), ki doda dimljeno noto in rahlo pekoč okus vašim tortiljam.

Manj običajne omake za tortilje:

  1. Arašidova omaka: Omaka po navdihu tajske kuhinje, narejena iz arašidovega masla, sojine omake, limoninega soka in ščepec medu. Je edinstvena in slana možnost.
  2. Omaka iz tahinija: Omaka po navdihu bližnjevzhodne kuhinje, narejena iz tahinija, limoninega soka, česna in ščepca kumine. Ponuja oreškast in rahlo kiselkast okus.
  3. Mangova salsa: Sadna in sladka salsa iz koščkov manga, rdeče čebule, limoninega soka in ščepca jalapeña za rahlo pikanten okus.
  4. Wasabi aioli: Fuzija japonskih in sredozemskih okusov, združuje wasabi s česnom in majonezo (pikantno!)
  5. Koriandrov limetin pesto: Različica tradicionalnega pesta z dodatkom koriandra, limoninega soka, česna in oreščkov, kot so mandlji ali indijski oreščki. Dodaja svežino in živahne okuse vašim tortiljam.
  6. Chimichurri omaka: Živahna argentinska omaka, narejena iz svežih zelišč (peteršilja in koriandra), česna, kisa in rdečih čilijevih kosmičev. Popolna je za osvežujoč pridih zelišč.
  7. Harissa jogurt: Harissa, severnoafriška čilijeva pasta, zmešana s jogurtom, ustvari kiselkast in pikanten namaz. Dobro se poda k različnim nadevom.

Ne bojte se eksperimentirati z različnimi omakami, da boste našli svoje najljubše okuse. Ne glede na to, ali imate radi tradicionalno ali nenavadno, prava omaka lahko vaše tortilje dvigne na povsem novo raven!

Kako narediti tortilje brez glutena?

Sestavine:

  • 2 skodelici brezglutenske moke ali koruzne moke (preverite, da je označena kot brezglutenska)
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 2 žlici rastlinskega olja
  • 3/4 skodelice tople vode

Postopek izdelave

  1. V skledi združite brezglutensko moko in sol.
  2. Dodajte rastlinsko olje in toplo vodo k suhim sestavinam. Mešajte, dokler testo ne postane gladko in elastično. Po potrebi dodajte malo več moke ali vode, če je testo preveč suho ali lepljivo.
  3. Testo razdelite na manjše kroglice (običajno dobite 8-10 kroglic) in jih oblikujte v okrogle žogice. Pokrijte jih s prtom in pustite počivati 15-30 minut.
  4. Razvaljajte testo:
    • Na delovni površini položite kos peki papirja in ga rahlo pomokajte z brezglutensko moko.
    • Vzemite eno žogico testa, jo postavite na peki papir in potresite z malo moke.
    • Pokrijte testo s še enim kosom peki papirja.
    • Z valjarjem testo razvaljajte v tanko okroglo tortiljo, približno 20-25 cm v premeru.
  5. Peka tortilj:
    • Segrejte nelepljivo ponev ali žar na srednji ogenj.
    • Pazljivo ostranite vrhnji peki papir s tortilje in jo previdno položite na segreto ponvo s papirjem navzgor. Nato odstranite preostali peki papir.
  6. Pecite tortiljo približno 1-2 minuti na vsaki strani, dokler se ne začne napihovati in dobi zlatorjavo barvo. Po potrebi s pomočjo lopatke rahlo pritisnite tortiljo, da se napihne.
  7. Odstranite iz ponve in tople brezglutenske tortilje ohranite tako, da jih zavijete v čisto kuhinjsko brisačo.
  8. Postopek ponovite z preostalimi kroglicami testa.

Te brezglutenske tortilje so vsestranske in se lahko uporabljajo kot osnova za različne nadeve, podobno kot običajne tortilje. Uživajte v domačih brezglutenskih tortiljah s svojimi najljubšimi sestavinami, ali gre za takote, fajite ali zavitke.

Začimbe za tortilje

Običajne začimbe za tortilje so...

  1. Čili v prahu: Doda pikanten okus in toplino.
  2. Kumina: Doda zemeljski in rahlo oreškast okus, značilen za mehiško kuhinjo.
  3. Paprika: Lahko je sladka ali dimljena in prispeva k barvi in okusu.
  4. Česen v prahu: Zagotavlja bogat okus.
  5. Čebula v prahu: Dodaja subtilno čebulno noto.
  6. Sol: Za uravnotežen okus.
  7. Črni poper: Za dodaten okus in pikantnost.
  8. Koriander: Sveže koriandrovo listje je priljubljeno za dekoracijo in dodaja svežino.

Manj običajne začimbe za tortilje so...

  1. Kurkuma: Doda prijetno rumeno barvo in rahel okus.
  2. Zira: Začimba s kumino podobnim okusom, ki jo pogosto uporabljajo v indijski kuhinji.
  3. Španski poper: Dodaja nekoliko bolj pikanten okus kot čili v prahu.
  4. Kardamom: Z eksotičnim vonjem in okusom, ki se dobro ujema z različnimi nadevi.
  5. Kajenski poper: Dodaja intenzivno pikantnost.
  6. Ingver: Dodaja osvežujoč in pikanten okus.
  7. Rožmarin: Dodajte ščepec svežega rožmarina za zeliščno noto.

Ne glede na to, ali se odločite za tradicionalne ali manj običajne začimbe, se lahko igrate z okusi in ustvarite svojo edinstveno mešanico začimb za tortilje. Pomembno je, da uporabljate začimbe, ki vam najbolj ustrezajo, da ustvarite jed po svojem okusu.


Izkušnje

Tukaj je nekaj manj običajnih nasvetov in trikov za pripravo tortilj s piščancem:

  1. Uporabite jogurt v testu: Namesto običajne vode za testo lahko uporabite jogurt, kar bo tortiljam dodalo mehkobo in nežen okus.
  2. Dodajte začimbe v testo: Za dodaten okus lahko v testo vmešate začimbe, kot so česen v prahu, čili v prahu ali mleta paprika.
  3. Marinirajte piščančje meso: Pred peko piščančje meso marinirajte v mešanici limoninega soka, olivnega olja, česna in začimb po vašem okusu za še boljši okus.
  4. Dodajte sveže zelišča: Sveža zelišča, kot je koriander ali peteršilj, bodo tortiljam dodala svežino in aromo.
  5. Poskusite s pestro izbiro omak: Namesto običajnega paradižnikovega salse lahko eksperimentirate s pestro izbiro omak, kot so mangova salsa, avokadova omaka ali tahini.
  6. Grilajte tortilje za dodatno aromo: Namesto peke na ponvi lahko tortilje na hitro položite na vroči žar, kar jim bo dodalo rahlo dimljeno aromo.
  7. Pripravite mini-tortilje za zabavne prigrizke: Namesto običajnih velikih tortilj lahko pripravite mini-tortilje in jih napolnite s piščancem za zabavne prigrizke ali predjedi na zabavi.
  8. Zložite tortilje v obliko kosa pice: Namesto običajnega zlaganja tortilje na pol lahko piščančje nadeve enakomerno razporedite po tortilji in jo zložite na pol, nato pa zrežite na kose, podobno kot pico.
  9. Eksperimentirajte z različnimi vrstami sira: Namesto običajnega čedar sira lahko poskusite različne vrste sira, kot je feta, gouda ali kozji sir, za raznolik okus.
  10. Pripravite tortilje vnaprej: Tortilje lahko pripravite vnaprej in shranite v folijo za živila ali v neprodušni posodi. Pred serviranjem jih enostavno segrejte v pečici ali na ponvi.

Z upoštevanjem teh nasvetov in trikov lahko svoje domače tortilje s piščancem naredite še bolj okusne in zanimive. Uživajte v ustvarjanju in uživanju vaših edinstvenih tortilj.


Zgodovina

V 15. stoletju so španski osvajalci, med svojim osvajalskim pohodom v Ameriki, naleteli na Aztekov imperij v današnji Mehiki. Azteki so že stoletja uživali v hrani, imenovani "tlaxcalli," tanke palačinke iz koruznega testa. Španski osvajalci so bili fascinirani nad to hrano, vendar so jo težko izgovorili, zato so jo preimenovali v "tortilla."

Med špansko kolonizacijo so osvajalci začeli uvažati koruzo v Španijo in druge dele sveta. Tortilje so postale del vsakdanje prehrane tako v Ameriki kot tudi v Evropi. Čez čas so se razvile različne vrste tortilj, vključno z moko namesto koruznega testa, in različnimi nadevi.

Tortilje so se s časom razširile po vsem svetu in postale ključna sestavina mnogih tradicionalnih jedi, kot so burito, enchilade, in quesadille. Danes so tortilje priljubljena jed v mnogih kuhinjah po svetu, ne le kot osnova za mehiške jedi, temveč tudi kot priloga ali zvitek za različne nadeve.


Zanimivosti

Nekaj zabavnih in nenavadnih dejstev o tortiljah:

  1. Največja tortilja na svetu: Največja znana tortilja na svetu je bila narejena leta 2010 v Mehiki. Merila je neverjetnih 1,524 metra v premeru in je bila narejena iz več kot 2000 kg moke.
  2. Tortilje so brez glutena: Tradicionalne tortilje, narejene iz koruzne moke, so brez glutena, kar jih naredi primerne za ljudi s preobčutljivostjo na gluten.
  3. Tortilje so odlična rešitev za prenos hrane: Pravokotne tortilje so odlična rešitev za prenos hrane. Tradicionalno so jih mehiški vaščani uporabljali za zavijanje hrane in jo lažje prenašali s seboj.
  4. Tortilje so stare več tisoč let: Koruzne tortilje so v Mehiki prisotne že več tisoč let. Obstajajo dokazi, da so Azteki že v 16. stoletju uživali v tortiljah.
  5. Tortilje so bile uporabljene kot orožje: V času mehiške revolucije so se revolucionarni bojevniki znali braniti z uporabo tortilj kot improviziranih ščitov.
  6. Različni tipi tortilj: Po svetu obstaja več vrst tortilj, vključno s koruznimi in pšeničnimi, tanjšimi in debelejšimi, mehkim in hrustljavimi. Vsak tip je priljubljen v svojem izvoru.
  7. Tortilje so večnamenske: Poleg tradicionalnih mehiških jedi, se tortilje pogosto uporabljajo za pripravo drugih svetovnih jedi, kot so fajitas in burritos, kar jih naredi izjemno vsestranske.
  8. Tortilje so del vesoljske prehrane: Astronavti na Mednarodni vesoljski postaji so jedli tortilje, saj so lahke in trajne, kar jih naredi idealno hrano za vesoljske misije.

Tortilje so priljubljena hrana z zanimivo zgodovino in številnimi zanimivimi vidiki. Ne glede na to, ali jih uporabljate za tradicionalne mehiške jedi ali za svoje kulinarične poskuse, so tortilje vselej vredne raziskovanja.


Raziskujte naprej

Tortilje z mletim mesom

Tortilje s tuno

Tortilje z zelenjavo

Slastni recepti direktno na vaš e-mail