Tatarski biftek

Tukaj je recept za tatarski biftek, ki je priljubljena predjed, znana po svoji preprosti pripravi.

Tatarski biftek
Goveje meso je bogat vir beljakovin. Avtor slike Kgbo

Tatarski biftek recept

Sestavine

 • 500 g sveže goveje pljučne pečenke (ali druge kakovostne goveje mišice)
 • 1 majhna čebula, drobno sesekljana
 • 2 surova rumenjaka
 • 1 žlica kaper, sesekljanih
 • 2-3 fileti inčunov, drobno sesekljani
 • 1 žlica gorčice
 • Sol in sveže mleti poper po okusu
 • Nekaj kapljic Worcestershire omake
 • Oljčno olje (neobvezno)
 • Nekaj kapljic Tabasco omake (neobvezno)

Začimbe za tatarski biftek?

Tatarski biftek je jed, pri kateri je okus svežega govejega mesa v ospredju, zato začimbe običajno niso prevladujoče. Vendar pa lahko pravilno izbrane začimbe dopolnijo in poudarijo okus. Tukaj so nekatere običajne in nenavadne začimbe, ki jih lahko uporabite:

 1. Sol in sveže mleti črni poper: Osnova za tatarski biftek, ki poudari naravni okus mesa.
 2. Gorčica: Dodaja pikantnost in globino okusa. Lahko uporabite Dijon ali druge kakovostne gorčice.
 3. Worcestershire omaka: Ta omaka doda kompleksnost okusov s svojo bogato in rahlo sladko-kislo noto.
 4. Kapre: Niso sicer začimba v klasičnem smislu, vendar dodajo tatarskemu bifteku slankast, kiselkast okus.

Dodajte tudi kakšno nanavadno začimbo...

 1. Tartufovo olje ali sveži tartufi: Dodajanje tartufov ali olja lahko doda razkošen, zemeljski okus.
 2. Dimljena paprika: Za dodatek dimljenega okusa, ki lahko bifteku doda zanimivo dimenzijo.
 3. Cayenne poper ali čili v Prahu: Za tiste, ki imajo radi pikantnost.
 4. Koriander v prahu: Za nekoliko eksotičen pridih lahko dodate malo koriandra v prahu, ki prinese svežo in rahlo citrusno noto.
 5. Česen v prahu: Čeprav tradicionalni recepti ne vključujejo česna, lahko majhna količina česna v prahu prinese dodatno globino okusa.

Pri uporabi začimb za tatarski biftek je pomembno, da jih uporabite zmerno, saj je cilj dopolniti in ne preglasiti naravnega okusa svežega govejega mesa. Vsaka začimba naj bi prispevala k subtilni plasti okusa v tej klasični jedi.

Kako se naredi tatarski biftek?

Priprava mesa

Goveje meso najprej dobro očistite in odstranite vso maščobo in žile.

Meso zmeljite v mlinčku za meso ali z nožem zelo drobno nasekljajte. Pomembno je, da meso ostane čim bolj sveže.

Priprava omake

V manjši skledi zmešajte surove rumenjake, gorčico, sesekljane kapre, sesekljane inčune, sol, poper in Worcestershire omako. Po želji dodajte tudi oljčno olje in nekaj kapljic Tabasco omake za dodatno pikantnost.

Zmešajte biftek

V večjo skledo dajte nasekljano meso in ga zmešajte z omako. Dobro premešajte, da se vse sestavine enakomerno porazdelijo.

Postrežba

Tatarski biftek postrezite takoj, idealno na rahlo opečenem kruhu ali toastu.

Na vrh lahko dodate še malo drobno sesekljane čebule za dodaten okus.

Rok trajanja?

Tatarski biftek ima zelo omejen rok trajanja, predvsem zaradi tveganj povezanih s svežino in varnostjo surovega mesa. Tukaj je nekaj smernic glede roka trajanja tatarskega bifteka:

 1. Sveže priprava: Tatarski biftek je najbolje pripraviti tik pred postrežbo. Ko je meso enkrat nasekljano, se poveča površina, na kateri lahko delujejo bakterije, zato je pomembno, da ga zaužijete takoj po pripravi.
 2. Shranjevanje: Če vam ostane, shranite ostanek v hladilniku v zračno zaprti posodi. Kljub temu se priporoča, da tatarski biftek porabite v nekaj urah po pripravi, saj kakovost hitro upade.
 3. Rok uporabnosti: Tatarski biftek, ki ga hranite v hladilniku, bi moral biti porabljen v največ 24 urah po pripravi. Vendar pa, če je le mogoče, priporočamo, da ga porabite še hitreje - idealno v nekaj urah po pripravi.
 4. Zamrzovanje: Surovega tatarskega bifteka na splošno ne priporočamo zamrzovati, saj to lahko vpliva na teksturo in okus mesa.
 5. Varnost: Surovo meso vedno nosi tveganje za bakterijske okužbe, kot je salmonela ali E. coli. Zato je ključnega pomena, da za pripravo uporabljate sveže, kakovostno meso in upoštevate smernice za varno rokovanje s surovim mesom.

Tatarski biftek je jed, ki najbolje izrazi svoj okus, ko je sveže pripravljen in takoj postrežen. Vedno bodite previdni pri rokovanju s surovim mesom in upoštevajte higienske standarde pri pripravi.

Tatarski biftek je odlična in okusna hladna predjed, ki je priljubljena na slovenskih mizah. Pri pripravi in postrežbi te predjedi bodite pozorni na svežino in kakovost mesa, saj je to ključnega pomena za najboljši okus. Naj vam tekne!

Poskusite tudi

Slasten veganski tatarski biftek
Veganski biftek je tako ne samo okusna in etična izbira, ampak tudi koristna za splošno zdravje in dobro počutje.

Izkušnje

Za pripravo res odličnega tatarskega bifteka je pomembno upoštevati nekaj ključnih nasvetov in trikov. Tukaj je nekaj idej, kako lahko svoj tatarski biftek naredite še boljši:

 1. Kakovostno meso: Uporabite najboljšo kakovost govejega mesa, kot je pljučna pečenka. Meso mora biti sveže in dobro očiščeno vseh žil in maščob.
 2. Ročno nasekljajte: Če je le mogoče, meso nasekljajte ročno namesto z mlinom za meso. To bo ohranilo teksturo mesa, ki je ključna za pravo izkušnjo tatarskega bifteka.
 3. Svežina sestavin: Uporabite sveže sestavine za pripravo omake in dodatkov. Sveže nasekljane kapre, čebula, inčuni in zelišča dodajo bogat okus.
 4. Pravilne začimbe: Ne bojte se začiniti. Tatarski biftek potrebuje dobro količino soli in sveže mletega popra. Dodajte Worcestershire in Tabasco omako za dodatno globino okusa.
 5. Rumenjaki: Uporabite samo rumenjake pri pripravi omake. Surovi rumenjaki dodajo kremno strukturo in bogat okus.
 6. Postrežba: Tatarski biftek postrezite na rahlo opečenem kruhu ali toastu. To dodaja hrustljavo teksturo in toplino, ki se odlično dopolnjuje z hladnim biftekom.
 7. Higiena: Ker gre za jed iz surovega mesa, je izjemno pomembna skrbna higiena tako pri pripravi kot pri postrežbi.
 8. Mariniranje: Če imate čas, pustite biftek marinirati v hladilniku eno uro pred postrežbo, da se okusi dobro premešajo.
 9. Prilagodite po okusu: Ne bojte se eksperimentirati z dodatki, kot so različne vrste gorčic, malo drobno nasekljanega česna ali celo malo brandyja za dodatno dimenzijo okusa.

Kaj pojesti zraven?

Tatarski biftek je vsestranska jed, ki se lahko ujema z različnimi dodatki, od tradicionalnih do nenavadnih in tudi kombinacij, primernih za fine dining. Tukaj je nekaj idej:

 1. Toast ali popečen kruh: Klasična in preprosta izbira. Popečen kruh ali toast je odlična podlaga, ki dodaja hrustljavost in toplino.
 2. Različne vrste krekerjev: Tatarski biftek je odličen na krekerjih, ki dodajo teksturo in nevtralen okus, kar omogoča, da se okusi bifteka bolje izrazijo.
 3. Surova zelenjava: Kombinacija s tanko narezano redkvico, mlado čebulico ali kumaro lahko doda svežino in hrustljavost.
 4. Avokado: Narezan ali zmečkan avokado kot podlaga za tatarski biftek doda kremno strukturo in bogat okus.
 5. Sadne salse: Eksperimentirajte z lahkim, svežim sadnim prelivom, kot je mango ali ananasova salsa, ki doda sladkost in kislost.
 6. Tartuf olje ali sveži tartufi: Dodajanje nekaj kapljic truffle olja ali sveže naribanih tartufov lahko tatarski biftek dvigne na povsem novo raven.
 7. Kaviar: Majhna žlička kaviarja na vrhu tatarskega bifteka dodaja luksuzen pridih in edinstven slan okus.
 8. Pikantna majoneza ali aioli: Postrezite z nežno pikantno majonezo ali aiolijem, ki uravnoteži bogate okuse mesa.
 9. Bogata rdeča vina: Tatarski biftek se odlično ujema z bogatimi in robustnimi rdečimi vini, kot je Cabernet Sauvignon ali Pinot Noir, ki lahko dopolnijo intenzivne okuse te jedi.

Pri kombiniranju tatarskega bifteka je ključno, da upoštevate ravnovesje okusov in tekstur, da dopolnite in ne preglasite edinstvenega okusa bifteka.


Prehranska vrednost

Tatarski biftek, ki je pripravljen predvsem iz surovega govejega mesa, ima specifično hranilno vrednost, ki je odvisna predvsem od uporabljenega mesa in dodatnih sestavin. Tu je splošen pregled njegove hranilne vrednosti na osnovi standardne porcije (okoli 100 gramov):

Tatarski biftek kalorije: Porcija tatarskega bifteka običajno vsebuje približno 150 do 250 kalorij, odvisno od vsebnosti maščob v mesu in dodanih sestavinah, kot so olja, kapre in gorčica.

Beljakovine: Goveje meso je bogat vir beljakovin. 100-gramska porcija lahko vsebuje od 20 do 25 gramov beljakovin.

Maščobe: Vsebnost maščob v tatarskem bifteku je odvisna od izbire mesa. Pusto goveje meso vsebuje manj maščob, medtem ko bolj marmorirano meso vsebuje več maščob. Porcija lahko vsebuje od 10 do 15 gramov maščob.

Ogljikovi hidrati: Tatarski biftek običajno vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov, razen če so dodane sestavine kot so kapre ali omake, ki lahko nekoliko povečajo vsebnost ogljikovih hidratov.

Vitamini in minerali: Goveje meso je dober vir nekaterih vitaminov skupine B, zlasti B12, in mineralov, kot sta železo in cink.

Holesterol in Natrij: Tatarski biftek lahko vsebuje holesterol, odvisno od vrste in količine uporabljenega mesa. Prav tako lahko vsebuje natrij, še posebej, če so dodane sestavine, kot so kapre, inčuni ali omake.

Pomembno je upoštevati, da je tatarski biftek surova jed in kot takšna nosi določena tveganja povezana s surovim mesom, kot je možnost bakterijske kontaminacije. Zato je priporočljivo, da ga pripravljajo in uživajo samo zdravi odrasli, in sicer iz visokokakovostnega, svežega mesa, ki je bilo pravilno hranjeno in obdelano.


Tatarski biftek izvor

Tatarski biftek, znan tudi kot steak tartare ali preprosto tartar, ima zanimivo in nekoliko sporno zgodovino, ki sega v pretekla stoletja. Njegov izvor je pogosto povezan z nomadskimi ljudstvi Tatari (ali Tatarji), ki so živeli v območjih današnje Rusije in Mongolije. Tukaj je kratek pregled zgodovine...

Konjeniški mit: Nekatere zgodbe pripovedujejo, da so Mongolski bojevniki pod vodstvom Džingiskana meso nosili pod sedli svojih konjev, da bi ga zmehčali za uživanje. To meso naj bi postalo bistveno za prehrano mongolskih vojakov, ki so bili na dolgih pohodih. Vendar pa je ta zgodb nekoliko sporna, saj ni zgodovinskih dokazov, ki bi neposredno podpirali to tezo.

Evropska razlaga: Ko so Mongoli v srednjem veku napadli in razširili svoje vplivno območje v Evropo, naj bi s seboj prinesli tudi svoje prehranske navade. Evropejci so idejo surovega mesa prevzeli in prilagodili svojemu okusu, kar je sčasoma privedlo do nastanka moderne različice tatarskega bifteka.

Ruska aristokracija: Nekatere zgodbe trdijo, da je tatarski biftek postal priljubljen v Rusiji med aristokracijo pred revolucijo in od tam našel pot v Francijo, kjer je dosegel svojo sedanjo obliko.

Kulturni vplivi: Tatarski biftek je bil priljubljen v pariških restavracijah že v začetku 20. stoletja, kar kaže na to, da je bila jed priljubljena med bolj premožnimi sloji, ki so bili odprti za eksperimentiranje z bolj avantgardnimi jedmi.

Kljub svoji zgodovini, ki je morda nekoliko zavita v mit, je tatarski biftek zdaj priznan kot kulinarična specialiteta, ki jo ljubitelji fine hrane cenijo po vsem svetu.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail