Kako narediti Escoffierjevo sladico, ki je osvojila svet?

Auguste Escoffier je z breskovo Melbo dokazal, da lahko tudi najpreprostejše sestavine v rokah mojstra postanejo nekaj izjemnega.

Kako narediti Escoffierjevo sladico, ki je osvojila svet?
Sledite našemu receptu in to elegantno sladico pripravite kar v domači kuhinji.

V svetu visoke kulinarike je malo imen tako prepoznavnih kot Auguste Escoffier, mojster kuhar, ki je svoj pečat pustil s številnimi inovacijami in recepti, ki so še danes temelj klasične francoske kuhinje.

Med njegovimi številnimi prispevki izstopa sladica, poimenovana breskova Melba, ki jo je ustvaril v čast avstralske operne pevke Nellie Melba.

Ta preprosta, a elegantna sladica, sestavljena iz poširanih breskev, malinove omake in vanilijevega sladoleda, je postala sinonim za kulinarično prefinjenost in umetnost.

Zgodovinski pomen

Breskova Melba ni le sladica; je zgodba o inovaciji, umetnosti in mednarodnem prijateljstvu.

Escoffier, ki je bil že uveljavljen v svetu visoke kuhinje, je sladico ustvaril v začetku 20. stoletja, ko je Nellie Melba gostovala v Londonu.

Navdih za to sladico je našel v njenem angelskem glasu in osebnosti, ki sta ga spodbudila k ustvarjanju jedi, ki bi bila tako čista in prefinjena kot Melbina glasba.

Sestavine in priprava

Breskova Melba je preprosta kombinacija sveže poširanih breskev, postreženih s hladnim vanilijevim sladoledom in prelite z intenzivno malinovo omako.

Kljub svoji preprostosti pa je skrivnost te sladice v njeni izvedbi - breskve morajo biti ravno prav zrele, sladoled kremast in omaka bogata ter polna okusa.

Dedovanje Escoffiera

Auguste Escoffier ni bil le kuhar; bil je revolucionar v kuhinji, ki je sistemiziral francosko kulinariko in jo približal modernemu svetu.

Njegove metode in recepti, vključno z Breskovim Melba, so osnova za študij kulinarike po vsem svetu. Njegovo delo je pomembno ne le zaradi receptov, ki jih je pustil za seboj, ampak tudi zaradi njegovega pristopa k kuhanju kot obliki umetnosti.

Več kot le sladica

Breskova Melba simbolizira več kot le sladkanje po obroku; predstavlja zgodovino, kulturo in umetnost kuhanja.

Je spomin na čas, ko so bili kuharji kot Escoffier zvezde, njihove kreacije pa so bile več kot le jedi - bile so umetniška dela. Danes sladica ostaja priljubljena po vsem svetu, ne le zaradi svojega okusa, ampak tudi zaradi zgodbe, ki jo pripoveduje.

V svetu, kjer se kulinarične inovacije dogajajo vsak dan, Breskova Melba ostaja večna opomnica na moč preprostosti, eleganco ter trajen vpliv, ki ga lahko ima ena jed na celotno kulinarično industrijo.

Poustvarite sladico doma

Če želite doma poustvariti slavno sladico Melba, ki jo je ustvaril Auguste Escoffier, vam ni treba biti mojster kuhar. Sledite tem preprostim korakom in nasvetom, da to elegantno sladico pripravite kar v domači kuhinji.

Izbor sestavin

  • Breskve: Izberite zrele, a čvrste breskve. Najbolje je, če so sveže, lahko pa uporabite tudi konzervirane breskve, če svežih ni na voljo.
  • Malinova omaka: Za omako lahko uporabite sveže maline ali maline iz zamrzovalnika. Dodajte malo sladkorja in limoninega soka, za okus.
  • Vanilijev sladoled: Izberite kakovosten vanilijev sladoled z bogatim okusom vanilije.

Priprava breskev

  1. Poširanje breskev: Breskve najprej nežno poširajte v sladkornem sirupu z dodatkom vanilijevega stroka za dodatno aromo. To bo breskvam dodalo sladkobo in mehkobo.
  2. Ohlajanje: Po poširanju breskve odstranite iz sirupa in pustite, da se ohladijo. Lahko jih tudi za kratek čas postavite v hladilnik.

Priprava malinove omake

  1. Kuhanje malin: Maline skuhajte z malo sladkorja in vode, dokler se ne razpustijo in ustvarijo gosto omako.
  2. Precejanje: Za gladko omako malinovo mešanico precedite skozi fino cedilo, da odstranite semena.

Sestavljanje sladice

  1. Postrežba: Na dno krožnika ali skodelice najprej naložite kroglico ali dve vanilijevega sladoleda.
  2. Dodajanje breskev: Na sladoled položite poširano breskev.
  3. Prelijte z omako: Na koncu vse skupaj prelijte z malinovo omako.
💡
Nasveti

Osebni pridih: Sladico lahko prilagodite z dodajanjem svežih jagod ali lističev mete za dodaten okus in dekoracijo.

Priprava vnaprej: Breskve in malinovo omako lahko pripravite vnaprej in ju shranite v hladilniku, dokler niste pripravljeni na sestavljanje sladice.

Različica brez sladkorja: Če želite zmanjšati količino dodanega sladkorja, uporabite zrela in sladka sadja, ki bodo naravno sladkala sladico.

S to preprosto pripravo lahko doma ustvarite čudovito sladico, ki je bila nekoč rezervirana za najboljše restavracije.

Uživajte v pripravi in seveda v okusih, ki jih ponuja ta klasična sladica. 🍯

Slastni recepti direktno na vaš e-mail