Recept za kruh brez gnetenja

Ali ste vedeli, da lahko doma pripravite odličen kruh na hitro brez nepotrebnega gnetenja testa? To je odlična novica za vse tiste, ki morda nimate veliko časa ali pa se izogibate napornemu gnetenju. Brez skrbi, kljub manjšemu trudu bo rezultat še vedno mehak in okusen kruh.

Recept za kruh brez gnetenja
Avtor slike Kbedell

Recept za domač kruh brez gnetenja

Sestavine

 • 500 g pšenične moke
 • 10 g soli
 • 5 g suhega kvasa
 • 350 ml tople vode
 1. V veliki skledi združite pšenično moko, sol in suhi kvas. Dobro premešajte suhe sestavine.
 2. Postopoma dodajajte toplo vodo in mešajte z leseno žlico ali kuhalnico, dokler ne dobite grobe, lepljive mase. Testo bo precej vlažno in lepljivo, kar je povsem normalno pri tem receptu.
 3. Pokrijte skledo s plastično folijo ali kuhinjsko krpo ter pustite testo počivati pri sobni temperaturi 12 do 18 ur. Lahko ga pustite vzhajati čez noč.
 4. Po dolgem vzhajanju testo preložite na dobro pomokano delovno površino. Na vsaki strani testa nekajkrat prepognite, da oblikujete grobo kroglico.
 5. Testo prestavite v pomaščen pekač za kruh ali pa ga položite na peki papir. Pokrijte s krpo in pustite vzhajati še dodatnih 30 minut.
 6. Medtem ko testo vzhaja, segrejte pečico na 220 stopinj Celzija. Pekač lahko postavite v pečico, da se ogreje skupaj s pečico.
 7. Ko je testo pripravljeno, po želji na vrh zarežite nekaj diagonalnih zarez, da ustvarite dekorativen vzorec.
 8. Postavite pekač v ogreto pečico in pecite 30-35 minut ali dokler kruh ne dobi zlatorjave skorje in zveni votlo, ko potrkate po dnu.
 9. Ko je kruh pečen, ga vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi na rešetki. Počakajte vsaj 10 minut, preden ga narežete.

Nasveti za pripravo kruha brez gnetenja

Pri peki kruha brez gnetenja je pomembno upoštevati nekaj ključnih nasvetov, da dosežete odličen rezultat. Tukaj so nasveti za pripravo kruha brez gnetenja:

 1. Uporabite kakovostno moko: Izberite dobro kakovostno pšenično moko, idealno tipa "vzhajana moka" (tipo 00), saj bo to pomagalo doseči boljšo teksturo kruha.
 2. Pravilno mešajte sestavine: Temeljito premešajte suhe sestavine, kot so moka, sol in kvas, preden dodate vodo. To zagotavlja enakomerno porazdelitev sestavin.
 3. Uporabite toplo vodo: Voda naj bo topla, vendar ne vroča. Optimalna temperatura vode je približno 40 stopinj Celzija, da aktivirate kvas.
 4. Dovolite dovolj dolgo vzhajanje: Po mešanju pustite testo počivati pri sobni temperaturi 12 do 18 ur. Daljše vzhajanje omogoča razvoj okusa in strukture.
 5. Ne gnetite preveč: Ko prestavite testo na delovno površino, ga le nežno prepognite, da oblikujete kroglico. Dolgo gnetenje ni potrebno.
 6. Uporabite pekač za kruh: Kruh pečite v pomaščenem pekaču za kruh ali pa ga položite na peki papir, da preprečite lepljenje.
 7. Pred pečenjem pustite vzhajati: Po oblikovanju kruha pustite testo še dodatnih 30 minut vzhajati. Pokrijte s krpo.
 8. Pravilno segrejte pečico: Pekač in pečico segrejte skupaj, da dosežete hrustljavo skorjo.
 9. Ohranite vlažnost: Med peko lahko v pečici postavite majhno posodo z vodo, da ohranite vlažnost in preprečite preveč suho skorjo.
 10. Ohladite pred rezanjem: Po peki kruh pustite, da se ohladi na rešetki vsaj 10 minut, preden ga narežete. To pomaga ohraniti vlago v kruhu.

Raziskujte naprej

Slastni recepti direktno na vaš e-mail