Rdeče kuhano vino

Kuhano vino je odlična izbira za hladne zimske dni in praznične dogodke, saj s svojimi toplimi začimbami in prijetnim vonjem ustvarja pravo praznično vzdušje.

Rdeče kuhano vino
Bodite previdni pri dodajanju začimb kuhanemu vinu. Preveč začimb lahko preplavi okus vina. Avtor slike Angela Huster

Kuhano vino lahko pripravite tudi z belim vinom, če želite bolj sadno in lahkotno različico. Poglejte si recept za belo kuhano vino.

Kuhano vino recept (kuhanček recept)

Sestavine

 • 1 steklenica rdečega vina (750 ml, po možnosti suho, naše predloge za vino poglejte spodaj)
 • 1 pomaranča, narezana na rezine
 • 1/4 skodelice sladkorja (lahko prilagodite po okusu)
 • 8 nageljnovih žbic
 • 2 palčki cimeta
 • 2 zvezdasta janeža (neobvezno)
 • Dodatne začimbe po okusu (npr. kardamom, muškatni orešček)

Kako se pripravi kuhano vino

 1. V srednje veliki kozici združite vse sestavine. Pomembno je, da mešanico segrejete počasi in nikoli ne pustite, da zavre, saj alkohol hitro izhlapi pri visokih temperaturah.
 2. Mešanico segrejte skoraj do vretja, nato zmanjšajte ogenj in pustite rahlo vreti na nizki temperaturi 15-20 minut. Med tem časom se bodo okusi začimb prepletli z vinom.
 3. Po 15-20 minutah kuhano vino precedite, da odstranite začimbe in sadje in ga postrezite vroče.
 4. Kuhano vino lahko okrasite z rezino pomaranče ali cimetovo palčko za dodaten vizualni učinek.
💡
Za manj sladko različico lahko zmanjšate količino sladkorja ali ga nadomestite z medom.

Katere začimbe za kuhano vino?

Pri pripravi rdečega kuhano vina se običajno uporablja več tradicionalnih začimb, ki dajejo tej topli pijači značilen okus. Prav tako pa obstajajo tudi bolj nenavadne začimbe, ki lahko dodajo edinstven in izviren pridih.

 1. Cimet: Verjetno najbolj prepoznavna začimba za kuhano vino, cimet doda toplino in sladkost.
 2. Nageljnove žbice: Te majhne začimbe dodajo intenzivno aromo in rahlo pekoč okus.
 3. Zvezdasti janež: Ta začimba doda golostebelnemu sladkemu korenu podoben okus in je vizualno privlačna.
 4. Citrusove lupine: Običajno se uporabljajo lupine pomaranč ali limon za dodajanje svežega, kislega pridiha.
 5. Kardamom: Ta aromatična začimba je znana po svojem močnem, a prijetnem okusu.
 6. Vanilijev strok: Za nežno sladko in bogato aromo.
 7. Rožmarin: Dodaja zemeljski, rahlo smolnati okus, ki je nenavaden za kuhano vino, a zanimiv.
 8. Črni poper: Za dodajanje rahlo pikantne note, ki lahko okrepi druge okuse.
 9. Hibiskus: Lahko se uporablja za dodajanje rahlo kiselkastega in sadnega okusa.
 10. Sveži ingver: Za pikantno, pekoče dopolnilo, ki doda svežino.
 11. Lavanda: Za subtilno cvetlično noto, ki je zelo neobičajna.

Pri eksperimentiranju z neobičajnimi začimbami je pomembno, da jih uporabljate zmerno, saj lahko hitro prevladajo nad okusom vina. Prav tako je priporočljivo, da začimbe dodajate postopoma in po okusu, da dosežete želeno ravnovesje okusov.

Posoda za kuhano vino?

Za ohranjanje toplote je primerna posebna posoda ali grelnik, imenovan tudi "samovar" ali "grelnik za kuhano vino". Te naprave so posebej zasnovane za ohranjanje konstantne temperature vina, ne da bi prišlo do vrenja, kar je ključnega pomena za ohranjanje okusa in alkohola v vinu. Nekatere posode imajo tudi vgrajene filtre za začimbe ali sadje, kar olajša postrežbo.

Uživajte v pripravi in si privoščite kozarec zase in za svoje bližnje!

Izberite kakovostno vino

Za pripravo odličnega kuhanega vina je pomembno izbrati kakovostno vino. Slovenija, znana po svojih izvrstnih vinih, ponuja več odličnih možnosti, ki so prejele različne nagrade. Tukaj je nekaj predlogov:

 1. Cviček: Čeprav je cviček tradicionalno rahlo vino, njegova sadna aroma in svežina lahko ustvarita zanimivo različico kuhanega vina. Primeren je za tiste, ki imajo raje lahkotnejše, manj alkoholne možnosti.
 2. Modra Frankinja: Ta sorta daje bogata, polnokrvna vina z izrazitimi sadnimi okusi in tanini, kar je odlično za bogato kuhano vino.
 3. Refošk: Znan po svoji globoki barvi in močnih aromah temnega sadja, refošk je odlična izbira za intenzivno in aromatično kuhano vino.
 4. Kabernet sauvignon: Klasična sorta, ki se v Sloveniji pogosto prideluje, kabernet sauvignon ponuja močne in bogate okuse, ki se dobro obnesejo pri kuhanju.
 5. Merlot: Druga priljubljena sorta, merlot, ponuja mehkejše tanine in sadne note, ki se lepo združijo z začimbami v kuhanem vinu.

Pri izbiri vina za najboljše kuhano vino je pomembno upoštevati, da mora biti vino samo po sebi kakovostno in okusno. Kuhanje z vinom, ki vam ni všeč, ko je sveže, verjetno ne bo dalo dobrih rezultatov. Prav tako je priporočljivo izbrati vino, ki ni preveč kompleksno ali drago, saj proces kuhanja in dodajanje začimb spremeni in prekrije nekatere izvirne značilnosti vina.


Izkušnje

Za pripravo še boljšega rdečega kuhano vina obstaja nekaj koristnih nasvetov in trikov, ki lahko pripomorejo k boljšemu okusu in celostni izkušnji:

 1. Izbira vina: Uporabite srednje kakovostno, suho rdeče vino. Vino naj ima dovolj močan okus, da se lahko kombinira z začimbami. Izogibajte se preveč lahkim ali cenovno zelo dragim vinom.
 2. Počasno kuhanje: Vino segrevajte zelo počasi in nikoli ne dovolite, da zavre. Vrenje povzroči izhlapevanje alkohola in lahko spremeni okus.
 3. Ravnotežje začimb: Bodite previdni pri dodajanju začimb. Preveč začimb lahko preplavi okus vina. Začnite z manjšo količino in po potrebi dodajajte.
 4. Sladkanje po okusu: Namesto da vino preveč osladkate na začetku, ga raje sladkajte postopoma. Lahko uporabite sladkor, med ali celo javorjev sirup za različne profile sladkosti.
 5. Dodajanje svežega sadja: Dodajte rezine svežega sadja, kot so pomaranče, limone ali celo jabolka. Sadje ne dodaja le okusa, ampak tudi vizualno popestri pijačo.
 6. Alkoholni dodatki: Za dodaten okus in kompleksnost lahko v kuhano vino vključite nekaj žlic brandyja, ruma ali celo likerja, kot je Grand Marnier.
 7. Eksperimentiranje z začimbami: Ne bojte se eksperimentirati z neobičajnimi začimbami, kot so črni poper, kardamom ali celo čili, za dodaten pridih.
 8. Čas začimb: Nekatere začimbe, kot so nageljnove žbice ali cimet, lahko dodate že na začetku kuhanja, medtem ko druge, kot je sveži ingver, dodajte malo kasneje, da ohranite njihovo svežino.
 9. Čas počivanja: Po kuhanju pustite vino počivati nekaj minut, da se okusi začimb dobro prepojijo.
💡
Kozarci za kuhano vino naj imajo ročaj, da se ne boste opekli, skodelice naj bodo večje z dovolj prostora za dodajanje začimb in sadja in po možnosti steklene ter termo, da ohranite toploto.

S temi nasveti lahko pripravite dobro kuhano vino, ki bo imelo bogat okus in bo prava poslastica v hladnih zimskih dneh.


Kaj paše zraven?

Pri postrežbi rdečega kuhano vina lahko izberete tako običajne kot neobičajne kombinacije, ki se odlično podajo k tej topli in začinjeni pijači:

 1. Pečena jabolka: Sladkost pečenih jabolk se lepo ujema s toplino kuhanega vina.
 2. Nekaj sladkega: Klasični božični piškoti, medenjaki ali čokoladni truffli so odlična izbira.
 3. Sirni krožnik: Izbor mehkih in trdih sirov, kot so brie, camembert ali stari cheddar, dopolnjujejo bogate okuse vina.
 4. Oreščki in suho sadje: Oreščki, kot so ameriški orehi, mandlji ali lešniki in suho sadje, kot so datlji ali fige.

Neobičajne kombinacije

 1. Začinjene mesne jedi: Nekaj pikantnega, kot je chorizo ali pečena salama, za kontrast sladkosti vina.
 2. Slano pecivo: Slane pite ali rogljički, ki dodajo kontrast k sladkosti vina.
 3. Eksotično sadje: Poskusite s kosi manga ali ananasa, ki dodajo tropski pridih.
 4. Zelenjavne palčke in dipi: Presenetljivo, a zelenjavne palčke z različnimi dipi, kot so humus ali aioli, lahko ponudijo prijetno spremembo.

Pri izbiri prilog za kuhano vino je pomembno, da upoštevate ravnovesje med sladkim in začinjenim okusom vina in okusi hrane, ki jo postrežete zraven.


Pomirjevalni učinek

Rdeče kuhano vino, znano po svojih začimbah in topli postrežbi, prinaša nekaj potencialnih zdravstvenih koristi, zlasti ko je uživano zmerno:

Antioksidanti: Rdeče vino je bogato z antioksidanti, kot so flavonoidi in resveratrol, ki lahko pomagajo zmanjšati oksidativni stres in vplivajo na izboljšanje srčno-žilnega zdravja.

Prebavne koristi: Začimbe, kot so cimet in nageljnove žbice, lahko spodbujajo prebavo in pomagajo pri lajšanju prebavnih težav.

Protivnetne lastnosti: Nekatere začimbe, uporabljene v kuhanem vinu, imajo naravne protivnetne lastnosti. Na primer, cimet je znan po svoji sposobnosti zmanjševanja vnetij.

Zmanjšanje tveganja za prehlad: Topla pijača lahko pomaga pri lajšanju simptomov prehlada in gripe, zlasti zaradi dodanih začimb, ki lahko delujejo kot naravni dekongestivi.

Pomirjevalni učinki: Kuhano vino se pogosto uživa zaradi svojih pomirjevalnih lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati stres in izboljšati razpoloženje.

Seveda je treba upoštevati, da rdeče kuhano vino vsebuje alkohol, zato je pomembno, da ga uživamo zmerno.


Zanimivosti

Zgodovina kuhano vina sega daleč nazaj v zgodovino, s svojimi koreninami v različnih kulturah in obdobjih:

Starodavni Rim: Zgodba o kuhano vinu se začne v Rimskem imperiju okoli 2. stoletja. Rimljani so začeli začinjati in segrevati vino, da bi se ogreli v hladnih zimah. Ko so se njihova osvajanja razširila po Evropi, so s seboj prinesli tudi tradicijo kuhanega vina.

Srednji vek: V srednjem veku je bilo kuhano vino pogosto uporabljeno kot sredstvo za ohranjanje vina, saj so začimbe in segrevanje pomagale preprečevati, da bi se vino pokvarilo. Prav tako so mu pripisovali zdravilne lastnosti, zlasti pri preprečevanju bolezni in čiščenju telesa.

Evropska raznolikost: Vsaka evropska država je razvila svojo različico kuhanega vina. Na primer, v Nemčiji in Avstriji je znano kot "Glühwein", na Skandinavskem polotoku kot "Glögg", v Franciji kot "Vin Chaud".

Širjenje po svetu: S kolonizacijo in globalno trgovino so se recepti za kuhano vino razširili po svetu, kjer so se prilagajali lokalnim okusom in sestavinam.

Božične tržnice v Evropi: V modernem času je kuhano vino postalo neločljiv del božičnih tržnic v Evropi, kjer se uživa kot del prazničnih proslav.

Danes je kuhano vino priljubljena sezonska pijača, znana po svoji sposobnosti, da ogreje telo in duha, ter je cenjena zaradi svojega bogatega okusa in aromatičnih začimb. Vsaka kultura in regija je prinesla svoj edinstven vpliv na to tradicionalno pijačo, zaradi česar je postala globalno razpoznavna in ljubljena.


Raziskujte naprej

Osvežilen rum punč
Izraz “punch” izhaja iz sanskrtske besede “panca”, ki pomeni “pet”, kar se nanaša na pet ključnih sestavin: alkohol, sladkor, limonin sok, voda in začimbe.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail