Prosena kaša

Prosena kaša je hranljiv zajtrk ali večerja. Zaradi nevtralnega okusa prosene kaše jo lahko kombinirate tako s slanimi kot sladkimi dodatki ter eksperimentirate z različnimi okusi.

Prosena kaša
Kuhana prosena kaša v tradicionalni beloruski posodi, avtor slike Volha Aliakseichyk

Prosena kaša recept

Sledite naslednjim korakom.

Sestavine

  • 1 skodelica prosa
  • 3 skodelice vode
  • 2 skodelici mleka (ali rastlinskega nadomestka)
  • 1/4 čajne žličke soli
  • Sladilo po vaši izbiri (sladkor, med, javorjev sirup ali agavin nektar)
  • Po želji: sveže sadje, oreščki, cimet, kakav ali vanilijev sladkor
  1. Proso dobro splaknite pod hladno vodo s fino mrežico.
  2. V srednje velikem loncu združite oprano proso in vodo. Zavrite na srednji vročini.
  3. Ko zavre, zmanjšajte temperaturo na nizko, pokrijte lonec in pustite, da se kuha približno 15-20 minut. Občasno premešajte, da preprečite prijemanje.
  4. Ko proso večinoma vpije vodo in postane mehko, dodajte mleko in sol. Dobro premešajte.
  5. Nadaljujte kuhanje kaše odkrito, občasno mešajte, še dodatnih 10-15 minut ali dokler ne doseže želene konsistence. Po potrebi lahko dodate več mleka.
  6. Proseno kašo sladkajte po okusu s svojim izbranim sladilom, dobro premešajte, da se sladilo enakomerno razporedi.
  7. Odstranite lonec s toplote in pustite, da kaša nekaj minut počiva, da se še dodatno zgosti.
  8. Toplo proseno kašo postrezite v skledah in po vrhu dodajte sveže sadje, oreščke, ščepec cimeta ali nekaj kapljic vanilije, kot vam najbolj ustreza.

Kaj za zraven?

  1. Med in sveže jagode: Na proseno kašo pokapajte med in jo okrasite s svežimi jagodami, kot so jagode, borovnice ali maline.
  2. Oreščki in suho sadje: Posujte nasekljane oreščke (npr. mandlji, orehi) in suho sadje (npr. rozine, marelice) po vrhu.
  3. Cimet in narezane banane: Ščepec mletega cimeta in narezane zrele banane so odlična kombinacija.
  4. Jogurt ali grški jogurt: Na kašo dodajte žlico jogurta, zlasti grškega jogurta, ki ji bo dodal kremoznost in rahlo kisel okus.
  5. Javorjev sirup in pecan oreščki: Na kašo pokapajte javorjev sirup in okrasite s koščki pecan oreščkov za okusno sladko in oreščkasto kombinacijo.
  6. Slastna zelenjava: Poskusite z nenavadnim pristopom tako, da na vrh prosene kaše dodate dušeno ali pečeno zelenjavo, na primer češnjeve paradižnike, špinačo ali pečene rdeče paprike.
  7. Avokado in kuhano jajce: Ustvarite slan in kremast zajtrk s tankimi rezinami avokada in kuhanim jajcem na vrhu prosene kaše.
  8. Kokosovo mleko in mango: Namesto običajnega mleka uporabite kokosovo mleko in proseno kašo okrasite s kosi svežega manga za okus po tropskem sadju.
  9. Sojina omaka in čebulice: Proseno kašo lahko obogatite z azijskim pridihom, tako da ji pokapate malo sojine omake in okrasite s sesekljanimi mladimi čebulicami.
  10. Semena chia in arašidovo maslo: Povečajte hranilno vrednost kaše s semeni chia in dodajte nekaj žlic arašidovega masla za zajtrk bogat z beljakovinami.

Zanimivosti o proseni kaši

Tukaj je nekaj nenavadnih zanimivosti o proseni kaši:

  1. Starodavna živila: Proso je eno najstarejših živil na svetu, saj sega več tisoč let nazaj. Ljudje so ga gojili že v starem Egiptu, Kitajski in Indiji.
  2. Gluten-free dobrota: Prosena kaša je brez glutena, zato je odlična izbira za ljudi s celiakijo ali tistimi, ki se izogibajo glutenu.
  3. Energija za afriške atlete: V nekaterih afriških državah, kot je Kenija, je prosena kaša priljubljena med tekači na dolge proge kot vir energije.
  4. Priljubljena v aziji: V azijskih državah, kot sta Kitajska in Indija, je prosena kaša tradicionalna jed in pogosto vključena v različne obroke.
  5. Hranilna moč: Prosena kasa je bogata z vlakninami, beljakovinami in različnimi vitamini ter minerali, kot so železo, magnezij in fosfor.
  6. Lahko se uporablja v različnih jedeh: Poleg kaše lahko proseno moko uporabite za pripravo kruha, peciva in testenin ter kot zgoščevalec za juhe in omake.
  7. Alternativa rižu in krompirju: Prosenka je odlična alternativa rižu in krompirju v različnih jedeh, saj ima edinstven okus in teksturo.
  8. Okusna jed za zajtrk ali večerjo: Prosena kaša ni omejena le na zajtrk. Lahko jo pripravite tudi za okusno in nasitno večerjo.
  9. Nenavadni okusi in kombinacije: Zaradi nevtralnega okusa prosene kaše jo lahko kombinirate tako s slanimi kot sladkimi dodatki ter eksperimentirate z različnimi okusi.
  10. Nostalgični spomini: Za mnoge ljudi je prosena kaša povezana s nostalgičnimi spomini na otroštvo in babičine recepte.

Raziskujte naprej

Slastni recepti direktno na vaš e-mail