Prežganka

Ta juha je simbol pristne domače kuhinje.

Prežganka
Prežganka z jajčko, avtor slike Silverije

Prežganka juha recept

Sestavine

 • 2 žlici moke
 • 2 žlici masla ali olja
 • 1 čebula (sesekljana)
 • 1 strok česna (sesekljan)
 • 1 korenček (na drobno narezan, po želji)
 • 1 krompir (na kocke narezan, po želji)
 • 1 zelena (na kocke narezana, po želji)
 • 1 lovorjev list
 • 1 žlička soli (ali po okusu)
 • 1/2 žličke sveže mletega popra
 • 1 žlica kisle smetane (za serviranje)
 • 1,5 litra vode
 • Peteršilj (sesekljan, za okras)
 • Jajce (po želji)
 1. V velikem loncu segrejte maslo ali olje na srednji vročini. Dodajte moko in premešajte. Kuhajte moko, občasno mešajte, dokler ne dobi zlatorjave barve (približno 5-7 minut).
 2. Dodajte sesekljano čebulo in česen ter kuhajte, dokler čebula ne postane steklena.
 3. Dodajte nasekljan korenček, krompir, zeleno in lovorjev list (zelenjavo lahko dodate po želji). Mešajte in kuhajte še približno 5 minut.
 4. Počasi dodajte vodo, medtem ko neprestano mešate, da se preprečijo grudice. Dodajte sol in poper.
 5. Zmanjšajte ogenj na nizko in kuhajte juho približno 20-25 minut oziroma dokler se zelenjava ne zmehča.
 6. Pred serviranjem odstranite lovorjev list. Servirajte toplo, po želji z žlico kisle smetane in posujte s sesekljanim peteršiljem za okras.

Prežganka z jajčko

Pri pripravi prežganke s jajcem je pomembno, da upoštevate naslednje nasvete:

 1. Pripravite osnovo prežganke: Najprej pripravite osnovo prežganke tako, da v ponvi na srednjem ognju segrejete maslo ali olje. Nato dodajte moko in jo pražite, dokler ne dobi zlatorjave barve. To bo osnova za vašo juho.
 2. Mešajte neprestano: Med praženjem moke neprestano mešajte, da se preprečijo grudice. Praženje naj bo nežno, da moka ne pregorei in postane grenka.
 3. Dodajte jajce: Ko je prežganka pripravljena in še vroča, dodajte jajce. Temeljito ga vmešajte v prežganko, da se jajce enakomerno razporedi in zgosti juho.
 4. Nadzorujte temperaturo: Pazite, da ne dodate jajca v prevročo prežganko, saj se lahko jajce hitro strdi in naredi grudice v juhi. Prilagajajte temperaturo, da ohranite nadzor nad procesom.
 5. Izboljšajte okus: Dodate lahko tudi začimbe in začimbe po okusu, na primer sol, poper ali muškatni orešček, da izboljšate okus prežganke z jajcem.
 6. Ostanke prežganke: Prežganka z jajcem se pogosto uporablja kot osnova za druge jedi, kot so šparglji v prežganki ali gobova juha. Tako lahko izkoristite ostanke za druge okusne recepte.

Prežganka z jajcem je odlična alternativa klasični prežganki in ji dodaja kremno teksturo in bogatejši okus.


Izkušnje

 1. Pravilna izbira moke: Uporabite kakovostno pšenično moko, ki bo zagotovila dobro teksturo prežganke.
 2. Enakomerno premešajte: Pri praženju moke in masla ali olja se prepričajte, da ju enakomerno premešate, da se preprečijo grudice.
 3. Prežganje na nizkem ognju: Pražite moko na nizkem ognju in pazite, da ne pregori, saj lahko to vpliva na okus prežganke.
 4. Dodajte zelenjavo po okusu: Raznolikost zelenjave, kot je čebula, korenček, krompir in zelena, lahko prinese dodaten okus in teksturo prežganki.
 5. Nenehno mešajte: Med dodajanjem vode nenehno mešajte, da se preprečijo grudice in doseže želena konsistenca juhe.
 6. Dodajte nekaj sladke paprike: Za dodaten okus lahko med praženjem moke dodate nekaj sladke paprike, ki bo juhi dala prijeten okus.
 7. Uporabite zeliščno maslo: Namesto običajnega masla lahko uporabite maslo z dodanimi zelišči za izboljšan okus.
 8. Eksperimentirajte s sadjem: V nekaterih regijah Slovenije dodajo drobno sesekljane suhe fige za edinstven okus prežganke.

Prežgana juha je priljubljena slovenska juha, ki omogoča veliko kreativnosti pri pripravi. S sledenjem tradicionalnim tehnikam in eksperimentiranjem z okusi lahko ustvarite svojo edinstveno različico te okusne juhe.


Kaj postreči zraven?

Tu je nekaj običajnih in manj običajnih kombinacij, ki jih lahko postrežete s prežganko.

 1. Kruh in maslo: Prežganko lahko postrežete s svežim kruhom in maslom, kar je klasična spremljava.
 2. Kisla smetana: Kisla smetana se odlično poda k prežganki in ji dodaja kremno teksturo.
 3. Tradicija: Na drobno narezani ali zlomljeni prepečenci, so tradicionalna spremljava prežganki in dodajo hrustljavo teksturo.
 4. Zelenjava: Sveža zelenjava, kot so paradižnik, paprika in kumare, je odlična izbira za svežino ob jedi.
 5. Kislo zelje: Kislo zelje lahko postrežete zraven prežganke za dodaten okus in teksturo.
 6. Jabolčna omaka: Jabolčna omaka ali kompot lahko ponudi sladko-sladki kontrast prežganki.
 7. Krompir s smetano: Prežganko lahko servirate ob smetanovem krompirju, kar je kombinacija dveh tradicionalnih jedi.
 8. Šparglji: Kuhani šparglji z maslom in limoninim sokom lahko zagotovijo svež okus ob prežganki.
 9. Zeliščna omaka: Poskusite s pesto omako ali drugo zeliščno omako za dodaten okus.
 10. Polpeti: Morda se sliši neobičajno, vendar lahko postrežete tudi polpete zraven prežganke za obilen obrok.

Kombinacije so odvisne od vaših osebnih preferenc in okusa. Prežganka juha je zelo prilagodljiva jed, zato si privoščite eksperimentiranje in ustvarjanje okusnih kombinacij.


Prežganka za razdražen želodec

Prežganka je okusna slovenska juha, ki je zaradi svoje sestave in priprave lahko koristna za zdravje na naslednje načine:

 1. Raznovrstnost zelenjave: Prežganka pogosto vsebuje različno zelenjavo, kot so korenje, krompir, čebula in zelena. To omogoča obogateno prehrano z vitamini, minerali in vlakninami, ki so ključni za ohranjanje zdravega telesa.
 2. Uravnotežena prehrana: Prežganka vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine in zdrave maščobe, kar prispeva k uravnoteženi prehrani.
 3. Lahko prebavljiva: Zaradi kuhanja in mešanja, prezganka ponuja lahko prebavljivo jed, ki je prijazna do želodca.
 4. Vlaknine: Vsebnost vlaknin iz zelenjave prispeva k boljši prebavi in občutku sitosti.
 5. Antioksidanti: Zelenjava v prežganki vsebuje antioksidante, ki lahko pomagajo pri zaščiti celic pred poškodbami in ohranjanju zdravega telesa.
 6. Hidracija: Prežganka vsebuje tudi vodo, kar prispeva k hidraciji telesa.

Pomembno je opozoriti, da je vsebnost hranil v prežganki odvisna od sestave in priprave. Za največje koristi za zdravje je priporočljivo, da vključite raznoliko zelenjavo in se izogibate pretirani količini dodatkov, kot so maslo ali smetana. Prav tako je pomembno, da prežganko uživate v okviru uravnotežene prehrane in zmerno.


Zanimiva zgodovina

Prežganka je tradicionalna slovenska jed z zanimivo zgodovino. Nenavadna zgodba prežganke vključuje trdo delo in domiselno uporabo sestavin. Evo, kako se je prežganka razvijala skozi zgodovino...

 1. Praženje moke v kmečki kuhinji: Prežganka je izvirala iz kmečkih gospodinjstev, kjer so ljudje znali ceniti preproste sestavine. Praženje moke na maslu ali olju se je razvilo kot način, kako narediti jed bolj hranljivo in okusno.
 2. Reševanje hrane v revnejših časih: Prežganka je bila tudi način za ohranjanje hrane. Ljudje so uporabili to tehniko, da so izkoristili vse preostale koščke zelenjave in mesa, ki bi jih drugače zavrgli.
 3. Pomembnost zelenjave: Prežganka je postala sredstvo za vključevanje zelenjave v prehrano, kar je bilo pomembno v času, ko je bilo meso redkeje dostopno.
 4. Nenavadna raznolikost receptov: Vsako gospodinjstvo je imelo svoj edinstven recept za prežganko, kar je pripeljalo do raznolikosti v pripravi te jedi. Vsak recept je prenašal iz roda v rod.
 5. Priljubljenost na podeželju: Prežganka je ostala priljubljena na podeželju, saj je preprosta za pripravo in uporablja dostopne sestavine.
 6. Kulturni pomen: Prežganka ni le jed, ampak ima tudi kulturni pomen. Ohranila se je kot del slovenske kulinarične dediščine in simbol pristne domače kuhinje.

Raziskujte naprej

Korenčkova juha z zdrobom
Korenčkova juha ni le okusna, ampak tudi zanimiva z izjemno zgodovino in koristmi za zdravje.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail