Prava prekmurska gibanica

Prekmurska gibanica je delikatesa, ki združuje različne okuse in teksture ter je priljubljena na slovenskih prazničnih mizah. Uživajte v pripravi in dober tek!

Prava prekmurska gibanica
Uporabite sveže in kakovostne sestavine; sveža skuta bo naredila nadev sočnejši, sveža jabolka pa bodo dodala več okusa prekmurski gibanici. Avtor slike Superchilum

Prekmurska gibanica recept

Prekmurska gibanica je tradicionalna slovenska sladica, značilna za regijo Prekmurje. Je večplastna sladica, ki vsebuje različne nadeve.

Sestavine

 • Testo:
  • 500 g listnatega testa
  • 500 g vlečenega testa
 • Nadevi:
  • 500 g skute
  • 300 g mletega maka
  • 300 g mletih orehov
  • 500 g naribanih jabolk
  • 200 g sladkorja (razdeljenega na 4 dele)
  • 4 jajca (razdeljena na 4 dele)
  • Vanilijev sladkor
  • Cimet
  • Sol
 • Polivka:
  • 2,5 dl kisle smetane
  • 2,5 dl sladke smetane

Priprava

 1. Priprava nadevov: Vsak nadev pripravite posebej. Skuto zmešajte z eno četrtino sladkorja, enim jajcem in ščepcem soli. Enako naredite z makom, orehi in jabolki, pri čemer dodate cimet k jabolkom.
 2. Plasti: V namaščen pekač položite plast listnatega testa. Nato dodajte plast skutinega nadeva, plast vlečenega testa, plast makovega nadeva, spet plast vlečenega testa, plast orehovega nadeva, spet plast vlečenega testa, in na koncu plast jabolčnega nadeva. Postopek ponovite, dokler ne porabite vseh sestavin, pri čemer zaključite s plastjo listnatega testa.
 3. Prelijte: Zmešajte kislo in sladko smetano ter prelijte po vrhu gibanice.
 4. Peka: Gibanico pecite v predhodno segreti pečici na 180°C približno 1 uro, dokler ne postane zlato rjava.
 5. Postrežba: Gibanico postrezite ohlajeno. Lahko jo potresete s sladkorjem v prahu za dodaten okus in dekoracijo.

Prekmurska gibanica na hitro?

Za hitrejšo različico priprave prekmurske gibanice lahko uporabite nekaj poenostavitev v postopku.

 1. Uporaba pripravljenega testa: Namesto da bi sami pripravljali testo, lahko uporabite že pripravljeno listnato in vlečeno testo iz trgovine.
 2. Priprava nadevov: Nadeve pripravite ločeno. Zmešajte mleti mak, mlete orehe, naribana jabolka in skuto z ustreznimi dodatki (sladkor, vaniljev sladkor, cimet, jajca). Lahko uporabite že pripravljene mešanice za makov in orehov nadev.
 3. Sestavljanje gibanice: V namaščen pekač izmenično zlagajte plasti testa in nadevov. Začnite s plastjo listnatega testa, nato sledi plast skutinega nadeva, vlečenega testa, makovega nadeva, spet vlečenega testa, orehovega nadeva, vlečenega testa in na koncu jabolčnega nadeva. Postopek ponovite dokler vam na zmanjka nadeva, zaključite pa s plastjo listnatega testa.
 4. Peka: Prelijte s kislo smetano in pecite v predhodno ogreti pečici, dokler gibanica ne postane zlato rjava.
 5. Ohlajanje in postrežba: Pustite, da se gibanica ohladi preden jo narežete in postrežete.
💡
Dodajanje alkohola v prekmursko gibanico lahko dodatno obogati njene okuse. Tukaj je nekaj možnosti:

Rum: Dodajte malo ruma v skutin ali jabolčni nadev in dodatno poudarite okuse. Rum se običajno vmeša neposredno v nadev pred zlaganjem plasti.

Amaretto ali drugi oreščkasti likorji: Če imate nadev z orehi, lahko vmešate malo amaretta ali podobnega oreščkastega likerja, da dodate globino okusu.

Konjak ali Brandy: Za bolj razkošen pridih lahko v skutin ali orehov nadev vmešate malo konjaka ali brandyja.

Jabolčnik ali sladko vino: V jabolčni nadev lahko dodate malo jabolčnika ali sladkega vina, kot je na primer tokaj, za dodajanje sadne note.

Pomembno je, da alkohol dodajate zmerno, da ne prevlada nad drugimi okusi v gibanici. Alkohol je običajno najbolje vmešati v nadeve tik pred sestavljanjem gibanice, tako da se okusi dobro prepojijo.

Izkušnje

Da bi bila vaša prekmurska gibanica še boljša, upoštevajte naslednje nasvete in trike:

Kakovostne sestavine: Uporabite sveže in visokokakovostne sestavine, še posebej skuto, jabolka in oreščke. Sveža skuta bo naredila nadev sočnejši, sveža jabolka pa bodo dodala več okusa.

Tanke plasti testa: Bodite pozorni na to, da so plasti testa tanko razvaljane ali raztegnjene. Tako bo gibanica bolj rahla in se bodo okusi bolje prepletali.

Ravnovesje sladkosti: Prilagodite količino sladkorja v nadevih glede na vaš okus. Nekateri imajo raje manj sladko gibanico, drugi pa bolj sladko.

Dodatek začimb: Ne bojte se eksperimentirati z začimbami. Poleg cimeta lahko jabolkom dodate še malo muškatnega oreščka ali klinčkov za dodatno globino okusa.

Prava pečica: Pečico segrejte na ustrezno temperaturo preden vstavite gibanico. Enakomerna peka je ključna za dober končni izdelek.

Vlažnost: Da preprečite izsušitev, med peko gibanico pokrijte z aluminijasto folijo, še posebej proti koncu pečenja.

Ohladitev: Po peki pustite gibanico, da se ohladi, preden jo narežete. To bo pomagalo, da se plasti "usedejo" in se bo gibanica lažje rezala.

Postrežba: Gibanico postrezite na sobni temperaturi ali rahlo ohlajeno, kar bo izboljšalo njeno teksturo in okuse.

Osebni pristop: Ne bojte se dodati osebnega pridiha – nekateri dodajo več nadeva ene vrste ali pa eksperimentirajo z dodajanjem drugih oreščkov ali sadja.

Priprava vnaprej: Gibanico lahko pripravite dan prej, saj so okusi pogosto še boljši naslednji dan, ko se plasti prepojijo.

S temi nasveti lahko ustvarite prekmursko gibanico, ki bo ne le tradicionalna, ampak tudi prilagojena vašemu okusu in željam.


Kaj za zraven?

Pri postrežbi prekmurske gibanice lahko izberete različne običajne in neobičajne kombinacije, ki se dopolnjujejo s to bogato in večplastno sladico:

 1. Kava ali čaj: Zaradi svoje bogate teksture in okusov se prekmurska gibanica odlično ujema s skodelico močne kave ali zeliščnega čaja.
 2. Desertna vina: Sladka desertna vina, kot sta tokaj ali pozna trgatev, sta odlični izbiri, saj njihova sladkost dopolnjuje bogate plasti gibanice.
 3. Sveže sadje: Postrezite s svežim sadjem, kot so jagode ali melone, za dodajanje svežine in lahkotnosti po obilnem obroku.
 4. Siri: Izberite mehke ali srednje trde sire, kot je brie ali camembert, ki bodo ustvarili zanimiv kontrast med sladkim in slanim.
 5. Peneča vina: Peneče vino ali šampanjec lahko dodata občutek praznovanja in svežino k bogati sladici.
 6. Zeliščni Llkorji: Poskusite s kozarcem zeliščnega likorja, kot je Jägermeister ali pelinkovec, ki lahko doda zanimiv okusni kontrast.

Pri izbiri prilog k prekmurski gibanici je pomembno, da upoštevate njeno bogato teksturo in različne plasti okusov. Izberite priloge, ki bodo dopolnile ali uravnotežile te okuse.


Bogata gibanica

Prekmurska gibanica je zaradi svoje sestave precej kalorična in vsebuje večjo količino maščob in sladkorjev.

Približna hranilna vrednost na porcijo

 • Kalorije: Glede na velikost porcije in točne sestavine se lahko kalorična vrednost giblje od 300 do 500 kcal na rezino.
 • Maščobe: Zaradi uporabe sestavin, kot so maslo, smetana in oreščki, je gibanica bogata z maščobami, vključno z nasičenimi maščobami.
 • Ogljikovi hidrati: Visoka vsebnost sladkorja in testa prispeva k veliki količini ogljikovih hidratov.
 • Beljakovine: Skuta v gibanici zagotavlja določeno količino beljakovin.
 • Vlaknine: Jabolka in oreščki prispevajo k vsebnosti prehranskih vlaknin.

Zdravstvene koristi

 • Oreščki in semena: Orehi in mak v gibanici so dobri viri zdravih maščob, beljakovin in nekaterih mineralov.
 • Jabolka: Jabolka so dober vir vitaminov, predvsem vitamina C, in prehranskih vlaknin.

Prekmurska gibanica je bogata sladica, zato je pomembno, da jo uživate zmerno, še posebej če ste občutljivi na visok vnos sladkorja ali maščob ali če imate določene prehranske omejitve. Kot del uravnotežene prehrane je uživanje te sladice priporočljivo le občasno.


Zanimivosti

Prekmurska gibanica, ena izmed najbolj znanih tradicionalnih slovenskih sladic, ima bogato zgodovino in poseben pomen v slovenski kulinarični dediščini:

Korenine: Najstarejši pisni viri o prekmurski gibanici segajo v leto 1828. Prvič je bila omenjena v besedilu lokalnega duhovnika Jožefa Kosiča iz Prekmurja, ki je opisal gibanico kot posebno prekmursko jed, ki se je postregla na porokah in ob zaključku večjih del v vasi ali mestu​​.

Kulturni pomen: Gibanica je bila in ostaja pomemben del praznovanj in ritualov v Prekmurju, kjer se tradicionalno postreže kot slavnostna jed.

Zaščitena kot tradicionalna posebnost: Po vstopu Slovenije v Evropsko unijo je bila prekmurska gibanica priznana in zaščitena na evropski ravni z oznako "Tradicionalna posebnost zagotovljena"​​. To pomeni, da morajo biti recept in način priprave skladni s tradicionalnimi standardi.

Značilna sestava: Gibanica je znana po svoji edinstveni večplastni sestavi, ki vključuje dve vrsti testa in štiri različne nadeve - mak, jabolka, skuto in orehe. Nekateri recepti vključujejo tudi rozine v jabolčnem nadevu.

Raznolikost okusov in tekstur: Zaradi svoje sestave ponuja bogato paleto okusov in tekstur, kar gibanico dela izjemno bogato in kompleksno sladico.

Simbol Prekmurja: Prekmurska gibanica velja za simbol regije Prekmurje in je ena izmed najbolj prepoznavnih slovenskih sladic.

Evropska pobuda Cafe Europe: Leta 2006 je bila Prekmurska gibanica izbrana za predstavitev Slovenije v okviru pobude Cafe Europe med avstrijskim predsedovanjem EU​​.

Prekmurska gibanica je več kot le sladica; je del slovenske kulturne dediščine in ponos Prekmurja, ki odraža bogato zgodovino in tradicijo te regije.


Raziskujte naprej

Najboljša orehova potica
Orehova potica je več kot le sladica; je del slovenske kulture, tradicije in ponosa.
Eksotična kokosova potica
Kokosova potica je sladka in okusna poslastica. Uživajte!
Dober bograč
Uživajte v tej tradicionalni jedi, ki je polna okusa in polnih sestavin.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail