Pašta fižol

Pašta fižol je odlična topla jed za hladne dni in je priljubljena v slovenski kuhinji. Uživajte!

Pašta fižol
Pašta fižol s vegetarijansko klobaso, avtor slike Thriving Vegetarian

Pašta fižol recept

Sestavine

  • 250 g testenin (najbolje rezanci ali makaroni, ki se ne razkuhajo prehitro)
  • 250 g kuhanega fižola
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 lovorjev list
  • Sol, poper in sušena bazilika po okusu
  • 1 liter vode
  • Meso; klobasa ali hrenovka (po želji)

Priprava pašta fižola

  1. Testenine skuhamo v večji količini slane vode, dokler niso al dente (nekoliko trše od popolnoma kuhanih). Nato jih odcedimo.
  2. Medtem ko se testenine kuhajo, pripravimo omako. V ponvi segrejemo oljčno olje, nato pa na njem prepražimo drobno sesekljano čebulo in strt česen, dokler ne postaneta mehka.
  3. Dodamo paradižnikovo mezgo in lovorjev list, nato pa vse skupaj pražimo še nekaj minut.
  4. V lonec prilijemo 1 liter vode in dodamo kuhan fižol. Omako začinimo s soljo, poprom in sušeno baziliko po okusu.
  5. Kuhamo 10-15 minut, da se okusi prepletejo. Po potrebi dodamo še malo vode.
  6. Na koncu dodamo kuhane testenine in jih kuhamo še nekaj minut, da se dobro prepojijo z omako.
  7. Postrežemo toplo. Po želji lahko posujete s svežim peteršiljem ali naribanim sirom. Lahko dodate tudi kuhano narezano klobaso ali hrenovko.

Poglejte si:

Domači pasulj
Vsaka družina in regija ima svoj edinstven recept za pasulj, kar kaže na bogastvo in raznolikost te okusne jedi. Pasulj ostaja pomemben del balkanske kulinarike in ponosno odraža njeno zgodovino in tradicijo.

Izkušnje

  1. Kakovost testenin: Uporabite kakovostne testenine, ki se bodo ohranile trde (al dente) tudi po kuhanju.
  2. Priprava čebule in česna: Temeljito prepražite čebulo in česen, da sprostita svoj poln okus.
  3. Kuhanje fižola: Če uporabljate suh fižol, ga namočite čez noč in pred kuhanjem preberite. Dodajte sol, ko je fižol že skoraj kuhan.
  4. Sveža zelišča: Dodajte sveža zelišča, kot je peteršilj ali bazilika, za svež okus.
  5. Limonina lupinica: Dodajte nekaj naribane limonine lupinice v omako za osvežitev okusa.
  6. Ocvrta čebula: Poskusite dodati hrustljavo ocvrto čebulo na vrh jedi.
  7. Kombinacije fižola: Namesto ene vrste fižola uporabite več vrst.
  8. Mascarpone sir: Za kremasto teksturo pašta fižol s klobaso obogatite s kančkom mascarpone sira.
  9. Sladki okus: Dodajte ščepec sladkorja v omako, da uravnotežite kislost paradižnikove mezge.

Kaj pojesti zraven

S pašta fižolom se odlično podajo tako tradicionalne kot manj običajne priloge. Tukaj je nekaj idej:

  1. Sveža solata: Postrezite pašto fižol z osvežilno solato iz mešanice listnate zelenjave (različne solate).
  2. Svež kruh: Klasičen dodatek je svež kos kruha ali bagete za pomakanje v omako.
  3. Kisla smetana: Dodajte žlico kisle smetane na vrh za kremast dodatek.
  4. Nariban sir: Posujte jed s sveže naribanim parmezanom ali sirom po svoji izbiri.
  5. Ocvrta slanina: Za hrustljavo teksturo dodajte koščke hrustljavo ocvrte slanine.
  6. Ocvrti jajčevci: Postrezite pašto fižol s tanko narezanimi in ocvrtimi jajčevci za dodaten okus in teksturo.
  7. Čili: Dodajte ščepec čilija za dodaten pikanten okus.
  8. Ocvrta klobasa: Namesto slanine dodajte ocvrte rezine klobase za bogatejši okus.
  9. Kandirani oreščki: Dodajte nekaj hrustljavih kandiranih oreščkov za sladko-presenetljiv kontrast.
  10. Kapre in olivno olje: Dodajte nekaj kapr na vrh jedi in pokapajte z ekstra deviškim olivnim oljem za sredozemski pridih.

Z združevanjem tradicionalnih in manj običajnih prilog lahko ustvarite raznolik obrok, ki vas bo razvajal s svojimi okusi.


Dobro za zdravje

Pašta fižol je okusna in hranljiva jed, ki ima kar nekaj koristi za zdravje:

  1. Dobro počutje prebavnega sistema: Fižol je bogat z vlakninami, kar lahko izboljša prebavno zdravje. Uživanje fižola in pašte fižol lahko pomaga uravnotežiti črevesno floro in preprečuje zaprtje.
  2. Nadzor krvnega sladkorja: Fižol ima nizek glikemični indeks, kar pomeni, da počasi sprošča glukozo v kri. To lahko pomaga pri nadzoru ravni krvnega sladkorja in zmanjšuje tveganje za diabetes.
  3. Zdravje srca: Fižol je brez holesterola, vsebuje pa veliko antioksidantov, vlaknin in beljakovin. Redno uživanje fižola je povezano z zmanjšanim tveganjem za srčne bolezni.
  4. Nadzor telesne mase: Fižol je nizek v kalorijah in nasičenih maščobah, kar ga naredi za odlično izbiro za tiste, ki želijo izgubiti ali vzdrževati telesno maso.
  5. Bogastvo hranil: Pasta fizol je odličen vir različnih hranil, vključno z beljakovinami, vlakninami, vitamini in minerali, kot so železo, magnezij in folna kislina.

Uživanje pašte fižol in fižola v zmernih količinah lahko prispeva k splošnemu dobremu počutju in podpira zdrav način življenja.


Zanimivosti

Tukaj je nekaj manj znanih zabavnih dejstev o fižolu:

  1. Raznolikost sort: Obstaja več kot 40.000 različnih sort fižola po vsem svetu, vsaka s svojim edinstvenim okusom, obliko in barvo.
  2. Lunarna rast: Fižol je znan po svoji sposobnosti, da izboljša zemljo s svojo simbiotsko razmerje z bakterijami Rhizobium, ki omogoča, da zajema dušik iz zraka in ga vnaša v tla.
  3. Astronavtska hrana: Fižol je bil pomemben del prehrane astronavtov na Mednarodni vesoljski postaji. Njegova visoka vsebnost beljakovin in hranil ga je naredila za idealno hrano za dolge misije v vesolju.
  4. Mističen pomen: V nekaterih kulturah ima fižol lastnosti zaščite. Nekateri ljudje verjamejo, da jih fižol ščiti pred negativnimi energijami.
  5. Povečuje rast: Fižol je odličen vir rastlinskih beljakovin, zato je priljubljen med vegetarijanci in vegani, ki ga uporabljajo za izboljšanje prehrane in spodbujanje rasti mišic.

Fižol ima veliko večjo zgodovino, kot si morda mislite, in je pomemben del mnogih kultur in tradicij po vsem svetu.


Raziskujte naprej

Mineštra

Fižolova juha

Jota z kislim zeljem
Ta tradicionalna slovenska jed bo odlična izbira, zlasti v hladnejših mesecih.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail