Domača Panna Cotta

Panakota se je sprva pripravljala s preprostimi sestavinami, kot so smetana, sladkor in vanilija. Z enostavnostjo priprave in čudovitim okusom se je hitro razširila po Italiji.

Domača Panna Cotta
Avtor slike Insatiable Munchies

Panna Cotta recept

Sestavine

 • 500 ml sladke smetane
 • 100 g granuliranega sladkorja
 • 2 vanilijeva stroka (ali 2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta)
 • 4 lističi želatine (ali 2 žlički želatine v prahu)
 • 4 žlice hladne vode
 • Malo masla za namastitev modelčkov
 1. V manjši posodi namočite lističe želatine v 4 žlice hladne vode. Pustite, da se želatina namoči približno 10 minut.
 2. Medtem ko se želatina namaka, razpolovite vanilijeva stroka po dolžini in izdolbite semena.
 3. V večji ponvi segrejte sladko smetano, granulirani sladkor in izdobljena semena vanilije. Prinesite do vrenja, nato pa zmanjšajte ogenj in kuhajte še približno 2 minuti, da se okusi združijo. Odstranite vanilijeva stroka.
 4. K želatini dodajte približno 2 žlici vroče smetane iz ponve in dobro premešajte, da se želatina popolnoma raztopi.
 5. Nato vmešajte želatino v preostalo smetano v ponvi in mešajte, dokler se vse dobro poveže.
 6. Namastite modelčke za panna cotto z malo masla.
 7. Napolnite modelčke s pripravljeno smetano.
 8. Pokrijte jih s plastično folijo in postavite v hladilnik. Pustite, da se panna cotta strdi (pustite jo počivati vsaj 4 ure ali čez noč).
 9. Pred postrežbo obrnite modelčke na krožnike, da panna cotta lepo izpade, in okrasite s sadjem, omako iz jagod ali metinimi listi.
 10. Uživajte v svoji domači panna cotti!
Napolnite modelčke, avtor slike Glen Maclarty

Nasveti za pripravo odlične panna cotte

 1. Uporabite sveže sestavine: Vedno izberite svežo sladko smetano in kakovostne sestavine, da bo vaša panna cotta okusna in kremasta.
 2. Pravilno razporedite želatino: Pri mešanju želatine s hladno vodo počakajte, da se dobro namoči, nato pa jo dobro vmešajte v toplo smetano. Poskrbite, da želatina ne bo imela grudic.
 3. Pravilna konsistenca: Kuhajte smetano na nizkem ognju in ne zavrite. Tekočina naj bo vroča, vendar ne vre. Pravilna konsistenca panna cotte je kremasta, ne pa želatinasta.
 4. Uporaba vanilijo: Če uporabljate vanilijeva stroka, izdolbite semena in jih dodajte v smetano za boljši okus. Vanilijev ekstrakt je tudi odlična alternativa.
Panakota, avtor slike Bim Im Garten

Zgodovina Panna Cote

Panakota je italijanska sladica, katere ime v prevodu pomeni "kuhana smetana." Ta kremasta in nežna sladica ima bogato zgodovino, ki sega v Italijo.

Izvor panna cotte ni povsem jasen, vendar se šteje, da izvira iz severne Italije, zlasti iz regij Piemont in Lombardija. Ta del Italije je poznan po bogati tradiciji mlečnih izdelkov, kar je prispevalo k nastanku te sladice.

Panna cotta se je sprva pripravljala s preprostimi sestavinami, kot so smetana, sladkor in vanilija. Z enostavnostjo priprave in čudovitim okusom se je hitro razširila po Italiji.

Kljub temu, da je strjenka prvotno izvirala iz Italije, je postala priljubljena in znana po vsem svetu. Danes je ta sladica pogosto postrežena v restavracijah z italijansko kulinariko in je cenjena zaradi svoje nežne teksture in možnosti prilagajanja okusom s sadjem, čokolado, omakami in drugimi dodatki.


Kaj lahko postrežemo ob Panna Cotti

Panna cotta je odlična sladica, ki jo lahko postrežete s številnimi različnimi dodatki, ki dopolnjujejo njen kremast okus.

Panna Cotta z gozdičevjem, avtor slike Roberta F.

Tu je nekaj idej, kaj lahko postrežete s pana coto:

 1. Sveže jagode ali drugo sadje: Panna cotta se odlično ujema s svežim sadjem, kot so jagode, maline, borovnice, mango ali breskve. Sadje lahko postrežete kot ob strani ali kot omako.
 2. Omaka iz jagod ali čokolade: Lahko pripravite omako iz zmečkanih jagod, ki jo posujete po panna cotti, ali pa pripravite čokoladno omako za dodaten okus.
 3. Čokoladni ostružki ali naribana čokolada: Dodajte nekaj hrustljavih čokoladnih ostružkov ali naribane čokolade za kontrast kremasti sladici.
 4. Mintovi listi: Sveži metini listi bodo dodali svežino in aromo sladici.
 5. Karamelizirani sladkor: Panna cotto lahko posujete s karameliziranim sladkorjem za dodaten okus in hrustljavost.
 6. Orehovi ali mandljevi lističi: Hrustljavi orehi ali mandlji bodo dodali teksturo in okus sladici.
 7. Marmelada: Panna cotta se dobro ujema s sadnimi marmeladami, kot je marelična ali malinova.

Raziskujte naprej

Slastni recepti direktno na vaš e-mail