Negroni

Negroni je klasičen italijanski aperitiv, znan po svoji ravnovesni mešanici grenkobe, sladkosti in zeliščnih okusov.

Negroni

Negroni recept

Sestavine

 • 30 ml gina
 • 30 ml Camparija
 • 30 ml rdečega vermuta (na primer Martini Rosso)
💡
Slovenski gini za Negroni
V Sloveniji lahko najdemo kakovostne obrtniške gine, ki so odlični za pripravo koktajla Negroni. Med njimi izstopa Bratinov Gin, znan po svoji edinstveni kombinaciji botanikov, ki vključuje sestavine, kot so brin, koromač in sivka, kar mu daje poseben, svež okus. Druga odlična izbira je Broken Bones Gin, ki se ponaša z lokalnimi sestavinami in upošteva tradicionalne metode destilacije. Ta gin vsebuje posebne botanike, kot so vrtnica, brin in smrekovi vršički, kar ustvarja bogat in kompleksen profil okusa.

Tuji nagrajeni gini za Negroni
Na mednarodnem trgu so priljubljeni in večkrat nagrajeni gini, ki so prav tako odlični za Negroni. Tanqueray London Dry Gin je klasičen izbor, cenjen zaradi svoje svežine in čistosti okusa, ki se odlično ujema z grenkobo Camparija in sladkostjo vermuta. Bombay Sapphire je še en priljubljen gin, znan po svojem uravnoteženem in aromatičnem profilu, ki koktajlu doda dodatno dimenzijo. Hendrick's Gin, škotski gin, je znan po svoji nenavadni uporabi kumare in vrtnice, kar prinaša edinstven okus, medtem ko The Botanist, prav tako iz Škotske, vsebuje bogato paleto botanikov z otoka Islay, ki Negroniju doda bogat in kompleksen značaj.
 1. V mešalni kozarec napolnjen z ledom dodajte gin, Campari in rdeči vermut.
 2. Dobro premešajte z žlico približno 30 sekund.
 3. Precedite v kozarec za staromodni kozarec, napolnjen z enim velikim kosom ledu.
 4. Okrasite z rezino pomaranče ali limonino lupino.

Nasvet

Za izboljšanje koktajla Negroni lahko uporabite naslednje nasvete:

 • Izberite kakovosten gin: Uporabite vrhunski gin, ki se ujema z vašim okusom, saj je gin osnova koktajla.
 • Eksperimentirajte z vermutom: Preizkusite različne vrste rdečega vermuta, da najdete tistega, ki najbolje ustreza vašemu okusu. Nekateri vermuti so bolj sladki, drugi bolj grenki.
 • Nastavite razmerje sestavin: Čeprav klasični recept zahteva enake dele, lahko prilagodite razmerja, da poudarite določeno sestavino, na primer več gina ali manj Camparija.
 • Uporabite sveže sestavine za okras: Uporabite svežo pomarančno lupino ali sveže narezano rezino pomaranče, da dodate svežino in aromo.
 • Izberite pravi led: Uporabite velik kos ledu, ki se počasi topi, da preprečite prekomerno razredčenje koktajla.
 • Razmislite o staranju koktajla: Negroni lahko zmešate v večjih količinah in ga shranite v steklenici, da se okusi zmešajo za nekaj dni v hladilniku.
 • Eksperimentirajte z infuzijami: Dodajte zelišča ali začimbe, kot so rožmarin, timijan ali črni poper, v gin ali vermut za nekaj ur, da dodate dodatno dimenzijo okusa.
 • Preizkusite različne variacije: Poskusite zamenjati Campari z drugim grenkim likerjem ali gin z drugim destilatom, kot je mezcal ali rženi viski, za različne variacije Negronija.

Z upoštevanjem teh nasvetov lahko ustvarite Negroni, ki je popolnoma prilagojen vašim okusom in željam.


Prigrizki

Koktajl Negroni se lahko odlično ujema z različnimi prigrizki in jedmi. Tukaj je nekaj predlogov:

 • Italijanski prigrizki: Negroni se odlično ujema z italijanskimi antipasti, kot so oljke, marinirane artičoke, sušeni paradižniki in različni italijanski mesni narezki (suhe salame, pršut).
 • Sir: Postrezite z izborom sirov, kot so pekorino, gorgonzola, parmezan ali mozzarella.
 • Bruskete: Različne bruskete, na primer s paradižnikom in baziliko ali z gobami in česnom, so odličen spremljevalec.
 • Oreščki in suho sadje: Mešanica oreščkov, kot so mandlji, lešniki ali pistacije in suho sadje, kot so marelice ali fige.
 • Lahke solate: Solata z rukolo, pinjolami in parmezanom ali preprosta zelena solata se odlično ujemata.
 • Morski sadeži: Jedilnik lahko vključuje lahke morske sadeže, kot so ocvrti lignji, škampi ali marinirane sardine.
 • Slane pite ali quiche: Slane pite ali quiche, na primer s špinačo in feto ali z zelenjavo, so dobra izbira.
 • Fokača ali drugi italijanski kruh: Fokača ali drugi sveže pečeni italijanski kruh lahko postrežete z olivnim oljem in balzamičnim kisom.

Ti prigrizki in jedi so odlična dopolnitev grenko-sladkim in zeliščnim okusom Negronija, ustvarjajo uravnotežen in okusen obrok.


Bolj za užitek kot za zdravje

Negroni je alkoholni koktajl, ki vsebuje gin, Campari in rdeči vermut. Hranilne vrednosti koktajla Negroni se razlikujejo glede na količino in vrsto uporabljenih sestavin, vendar tukaj je približen pregled.

Energijska vrednost: En standardni Negroni (približno 90 ml skupne količine) vsebuje okoli 150 do 200 kalorij. Vrednost se lahko spreminja glede na uporabljene blagovne znamke alkoholnih pijač.

Alkohol: Negroni vsebuje alkohol zaradi treh alkoholnih sestavin. Približna vsebnost alkohola je okoli 20-30% glede na skupno prostornino koktajla.

Sladkorji in ogljikovi hidrati: Rdeči vermut in Campari vsebujeta sladkor, zato koktajl vsebuje nekaj sladkorjev in ogljikovih hidratov. Količina je odvisna od specifičnih znamk in formul.

Vitamini in minerali: Negroni ne vsebuje pomembnih količin vitaminov ali mineralov.

Maščobe: V koktajlu Negroni skoraj ni maščob.

Pomembno je omeniti, da je alkohol visoko kaloričen in ne vsebuje hranilnih snovi (prazne kalorije). Uživanje alkohola je treba omejiti v okviru zdravega načina prehranjevanja. Negroni, kot vsak alkoholni koktajl, je najbolje uživati zmerno in kot del uravnotežene prehrane.


Zanimivosti

Zgodovina koktajla Negroni
Negroni izvira iz Italije in se je prvič pojavil v začetku 20. stoletja.

Pripisuje se grofu Camillu Negroniju iz Firenc, ki je leta 1919 v baru Caffè Casoni (zdaj Caffè Cavalli) zahteval, da se v njegov običajni koktajl Americano (soda, Campari, vermut) doda gin namesto sode, da bi bil močnejši.

Natakar Fosco Scarselli je izdelal koktajl in ga okrasil z rezino pomaranče namesto z limonino lupino, ki se običajno uporablja v Americanu. Tako se je rodil koktajl Negroni.

Neobičajna in zabavna dejstva o koktajlu Negroni

 1. Družinska dediščina: Grof Negroni ni bil le navdušen popotnik in jahač, ampak tudi pustolovec, ki je preživel čas v Ameriki in Londonu, kar je vplivalo na njegove brbončice.
 2. Globalna priljubljenost: Negroni je postal eden izmed najbolj priljubljenih koktajlov na svetu, zlasti v zadnjih letih, ko se je povečalo zanimanje za klasične koktajle.
 3. Negroni teden: Vsako leto se po vsem svetu praznuje "Negroni teden" (Negroni Week), kjer bari in restavracije ustvarjajo inovativne različice Negronija in zbirajo denar za dobrodelne namene.
 4. Različice: Obstaja več priljubljenih različic Negronija, vključno z "Negroni sbagliato" (z proseccom namesto gina) in "Boulevardier" (z viskijem namesto gina).
 5. Koktajl za pisatelje: Ernest Hemingway, Orson Welles in drugi znani pisci in umetniki so bili znani ljubitelji Negronija, kar je pripomoglo k njegovi slavi.

Koktajl Negroni ni le okusen, ampak tudi ima bogato in barvito zgodovino, ki je prepletena s kulturo, zgodovino in umetnostjo.


Raziskujte naprej

Aperol spritz koktajl
Aperol Spritz je priljubljen italijanski koktajl, znan po svoji osvežilni in rahlo grenki aromi. Recept je preprost in idealen za vroče poletne dni ali kot aperitiv.
Odlična Piña Colada
Piña Colada ni le simbol tropskega oddiha in sprostitve, ampak je tudi del kulturne dediščine in popularne kulture.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail