Matevž

Matevž je preprosta in okusna slovenska jed, ki jo lahko prilagodite svojim željam in okusu. Uživajte v tej tradicionalni slovenski poslastici!

Matevž
Matevž z zrezki in zeljem, avtor slike Petar Milošević

Matevž recept

Sestavine

 • 500 g krompirja
 • 500 g fižola
 • 1 čebula
 • 2 žlici olja
 • Sol po okusu
 • 2 žlici ocvirkov (po želji)
Najboljše vrste fižola in krompirja za matevž so...
Fižol: V tradicionalnem receptu za matevž se običajno uporablja navadni fižol (Phaseolus vulgaris), ki je znan tudi kot beli fižol. Ta vrsta fižola je odlična izbira, saj ima nežen okus in se dobro zmeša s krompirjem, da ustvari kremasto teksturo.
Krompir: Pri izbiri krompirja za matevž je najbolje uporabiti sorte, ki ostanejo čvrste po kuhanju. Tako se krompir ne bo razkuhal in bo ohranil svojo obliko, kar bo prispevalo k boljši konsistenci jedi. Sorte, kot sta "kranjska bela" ali "desiree," so dobre izbire.
 1. Priprava krompirja in fižola: Krompir in fižol dobro operite. Krompir olupite in narežite na manjše kose.
 2. Kuhanje fižola in krompirja: V večjem loncu zavrite vodo in vanjo dodajte krompir in fižol. Kuhajte jih skupaj približno 20-25 minut ali dokler ne postaneta mehka.
 3. Priprava čebule: Medtem ko se krompir in fižol kuhata, drobno nasekljajte čebulo. V ponvi segrejte olje in na njem prepražite nasekljano čebulo, dokler ne postane zlato rjave barve.
 4. Zmešajte krompir in fižol: Ko sta krompir in fižol kuhana, ju odcedite, vendar prihranite malo kuhane vode. Zmešajte krompir in speštajte fižol skupaj, da dobite enotno maso.
 5. Dodajte praženo čebulo: V mešanico krompirja in fižola vmešajte praženo čebulo ter sol po okusu. Po potrebi dodajte nekaj kuhane vode, da dosežete želeno konsistenco.
 6. Postrežba: Matevž postrezite topel in po želji potresen s praženimi ocvirki. Tradicionalno se pogosto postreže z žlico kisle smetane ali prepraženo čebulo na vrhu.

Poskusi še

Domača kisla repa
Kisla repa je okusna tradicionalna jed, ki je odlična za hladne zimske dni. Uživajte v tej slovenski specialiteti!

Izkušnje

Nasveti za pripravo matevža:

 1. Izbira svežih sestavin: Uporabite svež krompir in fižol za najboljši okus in teksturo matevža.
 2. Pravilno kuhanje: Krompir in fižol kuhajte do popolne mehkobe, da se bosta lažje zmešala in dobila kremasto konsistenco.
 3. Pravilno zmešajte: Pri mešanju krompirja in fižola bodite pozorni, da dosežete enotno in kremasto maso. Po potrebi dodajte malo kuhane vode.
 4. Pražena čebula: Pražena čebula je tradicionalni dodatek matevžu. Pazite, da jo dobro prepražite, da dobite lep zlato rjav okus.
 5. Dodatki po okusu: Po želji lahko dodate različne začimbe, kot je poper, da okrepite okus.
 6. Dodajanje sladkosti: Če želite poskusiti nekaj drugačnega, lahko dodate malo medu ali javorjevega sirupa za rahlo sladek okus.
 7. Dodatki za hrustljavost: Da bi jedi dodali hrustljavo teksturo, lahko poskusite dodati ocvirke, orehe ali hrustljavi čips česna.
 8. Paprika za barvo: Dodajte malo rdeče paprike v matevž, da dobite lepo barvo in rahel pikanten okus.
 9. Smetanova omaka: Namesto običajne kisle smetane lahko matevž postrežete s smetanovo omako, kar bo jedi dodalo kremasto teksturo.
 10. Eksperimentiranje s stročnicami: Poleg fižola lahko poskusite pripraviti matevž s stročnicami, kot so leča ali čičerika, za raznolikost okusov.

Matevž je priljubljena slovenska jed, ki omogoča veliko kreativnosti in prilagajanja. S temi nasveti boste lahko ustvarili okusen matevž, ki vas bo razvajal!


Kaj zraven?

Matevž je okusna in nasitna jed, ki jo lahko kombinirate s številnimi prilogami.

 1. Kranjska klobasa: Matevž se pogosto postreže z rezinami kranjske klobase, kar zagotavlja obilno kosilo.
 2. Kislo zelje: Kislo zelje se odlično ujema s krompirjevim matevžem, saj dodaja kislost in svežino.
 3. Svinjska pečenka: Matevž je odlična priloga k svinjski pečenki ali drugim vrstam mesa.
 4. Sveža čebula: Nasekljana sveža čebula se pogosto uporablja kot dodatek k matevžu za dodaten okus.
 5. Kisle kumarice: Sveže kisle kumarice ali vložene kumarice so lahko odlična popestritev obroka.
 6. Ribe: Poskusite jesti matevž s pečeno ribo ali ribjo omako za edinstveno morsko-sladko kombinacijo.
 7. Kostanj: Kostanj je tudi odlična priloga k matevžu, saj se okusno dopolnjujeta.
 8. Pečena jabolka: Pečena jabolka lahko dodajo svežino in rahlo sladkost k jedi.
 9. Korenček v medu in gorčični omaki: Kuhani korenček, prelit z mešanico medu in gorčice, lahko dodaja zanimive okuse k matevžu.
 10. Šparglji: Pečeni šparglji s parmezanom se odlično podajo k matevžu, če želite dodati zelenjavo.

Kombinacije so odvisne od vaših preferenc in eksperimentiranje z različnimi dodatki lahko privede do zanimivih izkušenj. Če se boste lotili matevža, pa nam le sporočite kako ste ga skombinirali!


Matevž in njegova zgodovina

Matevž je tradicionalna slovenska jed, ki ima bogato zgodovino in korenine v preprostem kmečkem življenju. Čeprav ni mogoče določiti točnega datuma njenega izvora, se je razvila iz preprostih kmečkih sestavin, ki so bile na voljo na podeželju. Tukaj je nekoliko neobičajna zgodovina matevža:

Prvi zapis o matevžu sega več stoletij nazaj, v čase slovenskih kmetov in pastirjev. Ime "matevž" izvira iz starega ljudskega imena "Matevž," ki je bilo pogosto uporabljeno na podeželju. Po legendi je nekega dne pastir po imenu Matevž, ki je skrbel za črede, po nesreči zmešal svoje krompirje s fižolom, ko je skušal pripraviti obrok na odprtem ognju. Namesto da bi ločil krompir od fižola, ju je preprosto zmešal skupaj.

Ko je po pomoti pojedel svoj novi "izum," je ugotovil, da je ta kombinacija zelo okusna. Hitro je to jed delil z drugimi pastirji in kmeti na svojem območju. Tako se je rodila tradicionalna jed, imenovana "matevž."

Zaradi svoje preprostosti in okusnosti se je matevž hitro razširil po slovenskem podeželju. Kmetje so ga pripravljali na številne načine, dodajali različne začimbe in priloge, in tako je postala priljubljena domača jed.

Dandanes je matevž postal pomemben del slovenske kulinarike in je pogosto del tradicionalnih slovenskih praznikov in družinskih srečanj. Kljub svoji preprosti zgodovini je postal simbol slovenske kulinarike in ponosno odraža skromno in okusno preteklost Slovenije.


Zanimivosti

Tukaj je nekaj zanimivih informacij o matevžu...

 1. Mednarodna priljubljenost: Čeprav je matevž slovenska jed, podobne jedi obstajajo v drugih državah. Na primer, v Italiji je podobna jed znana kot "pappa al pomodoro," v Španiji pa kot "gazpacho."
 2. Uporaba za zdravljenje: V preteklosti so ljudje verjeli, da ima matevž zdravilne lastnosti in so ga uporabljali za lajšanje prebavnih težav.
 3. Priljubljen na piknikih: Matevž je odlična izbira za piknike in družinska srečanja, saj ga je enostavno pripraviti vnaprej, in je primeren za serviranje tako topel kot hladen.
 4. Raznoliki recepti: Recepti za matevž se lahko precej razlikujejo glede na regijo in osebne preference. Lahko vključujejo različne začimbe, zelenjavo ali celo meso.
 5. Zdrav in hranljiv obrok: Matevž je zdrav obrok, ki vsebuje veliko vlaknin iz fižola in prinaša energijo s krompirjem.
 6. Prilagajanje okusa s prilogami: Matevž je priljubljen tudi zaradi možnosti prilagajanja okusa s prilogami, kot so kislo zelje, ocvirki, sveža čebula ali kisla smetana.

Matevž je preprosta, a okusen priloga, ki ima posebno mesto v tradiciji Slovenije.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail