Mac and cheese

Eksperimentirajte s temi nasveti, da ustvarite svojo edinstveno različico mac and cheese.

Mac and cheese
Pri pripravi omake poskrbite za gladko pasto iz masla in moke ter postopno vlijte mleko, da preprečite grudice, avtor slike Texasfoodgawker

Mac and cheese recept

Sestavine

  • 250 g makaronov
  • 2 žlici masla
  • 2 žlici moke
  • 2 skodelici mleka
  • 2 skodelici naribanega cheddar sira
  • Sol po okusu
  • Poper po okusu
  • Četrtina čajne žličke gorčice (po želji)
  • 1 skodelica krušnih drobtin (za posip)
💡
Skrivna sestavina
Prvotni recept za makarone s sirom Thomasa Jeffersona vključuje "senape" (gorčico), kar doda pikanten okus.
  1. Kuhanje makaronov:
    • Skuhajte makarone v osoljeni vodi, dokler niso al dente. Nato jih odcedite.
  2. Priprava omake:
    • Na srednji vročini stopite maslo v ponvi.
    • Dodajte moko in mešajte, da dobite gladko pasto (rue).
    • Postopoma vlijte mleko in neprestano mešajte, dokler ne dobite gladke omake brez grudic.
    • Dodajte nariban cheddar sir in mešajte, dokler se sir ne stopi in omaka postane kremasta.
    • Po okusu dodajte sol, poper in gorčico.
  3. Združite z makaroni:
    • V omako dodajte kuhane makarone in dobro premešajte, da se vsak makaron prekrije z omako.
  4. Peka v pečici:
    • Preložite makarone z omako v pekač.
    • Po vrhu potresite krušne drobtine.
  5. Zapeka v pečici:
    • Pecite v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija približno 20-25 minut ali dokler površina ne postane zlato rjava.
  6. Postrežba:
    • Pustite, da se malo ohladijo, nato narežite na porcije in postrezite še vroče.

Ta recept je osnoven, vendar se lahko po želji prilagaja z dodatki, kot so kuhana šunka, drobno nasekljana čebula ali surovi parmezan za dodaten okus. Uživajte v svojem domačem mac and cheese!


Izkušnje

  1. Izberite dober sir: Uporabite kakovosten cheddar ali kombinacijo različnih sirov za bogat okus.
  2. Al dente makaroni: Kuhajte makarone le do al dente, saj se bodo nato še malo kuhali v omaki.
  3. Gladka omaka: Pri pripravi omake poskrbite za gladko pasto iz masla in moke ter postopno vlijte mleko, da preprečite grudice.
  4. Okusite in prilagodite: Po dodajanju sira in drugih začimb preizkusite omako ter po potrebi dodajte sol, poper ali druge začimbe.
  5. Dodatki po okusu: Po želji dodajte šunko, kuhano zelenjavo ali sveže zelišča za dodatno teksturo in okus.

Nenavadni nasveti za pripravo mac and cheese:

  1. Malo krompirja: Dodajte nekaj pire krompirja v omako za še bolj kremast okus.
  2. Drobtine z okusom: Uporabite krušne drobtine, ki ste jim dodali malo praženega česna ali naribanega parmezana.
  3. Pečenje z dodatkom sira: Na vrhu pečene jedi dodajte nekaj rezin dodatnega sira in nastavite pečico na žar program za zlato rjavo skorjico.
  4. Omaka s pivom: Dodajte malo temnega piva v omako za subtilen poudarek v okusu.
  5. Brez mleka: Poskusite zamenjati mleko z jušno osnovo ali smetano za intenzivnejši okus.

Kaj lahko pojemo zraven?

  1. Paradižnikova solata: Sveža paradižnikova solata s kumarami in zelišči bo osvežila jed.
  2. Puran ali piščanec: Popečen piščanec ali puran je odlična proteinska priloga, ki se lepo ujema z okusom mac and cheese.
  3. Pražena zelenjava: Pražena zelenjava, kot so paprika, bučke ali korenje, bo dodala barvitost in teksturo.
  4. Pečen krompir: Pečen krompir ali krompirjevi kroketi so odlična priloga, ki dopolni jed.
  5. Brokolijeva solata: Osvežujoča solata iz surovega brokolija z orehi in rozinami bo dodala hrustljavost in sladkost.

Neobičajne kombinacije:

  1. Gorčični sladoled: Presenetite s sladoledom z okusom gorčice.
  2. Avokadova omaka: Naredite kremasto omako iz avokada s česnom in limoninim sokom za svež in pikanten dodatek.
  3. Kisle kumarice: Narezane kisle kumarice bodo dodale kislost in hrustljavost, ki lepo kontrastira s kremasto jedjo.
  4. Karamelizirani čebulni džem: Sladko kisel čebulni džem bo dodal globino okusa in rahlo sladkobo.
  5. Zeliščni masleni preliv: Naredite zeliščni maslen preliv s sesekljanimi svežimi zelišči za aromatično piko na i.

Pri kombiniranju jedi razmislite o ravnotežju okusov, tekstur in barv ter si dovolite eksperimentirati!


Bogata zgodovina

Makaroni s sirom, znani kot "mac and cheese," imajo bogato zgodovino, ki sega čez stoletja in celine. Čeprav natančnega izvora ni mogoče nedvoumno ugotoviti, se jed lahko poveže z antičnim Rimskim cesarstvom, kjer so uživali podobno kombinacijo testenin in sira.

Različica, ki jo poznamo danes, ima svoje korenine v Evropi. V 14. stoletju se je v angleški kuharici pojavil recept za jed imenovano "makerouns," ki je vključevala sveže testenine in sir. Do 18. stoletja so makaroni s sirom pridobili popularnost med višjim slojem.

Jed je prek Atlantika prispela v Severno Ameriko z evropskimi priseljenci. Thomas Jefferson je pogosto zaslužen za predstavitev makaronov s sirom v Združenih državah Amerike. Pravijo, da je jed spoznal med potovanjem po Italiji in prinesel domov recept za "makaroni pie." V zgodnjem 19. stoletju se je pojavil recept za makaroni s sirom v ameriški kuharici, kar je utrdilo njegov položaj v ameriški kulturni krajini.

Med Veliko depresijo je cenovna dostopnost naredila to jed stalnico v mnogih gospodinjstvih. Z uvedbo predelanega sira v sredini 20. stoletja je priročnost "boxed" (iz škatle) makaronov s sirom še povečala njegovo priljubljenost.

Danes so makaroni s sirom postali priljubljena jed po celem svetu. Razvili so se preko klasičnega recepta, z različicami, ki vključujejo dodatke, kot so drobtine, različni siri, meso in zelenjava. Od domačih receptov do priročnih različic v škatlah, makaroni s sirom ostajajo vsestranska in ljubljena jed, ki jo uživajo ljudje vseh starosti.

Mac and cheese z drobtinami iz pečice, avtor slike Rick Audet

Zanimivosti

Makaroni za reševalce

Makaroni in sir so bili del standardne prehrane astronavtov na ameriških vesoljskih misijah v 80-ih letih.

Največji lonček makaronov s sirom

Največji lonček makaronov s sirom, ustvarjen leta 2010 v ZDA, je tehtal približno 3,5 tone.

Makaroni in božič

V Združenem kraljestvu je tradicija jesti makarone s sirom na božični dan, kar je nekoliko nenavadno za druge kulture.

Guinnessov rekord v hitrosti

Najhitreje skuhani makaroni na svetu so bili pripravljeni v manj kot 10 sekundah. Gre za rekord, dosežen na televizijski oddaji.

Prva omaka v kozarcu

Prva industrijsko proizvedena omaka za makarone v kozarcu je bila predstavljena leta 1937 v ZDA.

Zlati makaroni

Na dražbi leta 2013 so prodali makaron s sirom, oblit z zlatom v prahu, za neverjetnih 25.000 dolarjev.

Makaroni v vesolju

Leta 2017 so makaroni s sirom postali prvi jed, ki jo je astronavt jedel na Mednarodni vesoljski postaji, zahvaljujoč posebni različici vakuumske embalaže.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail