Langaš

Tradicionalni madžarski langaš je priljubljena ulična hrana, ki je znana po svoji hrustljavi zunanji strani in mehki notranjosti.

Langaš
Poleg tradicionalnih nadevov, kot sta kisla smetana in sir, poskusite z neobičajnimi kombinacijami, kot so pesto, sušeni paradižniki, oljke ali celo sadni nadevi. Langaš (Langos) Avtor slike Politikaner

Langaš recept

Poskusite narediti tudi slastni langaš z jogurtom ali pa prekmurski langaš.

Sestavine

  • 500 g bele moke
  • 300 ml tople vode
  • 25 g svežega kvasa ali 7 g suhega kvasa
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 1 čajna žlička soli
  • 2 žlici oljčnega olja
  • Olje za cvrtje (na primer sončnično ali repično olje)
  • (Opcijsko) česen, strt ali v prahu, za premaz
  • (Opcijsko) nariban sir, kisla smetana ali drugi dodatki za nadev

Navodila:

  1. V skledi raztopite kvas in sladkor v topli vodi. Pustite, da nekaj minut stoji, da se aktivira kvas.
  2. V večjo skledo presejte moko in dodajte sol. V sredini naredite jamico in vanjo vlijte mešanico kvasa.
  3. Dodajte oljčno olje in zamesite testo. Mešajte, dokler ne dobite gladkega in elastičnega testa.
  4. Testo pokrijte s krpo in pustite vzhajati na toplem mestu 1 do 1,5 ure, dokler se ne podvoji.
  5. Ko je testo vzhajano, ga na pomokani površini razdelite na manjše kose in oblikujte v kroge ali ovalne oblike.
  6. V veliki ponvi segrejte olje za cvrtje. Langose po enega cvrite v vročem olju, dokler niso zlato rjavi z obeh strani, približno 2-3 minute na stran.
  7. Langose odstranite iz olja in jih odcedite na papirnatih brisačah.
  8. Če želite, lahko vroče langose premažete s strtim česnom ali česnovim prahom in dodate nadeve po želji, kot so nariban sir, kisla smetana ali šunka.

Postrezite vroče in uživajte v tej okusni madžarski specialiteti! Madžarski langaš je odličen kot prigrizek ali lahka jed, še posebej s svežimi nadevi.


Nasveti

Da naredite langos še boljši...

  1. Uporabite kakovostne sestavine: Kakovostna moka, svež kvas in dobro olje lahko izboljšajo okus testa.
  2. Dobro vzhajanje: Pustite, da testo dovolj dolgo vzhaja, da postane lahko in zračno.
  3. Pravilna temperatura olja za cvrtje: Olje naj bo dovolj vroče (okoli 180°C), da langaš hitro postane hrustljav, ne da bi absorbiral preveč olja.
  4. Tanek in enakomeren langos: Ko oblikujete langos, ga razvaljajte tanko in enakomerno za enakomerno cvrtje in hrustljavost.
  5. Česen za aromo: Premažite vroč langaš s strtim česnom ali česnovim oljem za dodaten okus.
  6. Začimbe in zelišča: Dodajte začimbe, kot so paprika, kumin ali origano, v testo za dodatno aromo.
  7. Uporaba različnih vrst moke: Poskusite z mešanico bele in polnozrnate moke ali celo z dodatkom koruzne moke za različne teksture in okuse.
  8. Dodajanje sira v testo: Vmešajte nariban sir, kot je parmezan ali čedar, neposredno v testo za dodaten okus.
  9. Postrezite z neobičajnimi omakami: Poleg kisle smetane lahko langos postrežete z omakami, kot so guacamole, humus ali ajvar.

Z uporabo teh nasvetov lahko langos prilagodite svojim okusom in ustvarite različne različice te priljubljene madžarske jedi.


Kaj za zraven?

  1. Kisla smetana in sir: Najpogostejša in tradicionalna kombinacija je langaš s kislo smetano in naribanim sirom, kot je edamec ali mozzarella.
  2. Česen: Langaš pogosto premažejo s strtim česnom ali česnovim oljem za dodaten okus.
  3. Šunka ali slanina: Dodajte na vrh narezano šunko ali hrustljavo pečeno slanino.
  4. Pomaka iz ajvarja ali paradižnikove omake: Ajvar ali paradižnikova omaka sta odlični za namakanje ali mazanje po vrhu.
  5. Solata: Postrezite z lahko solato, kot je solata iz sveže zelenjave, za uravnotežen obrok.
  6. Pesto: Premažite langas s pestom za edinstven okus.
  7. Guakamole: Avokadova omaka guacamole doda kremnost in svežino.
  8. Sveže zelišča: Posujte z drobno sesekljanimi svežimi zelišči, kot so bazilika, peteršilj ali koriander.
  9. Pečena zelenjava: Dodajte pečeno papriko, jajčevce ali bučke za dodatno teksturo in okus.
  10. Začinjene omake: Postrezite z začinjenimi omakami, kot je sriracha ali čili omaka, za pikanten pridih.

Te kombinacije vam omogočajo, da ustvarite uravnotežene in zanimive obroke, ki dopolnjujejo okus in teksturo langosa.


Uživajte zmerno


Langos je ocvrta jed, ki ima naslednje hranilne značilnosti:

Kalorije: Je kalorično bogata jed, predvsem zaradi cvrtja v olju.

Ogljikovi hidrati: Moka, ki je glavna sestavina, zagotavlja večino ogljikovih hidratov v jedi.

Maščobe: Cvrtje poveča vsebnost maščob, zlasti nasičenih maščob, odvisno od vrste uporabljenega olja.

Beljakovine: Vsebnost beljakovin je nizka; če pa langaš postrežemo s sirnim nadevom ali dodamo meso, se lahko poveča.

Vlaknine: Vlaknine so prisotne v majhnih količinah, razen če se uporablja polnozrnata moka ali dodaja zelenjava.

Vitamini in minerali: Ti so prisotni predvsem v morebitnih nadevih, kot so sir, zelenjava ali meso.

Zdravstvene koristi
Kot ocvrta jed langos ni posebej znan po svojih zdravstvenih koristih. Vendar pa lahko postrežba z nadevi, kot so sveža zelenjava ali sir, zagotovi nekaj vitaminov, mineralov in beljakovin.

Zaradi visoke vsebnosti kalorij in maščob je pomembno langaš uživati zmerno, še posebej za tiste, ki pazijo na vnos kalorij ali imajo težave s srčno-žilnim zdravjem. Za bolj zdravo različico lahko langos pečete namesto cvrete in uporabite polnozrnato moko ter dodate zelenjavne nadeve.


Zanimivosti

Zgodovina tradicionalnega madžarskega langosa
Lángos izvira iz Madžarske, kjer se je razvil v času Osmanskega cesarstva.

Sprva je bil langos narejen iz ostankov krušnega testa, ki so ga pekli v peči za kruh.

Z leti se je razvil v priljubljeno ulično hrano, ki jo najdemo na tržnicah in festivalih po vsej državi. Tradicionalno se langos pripravlja iz preprostega testa iz vode, moke, kvasa in soli, ki se ocvre in nato pogosto postreže s kislo smetano, naribanim sirom in/ali česnom.

Zanimiva in nenavadna dejstva o madžarskem langosu

  1. Vsestranskost: Langos je znan po svoji vsestranskosti in ga je mogoče postreči z različnimi nadevi, od slanih do sladkih.
  2. Festivali langosa: Na Madžarskem obstajajo festivali, posvečeni samo langosu, kjer lahko obiskovalci poskusijo številne variacije te priljubljene jedi.
  3. Priljubljenost po Evropi: Langos je postal priljubljen tudi v drugih evropskih državah, zlasti v Avstriji, Nemčiji in na Švedskem.

Langos iz Prekmurja
Langos iz Prekmurja ima svoje posebnosti. V tej regiji je langos znan kot "langaš" in se pogosto pripravlja z dodatkom krompirja v testo, kar mu daje posebno teksturo. Prekmurski langaš je lahko tudi bolj začinjen in pogosto postrežejo s tradicionalnimi nadevi, kot so skuta, čebula ali prekajena slanina.

Kulturna dediščina: Langaš je pomemben del prekmurske kulinarične dediščine in je pogosto prisoten na lokalnih praznikih in dogodkih.

Različice: Poleg tradicionalnega krompirjevega testa lahko v Prekmurju najdemo langaše z različnimi dodatki, kot so bučna semena ali zelišča.

Langos, tako na Madžarskem kot v Prekmurju, predstavlja bogato kulinarično zgodovino in je priljubljena jed, ki je prerasla svoje skromne začetke in postala ljubljena po vsej srednji Evropi.


Raziskujte naprej

Recept za dobre lepinje
Lepinje ostajajo pomemben del kulinarične dediščine Balkanskega polotoka ter so primer jedi, ki so preživele skozi stoletja in še vedno navdušujejo ljudi s svojim okusom in zgodovino.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail