Domače krvavice

Krvavice so cenjena tradicionalna jed v mnogih slovenskih regijah in ponujajo edinstven okus ter povezavo s kulturno dediščino.

Domače krvavice
Pečena jabolka lahko dodajo sladkobo in nežno kiselkast okus, ki se lepo dopolnjuje z bogatimi krvavicami. Avtor slike Benreis

Krvavice recept

Sestavine

 • 2 litra sveže svinjske krvi
 • 500 gramov mletega svinjskega mesa
 • 500 gramov svinjske masti ali slanine, nasekljane
 • 200 gramov kuhanega riža ali ječmena
 • 1 velika čebula, nasekljana
 • 2 stroka česna, sesekljana
 • 1 čajna žlička soli
 • 1/2 čajne žličke črnega popra
 • 1/2 čajne žličke majarona
 • 1/2 čajne žličke popra
 • Ovojnice za klobase

Kje dobim ovojnice za klobase?

Ovojnice za klobase lahko dobite pri mesarju, v nekaterih večjih supermarketih ali preko spletnih trgovin. Na voljo so naravne ovojnice, izdelane iz črevesja svinj, ovac ali goveda, ki so primerne za različne vrste klobas. Za izdelavo krvavic so najbolj primerne svinjske ovojnice zaradi njihove velikosti in trpežnosti. Poleg naravnih ovojnic so na voljo tudi umetne ovojnice iz kolagena ali celuloze, ki so enostavnejše za uporabo, vendar morda nimajo istega okusa kot naravne ovojnice. Pri izbiri ovojnic je pomembno upoštevati vrsto klobase, ki jo želite pripraviti in vaše osebne preference.

Priprava sestavin: Pred začetkom zagotovite, da je svinjska kri sveža in pravilno shranjena. Skuhajte riž ali ječmen po navodilih in ga ohladite.

Kuhanje čebule: Na ponvi prepražite čebulo in česen, dokler nista prozorna in aromatična. Odstavite, da se ohladi.

Mešanje sestavin: V veliki skledi zmešajte svinjsko kri, ohlajeni riž ali ječmen, prepraženo čebulo in česen, mleto meso in mast ali slanino. Dodajte sol, črni poper, majaron in poper. Dobro premešajte.

Polnjenje ovojnic: Ovojnice za klobase temeljito splaknite z mrzlo vodo in jih napolnite z mešanico krvi. Pazite, da jih ne napolnite preveč, saj se bo mešanica med kuhanjem razširila.

Na koncih zavežite ovojnice in prebodite morebitne zračne mehurčke z vilico.

Kuhanje klobas: V velikem loncu zavrite vodo in vanjo nežno položite klobase. Kuhajte jih na nizki temperaturi približno 60-90 minut. Pazite, da ne zavrejo, saj lahko to povzroči, da ovojnice razpokajo.

Ohlajanje in shranjevanje: Ko so klobase kuhane, jih odstranite iz lonca in ohladite v mrzli vodi, da ustavite kuhanje.

Krvavice lahko postrežete takoj ali jih shranite v hladilniku za kasnejšo uporabo. Pred postrežbo jih lahko tudi popečete.

Kako speči krvavice?

Krvavice lahko spečete tako v pečici kot na žaru ali v ponvi. Za peko v pečici najprej segrejte pečico na 180 °C in krvavice položite v pekač, pri čemer jih lahko prebodete z vilico, da preprečite pokanje. Lahko dodate malo vode ali juhe, da ohranite sočnost. Pecite približno 30-40 minut, med peko pa jih enkrat obrnite. Krvavice so pečene, ko so zapečene na površini in notranjost ni več surova. Če pečete na žaru, jih pecite na srednje močnem ognju do zlato rjave barve, in enako lahko storite v ponvi z malo maščobe. Pri vseh metodah peke pazite, da temperatura ni previsoka, da se krvavice ne izsušijo ali počijo.


Izkušnje

Priprava krvavic zahteva posebno skrb in natančnost. Tukaj je nekaj nasvetov in trikov, ki vam bodo pomagali pripraviti še boljše krvavice:

 1. Sveža sestavina: Ključnega pomena je uporaba sveže svinjske krvi. Sveža kri zagotavlja boljši okus in teksturo krvavic.
 2. Prava mešanica mesa in maščobe: Razmerje med mesom in maščobo je pomembno za teksturo krvavic. Idealno je, da uporabite dovolj masti, da so krvavice sočne, vendar ne preveč mastne.
 3. Kuhanje riža ali Jjčmena: Riž ali ječmen mora biti dobro kuhan, vendar ne premehak. Ta sestavina pomaga, da krvavice obdržijo svojo obliko.
 4. Dobro začinite: Okus krvavic lahko izboljšate z dodajanjem začimb kot so sol, poper, majaron in poper v zrnu. Začimbe dodajte po okusu.
 5. Previdno s polnjenjem ovojnic: Pri polnjenju ovojnic bodite previdni, da jih ne napolnite preveč. Ko se mešanica kuha, se bo razširila in preveč polne ovojnice lahko počijo.
 6. Počasno kuhanje: Krvavice kuhajte počasi na nizki temperaturi. Prehitro kuhanje lahko povzroči, da ovojnice počijo.
 7. Ohlajanje krvavic: Po kuhanju krvavice ohladite v mrzli vodi. To ustavi kuhanje in pomaga, da se ovojnice ne skrčijo.
 8. Shranjevanje: Krvavice shranjujte v hladilniku, če jih ne boste takoj porabili. Lahko jih tudi zamrznete za kasnejšo uporabo.
 9. Postrežba: Krvavice lahko postrežete v različnih oblikah, na primer popečene ali v kombinaciji s kislim zeljem in pire krompirjem.
 10. Higiena pri delu: Ker delate s svežo krvjo, je zelo pomembno, da upoštevate smernice za higieno in varno ravnanje s hrano.

Poskusite tudi:

Domača kisla repa
Kisla repa je okusna tradicionalna jed, ki je odlična za hladne zimske dni. Uživajte v tej slovenski specialiteti!

Kaj postreči zraven?

Krvavice, ki so pripravljene iz krvi, mesa in žit, se običajno postrežejo z tradicionalnimi prilogami. Tukaj so nekateri običajni in nenavadni načini za serviranje krvavic:

 • Kislo zelje: Morda najbolj klasična priloga za krvavice. Kislo zelje s svojo kislostjo odlično uravnoteži bogat okus krvavic.
 • Pire krompir: Kremast pire krompir je še ena priljubljena izbira, ki se odlično ujema z okusom krvavic.
 • Pečena jabolka: Pečena jabolka lahko dodajo sladkost in nežno kiselkast okus, ki se lepo dopolnjuje z bogatimi krvavicami.
 • Kuhan ali pečen krompir: Preprost kuhan ali pečen krompir je še ena odlična možnost, ki dopolnjuje okuse, ne da bi prevladal.
 • Polenta: Ponudite krvavice s polento za malce drugačen pridih. Polenta lahko dodaja teksturo in okus, ki se lepo ujema z okusom krvavic.
 • Jabolčni čatni (Chutney) ali salsa: Za bolj sodoben pristop poskusite krvavice s pikantnim jabolčnim čatnijem ali salso.
 • Pečena zelenjava: Pečena zelenjava, kot so pastinak, korenje ali brstični ohrovt, lahko ponudi zanimiv kontrast okusov in tekstur.
 • Pečen fižol: Krvavice lahko postrežete tudi s pečenim fižolom, za bolj robusten in nasiten obrok.
 • Hrenova omaka: Hrenovo omako lahko dodate kot pikantno prilogo, najboljša bo, če jo izdelate doma.

Ne glede na to, ali izberete tradicionalne ali bolj nenavadne priloge, je pomembno, da izberete takšne, ki dopolnjujejo in uravnotežijo bogate okuse krvavic. Priloge lahko izberete tudi glede na sezono ali osebne prehranske preference.


Zdravstvene koristi

Krvavice imajo specifično hranilno vrednost, ki se lahko razlikuje glede na točne sestavine in način priprave. Na splošno lahko pričakujemo naslednje hranilne vrednosti:

 1. Krvavice kalorije: Krvavice so precej kalorično bogate, saj vsebujejo veliko mesa in maščob. Eno obrok krvavic lahko vsebuje znatno količino kalorij.
 2. Beljakovine: So dober vir beljakovin, ki so pomembne za gradnjo in vzdrževanje telesnih tkiv, vključno z mišicami.
 3. Maščobe: Vsebujejo precejšnjo količino maščob, predvsem nasičenih maščob, ki prispevajo k visoki kalorični vrednosti. Količina maščobe bo odvisna od uporabljenih delov mesa.
 4. Natrij: Zaradi soljenja in začimb so lahko krvavice precej bogate z natrijem, kar je treba upoštevati pri ljudeh s prehranskimi omejitvami glede natrija.
 5. Vitamini in minerali: Lahko vsebujejo nekatere vitamine skupine B, zlasti B12, ter minerale, kot sta železo in cink, ki jih najdemo v mesu in drobovini.
 6. Holesterol: Vsebnost holesterola je lahko visoka, kar je značilno za mesne izdelke, še posebej tiste, ki vključujejo drobovino.
 7. Ogljikovi hidrati: Vsebnost ogljikovih hidratov je odvisna od uporabe žit, kot sta riž ali ječmen, ki so del recepta.

Krvavice so tradicionalna jed, ki se najbolje uživa zmerno in v okviru uravnotežene prehrane. Zaradi svojih prehranskih lastnosti so še posebej primerne za hladnejše mesece ali kot občasna poslastica.


Zanimivosti

Krvavice, znane tudi kot krvne klobase, so del kulinarične dediščine mnogih kultur po svetu. Tu je nekaj zanimivih dejstev:

 • Različna imena: Krvavice so poznane pod različnimi imeni po svetu. V Španiji jih imenujejo "morcilla", v Veliki Britaniji "black pudding", v Franciji "boudin noir", in v Nemčiji "Blutwurst".
 • Družabni dogodek: V nekaterih kulturah je priprava krvavic del družabnega dogodka, znanega kot koline ali praženje, kjer se skupnost zbere za predelavo mesa in pripravo klobas.
 • Zgodovinska hrana vojakov: V preteklosti so krvavice veljale za hranljivo in enostavno prenosljivo hrano, ki so jo vojske uporabljale na dolgih pohodih.
 • Različne sestavine: Poleg krvi in mesa, nekatere različice krvavic vključujejo nenavadne sestavine, kot so riž, ječmen, oves ali celo sladke sestavine, kot so jabolka in rozine.
 • Zdravilne lastnosti: V nekaterih starodavnih kulturah so krvavice pripisovali zdravilne lastnosti, saj so verjeli, da kri vsebuje življenjsko energijo in moč.
 • Svetovni okusi: Okus krvavic se močno razlikuje glede na regijo; nekatere so zelo začinjene, druge pa sladke ali celo pikantne.

Krvavice so torej ne le okusna jed, ampak tudi fascinanten del kulinarične zgodovine, ki odraža različne kulture po svetu.


Raziskujte naprej

Domača sarma iz kislega zelja + nasveti
Uživajte v tradicionalni sarmi, ki združuje bogate okuse mesa in kislega zelja!

Slastni recepti direktno na vaš e-mail