Kruh brez vzhajanja

Ali imate kdaj občutek, da bi radi hitro pripravili svež kruh, brez dolgotrajnega čakanja na vzhajanje testa? Ta preprost recept omogoča, da kruh zadiši v vaši kuhinji v rekordno kratkem času.

Kruh brez vzhajanja
Avtor slike Tomerlv

Recept za kruh brez vzhajanja

Sestavine

 • 500 g pšenične moke
 • 10 g soli
 • 7 g suhega kvasa
 • 350 ml tople vode
 • 1 žlica sladkorja (neobvezno)
 1. Priprava suhih sestavin: V večji skledi združite pšenično moko in sol. Če želite, lahko dodate tudi žlico sladkorja, da pospešite proces fermentacije.
 2. Dodajanje vode in kvasa: Suhe sestavine premešajte, nato dodajte suhi kvas. Počasi nalijte toplo vodo, medtem ko mešate, da ustvarite grobo testo. Voda naj bo približno 40 stopinj Celzija.
 3. Mešanje testa: Mešajte testo le toliko, da se sestavine združijo in dobite enakomerno maso brez suhih grudic. Ne gnetite testa.
 4. Oblikovanje kruha: Testo preložite na pomokano delovno površino in ga oblikujte v hlebček po svoji želji.
 5. Segrevanje pečice: Pečico segrejte na 220 stopinj Celzija in medtem, ko se pečica ogreva, položite pekač za kruh, da se tudi on ogreje.
 6. Peka: Ko je pečica dovolj ogreta, vzemite segret pekač za kruh in nanj položite oblikovan kruh. Lahko ga potresemo s semeni po želji. Pokrijte s pokrovom ali aluminijasto folijo.
 7. Peka v pekaču: Kruh pecite pokrit v pečici približno 30 minut.
 8. Končna peka: Po 30 minutah odstranite pokrov ali folijo in pecite še dodatnih 10-15 minut, da kruh dobi zlatorjavo skorjo.
 9. Ohladitev in rezanje: Ko je kruh pečen, ga vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi na rešetki. Počakajte vsaj 10 minut, preden ga narežete.

Nasveti za pripravo kruha brez vzhajanja

Nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali doseči najboljši rezultat:

 1. Uporabite toplo vodo: Za aktivacijo kvasa uporabite toplo vodo, približno 40 stopinj Celzija. Previsoko vroča voda lahko uniči kvas, premrzla pa ne bo omogočila aktivacije.
 2. Temeljito premešajte suhe sestavine: Preden dodate vodo, suhe sestavine (moka, sol, in po potrebi sladkor) dobro premešajte. To bo zagotovilo enakomerno porazdelitev sestavin.
 3. Ne gnetite preveč: Ko se testo začne oblikovati, ne gnetite preveč. Cilj je le, da se sestavine združijo in dobite grobo maso.
 4. Uporabite pekač za kruh: Pekač za kruh pred segrevanjem v pečici dobro pomažite ali obložite s peki papirjem. To bo preprečilo, da bi se kruh prijel pekača.
 5. Pokrijte med peko: Med prvimi 30 minutami pečenja kruha pokrijte kruh s pokrovom ali aluminijasto folijo. To bo omogočilo, da se kruh enakomerno peče in ne postane prehitro temen.
 6. Končna peka brez pokrova: Po prvih 30 minutah odstranite pokrov ali folijo in pecite še nekaj minut, da kruh dobi lepo zlatorjavo skorjo.
 7. Ohladite pred rezanjem: Po končanem pečenju pustite kruh ohladiti na rešetki vsaj 10 minut, preden ga narežete. To bo ohranilo vlago v kruhu in izboljšalo teksturo.
 8. Eksperimentirajte z dodatki: Dodajte semena, oreščke, suho sadje ali začimbe po svojem okusu, da popestrite okus kruha.

Raziskujte naprej

Slastni recepti direktno na vaš e-mail