Sladka kostanjeva krema

Kostanjeva krema je odlična sladica, ki jo lahko okrasite z malo stepene smetane, čokoladnimi ostružki ali nasekljanimi orehi. Uživajte v okusu jeseni s to čudovito kremo!

Sladka kostanjeva krema
Kostanjeva krema za torte, avtor slike Roozitaa

Domača kostanjeva krema

Sestavine

 • 500 g kostanja (svežega ali konzerviranega)
 • 200 ml sladke smetane
 • 100 g sladkorja
 • 1 vaniljev sladkor
 • 1 žlica ruma (po želji)
 • Ščepec soli
 • 50 g masla
 1. Priprava kostanja: Če uporabljate svež kostanj, naredite majhne zareze na vsakem kostanju, da preprečite, da bi se lupina razpočila med kuhanjem. Kostanj operite in ga skuhajte v vreli vodi približno 20 minut. Če uporabljate konzervirani kostanj, ga lahko takoj uporabite.
 2. Lupljenje kostanja: Ko je svež kostanj kuhan, ga olupite, pri čemer pazite, da odstranite tako trdo lupino kot tudi notranjo kožico. Če uporabljate konzervirani kostanj, tega koraka ni treba izvesti.
 3. Priprava kostanjevega pireja: V mešalniku ali s paličnim mešalnikom zmeljite kuhan ali konzerviran kostanj, da dobite gladko pasto. Po potrebi dodajte malo sladke smetane, da olajšate mešanje.
 4. Kuhanje kostanjeve kreme: V ponvi segrejte preostalo sladko smetano in vaniljev sladkor. Dodajte kostanjev pire in sladkor ter kuhajte na nizkem ognju, občasno mešajte, dokler se sladkor popolnoma raztopi in krema postane gosta. Po želji dodajte žlico ruma za aromo.
 5. Dodajanje masla: Med kuhanjem kreme dodajte maslo in ščepec soli. Mešajte, dokler se maslo popolnoma stopi in krema postane svilnata.
 6. Ohlajanje in serviranje: Kostanjevo kremo prelijte v skledo in pustite, da se ohladi na sobno temperaturo. Nato jo postrezite v kozarcih ali skodelicah.

Oglejte si še

Enostavna kostanjeva torta s čokolado
Ta torta iz kostanja je čudovito sočna in ima bogat okus kostanja, ki ga dopolnjuje čokoladna glazura. Popolna je za posebne priložnosti ali kot slastna poslastica kadarkoli v letu. Dober tek!

Izkušnje

 1. Uporaba svežega kostanja: Če želite resnično avtentičen okus, uporabite svež kostanj. Kuhajte ga in olupite, preden ga uporabite za pripravo kreme.
 2. Uporaba konzerviranega kostanja: Če želite prihraniti čas, lahko uporabite konzerviran kostanj, ki je že olupljen in kuhan. To je odlična možnost za hitro pripravo kreme.
 3. Redno mešanje: Med kuhanjem kreme redno mešajte, da se prepreči prijemanje na dno posode.
 4. Prilagajanje konsistence: Po potrebi dodajte več ali manj sladke smetane, da prilagodite konsistenco kreme po svojih željah.
 5. Aromatiziranje: Kostanjevo kremo lahko obogatite z različnimi aromami, kot je vanilja, cimet ali rum.
 6. Dodajanje slanega kontrasta: Za presenetljiv okusni kontrast poskusite dodati majhen ščepec morske soli. To bo poudarilo okus kostanja.
 7. Uporaba kostanjevega sirupa: Namesto običajnega sladkorja lahko uporabite kostanjev sirup za naravno sladkost in edinstven okus.
 8. Eksperimentiranje s čokolado: Če želite dodaten razkošen okus, v kremo vmešajte stopljeno temno čokolado.
 9. Kombinacija z drugimi sladicami: Kostanjevo kremo lahko uporabite kot nadev za torte ali pite, da dodate edinstveno noto sladici.
 10. Karamelliziran kostanj: Namesto običajnega kuhanja kostanja, ga lahko karamelizirate v ponvi s sladkorjem, da dobite intenziven karamelni okus.

Bodite pogumni in eksperimentirajte!


Kje jo lahko uporabimo?

Dobra kostanjeva krema je vsestranska sladka poslastica, ki jo lahko uporabite na različne načine. Tu so običajne in manj običajne kombinacije, kjer lahko uporabite kostanjevo kremo:

 1. Kostanjeva potica: Kostanjevo kremo lahko uporabite kot nadev za kostanjevo potico, kar bo jedi dodalo sladko kremno teksturo.
 2. Palačinke: Napolnite palačinke s kostanjevo kremo in jih zvijte za okusen zajtrk ali sladico.
 3. Toast ali krekerji: Kostanjevo kremo lahko nanesete na toast ali krekerje za enostaven prigrizek.
 4. Sladoled: Uporabite kostanjevo kremo kot preliv za vaniljev ali čokoladni sladoled.
 5. Kostanjeva pizza: Uporabite kostanjevo kremo kot alternativo paradižnikovi omaki na pici. Dodajte sir, šunko in orehe za edinstven okus.
 6. Kostanjev burger: Kostanjevo kremo lahko nanesete na mesni ali veganski burger namesto običajnih omak.
 7. Sirov toast s kostanjevo kremo: Naredite toast s kostanjevo kremo, nato pa dodajte rezino sira za sladko-slan okus.
 8. Kostanjeva kava: Dodajte žlico kostanjeve kreme v espresso za aromatično kavo s sladkim okusom.
 9. Kostanjeva sendvič sladica: Kombinirajte kostanjevo kremo z nasekljanimi orehi in rozinami ter jo nanesite med dve rezini kruha za okusen sendvič.

Slastni recepti direktno na vaš e-mail